03 Kasım 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Bir avuc komur icin insana bu zulmu yapmaya degmez. Devletin artik gaz cikartmayi, petrol cikartmayi ogrenmesi gerek. Butun sikinti bunlari yapabilecek muhrndislik olmamasi. Adamlar Avrupa'nin minicik ulkelerinde gaz cikartiyorlar. Yetmedigi icin Rusya'dan aliyorlar. Yetmiyor cunku cogu yerde sondaj yapmalari yasak her yer yerlesim birimi. Bizde ise her yer dag tas. Ama teknoloji yok. Bilgi yok. Garibani kazmayla yeraltina gonderiyoruz. Hayatin kiymeti yok, vatandasa ait olan hersey su gibi ucuz. Askerlik bedava, can bedava, kan bedava. Hala daha ulke fakir.
  • ARKADAŞLAR BU SİTE SİYASİ BİR SİTEMİ YOKSA HAVACILIK İLE İLGİLİ HABER YAPAN BİR SİTEMİ SİYASİ ELEŞTİRİ YAPACAKSAN GİT BAŞKA SİTELERDE YAZ MAKALENİ NE GÜNLERE KALDİK YA
  • Böylesine riskli bir işi sermayenin eline verirseniz o eller daha fazla kar güdüsünün sonucu olarak kana bulanır.Madenler derhal kapatılmalı ve tüm eksikleri giderildikten sonra kamulaştırılmalıdır.
  • Çetin bey yazı başlığınıza bir iki cümlede ben eklemek istiyorum haddim olmayarak. Patronlara Allah nasip etmesin fakat patronlara işçiyi ezerek sırtına binerek para kazanmayı öğreten yalaka çok para kazanmayı hırs edinmiş şirket lerin üst düzey yçneticilerinede o aldıkları okkalı maaşlarıda yemeleri nasip olmasın boğazlarında kaldın Hrrşey onların başının altından çıkıyor. Patron boğazda viski eşliğinde puro tüttürmenin dışında fazla bişey yapmaz bütün iş akıl hocalarında. Hangi patron işçisinin hangi şartlarda çalıştığından haberdar. İş kazası geçiren çlen veya yaralanıp sakat kalan kaç işçisi var sorsan haberi yoktur. Bütün iş amirde müdürde.en çok onlara haram olsun işçilerden sömürüp ceplerine attıkları paralar
  • yazılarınızı zaten okumuyorum. Iphone'cu arkadaşımız haklıdır.
  • Sayın Çetin Bey, İçimden bir ses, bu makalenin havacılık sitesinde değil hergün okuduğumuz gazatelerde yayınlanması gerektiğini vurguluyor. (Hürriyet, Sözcü) Fakat diğer bir ses, maden işçisi yurttaşlarımızın aslında havacılık sektöründeki emekçi kardeşlerimizle ne kadar benzer hak ve koşulları paylaştığını vurguluyor. Ülkemizde işçi haklarını en çok savunan İşçi Partisi yüzde kaç oy alabiliyor? Halkımız her zamanki gibi populer kimse, karizmatik kimse, televizyonda her dakika kimi görürse ona oy verecek. Muhalefet, bu faciada yine sessiz kaldı. Nerede çözüm önerileri? "Biz meclise sunduk, kaideye almadılar" demek yetmiyor. Sayfa sayfa sunun gazetelere, merak etmeyin onlar yayınlamaktan korkmazlar. Kızıltoprak fenerbahçe stadına varan otoban biranda biter ve keskin dönüş yaptırır. Burda defalarca kaza olur, birkaç çözüm arayışı başarısızlıkla sonuçlanır. sonra trafik kazalarında uzman bir grup, olayı devralır ve iyi bir yol güvenlik sistemi kurar. Ölümler biter. Demekki fıtratında yokmuş bu kazalar. Bakın, madenlerde Hiç bir şey yapılamıyorsa, hiç bir çözüm yolu yoksa, işverenleri tatmin etmiyorsa, çözüm yolu açık ve net: Bütün özelleştirilmiş madenler devlet tarafından sözleşme fesh tazminatları ödenerek özel şirketlerden devralınsın. Maden konusunda uzman bir kadrodan danışmanlık alınsın ve yurttaşlarımız için ne harcama , yatırım gerekiyorsa yapılsın. 1 milyon TL, 1 milyar TL farketmez. Bu ek ödenek halk tarafından her ay örneğin telefon faturasından her bir yurttaştan 1 TL/ay olarak tahsil edinsin. Zor mu bu kadar çözüm yaratmak. Yeterki bu acılar tekrarlanmasın.

