03 Haziran 2019, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Sözcükler ve Resimler



Kimsin Sen

Ben başkasına da yer kalan bir sayfada küçük bir şiirim.

Benimle bu beyazlığı paylaş, bir dönüm kar kadar beyaz, tertemiz,

Minik kuşların ayak izlerine benzeyen işaretleri bekler

Gel şimdi

Bu dalganın oluğu, yıldırımdan saniyeler sonrası

Müzik bittiğindeki anlık sessizlik, erimeden önceki don

Yanıma uzanıver, melekler yap, şeytanlar yap,

Kimsen onu yap.

Tony Marcus

 

-Ben uyurken ödeviniz, daha önce hiç yaratılmamış bir görüntü yazmak.

Beni sarsacak ve çalışmanızı Croyden Lion'un yeni sayısına koymak istememe neden olacak bir şey. Evet, Tammy?

-Son üç ödevime not vermediniz.

Bu sınıftaki durumumu bilemiyorum ve A almam gerekiyor çünkü daha Princetown'a kabul edilmedim. Bu dönemin notlarını da hesaba katacaklar.

-Ne kadar sönük ve hantal bir cümle!

Seçebileceğin onlarca sözcük varken, onca uyum ve ardışıklık varken; bana muhteşem bir tabak yemek sunabilecekken yulaf ezmesi sundun!

Ödevinizi yazın, haydi.! Şimdi, hepiniz.!

Bilgisayarların karşısında ölmüş, alışveriş merkezleri tarafından boğulmuş o zihinlerinizden insanlığı ileri taşıyacak ve yüceltecek tek bir cümle istiyorum.

Yazın haydi sizi androidler!

Yazın...

 -/-

-Bu kimin eseri?

-O benim. Gloria Belser.

-Bu yetenek. Yeteneği hepimiz takdir ederiz.

Sözlükte şöyle der; "Sanat, yaratıcı insan yeteneğidir."

Yani bu tanımı kabul ediyorsanız, bu sanat! Doğru mu?

-Evet

-Evet, teşekkür ederim. Peki ya bu?

-O benim.

-Bunda da yetenek var. Ama bir şey daha var. Burada bir şeyin varlığını hissediyorum.

"Hissediyorum". Püf noktası bu olabilir.

Bu beynime hitap ediyor.

Bu ise, hem beynime hem de göğsüme hitap ediyor.

Hatta şöyle diyebilirim. "Kalbime.". Şöyle de diyebilirim. "Duygulara."

Püf noktası bu mu? Duygu mu? Dikkat edin. Çünkü köpeğiniz ölmüşken şu köpek resmine bakarsanız, çok duygusallaşıp ona "Sanat" diyebilirsiniz.

Ama bizim ilgilendiğimiz sanat bu değil. Bu sınıfta "güzel sanatlar" dediğimiz şeye eğileceğiz.

"Güzel Sanatlar." Ne demekse işte! Buradaki sorun kelimelerde.

Kelimelere güvenmeyin. Kelimeler yalandır. Kelimeler tuzaktır.

Bakacağız, hissedeceğiz. Siz bana "güzel sanat"ın ne olduğunu gösterene kadar burada görüp öğreneceğiz. Tamam mı? Başlayabilirsiniz.

Sözcükler ve Resimler. Oynayanlar; Clive Owen, Juliette Binoche Yapım Yılı : 2013

-/-

Bu filmi seyretmenizi tavsiye ederim. Sanatın bilime ve bilimin sanata karşı olan katkılarını anlayabilmek için küçük de olsa bir veri sağlıyor bizlere.

Bir şeyi yapmış olmanın, yapılmış olmasının nasıl bir his yaratacağı ya da yarattığının öngörüsü, sadece sanat ile değil, bilimsel olarak da ele alınabilir.

Sanatın bilimle buluştuğu Endüstri Mühendisliği için insan, malzeme ve makinenin yer aldığı her sistemde verimliliği sağlamak adına bu sistemleri kuran ve devam ettiren mühendislik dalıdır diye tanım bulabilirsiniz. Modelleme, analitik düşünme ve optimizasyon yeteneğini en çok öne çıkaran branşlardan biridir. Hele “sanat”, ya da güzel sanatların bir ya da birkaç kolu bu bölümde yer almıyor ise, minimum maliyet ve maksimum kar sağlamak gibi bir durum hedeflenmiş olur diyebiliriz. Ticarette buna ucuz mal denir.

Annex 14, bir havalimanı nasıl yapılır kıstaslarını sayfalarca ardı ardına sıralamıştır.

Bahsetmediği ve yetki sahası dışında kalan konu ise “sanat”tır. Herkes Havalimanı yapıyor ve yapmakta. Mimari düzen çoğunlukla özgün ve amaca yönelik yapılır. Tüm bu değişik mimarinin ki bunun içine iç mimarlığı da katabiliriz, sanatsız olmayacağı açıktır. Beğeniriz, beğenmeyiz, bu işin ele alınış ve yaptıranların tercihlerine göre şekillenen bir süreçtir; Annex 14 gereklerini yerine getirirken uygulanacak “sanat” göstergelerinden birincisi ise amaca uygunluktur.

Bakalım yabancılar bu konuya ne diyorlar;

“Havalimanlarında minimum bağlantı sürelerinden bazıları, büyük bir havalimanı için inanılmaz derecede kısa, bazı durumlarda 30 dakika gibi düşüktür ve yurt içi bağlantılar için genellikle 60 dakikadan azdır. Uluslararası bağlantılar genellikle bir saatten fazladır ve ayrı uluslararası ve yurt içi terminalleri bulunan havaalanlarında iki saati geçebilir. Bazı havayolları jumbo jetleri içeren bağlantılar için daha da fazla zaman harcar.

