Sektörümüzün bazı şirketlerinde çalışanlar bekledikleri yeni sene ücret artımlarını aldılar. Bir kısmı ise önümüzdeki günlerde alacaklar. Genel de şirket çalışanlarından fazla ses çıkmadı. Demek ki, bir kısım arkadaşlarımız memnunlar veya şirketin elinden gelen bu kadar veya konuşsak ne olacak ne değişecek diye düşünüyorlar.
TGS ücret zamları APH’ a haber oldu. Buraya kadarı tamam ama, bu habere 283 adet yorum geldiği yazıyor APH’ da. Bunun dışında 783 adette yorumu müspet değerlendirip paylaşan çalışan var. 363 TGS çalışanı ise yapılan yorumlara fikren katılmadığını ve tasdik etmeyerek, beğenmedim diyerek göstermiş. Tabii ki okurlara yorumun beğenildiğini göstermek üzere kim aynı yoruma kaç kere beğendim dedi ı veya yorumu zayıflatmak için beğenmedim diyerek karşı görüş çentiği koydu bunu bilemiyoruz
Yaşlılık, yorumları farklı günlerde teker teker okuyunca anlamıyorum. Hepsini print ettim ve aynı anda okudukça da şaşırdım.
TGS ÇALIŞANLARININ SERGİLEDİĞİ RESİM.
TGS çalışanlarının hepsi bu yönetim zamanında işe alındı. Kuruluşta Hamdi Topçu Yönetim Kurulu Başkanıydı. Fark etmez şimdide Sn. Kotil yürütüyor bu görevi. Demek ki konu insanların geçim sıkıntısı olunca başka her oluşumda ilk sırada değerlendirildiğini gördüğümüz “ İŞİ VERENİN KOLTUK DEĞNEĞİ VE AĞZI OLMAK” veya “ AYNI SİYASİ GÖRÜŞÜ PAYLAŞMAK” insanların bu konuda ne tarafta duracaklarının belirlenmeleri açısından birinci sıradaki en önemli unsur olmaktan çıkabiliyormuş. Bu tablo ile ilgili benim düz yorumum böyle.
TGS ÇALIŞANLARI ZAMLARI AİRPORTHABER’ DEN ÖĞRENMİŞ?
Gelelim Şirketlerin ve TGS çalışanlarına uygulanan ücret artımlarına. TGS’ nin değerli ve kıymetli yöneticileri. Ocak ayının ikinci yarısında hiç birinizin aklına “Yahu maaş zamlarını biz yönetim olarak duyuralım çalışanlarımıza “ diyerek üst yönetime bu yönde bir teklif götürmek gelmedi mi? Onların bunu bir internet sitesinden öğrenmelerinin ayıbı size yeter. Bunun kabahatini salt üst yönetime faturalayamazsınız. Öyle veya böyle yönetici unvanı taşıyorsunuz ya..
TGS ZAM HABERİNİN YORUMLARI
APH’ da TGS zamlarını duyuran haberin altında yer alan yorumlarda yönetici unvanı taşıyan insanlarca kabul edilmesi mümkün olmayan suçlama ve iddialar var. Bu sabaha kadar ( 06 Şubat ) TGS Yönetiminin bir iç soruşturma açarak bunların doğru olup olmadığını araştıracağını düşünüyordum. Bu sabah böyle bir soruşturma için adım atılmadığını öğrendim. Sonuçta isimleri belli olmasa, IP numaraları değişik olsa hatta % 90’nı uydurma olsa bile ( ki öyle olmadığı biliniyor) kalan % 10 ‘nun doğruluğunu araştırma gereği duymamanız taşıdığınız unvana gölge düşürmüyor mu? O taraf zaten karanlık diyorsanız tabii ki söylenilecek bir şey kalmıyor.
Evet; dağınık organizasyonda çalışan şirketlerde tepelerin her şeyi duyması mümkün değil. Bu kabul. Ancak bazı şeylerin dedikodu dışında organizasyonel yapı içerisinde soruşturularak öğrenilmesi de mümkün tabii ki. Tepeler buna gerek duymuyorlarsa belirli uygulamaların kendi bilgi ve talimatları çerçevesinde gerçekleştirildiğini düşünmemiz sizce yanlış mı?