SN. PATRONLAR ALLAH SİZLERE O PARAYI HARCAMAYI NASİP ETMESİN

Karaman Ermenek’ de Güneyyurt bölgesinde Has Şekerler şirketince işletilen maden ocağında vuku bulan kaza 18 can’ı, sevdiklerinden canlarından ayırdı. Toprak mı, su mu, yoksa yine ihmal mi bu işçi kardeşlerimizi yaşamdan koparttı. Önceden gerekli tedbirler yine alınmadı.  Bu gün kazanın altıncı günü. Ne ailelerde ne de bizlerde ümit kalmadı. Yine de dualarımızla gerçekleşmesi çok zor olan bir mucize bekliyoruz. ( 02.10.2014- 21.30 )

ACABA BİZ TÜRKLER NASIL BİR FELAKETTEN DERS ALIRIZ.

Evet; birisi çıktı ortaya bu maden kazasının “araba kazasından farkı yok” buyurdu. Karaman Ermenek’teki maden de yöneticiymiş. Ne kadar ciddiye alırsınız bilemem ama yine de inanılacak gibi değil.  Burhan Kuzu Beyefendi sanki bu konuda bir görüş beyan etmeleri şartmış gibi “yaşananın bir tabii afet olduğunu” ifade etmişler. Bundan cesaret alan maden işletmesinden de 30 Ekim günü aynı mealde açıklama geldi. Allahtan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız yaşananın bir afet olmadığını söyledi ve afet dolmayan bir olayda bir ihmal vardır “dediler. . Biz yine de trafik kazası beyanına dönelim. 15 Ekim de, bundan on beş gün kadar önce Isparta’da öğle yemeğinden dönükleri söylenen maden işçilerini taşıyan kamyonetin devrilmesi sonucu yaşamını yitiren madencilerin bile araba kazasında öldüklerini söylemeye bile zorlanıyoruz. 27.10.2014 tarihinde Ankara  Ostim’ de vuku bulan patlamaya kaza damgası vurmak hiç mümkün değil. Zira 2011 yılı Şubat ayında aynı iş merkezindeki iki patlamada 19 kişi yaşamını yitirmiş ve yetkililerin yaptıkları açıklamada işyerlerinin ruhsatsız ve kaçak olduğu belirtilmişti.

DÜNYA BİRİNCİSİYİZ.

1941'den bugüne kadar Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan, pek çoğu grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı olmak üzere iş kazalarında 3 binden fazla işçi hayatını kaybetti.  ILO verilerine göre Türkiye, Çin'i de geride bırakarak, dünyada madenci ölümlerinde ilk sırada yer aldığımız belirtiliyor. Ülkemizdeki kömür madenlerinin yaklaşık % 80’ni özel sektöre ait. Soma faciası dâhil kazalarda yitirilen can sayısı 354. Yitirdiğimiz işçi kardeşlerimizin yalnız 3 adedi kamuya bağlı kurum çalışanlardan, 351 adedi ise özel sektörde çalışanlardan oluşuyor. Eğer maden sayısındaki özel sektör, kamu sektörü yüzde payını kaybettiğimiz toplam canla orantılarsanız kamu yönetimindeki madenlerde oluşan can kaybının basit yöntemle hesaplananın çok altında olduğu görülüyor. Varın bunu sizler çözümleyin ve de nedenini bulun. Eğer aklınıza “ demek ki tüm kazaların özel sektör işletiminde bulunan madenlerde vuku bulmuş “ gibi bir cevap gelirse, oturup bununda nedenlerini düşünmeniz gerekir. Ha konuya Soma’ dan sonrakilere bakalım diye yaklaşmak isterseniz Ekim 2014 ayı başına kadar madenlerimizde oluşan can kaybını hesaplamak gerekir. Sonuçta 354’den 301’ i çıkartmanız gerek. Ha bu arada konuya Sendikalaşma yönünden yaklaşırsanız, ağılıklı sendikalaşma da kamu sektöründe. 12.000 kömür işçisinin çalıştığı bir yörede 400 adet sendikalı çalışan olması bir şey anlatıyordur umarım. Sendikanın görevinin yalnız maaş artımı sağlamak olduğunu düşünenlere duyurulur. Bu arada Soma’dan sonra vuku bulan maden kazaları ile ilgili olarak çoğunluğun bilgisi yok. Nedeni ise basit. Bu kazalarda birer, üçer ölü vardı da ondan. İlgili ve bilgililer şimdi de Şırnak’taki madenlere dikkat çekiyorlar. Oralarda da çalışan işçi sayısı fazla değil. İnşallah orada da bir olay vuku bulmasın.