Uçaktan inmek ve uzaktaki bir çıkış kapısına yürümek, 30 dakikalık bir bağlantı ile kolaydır. Zamanında başarsanız bile, deneyim stresli olabilir ve bir sonraki uçuşunuzdan önce tuvaleti ziyaret etmek veya bir yemek satın almak gibi şeyler için vaktiniz kalmaz. Bu yüzden birçok gezgin, kasıtlı olarak bir bağlantı merkezindeki minimumdan daha uzun bir konaklama rezervasyonu yaparak programlarını dolduruyor.

Fiziksel engeli olanlar veya küçük çocukları olan aileler gibi özel ihtiyaçları olan yolcular, büyük bir havaalanında dolaşırken daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Ayrıca, yılın yoğun bir saatinde (Şükran Günü veya İşçi Bayramı hafta sonu gibi) seyahat ediyorsanız daha uzun bir bağlantıya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunun için ABD’de en kötü hava limanları Dallas Fort Worth, Chicago O'Hare, Los Angeles ve New York JFK'dır.

Avrupa'da, Londra Heathrow, Paris de Gaulle ile birlikte hemen hemen herkesin “eğer mümkünse kaçın” hub havaalanı listelerinde yer alır.

Sık seyahat edenler genelde Amsterdam (Sky Team) ve Münih (Star Alliance) 'ı, Frankfurt, Brüksel, Kopenhag, Helsinki, Madrid, Roma ve Zürih gibi ikincil merkezlere tercih ediyorlar.

Şimdi de yeni bir deneyim aktaralım;

İstanbul’un Yeni Havalimanı Sıcak ve Güzel Bir Kargaşa

Mevcut parmaklar arasında geçişler çok zor ve dürüst olmak gerekirse insan sanki bir şeyleri kaçıracakmış gibi hissediyor;

• Parmaklar arasını bağlayan bir tren, yürüyen band vs.. olmadığını söyleyebilirim.

• Terminalin ana bölümünde yürüyen bant yok ve terminalin ana bölümünü bir ucundan diğerine (yaklaşık dikdörtgenin bir kilometre uzağında olan parmakları içermeyen bölge) yani B bölümünden F bölümüne yürümem, benim 25 dakikadan fazla zamanımı aldı.

Yeni İstanbul Havalimanı ile kaçırılan fırsatlar

Yeni terminal hakkında rastgele notlar:

• Havalimanında, telefonunuza doğrulama kodu gönderilmesini gerektiren ücretsiz bir wifi olması gerekiyor; Telefon numaramın birden çok varyasyonuyla birden çok denemiş olsam bile, metin hiç gelmediği için bu işe yaramadı.

• Bu havaalanı daha yeni açıldı ve geçit alanlarında kaç tane satış yeri olduğunu hayal bile edemezsiniz. Bunun gibi küresel bir merkezin, kapılardaki hemen hemen her koltukta USB ve/veya uluslararası elektrik çıkışları olabileceğini düşünürsünüz ancak ben bunlardan oldukça sınırlı sayıda bulabildim.

Bu havalimanına yaptığım ilk uçuşumda, dünyanın en büyük yeni havalimanının uzaktaki bir standına gitmenin şaşırtıcı ironisi ile karşılaştım. Sanki Atatürk Havalimanı'na inmişiz de İstanbul Havalimanı’ndaki standımıza gitmekteyiz. Varana kadar yaklaşık 30 dakika taksi süresi harcadık. Atatürk Havaalanına inmediğimizi ve oradan yeni havaalanına taksi yaparak gelmediğimize hala ikna olmuş değilim.”

https://onemileatatime.com/istanbul-airport/

Sanatın bilime olan katkısını göz ardı edemeyiz. Bilim ve sanat, bizlerin yaşantısını kolaylaştırmak ve güzelleştirmek için vardır. Hem işe yarayacak hem de beğenimizi alacak.

Bir havalimanının bu açıdan önemi, merkeziyetçiliğini ve aracılığını yansıtmasıdır. İlk terim, bir düğümün, çevreleyen bir bölgeye bir başlangıç, hedef, ağ geçidi rolü olarak atıfta bulunur ve ikinci terim, bir düğümün farklı bölgeler arasında bir değişim olarak hizmet ettiği dereceyi belirtir. En önemli yolcu ve yük havalimanları, dünyanın en önde gelen şehir bölgelerinden birinin merkezinde, kilit pazarların arasında veya her ikisinde de bulunur. Küresel dış kaynak kullanımı, aracılığın küresel ölçekte önemini artırmıştır.

Havalimanlarının çeşitli temel şartları vardır.

Hava taşımacılığı talep öngörüleri

Pist yapılandırması

Rakım

Meteorolojik koşullar

Topografya

Çevresel hususlar

Bitişik arazi kullanımları

Yerel erişilebilirlik

Coğrafik ve fiziki engeller

Diğer havalimanları…

Bunların hepsine teker teker girmeyeceğim. Yeri geldikçe anlatırız. Ama bir havalimanı terminalinin amacı, yolcuların dikey (gelen ve giden) ve yanal (geçişler) akışlarının verimini en üst düzeye çıkarmaktır. Uçaklara binmek ve uçaklardan inmek, sık sık gecikme kaynağı olabilir. Gecikmeler ise virüs gibi artarak çoğalır. 93 kodu, halen en yaygın gecikme kodudur.

Görüleceği gibi Terminal ile ilgili tanımlamalara “uzun yürüyüşler” kavramını da ekleyecek gibiyiz.

minima maxima sunt

www.servetbasol.com

Sözcükler ve Resimler

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000