17 Ekim 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • KONUNUN BAŞINDA DENİLDİĞİ GİBİ ŞU AN DHMİ ATC LERİ BU İŞİ YAPIYOR GELECEK OLAN ÖZEL SEKTÖR ATC LERİDE ŞU ANDA SÜREGELEN ŞEKİLDE DEVAM EDECEKLER BENCE BURADAKİ KARŞI DURUŞUN SEBEBİ İLERDE ATC HİZMETLERİNİN ÖZEL ŞİRKETLERDEN DAHA UCUZA VE BELKİDE DAHA EMNİYETLİ ALINABİLECEK OLMASININ ANLAŞILMASI YANİ BİR RANT MÜCADELESİ OLABİLİR ZİRA AYNI SİSTEM DE ÇALIŞILDIĞI SÜRECECE HA 2 DHMİ ÇALIŞANI HA 2 FARKLI KURUM ELEMANI
  • Yaa arkadaşlar özelleşme falan nerden çıktı... APP hizmetlerinin bir bölümü gökçende hizmet veren DHMİ personeli atc'ler tarafından yapılacak hepsi bu...
  • bence AİM.ama diğer bölümlerin alayı özelleşecek inşallah.AİM kesinlikle özelleşmez özelleşemez.önce işletmeden başladı sonra elekrtronik şimdide sıra ATC ye geldi.bir fırsatını bulup AİM e geçmek gerek. Adamlar Sebiha gökçen e bile yaklaşma hizmetini devredecklerine göre DHM de (AİM hariç)kimsenin yeri sağlam değil.maalesef ama durum bu...
  • atc ler en yüksek puanla en yüksek eğitimle istihdam ediliyor (atc değilim) atc ye talepten bu belli dileriz bu daha zorlu elemelerle devam eder. sorun dhmi nin biranönce acilen yeniden yapılanma ile seyrüsefer hizmetlerinin ayrılmasıdır (+ aim+elektronik)
  • arkadaşlar işkembeden sallamayın.sabiha gökçen özele geçecekse sadece kule hizmetleri geçer yaklaşma atatürkte kalır yine.nerden uyduruyorsunuz bunları.geçmişteki sistem devam eder.ha kontrolör maaşları farklı olur gökçen daha fazla alır o zaman bütün yükü çeken atatürkteki kontrolör ne yapar tek sorun o olur.kolaymı yaklaşmanın da gökçene geçmesi böyle saçmalık mı olur.iyi valla az daha sallayın da saha kontrol de gökçene geçsin kendi üzerindeki.bi konuyuda doğru dürüst öğrenip tartışın şurda
  • ya şu anda ist app da yapılan gökçen ve atatürk sektörler arası koordinasyonun sözlü ya da telefonla yapılması mı emniyetsiz olan
  • Mesele ATC'lerin özelleşmesi değil. Şu an Sabiha Gökçen'de de Atatürk'de de ATC hizmeti DHMİ tarafından sağlanıyor. Yaklaşma hizmeti her iki meydan için Atatürk'ten veriliyor. İstenilen ATC yine DHMİ'de kalacak ancak yaklaşma hizmeti ikiye ayrılacak. İstanbul terminal sahasında iki başlılık ve emniyet zafiyeti söz konusu. Zaten Atatürk ve Gökçen yaklaşmaları sektörel olarak ayrılmışken, fiziki olarak ayrılması koordine sorununu ortaya çıkaracak. Koordine şuan yanyana sözle olurken artık telefon ile olacak. Yeni yapılanma Gökçen'e etiketten başka birşey katmaz. Ancak İstanbul Hava Trafiğini daha keşmekeş yapacak.Gökçen'den batıya, Atatürk'ten doğuya uçuşlar engellenirse neala. Yanlıştan illaki dönülür. İnşallah bu acı bir bedelle olm
  • Ben özel sektörün pek çok işi devletten daha iyi yapabileceğini düşünen biriyim. Ancak denetiminin iyi yapılması şartıyla. 1990'lı yıllarda ABD'nin Türk sivil havacılığın karegori II' ye indirdiği günlerde, yani ikmale bıraktığı günlerde ismi lazım değil bir Fransız firmasına denetim işi verilmişti. Firma bu denetim işini yaparken bir yandan da aynı firmalara danışmanlık hizmeti verirdi. OnurAir bu şekilde JAR-145 sertifikası almıştı. Firma Pegasus'u denetlerken, pazarlama ekibi danışmanlık hizmeti satmak için Pegasus'un İrlandalı genel müdürünü ziyaret edince Pegasus şantaj kokan bu uyanıklığı sivil havacılığa rapor etmiş ve o meşhur Fransız firmasının etik olmayan bu anlayışı sonucu denetim yetkisi iptal edilmişti. Bu kez dikkatli ol
  • Şimdi ülkemizde hava trafik kontrol hizmeti devlet eliyle ve DHMİ tarafından verilmeye devam edilecek. Bu bizzat en yetkin ağızdan duyulmuştur, ATC'nin özelleştirilmesi gibi bir durum yoktur. Bence de ATC özelleştirilmeli bunu bir kontrolör olarak dile getiriyorum sonuçta bu insan hayatı ve hata kabul etmiyor. Şimdi bize bu ortamdan sallayan arkadaşlar biz bunu özgüven ve cesaretle söylüyoruz peki ya siz? Kapitalizm pençesini geçirecekmiş vs vs. Yapmayın bunu, yapıcı olun. İstanbul TMA içinde yaklaşama hizmeti veren birimin sayısı bir yerine iki olursa ki bu yazı onu açıklıyor. O zaman çok ciddi sıkıntılar olur. Böyle bir çalışma varsa İstanbul yaklaşmada çalışan kontrolörlerinde görüşü mutlaka alınmıştır.
  • ya sabiha gökçene app niye riskli olsun ki personel ve kontrol yine DHMİ'de olacak HEAŞ'ta değil nasıl TWR ve app arasında koordinasyon yapılıp trafik devri yapılıyorsa irtifa ve coğrafik yapısı bellirlenmiş iki app veya acc arası da devir koordinasyonla gerçekleştirilebilir olay tamamen sektör olayı atatürkte de olsa sabiha gökçende de olsa app da sektör ayrımı her zaman yapılan bir şeydir.

TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Gelişim adına değişik çalışmalar yapıldığına şahit oluyoruz havacılığımız adına. Kaş yaparken göz çıkarılmaması için iki önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bunlardan birincisi DHMİ-Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki sessiz sedasız yürüyen çalışma diğeri ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu çalışma.

Önce DHMİ ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında yürütülen çalışmaya bakalım. Biliyorsunuz Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kontrolü hizmetini Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nden alıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş kalkış yapacak uçakların sevk ve idaresi Atatürk Havalimanı tarafından yapılıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı kulesinde de DHMİ Hava Trafik Kontrolörleri hizmet veriyor.

Ancak DHMİ ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında uzun süredir sessiz sedasız hava seyrüsefer hizmetinin devri konusunda görüşme yapılıyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bu isteğine DHMİ'nin olumlu baktığını biliyorum. Hatta anlaşılmak üzere olunduğu yönünde bilgi mevcut bende.

Tabi bu teknik konular bizi aşmakla birlikte, görüştüğüm bazı hava trafik kontrolörleri bu konudaki endişelerini dile getirdiler.

Yazımın başlığında da belirttiğim gibi tehlike şurada.  Atatürk Havalimanı'ndan Marmara Denizi üzerine doğru kalkış yapan uçak Sabiha Gökçen'den Marmara Denizi üzerine kalkış yapan uçağın havada karşılaştıklarını düşünmek bile istemiyorum. Tam tersini düşünelim inişe geçen uçakların alçalma limitleri nasıl organize edilecek.

En küçük bir hava hadisesinde Marmara Denizi'nin üzerinde uçakların tur attığını düşünürsek, Atatürk Havalimanı kulesi ile Sabiha Gökçen Havalimanı kulesi arasında nasıl koordinasyon kurulacak açıkçası cevaplanması gereken soruların başında geliyor.

Dünya örneklerinde bir şehirdeki havalimanlarının hava seyrüsefer hizmetlerinin tek elden yapıldığını yine hava trafik kontrolörleri söylüyor. DHMİ ile Sabiha Gökçen Havalimanı yöneticileri bu devir teslimin artılarını ve eksilerini düşünmeleri gerekir.

Bir başka tehlikeyi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün özel sektöre yaptırmak istediği denetimlerde görüyorum.

Her ne kadar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Bilal Ekşi'nin göreve gelmesinden sonra sektörü sektörle birlikte yönetme adına adımlar atsa bile tehlikeli bir adımlar da olduğunu söylemek zorundayız.

Sık sık çalıştaylar yapılıyor SHGM tarafından.  MRO'lar, havayolu şirketleri, hava taksi şirketleri, genel havacılık gibi sektörün oyuncularından görüşler alınıyor. Bu adımların havacılık sektörünü anlamak adına yapılması görüş ve önerileri dinlemek olumlu bir düşünce. Tabi sektörün görüşlerine ne kadar kulak verilecek doğrusu onu yaşadıkça öğreneceğiz. Umarız havanda su dövülmez.