SOMAYI NE ÇABUK UNUTTUK?

Ne büyük hassasiyet doğmuştu kamuoyunda. Ya şimdi. Ermenek’teki kaza olmasaydı Soma gündeme gelir miydi sizce? Kendimize balık hafızalı diyoruz ya. Ne kadar da doğruymuş. Acıya alıştık o günlerde. Beklentimiz yeni çıkacak yasa ile madencilerin daha güvenli bir ortamda çalışacak ve kendilerine tanınacak olan yeni sosyal haklar ile daha rahat bir yaşam sürecekleriydi. Hiç olmaz ise 301 madencimiz boş yere ölmemiş ve yitirdiğimiz bu 301 can gözü az görenler ve kulağı az işitenlerin iyi çalışmayan bu uzuvlarına bir çivi sokmuş olacaklardı. Teselli buydu? Şimdi görüyoruz ki, ne kimsenin bir yerine çivi batmış, nede teselli gerçekleşmiş. Televizyonda “ daha Somanın acısı içimizdeyken “ diye konuşmaya başlayan siyasilerden nefret ediyorum.

ŞİMDİ BİR UZMANA KULAK VERELİM.

Şimdi gelelim Karaman Ermenek’teki maden kazasına.  İşçi kardeşlerimizi yerin 375 m altında tutsak eden kazaya. ” Bu kazaya, araba kazası gibi bir oluşum dolayısı ile tedbir alınması mümkün değil sözleri hakikati yansıtmıyor. Bizde sıklıkla vuku bulmasa da ( Aynı nedenden kaynaklanan bir maden kazası 25 yıl önce Yozgat’ta yaşanmış ) bu tür kazalara sıklıkla rastlanıldığı istatistiklerde görülmektedir. Bahis konusu madene ruhsat verilmesi esnasında işletme planında 2000 yılında yapıldığı belirtilen üretimin verilerinin yer almadığı ve eski imalatın sınırlarının kayda geçirilmediği görülmemiş ve en hafifi deyimi ile bu eksiklik dikkati çekmemiştir. Oysaki bu günkü teknoloji ile çok eski üretimlerin verilerini belirlemek mümkün olduğu açık. Eğer bu yapılsaydı zafiyetler maden çalışmaya başlamadan ortaya çıkacaktı. Bu durumda madene ruhsat verilme aşamasından önce yapılması şart olan ve de denetimlerden sonra yapılan tespit üzerine kontrol sondaj işleminin yapılmadığı açık seçik ortada. Bir maden projesi Amerika Birleşik Devletlerinde milyon dolarlara yapılırken bizde aynı çalışmanın 30, 40 bin TL’ ye yapılmasının bize bir şeyler anlatması gerekir. Bu tür kazalar neden hep Türkiye’de oluyor. Bir şeyleri eksik yaptığımız belli değil mi? diyor Hacettepe Üniversitesi Maden Mühendisi Bahtiyar Ünver. Bu arada madende iki senedir su sızıntısının bulunduğu çalışanlarca ifade ediliyor. Sızıntı olan yerin ise betonla değil, çamurla kapatıldığı da yine çalışanların iddiaları arasında. Yani Allahın taşı toprağı, maden görevini yapmış, sinyal vermiş ve önceden ikaz vermiş. Önemsememişiz.

HAMAMA GİREN TERLER, YETKİLİ OLMAK GÜZEL’ DE.

