Türk Hava Yolları kabin memuru almak için geçen hafta bir ilan verdi. Tam da benim "THY RAPOR ALANLARI İŞTEN ÇIKARMA HAREKATINA BAŞLADI" yazımın arkasına gelen bu ilan, öğütleşilerek yazılmış bir yazı görüntüsü verdi. İlanın içinde yer alan kriterler kabin memuru, halk tabiri ile hosteslerin akılları ile dalga geçilmiş gibi duruyor.
Bu işin bir kriteri yok mu Allah aşkına? Neden oynak faylar gibi bir öteye bir beriye kıvırır durur bu ilanlar? Yaş baremi ile sürekli neden oynanılır?
Hayallerini bu işe adamış, planlarını havacılık kariyeri üzerine yapmış gençlerimizden ne istiyorsunuz? Kabin memuru olmak için binlerce lirasını bu işe harcamış gençlerimizin aldıkları eğitime bile hakarettir bu ilanlar.
Şimdi daha iyi anlayacaksınız ne dediğimi!
Son iki ilanı bir karışlaştıralım.
7 Ocak 2014 tarihinde verilen ilanda yaş sınırı 1989-1994 arasında sınırlandırılmış.
10 Eylül 2014 tarihinde verilen ilanda ise yaş sınırı 1986-1991 arasında sınırlandırılmış.
Aradaki farkı gördünüz değil mi? İlan resmen üç aşağı beş yukarı şeklinden düzenleniyor. Bir önceki ilan ile bir sonraki ilan arasında dağlar kadar fark var. Bu ilanların kriterlerini kim belirliyor? Neden böyle oynak?
Gelelim diğer kriterlere: Türk Hava Yolları'nda kabin memuru olmak isteyen gençlerimizin akılları ile oynamak bu kadar kolay olmamalı.
Şunu anlamakta güçlük çekiyorum; Anlayamıyorum desem daha doğru. Her ilanın sonunda bir şu, şu durumlarda olanlar başvuru yapamayacaklar.
Bu insanları anlamak gerçekten zor. Okulları da mı görmüyorsunuz. Yok mu efendim bir önceki, hatta ondan önceki başvurular sırasında müracaat edenler. Bir de mülakatları geçip eğitimlerde elenenler bir daha müracaat edemezmiş.
Niye etmesin? Neden insanlara bir hak daha verilmez. Verilecekse de ötelenir ve bu öteleme sonrasında belki de yaş sınırına takılır. Hiç mi düşünülmez? Okullarda çocukların kaç kez imtihandan geçtiklerini bilmenize rağmen neden her defasında farklı ilanlarla insanların karşısına çıkarsınız?
Bu ilanların sabit kriterleri olsa ve elenen arkadaşlar bir sonraki ilana kadar çalışıp hazırlansalar olmaz mı?
Bir başka sorun.
Meslek Yüksek Okulları var. Bu okullardaki öğrenciler ile ilgili bir çalışmma yapamaz mı? MYO'lara "öğrencileri şu kriterlerde alın" ve "şu kriterlerde yetiştirin" deyip işbirliği yapılabilir.
Türk Hava Yolları'nın kabin memuru almak için vermiş olduğu ilanları abuk-subuk buluyorum.
Diğer bir konu da erkek kabin memurları konusu. Yılbaşında verilen ilanda bir çok erkek kabin memuru adayı yaş sınırına takılmıştı. Bayan memur adayları için verilen ilanda bu yaş sınırı yukarı çekildi. Bakalım erkek kabin memuru için de bu yaş sırını yüksek tutulacak mı?
Bu konuda çok sayıda telefon ve mail alıyoruz. Kabin Hizmetleri Başkanı bu konuda ne kadar etkili bilmiyorum ama, bana kalırsa alım süreçlerinde kriterleri Kabin Hizmetleri belirleyip insan kaynaklarından istemelidir.
Biz, bu mesleğe gönül vermiş insanların sesi olmaya çalışırken, onlardan gelen istek ve şikayetlere göre yazılarımıza yön veriyoruz. Dolayısıyla THY'nin geleceği olacak bu gençlerin dilek ve şikayetlerine kulak vermek gerekir. Ve bir kez daha hatırlatarak bu konuyu kapatıyorum; bayan kabin memuru adaylarına tanıdan yaş durumu erkek adaylara da tanınmalı.
Sendika ile ilgili bir çalışmayı da sizlere aktarıp bu haftaki yazımı bitirmek istiyorum. Geçen hafta Ankara'ya günübirlik bir ziyaret gerçekleşirdim. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Hava-İş Sendikası, TGS personeli arasında sıkı bir çalışma yürütüyor. Sürekli broşür dağıtılıyor ve yakın markaja alınarak TGS'li personelin sendikalı olması için ikna çalışması yapılıyor.
Son bir konu ile noktalıyorum. Kulağımıza TAV'ın Sabiha Gökçen Havalimanı işleticisi LiMAK'ın hisselerini almak için görüşme yaptığı bilgisi geliyor. Bu durumun hafta içinde netleşeceğini düşünüyorum. TAV, uluslarası tecrübesi ile SAW'ı uçuracaktır.
Yorumlar Tüm Yorumlar (35)