Bilal Ekşi döneminin en dikkat çekici çalışması havacılık alanında faaliyet gösteren firmaların denetimlerinin özel şirketler tarafından gerçekleştirilmesi için hazırlık yapılması. Bu konu ile ilgili çalışma henüz taslak aşamasında. İçeriği nasıl şekillenir şimdiden kestirmek mümkün değil ama olması muhtemel gelişmeleri tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok.  Bakmayın denetçi firmadan aranacak şartlarda, firma ile ilişkisi olmaması, akrabalık derecesi bulunmaması gibi şartlara.

Düşünün şimdi bir havacılık işletmesi kendini denetleyecek bir firmaya nasıl hükmedeceğini. En basitini söyleyelim. Şirket içinde bu işi yapacak kişiler istifa ettirilecek ve denetim şirketi kurdurulacak ve nasıl olsa kendisini denetleyecek şirketi seçme hakkı da havacılık işletmesine ait. O halde baba patron perde arkasında yine havacılık işletmesi olacak.

Böyle bir denetimin havacılık sektörüne ne tür bir faydası olur yine bunları yaşayarak göreceğiz.

Bunun yerine havayolu şirketlerinin kalite başkanlarının iş güvencesi teminata altına alınsa, teknik başkanın iş güvencesi teminat altına alınsa çok daha sağlıklı olur. Böylelikle patron baskısından kurtulacak olan form-4 sahibi bu kişiler olumsuzluklara iş endişesi ile göz yummayacaklardır.

Eğer denetimlerin mutlak daha ehil ve bilgiç kişiler tarafından yapılması isteniyorsa SHGM bunu çok basit bir yöntemle yapabilir. Öteden beri savunduğumuz hatta bir defasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da söylediğimiz gibi denetçilerin sektörden emekli olmuş yıllarını bu mesleğe vermiş deneyimli ellere bırakmak daha mantıklı olur. SHGM tarafından oluşturulacak olan bu birime sözleşmeli olarak emekliler alınabilir. Bu işi zevkle yapacaklarına da inanıyorum. Pilot ise pilot, teknisyense teknisyen, mühendis ise mühendis. Piyasada aramadığınız kadar emekli personel mevcut. Çok cüz'i ücretlerle bu işi yapacaklarına inanıyorum.

SHGM, denetim işini mutlaka özel kuruluşlara devredecekse mutlaka cezai kuralları ağır olmalı. Hatta göz yummalara, kayırmalara hapis cezası verilecek düzenleme getirilmeli. Bu konu kanunla yürürlüğe girecek yapılanma ile gerçekleştirilmeli

Bizden söylemesi. Hem DHMİ-Sabiha Gökçen arasındaki ilişkide hem de SHGM'nin denetimleri devretmesi konusundaki endişelerimizi dile getirdik.

Kalın sağlıcakla.

Düzeltme : Değerli okurlarım, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki hava trafik hizmeti yine DHMİ tarafından verilecek ancak Atatürk Havalimanı'ndan bağımsız hareket edecek. 

TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 13 yıl önce
KONUNUN BAŞINDA DENİLDİĞİ GİBİ ŞU AN DHMİ ATC LERİ BU İŞİ YAPIYOR GELECEK OLAN ÖZEL SEKTÖR ATC LERİDE ŞU ANDA SÜREGELEN ŞEKİLDE DEVAM EDECEKLER BENCE BURADAKİ KARŞI DURUŞUN SEBEBİ İLERDE ATC HİZMETLERİNİN ÖZEL ŞİRKETLERDEN DAHA UCUZA VE BELKİDE DAHA EMNİYETLİ ALINABİLECEK OLMASININ ANLAŞILMASI YANİ BİR RANT MÜCADELESİ OLABİLİR ZİRA AYNI SİSTEM DE ÇALIŞILDIĞI SÜRECECE HA 2 DHMİ ÇALIŞANI HA 2 FARKLI KURUM ELEMANI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yaa arkadaşlar özelleşme falan nerden çıktı... APP hizmetlerinin bir bölümü gökçende hizmet veren DHMİ personeli atc'ler tarafından yapılacak hepsi bu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bence AİM.ama diğer bölümlerin alayı özelleşecek inşallah.AİM kesinlikle özelleşmez özelleşemez.önce işletmeden başladı sonra elekrtronik şimdide sıra ATC ye geldi.bir fırsatını bulup AİM e geçmek gerek. Adamlar Sebiha gökçen e bile yaklaşma hizmetini devredecklerine göre DHM de (AİM hariç)kimsenin yeri sağlam değil.maalesef ama durum bu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
atc ler en yüksek puanla en yüksek eğitimle istihdam ediliyor (atc değilim) atc ye talepten bu belli dileriz bu daha zorlu elemelerle devam eder. sorun dhmi nin biranönce acilen yeniden yapılanma ile seyrüsefer hizmetlerinin ayrılmasıdır (+ aim+elektronik)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşlar işkembeden sallamayın.sabiha gökçen özele geçecekse sadece kule hizmetleri geçer yaklaşma atatürkte kalır yine.nerden uyduruyorsunuz bunları.geçmişteki sistem devam eder.ha kontrolör maaşları farklı olur gökçen daha fazla alır o zaman bütün yükü çeken atatürkteki kontrolör ne yapar tek sorun o olur.kolaymı yaklaşmanın da gökçene geçmesi böyle saçmalık mı olur.iyi valla az daha sallayın da saha kontrol de gökçene geçsin kendi üzerindeki.bi konuyuda doğru dürüst öğrenip tartışın şurda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ya şu anda ist app da yapılan gökçen ve atatürk sektörler arası koordinasyonun sözlü ya da telefonla yapılması mı emniyetsiz olan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Mesele ATC'lerin özelleşmesi değil. Şu an Sabiha Gökçen'de de Atatürk'de de ATC hizmeti DHMİ tarafından sağlanıyor. Yaklaşma hizmeti her iki meydan için Atatürk'ten veriliyor. İstenilen ATC yine DHMİ'de kalacak ancak yaklaşma hizmeti ikiye ayrılacak. İstanbul terminal sahasında iki başlılık ve emniyet zafiyeti söz konusu. Zaten Atatürk ve Gökçen yaklaşmaları sektörel olarak ayrılmışken, fiziki olarak ayrılması koordine sorununu ortaya çıkaracak. Koordine şuan yanyana sözle olurken artık telefon ile olacak. Yeni yapılanma Gökçen'e etiketten başka birşey katmaz. Ancak İstanbul Hava Trafiğini daha keşmekeş yapacak.Gökçen'den batıya, Atatürk'ten doğuya uçuşlar engellenirse neala. Yanlıştan illaki dönülür. İnşallah bu acı bir bedelle olm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ben özel sektörün pek çok işi devletten daha iyi yapabileceğini düşünen biriyim. Ancak denetiminin iyi yapılması şartıyla. 1990'lı yıllarda ABD'nin Türk sivil havacılığın karegori II' ye indirdiği günlerde, yani ikmale bıraktığı günlerde ismi lazım değil bir Fransız firmasına denetim işi verilmişti. Firma bu denetim işini yaparken bir yandan da aynı firmalara danışmanlık hizmeti verirdi. OnurAir bu şekilde JAR-145 sertifikası almıştı. Firma Pegasus'u denetlerken, pazarlama ekibi danışmanlık hizmeti satmak için Pegasus'un İrlandalı genel müdürünü ziyaret edince Pegasus şantaj kokan bu uyanıklığı sivil havacılığa rapor etmiş ve o meşhur Fransız firmasının etik olmayan bu anlayışı sonucu denetim yetkisi iptal edilmişti. Bu kez dikkatli ol

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şimdi ülkemizde hava trafik kontrol hizmeti devlet eliyle ve DHMİ tarafından verilmeye devam edilecek. Bu bizzat en yetkin ağızdan duyulmuştur, ATC'nin özelleştirilmesi gibi bir durum yoktur. Bence de ATC özelleştirilmeli bunu bir kontrolör olarak dile getiriyorum sonuçta bu insan hayatı ve hata kabul etmiyor. Şimdi bize bu ortamdan sallayan arkadaşlar biz bunu özgüven ve cesaretle söylüyoruz peki ya siz? Kapitalizm pençesini geçirecekmiş vs vs. Yapmayın bunu, yapıcı olun. İstanbul TMA içinde yaklaşama hizmeti veren birimin sayısı bir yerine iki olursa ki bu yazı onu açıklıyor. O zaman çok ciddi sıkıntılar olur. Böyle bir çalışma varsa İstanbul yaklaşmada çalışan kontrolörlerinde görüşü mutlaka alınmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ya sabiha gökçene app niye riskli olsun ki personel ve kontrol yine DHMİ'de olacak HEAŞ'ta değil nasıl TWR ve app arasında koordinasyon yapılıp trafik devri yapılıyorsa irtifa ve coğrafik yapısı bellirlenmiş iki app veya acc arası da devir koordinasyonla gerçekleştirilebilir olay tamamen sektör olayı atatürkte de olsa sabiha gökçende de olsa app da sektör ayrımı her zaman yapılan bir şeydir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000