Haziran, 2012’ye kadar maden ocağı ruhsatları Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MİGEM) alınıyordu. Ancak 16 Haziran 2012'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile madencilikte yeni ocak izinleri Başbakanlığın iznine bağlandı. Yanılmıyorsam 2013’ de devir işlemleri içinde aynı iznin gerektiğine ilişkin genelge yayınlandı. Şimdi durum aynı merkezde devam ediyor mu? Bilemiyorum. Ülkemizde ücretsiz kömür dağılımının spekülasyonu bu denli yoğun yapılırken, rödavans sistemi tartışılırken ve birçok madenin tüm üretimini devletin satın aldığı biliniyorken kanunu bir tarafa koyarak bu tür genelgelerle yetkiyi devralmayı kamuoyu nasıl yorumlasın istersiniz? Şimdi insanlar kömür madenlerinin siyasetin finansmanını sağladığını konuşuyor. Bildiğim kadarı ile Başbakanlığın hepsi konusunun hakiki uzmanı olan onlarca danışmanı var. Bu insanlar ne yapar. Kanunu bırakıp bir genelge ile bu yetkiyi uhdeye almanın halk tarafından nasıl yorumlanacağına ilişkin görüşlerini Başbakana bildirmez mi? Anlaşılır gibi değil.

TORBANIN İÇİNDE DE OLSA YASA ÇIKTI DA PATRONLAR YASAYI BENİMSEMEDİ.  Evet; işçilerin günlük çalışma süreleri altı saate düşürüldü. Altı saat işçinin madenin içinde geçireceği süre. Buda özetle bir vardiyanın günlük çalışma süresi 8 saatken yaptığı üretimi yapamayacağı demek. Aynı üretimin yapılabilmesi için tek çare şayet madenin fiziksel durumu müsaitse ¼ oranında fazla işçi çalıştırması demek. Tabii ki buda bir maliyet. Bu noktada işveren maliyeti nasıl düşürebileceğini hesaplıyor tabii ki. Bulunan çözümün bir kısmı çalışanların yemek ve servis giderlerini sıfırlamaktı. Bu yetmedi ve çalışanların yemek molasında madenden çıkmamaları ve öğle yemeklerini aşağıda yemeleri yönünde baskı kuruldu işçilere. Madenin aşağıdaki atmosferinde kimsenin bir saat yemek paydosu kullanmayacağı düşünüldü belli ki. Madenciler bu uygulamayı kabul etmedi. Adına grev denir mi bilemiyorum ama işe gitmediler. Bir buçuk ay veya kırk gün. Yaşam şartları ve geçim sıkıntısı ağır bastı. Diğerlerini tam bilemiyorum ama Karaman Ermenek’teki madende çalışanlar, kazadan bir gün önce iş başı yapmışlardı.  Evet; yemek maden dışında yenseydi bu 18 işçimiz şu anda su altında olmayacaktı. İşte bunun için kurtulan işçiler “ bu nasıl devlet ki, yasa çıkartıyor, ama takip etmiyor “ diyorlar. Tabii bu anlatımımdan yasanın yürürlüğe girdiğini çıkartacaksınız. Çıkmasına çıktı ama uygulama ertelendi. Buna karşın patronların maliyeti düşürmek için buldukları çözümleri uygulamaya koymaları ötelenmedi. Madenlerin İş güvenliği ile ilgili hususları ise Eylül 2014 ayında çıkartılan bir yönetmelikle geç de olsa esasa bağlandı. Bir yönetmelikte çıkartıldı ama yürürlülük tarihi 24 Eylül 2015 dendi. Anlayan beri gelsin.  Evet; çıkartılan yasa maden işçilerine çalışma ve yaşama kolaylığı getiriyor. Peki devlet yasada belirtilen hususların uygulanıp uygulanmadığını nasıl kontrol edecek? Denetimlerle.

GELELİM DENETİMLERE VE EĞİTİME.

 Bu ocak denetlenmiş. Eksikliklerin giderilmesi için zaman verilmiş. Sonuçta maden bir ay kapalı kalmış. Ve bu sürenin sonucunda yeniden hizmete başlamış. Bu gerçekten bir denetim miydi? Yoksa bir kaza vukuunda belirli kademeleri sorumluluktan kurtaracak düzmece, uzaktan bir bakış mıydı? Denetimi yapan şahıs bu kariyere sahip birimiydi? Kendisinin iş güvencesi var mıydı? Bir ton soru geliyor akla.

