07 Şubat 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • Önerilerinize teşekkürler. Google'dan hava hukuku yazıp aramak yerine eğer gereksiniminiz olursa "Kluwer Law" yazıp girin, Kluwer'in yayınladığı hava hukuku kitapları ile McGill University, Air and Space Law Institute sayfasına gidin, McGill'in Air Law Annales serisi kitapları ile bu enstitü müdürü Prof.Dr.Paul Dempsey'in kitaplarını öneririm. Servet beyle hiç bir kişisel takıntım yok, tüm yazılarını okuyorum, printlerini alıp ayrıca da saklıyorum. Bo konuda çalışanlara da gönderiyorum. YALNIZ HUKUK KONUSUNDA YAZDIKLARININ YANLIŞ OLAN BÖLÜMLERİNİ IGNORE EDİYORUM. Türkiyede havacılığın gelişimi için atılan her adımı destekliyorum. Ancak hata yapılıyorsa, hatırlatmak lazım ki, hata düzeltilsin. Ve doğru bilinen yanlış olmasın.
  • Hocanızdan hava hukukunu ne kadar iyi öğrendiğiniz belli. Veya öğrenemediğiniz. Savcının yaptığı adli soruşturma ile uçak kazası soruşturma heyetinin yaptıklarının farkını dahi bilmiyorsun. Uçak kazası soruşturma kurulunun ne araştırdığını ve savcının ne araştırdığını öğrenirsen farkı da bulursun. Soruşturma kurulu kusur vermez, ama savcı kurulun hiç bir kusur vermediği kişiyi de mahkemeye sevkeder ve suçlu bulunursa mahkum ettirir. SMS'nin bana sadece cep telefonunu hatırlatmadığını söyleyebilirim. Uzun zamandır muhtelif uluslararası toplantılarda ve ICAO'da bu konudaki çalışmalara katıldım. Certificate of attendance da istiyorsanız e-mailinizi verin göndereyim.Hocanızın eğitimini ben değil siz sorgulayacaksınız. Ben sadece merak etti
  • ABD, AB, Çin, Rusya, Kenya, G.Afrika ve diğer tüm ülkelerde, sadece hava hukuku öğrenimi ve eğitimi alanlar hava hukukçusuyum diyor. Hiç kimse görmediği, almadığı eğitimi almış gibi kendisini prezante etmez ve edemez. Hukuk eğitimi almadan, hukukçuyum diyerek ortaya çıkarsanız, soluğu Savcının huzurunda alabilirsiniz. Tıp eğitimi almayanın doktorum demesine benzer bu. ATC veya dispatch eğitimi, pilotaj eğitimi almış olabilirsiniz. Ama hukuk diplomanız yoksa, hukukçuyum diyemezsiniz. Havacıyım diyebilirsiniz. Çünkü havacılıkla ilgili eğitiminiz var. Ama hava hukukçusuyum diyemezsiniz. Yazdığınız yazılarda veya işyerinizde bu unvanı kullanırsanız, tarifi Ceza Kanununda bulunan bir eylemde bulunmuş olursunuz.
  • Servet beyin yazılarını zevkle okuyorum. Uzmanı olduğu konularda gerçekten güzel bilgiler veriyor. Ama kendi konunuzun dışına çıktığınızda hatalar başlıyor. O konuyu bilmeyenin dikkatini çekmez, ama bilen o yanlışlığı görünce yazarın okuyucularının yanlış bilgi aldığını görerek ister istemez üzülür. Yanlış bilgiyle hareket edenler de, acı gerçekle karşılaştıklarında çok geç olur. Burada bu temel ve esaslı hataları şimdi saymak istemiyorum. Arzu ederseniz o listeyi yazarım. Zaman yazdığım yorumlarda, yazılarınızı bir hukukçuya okutun önerisinde bulunmuştum. Amaç burada yazarın gelecekte hata yapmamasına yardımcı olmaktı. Hukuk okutmak büyük sorumluluk gerektirir. Yanlış iletilenlerin yol açacağı zararı gidermek mümkün olmayabilir.