Gelelim yorumları kaleme alan çalışanlarımıza. Bazı yorumlar sektör çalışanlarının seviyesi ile ilgili olarak diğer okurların kuşkuya kapılmasını sağlayacak kadar basit ve yakışıksız. Daha kibar bir deyiş bulamadım. Bazı yorumlar ise eleştiri sınırlarını ( ? ) aştığı için yayınlanmamış. Takdir sizin..
GENEL ARTIM NE OLACAK? YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARI
Zam oranlarına gelince. Aşağıda örneklenen araştırmalar, Thy, Tgs, Havaş, Çelebi, PGS vb. sektörümüz kuruluşları için yapılmadı. Araştırmacı Kuruluşlar Türkiye genelindeki beklentileri belirlemeye çalışmışlar. İçinde tabii ki hizmet sektörü de mevcut.
Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketi TOWERS WATSON, Türkiye’de sektörlerin 2016 yılı için “Türkiye Ücret Araştırmaları” raporunu açıkladı. İlaç ve sağlık, perakende, teknoloji, enerji, finansal hizmetler, medya, otomotiv, hizmet ve hızlı tüketim gibi farklı sektörlerden katılımcıları içeren rapora göre 2016’da şirketlerin çalışanların ücretlerine yüzde 8 zam yapacağı öngörülüyor. Rapor, 2016 yılında ücret artış bütçelerinin yüzde 7.2 - 9 Aralığında ve orta noktada yüzde 8 seviyesinde olacağına işaret ediyor
Kariyet Net: 7.500 çalışan ve 300 şirket üzerinde yapılan araştırmada sektörlere göre zam beklentileri incelendi. Oranlar hakkındaki tahminler genel olarak %7 ila %10 arasında değişiyor.
Hizmet’teki zam oranları çalışanları olumlu yönde şaşırtacağı yönünde bir sonuç çıkıyor. 7.500 kişiye 2016 maaş artışları ile ilgili beklenti ve tahminleri soruldu. Aynı şekilde şirketlere de planladıkları zam oranları soruldu
Hizmet sektöründe de enflasyon oranına yakın tahminler ilk sırada geliyor. Anketi yanıtlayanların % 26’sı %7-10 Aralığında zam beklentisinde. Diğer yandan katılanların %13’ü yeni yılda zam yapılmayacağını düşünürken; %4-6 zam seçeneğini işaretleyenler de anketi yanıtlayanların %12’sini oluşturuyor.
Global Yönetim Danışmanlığı Şirketi Hay Group, 2015 Ağustos-Kasım ayları arasında Türkiye'deki bin 387 şirkette çalışan 713 bin 126 personele ilişkin toplanan 2016 yılı ücret artımı beklentisine ilişkin verileri analiz etti. Bu analiz sonucunda ortaya çıkan beklenti; Türkiye’de 2016 yılında özel sektör çalışanlarının maaş zammının ortalama yüzde 9 civarında olacağı ve en yüksek zammı yüzde 10'la "yazılım" çalışanlarının alacağı” şeklinde.
Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketi Towers Watson, “Türkiye Ücret Araştırmaları” raporunu açıkladı. İlaç ve sağlık, perakende, teknoloji, enerji, finansal hizmetler, medya, otomotiv, hizmet ve hızlı tüketim gibi farklı sektörlerden katılımcıları içeren rapora göre 2016’da şirketlerin çalışanların ücretlerine yüzde 8 zam yapacağı öngörülüyor. Rapor, 2016 yılında ücret artış bütçelerinin yüzde 8 - 9 Aralığında ve orta noktada yüzde 9 seviyesinde olmasına işaret ediyor.
Evet; Sektörlere göre küçük değişiklikler gösterse de Türkiye’mizin ilk on lokomotif sektöründeki 7500 çalışanın tahmini ve 300 şirketin yorumu aynı noktada birleşti. “ sektörlerde zam oranı beklentileri yüzde 7 ila 10 arasında.
DİKKAT: BEKLENTİYİ YÜKSEK TUTMANIZ SİZİ ÜZMESİN.