Çok enteresandır. Bir işveren nakletmiş. İsminin de açıklanmasını istememiş. “ Biz gerekli güvenlik tedbirlerini eksiksiz aldık. Kararlılıkla uyguladık. 3 senedir hiç iş kazamız yok. Ancak şimdi haksız rekabetle karşı karşıyayız” diye anlatmış yaşadıklarını. Zira aldığımız güvenlik tedbirleri maliyetimizi küçümsenmeyecek oranda artırdı” diye de devam etmiş. Haydi buyurun. Şimdi diğer denetimleri düşünün. Denetçinin yol parasını denetlenen firmanın patronu verir. Konaklamasını da öder. Tabii ki akşam yemeklerini de.  İşte bu durum denetlenen şirketin işçilerinin ağzına düşmüştür. Başka bir deyişle denetimden bir fayda bekliyor olanlarda sisteme güven sıfır. Aslında 14.000 maden olduğu söyleniyor. Bunları denetleyen insan sayısı ise 240 mışç Bu bile konunun ciddiye alınmaması için yeterli bir neden. Personelin eğitim konusuna ise değinmek istemiyorum. Soma’da kazada vefat edenlerin içinde, hiçbir eğitim görmeden kaza günü eğitimde olması gereken 46 çalışan vardı Denetçilere belge ibrazı için sertifikalanılan işçiler de ayrı bir konu. En tuhafı ise madenlerde belirlenen her uygunsuzluk için işverene kesilen ceza 1040 TL. Adam tabii ki 80.000 TL ödeyip kontrol sondajı yaptırmaz.

MADEN DENETİMİNE BİR ÇÖZÜM BULUNMASI ŞART.

Peki; öyle olmuyor, böylesi de uymuyor. O zaman motorlu araçlar için uygulanan yöntem uygulanamaz mı? Eskiden bir aracın muayenesiz senelerce dolaşması mümkündü sokaklarda. Ya şimdi. Muayene süreniz gelmeden GSM’ le bildirip sizi davet ediyorlar. Gidiyorsunuz.  Sizi içeri bile almıyorlar. Ayrıcalık yok. Veya ben rastlamadım. Kaldı ki muayene tarihi geçmiş olan araçların plakalarını da Trafik Şube Müdürlüklerine bildirirlermiş. Evet; madenlerimizin denetimini bu konuda dünyada temayüz etmiş ülkelerden birinin bir şirketine verelim. Bir sene sonra bakalım. 14.000 maden kaça inmiş. Ütopik gelecektir ama bir çözüm işte. Ha maliyet tabii ki artacaktır. Bu madenlerden çıkan kömürün hemen hemen tümünün Devlet tarafından alındığını bir kenara koyun ve onu düşünmeyin. Çözüm tasarımı zedelenmesin. Soma için talep edilen güvenlik önlemlerinin tümünün maliyetinin ton başına 1 USD tuttuğu hesaplanmış.  Bu düşünüldüğü takdirde alınması gereken tedbirlerin bir tek maden işçimizin yaşamına değecek bir meblağ olmadığı ortada. Kardan ton başına 1 dolar zarar. Sonuçta işverenlerin çok hassas oldukları bir tablo.  Yine de patron yapısı zor  bağdaşacak, onlar açısından kabulü zor bir uygulama.

İLO SÖZLEŞMESİ NE OLDU?

Hani Somadaki kazadan sonra gündeme oturan 176 no.lu İLO sözleşmesi vardı hatırlarsanız. O sözleşme imzalandı değil mi? Kapsamında çok detaylı koruyucu düzenlemeler vardı bu sözleşmenin Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Botsvana, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Almanya, İrlanda, Lübnan, Lüksemburg, Norveç, Peru, Filipinler, Polonya, Portekiz, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Ukrayna, ABD, Zambiya, Zimbabwe imzalamıştı bu sözleşmeyi. Hani önemli değil, bizde imzalarız denmişti Soma’da. Bunu da hatırlatmış olalım.

DEVLET BABA. BİR AHTAPOT KAÇ PARA?