  • Hava hukukçusu ile avukatı karıştırmayın. Avukat sadece avukatlık yapan ve ruhsatı olan kişisidir. Havacılık avukatı da, havacılıkla ilgili davaları takip eden avukattır. Hava hukukçusu ise, hava hukuku öğrenimi ve eğitimi almış, hava hukukunda gerek akademik gerekse tatbiki çalışmalar yapan hukukçudur. Havacılık kurallarını bilmek ve uygulamak için muhakkak hukukçu olmak gerekmez. Mesleğinin gerektirdiği ve öğrendiği hava hukuku kurallarını uygular. Hava, uzay, deniz, fikri mülkiyet vs hukukçusuyum diyebilmek için en temel gereklilik, bir üniversitede hukuk eğitimi almak gerekir. Bu eğitimi almazsanız, hukukçuyum diyerek söyledikleriniz, yanlış olur, öğrencinize de hukuku yanlış öğretirsiniz.
  • Dışarıdan bakan biri olarak merakımdan sorayım yinede. Türkiyede hukukda havacılk diye bir alan yoksa (okuduğumuza göre var olan hukuk bile uygulanamadığına göre testere ile adam öldüren 5 yılda kararı onaylanmadığından serbest kalıyor.) Boşluğu nasıl doldurmayı ve Avrupa standardını yakalamayı öneriyorsunuz. Bu arada Eski Bir SRT çalışanı olarak Avrupada havacılık uzmanları hukuk açısından bilirkişi olarak tanınıyor ve kural oluşturulurken Pilot, Teknisyen ATC fikirleri hukukçulardan öncelikli. Zaten kurallarda onların yaşadıklarına göre şekilleniyor. A. Mustafa Okten
  • Amerika'da ve Avrupa'da araştırın hava hukukçuları kimler. Avukatlar mı? Diğerleri mi? Anca Türkiye'de ATC'ler hava hukukçusu olur. Bence havacılığını öğrenin bu işin uzmanlarına saygı gösterin. Onlar bu işi kopyala yapıştır yapmıyorlar. Yağcılık yerine objektif olun. Kişiyi sevmek, saygı göstermek ayrı şey, düşüncelerini değerlendirmek ayrı şeydir.
  • Hoca kitap yazdı ISG bedelsiz bastırıp üniversitelere ve şirketlere gönderdi siz hocanın hukukculuğunu mu sorguluyorsunuz? Ne diyelim avukatsınız galiba...) Sevgiler hocam, mng'ye bekleriz Ömür bey ile selamları iletiyoruz...
  • Havacılık hukukculuğuz nerden geliyor diyen yorumcuya... 1-oktay bey bu yazının neresinde geçiyor? 2-Havacılık hukuku yoksa siz neye göre eleştiride bulunuyorsunuz 3-Yazıda eleştirecek bir şey bulamadınız mı da hocamızın eğitimini mi sorguluyorsunuz 4-adınızı yazsaydınızda sizin kim olduğunuz bilseydik belki bizlerde sizi sorgulamak isterdik 5-Havacılık hukuku hangi ülkede hukukculara bırakılmış niye uçak düşünce savcı çözmüyorda havacılık uzmanları çözüyor? 6-SMS size sadece cep telefonunu mu hatırlatır? Eskişehir'den sevgiler bekleriz hocam...
  • Hava hukuku ile ilgili her şey yazılıdır. Hava hukuku ile ilgili hiç bir şey bilmediğiniz varsayarak nacizane bir öneri google a girin hava hukuku yazın yada inglizcesini (umuyorum inglizce biliyorsunuz) karşınıza çıkacak olan cevaplar size fikir verecektir.Bu arada yazarla kişisel takınıtınız nedir bilmiyoruz ama biz öğrencileri ve ciddi bir kesim saygı duyarak ve yazdıklarını araştırarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz size de tavsiye ederiz. müsterih olunuz Servet bey bu saatten sonra avukatlık yapıp ekmek paranıza mani olmaz ama size ders verebilir.