Şimdi TGS ‘liler bana kızacaklar ama çoğunluğun asgari ücret artışı çalışmalarının sonunda yazılı basında sayfalarca yazılıp çizilmesine rağmen mevcut realitelerden kopuk bir beklentiye girilmiş olmasının mantığı yok bana göre. Örneğin hepimiz biliyoruz ki sektörün Yer Hizmetleri grubunun alt, hatta ortaya yakın seviyesindeki çalışanlarının maaşları çok çok düşük. TGS çalışanlarının da az ücret alığı biliniyor. Havaş ve Çelebi çalışanlarının TGS personelinin üzerinde bir gelirleri mi var?. Hayır; hatta TGS’ nin kuruluşu zamanında belirlenen karşılaştırılmalı tablolara bakarsak o tarihlerde diğer Yer Hizmeti Kuruluşlarının çalışanlarından daha fazla ücret aldıkları da görülüyor. Tabii ki zaman geçti. Maaşlardan, yan ödemelerden bir şeylerin tırpanlanarak eritilip, eritilmediğini doğrusu bilemiyorum. Zira yazılan yorumlarda net bilgiler ve de ipuçları bulunmuyor. Bu arada yönetici unvanlı çalışanlara %20’nin üzerinde zam verilmesi hususu da işleniyor yorumlarda. Doğruluk derecesini bilemiyorum. Bu da çalışanların mutsuzluğunun üzerine tüy diken bir uygulama.
EK ÖDEMELER NE OLACAK?
Ancak biliyorum ki, bazı şirketler yaptıkları bir takım ek ödemeleri kaldırma çabası içerisindeler. Ve de bu arada söz konusu şirket çalışanlarının TGS personelinin aldığı % 10 ‘luk artımı elde etmeleri en azından zor olacak gibi.. Özellikle Anadolu İstasyonlarında ( belki de tüm istasyonlarda ) TGS çalışanlarının ücret üstünlüğü devam edeceğe benziyor. Tabii ki Çelebi ve Havaş’ın çalışanlarına daha az maaş vermesinin TGS iş görenlerini mutlu edecek bir faktör değil. Her koyun kendi bacağından asılırmış ya.
YÖNTEM NE OLMALI? AMA.
Yapılacak olan senelik ücret artımları ile maaşların çalışanlar açısından tatminkâr bir seviyeye çıkartılması ve mevcut dengesizliğin önüne geçilerek unvanlara göre mevcut olan gelir farkının makul düzeye getirilmesi mevcut makasın kapanması mümkün görülmüyor.
Öncelikle bunu kabul etmek ve daha sonra da ne yapılması gerektiğini düşünmek gerekir. Bu senelik artımlardan önce, kurum içi dengeler de göz önüne alınarak maaşlarda bir iyileştirme yapılması ve senelik zammın sonra uygulanması buna çare olabilir mi? Evet; tek çare bu da, bunu gerçekleştirecek ne işveren ne de bu konuda tüm sektör çalışanlarını kucaklayacak başka bir yapı da yok ortada.
PATRONLARIN, GENEL MÜDÜRLERİN BASIN SÖYLEŞİLERİNİ OKUYUN
Evet; şimdi söz konusu şirketlerin Patron veya Genel Müdürleri ile bir gazetenin söyleşi yaptığını düşünün. Şirketin sorumlusu, bu günkü noktaya nasıl gelindiğini ballandıra ballandıra anlatacaktır.
Hatta biraz ileri giderek şirketin kar durumuna da vurgu yapması olasıdır. Bir adım öte önümüzdeki sene yapacakları yatırımları ve atılımlarla birlikte gelecek seneden beklentilerini de sıralarken muhtemelen hedefledikleri kazancı da açıklaması mümkündür. Ve de hepsi de sektörün öncü kuruluşudur mutlak. Ama konu personele yapılacak ücret artımlarına gelince... Tııssss.. Tabii ki bu tutumun nedeni bir kişi işten ayrılınca o yer için 100 kişinin müracaat etmesinden öte değil. Kısacası İşsizliğin fazla olması..
Tüm buna rağmen sistemimiz içerisinde “KOLTUĞU VERENİN KOLTUK DEĞNEĞİ VE AĞZI OLAN” kimseler hayli fazla Onlarda geçimin yolunu böyle bulmuşlar.Elden ne gelir ki?
Yorumlar Tüm Yorumlar (67)