Hepimiz öğrendik ki maden kazalarında ilk saatler içerisinde müdahale çok önemli. İstanbul’ da Ermenek’e Ahtapot göndermek ise akla zarar bir iş. Devlet Kurumlarına araç alımı için 2014 için bütçelenen   1 milyar 988 milyon TL'lik rakamın 1 milyar 150 milyon lirası şimdiye kadar kullanılmış durumda. 800 Milyon TL tutarında binek araç alımı talebi yapıldı. Allahtan Bakan Sn. Şimşek veto etti de bu meblağ sarf edilemedi.  Sn. Bakan sayesinde tasarruf edilen bu tutar ile maden yoğun bölgelere birer Ahtapot alınamaz mı? Hele diğer harcamaları da düşünürseniz? İsterseniz saraylardan birini satın. Örneğin yıldız parkını ve içindeki sarayı.

TOPRAĞIN ÜZERİNDEKİ SOMALAR.

Bir yazı yazmıştık Soma faciasından sonra. Dikkati toprağın üzerindeki Soma’lara çekmek istemiştim. Evet, Ermenek acısı yetmezmiş gibi, bu gün Isparta da işçi taşıyan bir midibüs devrildi ve 16 tarım işçisi vatandaşımız öldü. 27 kişilik araca 45 işçi bindirmişler. Bu gün Zonguldak tan bir haber geldi. Yine 2 can göçmüş. Madenlerde Dayıbaş’ları var. Tarım işçilerinin başında da Çavuş’lar. İnsanlar tabii ki Devletin nerede olduğunu merak eder. Tabii ki sorar maden işçisi vatandaşlar.

DİLERİZ Kİ BU KAZANCIN HAYRINI GÖRMEYİN.

Evet; salt kar odaklı olan ve çalışanlarının aile ocaklarının sönmesine sebebiyet veren patronlar, dilerim ki Allah size bu şekilde kazandığınız parayı yemeyi nasip etmesin.