SHT SMS

Hukuk, tanım olmadan işleyemez.

Türkçe hukuki tanım yazabilmek için günlük konuşma dili kabul edilen iki bin sözcük üzerinde bir birikime, bu birikime sahip olabilmek için de güzel sanatlara sevdalı bir yaradılışa, bu yaradılışın verdiği yeteneği mesleği üzerinde çalışarak geliştirmeye, bu çalışmanın gerekli kıldığı araştırma ve uygulama sentezine, sonra da algılamanın doğru ve düzgün iletimine yardımcı olacak titiz bir çalışmaya gerek duyulur.

Genelde size ait olmayan bir kavramın karşılığını kendi dilinizde arasanız da bulamazsınız. Tren gibi.

Latince “sıralı” anlamına gelen bu taşıt, Türkçe sevdalıları tarafından isimlendirilebilirdi ama gerek duyulmamış ya da o dönemin eğilimleri böyle bir yaklaşımı engellemiş. Zamanımızdan örnek vermek gerekirse Fast Food ve Rötar yeterli olacaktır sanırım.

Güven sözcüğünden üretilen “güvenlik” ile Türkçe olmayan “emin” için havacılık hukukunda hiçbir tanım yapılmamış ve tanımları olmadığı için, biri diğerinin yerine kullanılmış ve kullanılmakta idi.

Hukuk ve Tanım yazımda ortaya koyduğum bu durum, şimdi bu talimat Mad.4.(2) ile biraz olsun düzeltilmiş olmakta.

SHT-SMS  Md.4

(1) Bu talimatta geçen;

i) SMS: Emniyet yönetim sistemini,

(2) Bu Talimatta yer almayan tanımlar için, ICAO Doküman 9859’da belirtilen tanımlar esas alınır.

Havacılık Hukuku gereği artık geçerli olan tanımlara bir bakalım.

ICAO Anx-17

Security.

Safeguarding civil aviation against acts of unlawful interference. This objective is achieved by a combination of measures and human and material resources.

Doc.9859 Chp.2.2.4.

Safety.

The state in which the possibility of harm to persons or of property damage is reduced to, and maintained at or below, an acceptable level through a continuing process of hazard identification and safety risk management.

Annex.11 Air Traffic Services

Safety management system.

A systematic approach to managing safety, including the necessary organizational structures, accountabilities, policies and procedures.

Şimdi sanırım bu tanımlar için kavram kargaşası artık Havacılık Hukuku dışında, çeviri düzeyinde tartışılabilir ki bu da biz Hava Hukukçularını pek ilgilendirmez.

Doc.9859 Güvenlik Yönetim Sistemi Elkitabı (2.ci baskı 2009) Konu-1; Güvenlik Düşünü Evrimi’nin tarihçesini anlatırken çok ilginç bir şekilde şu tanımları kullanır.

-Gelişmemiş teknolojinin oluşturduğu sıradan kurallar,

-Düzgün yapılanma eksikliği,

-Sınırlı ileri görüşlülük,

-Havacılık işletmelerindeki tehlikeleri anlamada geri kalmışlık,

-Üretim talebi ile kaynak ve gerekleri karşılamadaki orantısızlık.

Zaten geleneksel yaklaşım hep Ne, Kim ve Ne zaman sorularına cevap arar bu günün habercileri gibi ve asla Nasıl ve Neden sorularını sormaz.

Günümüzde ise etkenler, bu sorular sayesinde tanımlanmaya çalışılmakta.

5N1K; Ne? Nerede? Nasıl? Neden? Kim? artık moda olmuştur.

Teknik aksaklıklar ile birlikte insani etkilerden daha da etkili, kurumsal etkenlerin önemi yeni yeni fark edilmekte.

Teknoloji ile teknik aksaklıkların etkilerini aza indirgediğimizin ispatı, motor güvenilirlik oranlarıdır.

İnsani etkenler, eğitim ile kontrol altına alınmış ve tekrarlar ile işlenmemiş konuların en aza indirilmesi hedeflenmiştir.

Kurumsal etkenler ise, çok yönlü ve karmaşık kavramlar ile dolu olup, teknik ve insani etkenler gibi ölçümleri kolay olmayan kavramlardan oluşmakta.

Kıstas ise, kurumları oluşturan devlet, kanunlar, insan gücü ve kültürün akıl ile harmanlandığı, ölçülebilir değerler bütünü olmadan işe yaramaz.

Burada da devreye yeni bir kavram girmektedir. (18 November 2010)

Doc.9859 Chp.6.4.6.e

acceptable level of safety

is the minimum degree of safety that must be assured by a system in actual practice;

Okumayı yeni öğrenmiş çocuklar gibi önümüze her geleni okuyoruz.

Öğrenmekten çok ezberlemeyi adet edinmiş bir toplum, anlama kısmını doğal olarak kaçıracak, anlamadığı için de hedefi değil ıskalamak, hedefin nerede olduğunu bile göremeyecektir.

SHT-SMS  Genel Esaslar

Emniyet Yönetim Sistemi

MADDE 5 – (1) Emniyet yönetim sistemi ile işletmeler tarafından kabul edilebilir operasyonel emniyet seviyesinde faaliyet gösterilmesi ve buna uygun emniyet kültürünün ve adil kültürün oluşturulması sağlanır.

Annex.11 Air Traffic Services

2.27 Safety management

2.27.1 States shall establish a State safety programme, in order to achieve an acceptable level of safety in civil aviation.

İşte burada çelişki belirginleşiyor.

“States shall establish a State safety programme” ile

“işletmeler tarafından kabul edilebilir operasyonel emniyet seviyesi”.

Bu görev devlete verilmiştir. Devlet de bu görevi uygulamada şirketleri yetkili kılamaz. Bir işletici olarak benim kabul edebileceğim bir kıstas kavramı olamaz.

