TGS’de 6 binin üzerinde personel çalışıyor. 5 ilde 6 istasyonla hizmet veriyor ve bakın kaç müdür ve kaç tane şeflik bulunuyor. TGS’de bildiğim kadarıyla 75 müdürlük ve 140 civarında da şeflik var. En komiği de Damacana Şefliği. Her ne kadar TGS yetkilileri Damacana Şefliği’ni inkar etse bile personel “En faydalı şeflik. Suyumuzu hiç eksik etmiyor” demekten geri kalmıyor.
Şimdi “bir kuruluşta bu kadar müdürlük bu kadar şeflik olur mu?” diye soruyorsunuz kendi kendinize. İşte örneği TGS. Tabi bunu izah etmek zor olsa bile 5 İl’de 6 istasyonda bu kadar çok müdür ve şeflik nasıl olur? sorusunun cevabı “Bir istasyonda, İstasyon Müdürü, İstasyon Nöbetçi Müdürü, Yolcu Hizmetleri Müdürü, Yolcu Hizmetleri Nöbetçi Müdürü” gibi müdürlüklerle izah edilebilir. Bu nokta da bir istasyon müdürü, bir istasyon nöbetçi müdürü yolcu hizmetleri müdürlerinin yapacağı işi üstlenerek müdürlük sayısını azaltmak mümkündür. 6 istasyonun her birinde 4 müdürlük var ise 24 müdürlük yapıyor. dolayısıyla yolcu hizmetleri müdürlüğünü kaldırdığınız anda doğrudan 12 müdürlük lağvedilmiş olacak.
TGS, 1 0cak 2010 tarihinde yer hizmetine girdi. Henüz iki yıl olmadan kadrosal değişikliğe gidiliyor. Daha doğrusu sistem değişikliğine gidiliyor. İşte bunun adına da “Heykeli yaptık, şimdi sanat icra ediyoruz” deniliyor.
TGS üst düzey yönetimi kurumsallaşmayı sağlama adına böyle bir revizyona gidildiğini ifade ediyor. Bu değişim sürecinde performans kriteri ön planda tutulacak ve gerek müdürlük ve gerekse şef düzeyinde bulunan personelin performans kriterleri göz önünde bulundurulacak.
TGS’deki bu değişimin sebeplerinden biri de daha hızlı hareket etme olarak gösteriliyor. Bu demektir ki mevcut yapı itibari ile TGS hantal bir şirket. 6 binin üzerinde çalışanı olan TGS’de hızlı aksiyon alamama hantallığından kurtulmak için yapılan bu değişikliğin şirket içindeki dalgalanmaları nasıl olacak bunu ileride göreceğiz.
Müdür veya şef düzeyinde olan çalışanların bu rütbeleri elinden alınacakların kurum tarafından işten çıkarılmayacağı bu kişilerin değişik departmanlarda görevlendirilecekleri bilgisi mevcut. Müdürlük veya şeflikten alınacak personelin bazılarının maaşları indirilecek bazılarının ise korunması bekleniyor. Ancak zam döneminde dengeler korunacak ve personel arasında maaş farkı olmamasına dikkat edilecek.
TGS, yeni düzenleme ile nasıl bir değişime uğrayacak. Apron kazaları azalacak mı? Müdürlük ve şeflikten normal personel statüsüne girecek olan makam sahipleri bu durumu nasıl hazmedecekler? Bütün bunlar zor işler. Bakalım TGS’nin içinde ne tür kaynamalar olacak.
Her değişimin sancılı bir süreci olur. Bu değişimin de sancılı olacağı kanısındayım.
TGS’nin bu değişimle birlikte uluslar arası bir kaliteyi amaçladığı ve bu amaç doğrultusunda Avrupa’ya açılma planlarının olduğunu biliyoruz.
TGS'de müdür ve şeflikle ilgili ne tür kriter var bilmiyorum ama eğitim düzeyine önem verilmesi ve bu mevkilere gelecek olan kişilerin mutlaka bir sınav aşamasından geçmeleri gerektiğine inanıyorum. Bu sadece dostane bir öneri.
Kalın sağlıcakla.
Yorumlar Tüm Yorumlar (30)