SN. PATRONLAR ALLAH SİZLERE O PARAYI HARCAMAYI NASİP ETMESİN

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

degmez ~ 10 yıl önce
Bir avuc komur icin insana bu zulmu yapmaya degmez. Devletin artik gaz cikartmayi, petrol cikartmayi ogrenmesi gerek. Butun sikinti bunlari yapabilecek muhrndislik olmamasi. Adamlar Avrupa'nin minicik ulkelerinde gaz cikartiyorlar. Yetmedigi icin Rusya'dan aliyorlar. Yetmiyor cunku cogu yerde sondaj yapmalari yasak her yer yerlesim birimi. Bizde ise her yer dag tas. Ama teknoloji yok. Bilgi yok. Garibani kazmayla yeraltina gonderiyoruz. Hayatin kiymeti yok, vatandasa ait olan hersey su gibi ucuz. Askerlik bedava, can bedava, kan bedava. Hala daha ulke fakir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MUHALEFET ~ 10 yıl önce
ARKADAŞLAR BU SİTE SİYASİ BİR SİTEMİ YOKSA HAVACILIK İLE İLGİLİ HABER YAPAN BİR SİTEMİ SİYASİ ELEŞTİRİ YAPACAKSAN GİT BAŞKA SİTELERDE YAZ MAKALENİ NE GÜNLERE KALDİK YA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MUHALEFET ~ 10 yıl önce
BU YAZININ NERESİNİ SİYASİ BULDUNUZ ANLAMAM MÜMKÜN DEĞİL. TÜM ÜLKEYİ YARALAYAN BİR OLAYDAKİ ANLATIMI SİYASİ OLARAK YORUMLAMAK HER KAFANIN YAPABİLECEĞİ BİR DEĞİL. BU KÖŞEYE HANGİ YAZILARI GİRİP GİREMEYECEĞİM BANA APH YÖNETİMİNCE BİLDİRİLİR. İSTEMEYEN SİTE MÜDAVİMLERİ KONUSUNU BEĞENMEDİKLERİ YAZIYI OKUMAZLAR. YAPABİLECEĞİNİZ BUDUR.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Böylesine riskli bir işi sermayenin eline verirseniz o eller daha fazla kar güdüsünün sonucu olarak kana bulanır.Madenler derhal kapatılmalı ve tüm eksikleri giderildikten sonra kamulaştırılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP I PHONE ~ 10 yıl önce
SOMA KAZASINDAN SONRA VUKU BULAN KAZALARDA DEVLET MADENLERİNDE YİTİRDİĞİMİZ KARDEŞLERİMİZİN SAYISI 3, TOPLAM YİTİRDİĞİMİZ KARDEŞLERİMİZ İSE TOPLAM 354 KİŞİ. TABLO İFADENİZİ DOĞRULUYOR. ANCAK ÖNCELİKLE GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİN TÜMÜ ALINMALIDIR. ŞIRNAKTAKİ MADENLER SİNYAL VERİYOR DİYORLAR. ALLAH SAKLASIN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
İnşallah ~ 10 yıl önce
Çetin bey yazı başlığınıza bir iki cümlede ben eklemek istiyorum haddim olmayarak. Patronlara Allah nasip etmesin fakat patronlara işçiyi ezerek sırtına binerek para kazanmayı öğreten yalaka çok para kazanmayı hırs edinmiş şirket lerin üst düzey yçneticilerinede o aldıkları okkalı maaşlarıda yemeleri nasip olmasın boğazlarında kaldın Hrrşey onların başının altından çıkıyor. Patron boğazda viski eşliğinde puro tüttürmenin dışında fazla bişey yapmaz bütün iş akıl hocalarında. Hangi patron işçisinin hangi şartlarda çalıştığından haberdar. İş kazası geçiren çlen veya yaralanıp sakat kalan kaç işçisi var sorsan haberi yoktur. Bütün iş amirde müdürde.en çok onlara haram olsun işçilerden sömürüp ceplerine attıkları paralar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İNŞALLAH ~ 10 yıl önce
BİZ EN İYİSİ, ÇALIŞANIN HAKKINI GASP EDEREK YAŞAYAN , İŞ GÖRENDEN KANUNLARIN ONA VERDİĞİ HAKKI ESİRGEYEN, ÇALIŞANIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAYAN PATRON VE YÖNETİCİLERE ALLAH KAZANDIKLARI PARANIN HAYRINI GÖSTERMESİN DİYELİM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
haklıdır ~ 10 yıl önce
yazılarınızı zaten okumuyorum. Iphone'cu arkadaşımız haklıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HAKLIDIR. ~ 10 yıl önce