Daha ortada Devlet Güvenlik Programı yok ve ben kendi kendime kabul edilebilir bir güvenlik çıtası koyarak, GYS El kitabını yazacağım, yöneticileri atayacağım, GAP analizlerini doğru ve düzgün doldurup, Haziran 2011 sonuna kadar SHGM’ne göndereceğim.

Sadece SMS Manual yazmak bile altı aydan fazla sürebilir. Nedeni çok basit, OM Part-A da olmayan bir şey yazılamayacağına göre, önce Part-A düzenlenecek. GAP analiz formunda Part-A ile ilgili birçok soru var ki hepside yeni düzenleme anlamına gelmekte.

Altyapısı olmadan, ülkelerin en az beş sene öncesinden yapılanmaya başlayıp, eğitimlerinin sonuçlarını olumlu kabul ettikten sonra uygulamaya hazır olabildikleri bu süreci bizler altı aylık bölümler halinde aşacağız.

Göreceksiniz 31.12.2012’de sistem tümüyle oturmuş ve tıkır tıkır çalışıyor olacak.

İnanmayanlar çekincelerini iletebilirler, yoksa yanılıyor muyum?

SHT SMS

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Misafir ~ 14 yıl önce
Önerilerinize teşekkürler. Google'dan hava hukuku yazıp aramak yerine eğer gereksiniminiz olursa "Kluwer Law" yazıp girin, Kluwer'in yayınladığı hava hukuku kitapları ile McGill University, Air and Space Law Institute sayfasına gidin, McGill'in Air Law Annales serisi kitapları ile bu enstitü müdürü Prof.Dr.Paul Dempsey'in kitaplarını öneririm. Servet beyle hiç bir kişisel takıntım yok, tüm yazılarını okuyorum, printlerini alıp ayrıca da saklıyorum. Bo konuda çalışanlara da gönderiyorum. YALNIZ HUKUK KONUSUNDA YAZDIKLARININ YANLIŞ OLAN BÖLÜMLERİNİ IGNORE EDİYORUM. Türkiyede havacılığın gelişimi için atılan her adımı destekliyorum. Ancak hata yapılıyorsa, hatırlatmak lazım ki, hata düzeltilsin. Ve doğru bilinen yanlış olmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hocanızdan hava hukukunu ne kadar iyi öğrendiğiniz belli. Veya öğrenemediğiniz. Savcının yaptığı adli soruşturma ile uçak kazası soruşturma heyetinin yaptıklarının farkını dahi bilmiyorsun. Uçak kazası soruşturma kurulunun ne araştırdığını ve savcının ne araştırdığını öğrenirsen farkı da bulursun. Soruşturma kurulu kusur vermez, ama savcı kurulun hiç bir kusur vermediği kişiyi de mahkemeye sevkeder ve suçlu bulunursa mahkum ettirir. SMS'nin bana sadece cep telefonunu hatırlatmadığını söyleyebilirim. Uzun zamandır muhtelif uluslararası toplantılarda ve ICAO'da bu konudaki çalışmalara katıldım. Certificate of attendance da istiyorsanız e-mailinizi verin göndereyim.Hocanızın eğitimini ben değil siz sorgulayacaksınız. Ben sadece merak etti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ABD, AB, Çin, Rusya, Kenya, G.Afrika ve diğer tüm ülkelerde, sadece hava hukuku öğrenimi ve eğitimi alanlar hava hukukçusuyum diyor. Hiç kimse görmediği, almadığı eğitimi almış gibi kendisini prezante etmez ve edemez. Hukuk eğitimi almadan, hukukçuyum diyerek ortaya çıkarsanız, soluğu Savcının huzurunda alabilirsiniz. Tıp eğitimi almayanın doktorum demesine benzer bu. ATC veya dispatch eğitimi, pilotaj eğitimi almış olabilirsiniz. Ama hukuk diplomanız yoksa, hukukçuyum diyemezsiniz. Havacıyım diyebilirsiniz. Çünkü havacılıkla ilgili eğitiminiz var. Ama hava hukukçusuyum diyemezsiniz. Yazdığınız yazılarda veya işyerinizde bu unvanı kullanırsanız, tarifi Ceza Kanununda bulunan bir eylemde bulunmuş olursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Servet beyin yazılarını zevkle okuyorum. Uzmanı olduğu konularda gerçekten güzel bilgiler veriyor. Ama kendi konunuzun dışına çıktığınızda hatalar başlıyor. O konuyu bilmeyenin dikkatini çekmez, ama bilen o yanlışlığı görünce yazarın okuyucularının yanlış bilgi aldığını görerek ister istemez üzülür. Yanlış bilgiyle hareket edenler de, acı gerçekle karşılaştıklarında çok geç olur. Burada bu temel ve esaslı hataları şimdi saymak istemiyorum. Arzu ederseniz o listeyi yazarım. Zaman yazdığım yorumlarda, yazılarınızı bir hukukçuya okutun önerisinde bulunmuştum. Amaç burada yazarın gelecekte hata yapmamasına yardımcı olmaktı. Hukuk okutmak büyük sorumluluk gerektirir. Yanlış iletilenlerin yol açacağı zararı gidermek mümkün olmayabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hava hukukçusu ile avukatı karıştırmayın. Avukat sadece avukatlık yapan ve ruhsatı olan kişisidir. Havacılık avukatı da, havacılıkla ilgili davaları takip eden avukattır. Hava hukukçusu ise, hava hukuku öğrenimi ve eğitimi almış, hava hukukunda gerek akademik gerekse tatbiki çalışmalar yapan hukukçudur. Havacılık kurallarını bilmek ve uygulamak için muhakkak hukukçu olmak gerekmez. Mesleğinin gerektirdiği ve öğrendiği hava hukuku kurallarını uygular. Hava, uzay, deniz, fikri mülkiyet vs hukukçusuyum diyebilmek için en temel gereklilik, bir üniversitede hukuk eğitimi almak gerekir. Bu eğitimi almazsanız, hukukçuyum diyerek söyledikleriniz, yanlış olur, öğrencinize de hukuku yanlış öğretirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dışarıdan bakan biri olarak merakımdan sorayım yinede. Türkiyede hukukda havacılk diye bir alan yoksa (okuduğumuza göre var olan hukuk bile uygulanamadığına göre testere ile adam öldüren 5 yılda kararı onaylanmadığından serbest kalıyor.) Boşluğu nasıl doldurmayı ve Avrupa standardını yakalamayı öneriyorsunuz. Bu arada Eski Bir SRT çalışanı olarak Avrupada havacılık uzmanları hukuk açısından bilirkişi olarak tanınıyor ve kural oluşturulurken Pilot, Teknisyen ATC fikirleri hukukçulardan öncelikli. Zaten kurallarda onların yaşadıklarına göre şekilleniyor. A. Mustafa Okten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Amerika'da ve Avrupa'da araştırın hava hukukçuları kimler. Avukatlar mı? Diğerleri mi? Anca Türkiye'de ATC'ler hava hukukçusu olur. Bence havacılığını öğrenin bu işin uzmanlarına saygı gösterin. Onlar bu işi kopyala yapıştır yapmıyorlar. Yağcılık yerine objektif olun. Kişiyi sevmek, saygı göstermek ayrı şey, düşüncelerini değerlendirmek ayrı şeydir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hoca kitap yazdı ISG bedelsiz bastırıp üniversitelere ve şirketlere gönderdi siz hocanın hukukculuğunu mu sorguluyorsunuz? Ne diyelim avukatsınız galiba...) Sevgiler hocam, mng'ye bekleriz Ömür bey ile selamları iletiyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Havacılık hukukculuğuz nerden geliyor diyen yorumcuya... 1-oktay bey bu yazının neresinde geçiyor? 2-Havacılık hukuku yoksa siz neye göre eleştiride bulunuyorsunuz 3-Yazıda eleştirecek bir şey bulamadınız mı da hocamızın eğitimini mi sorguluyorsunuz 4-adınızı yazsaydınızda sizin kim olduğunuz bilseydik belki bizlerde sizi sorgulamak isterdik 5-Havacılık hukuku hangi ülkede hukukculara bırakılmış niye uçak düşünce savcı çözmüyorda havacılık uzmanları çözüyor? 6-SMS size sadece cep telefonunu mu hatırlatır? Eskişehir'den sevgiler bekleriz hocam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hava hukuku ile ilgili her şey yazılıdır. Hava hukuku ile ilgili hiç bir şey bilmediğiniz varsayarak nacizane bir öneri google a girin hava hukuku yazın yada inglizcesini (umuyorum inglizce biliyorsunuz) karşınıza çıkacak olan cevaplar size fikir verecektir.Bu arada yazarla kişisel takınıtınız nedir bilmiyoruz ama biz öğrencileri ve ciddi bir kesim saygı duyarak ve yazdıklarını araştırarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz size de tavsiye ederiz. müsterih olunuz Servet bey bu saatten sonra avukatlık yapıp ekmek paranıza mani olmaz ama size ders verebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000