HERKES KENDİNE GÖRE HAKLI. ANCAK SİZİN İLK CÜMLENİZ DOĞRU DEĞİL. OKUMUYORSANIZ NE YAZILDIĞINI NEREDEN BİLİYORSUNUZ Kİ. KALDI Kİ YORUMLARI BİLE OKUYORSUNUZ HERHALDE.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sayın Çetin Bey, İçimden bir ses, bu makalenin havacılık sitesinde değil hergün okuduğumuz gazatelerde yayınlanması gerektiğini vurguluyor. (Hürriyet, Sözcü) Fakat diğer bir ses, maden işçisi yurttaşlarımızın aslında havacılık sektöründeki emekçi kardeşlerimizle ne kadar benzer hak ve koşulları paylaştığını vurguluyor. Ülkemizde işçi haklarını en çok savunan İşçi Partisi yüzde kaç oy alabiliyor? Halkımız her zamanki gibi populer kimse, karizmatik kimse, televizyonda her dakika kimi görürse ona oy verecek. Muhalefet, bu faciada yine sessiz kaldı. Nerede çözüm önerileri? "Biz meclise sunduk, kaideye almadılar" demek yetmiyor. Sayfa sayfa sunun gazetelere, merak etmeyin onlar yayınlamaktan korkmazlar. Kızıltoprak fenerbahçe stadına varan otoban biranda biter ve keskin dönüş yaptırır. Burda defalarca kaza olur, birkaç çözüm arayışı başarısızlıkla sonuçlanır. sonra trafik kazalarında uzman bir grup, olayı devralır ve iyi bir yol güvenlik sistemi kurar. Ölümler biter. Demekki fıtratında yokmuş bu kazalar. Bakın, madenlerde Hiç bir şey yapılamıyorsa, hiç bir çözüm yolu yoksa, işverenleri tatmin etmiyorsa, çözüm yolu açık ve net: Bütün özelleştirilmiş madenler devlet tarafından sözleşme fesh tazminatları ödenerek özel şirketlerden devralınsın. Maden konusunda uzman bir kadrodan danışmanlık alınsın ve yurttaşlarımız için ne harcama , yatırım gerekiyorsa yapılsın. 1 milyon TL, 1 milyar TL farketmez. Bu ek ödenek halk tarafından her ay örneğin telefon faturasından her bir yurttaştan 1 TL/ay olarak tahsil edinsin. Zor mu bu kadar çözüm yaratmak. Yeterki bu acılar tekrarlanmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP I PHONE... ~ 10 yıl önce
SİVİL HAVACILIK SİTESİNDE ÜLKEMİZİN %100’NÜN BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ İLE KALBİNDE HİSSETTİĞİ BİR KONUNUN YER ALMAMASINI GEREKTİĞİ YÖNÜNDEKİ GÖRÜŞÜNÜZÜ ÜZGÜNÜM Kİ PAYLAŞAMIYORUM. MADEN İŞÇİSİ YURTTAŞLARIMIZIN HAVACILIK İŞ KOLUNDA ÇALIŞANLARLA NE KADAR BENZER HAK VE KOŞULLARI PAYLAŞTIĞINI VURGULAMANIN MADEN İŞÇİSİ KARDEŞLERİMİZİN HATIRALARINA SAYGISIZLIK OLACAĞINI DÜŞÜNÜRÜM. KALDI Kİ BU İKİ MESLEĞİ ŞU VEYA BU ŞEKİLDE NE SOSYAL HAKLAR NE DE KOŞULLAR AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMANIN MÜMKÜN OLMADIĞINA DA İNANIYORUM. UMARIM KUSURUMA BAKMAZSINIZ. YAŞADIĞIMIZ DÖNEMDE ÖRNEKLERİNİ HER GÜN ÇOKLUKLA GÖRMEMİZE RAĞMEN HER KONUDA AYNI ŞEKİLDE DÜŞÜNMEMİZ TABİİ Kİ ZOR. TAKİBİNİZ VE UYARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. İYİ HAFTALAR OLSUN. KAZASIZ VE BELASIZ.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Çetin Bey yanlış anlaşılma olmuş. Yani ben yazınızı beğendiğimden keşke sadece bu havacılık sitesinde değil, gazetelerde de yer almasını isterdim demek istedim. Selamlar.
CVP I PHONE ~ 10 yıl önce
YANLIŞ ANLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL KARDEŞİM. GAYET İYİ ANLADIM. HİÇ BİR SORUN YOK. EĞER HER KONUDA AYNI DÜŞÜNECEKSEK, YAZIP ÇİZMEYE DE GEREK YOK. ÖNEMLİ OLAN YAZILANLARIN DOĞRU OLMASI. SİZİNLE HEMFİKİRİM. ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİR. ÖZELLİKLE DENETİMLERE. DOĞRU YANLIŞ BİLMEM BEN BİR TANE ÖNERDİM. ARAÇ MUAYENE İSTASYONU ÖRNEĞİ. AMA KABUL ETMEZLER. NEDENİ İSE İLO SÖZLEŞMESİNİN İMZALANMAMASINDAN ÖTE DEĞİL. ŞU VEYA BU ŞEKİLDE DENETİMLERİ ZABTI RAPTA ALMAYANLAR BUNDAN SONRAKİLERİN MÜSEBBİBİ OLURLAR. BİR ALMAN VEYA AVUSTRALYA FİRMASI DENETİM YAPARSA BİZDE ÇALIŞAN MADEN KALMAZ. UZMANLAR ŞIRNAK MADENLERİNE DİKKAT ÇEKİYORLAR. TEHLİKE ARZ ETTİĞİNİ SÖYLÜYORLAR. BAKALIM NE YAPILACAK. YUKARIDA DA İFADE ETTİĞİM ÜZERE YAZILANLARDA BİR ABARTI VEYA HATA OLDUĞUNU SÖYLERSENİZ ÜZÜLÜRÜM ESAS. ESENLİKLER DİLİYOR TAKİBİNİZ İÇİN TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000