Bir yanlış doğruların tümünü yalnız trafik ve uçak kazalarında sıfırlıyor. İnsanlar canlarını kaybedince. Oysa ki, iş yaşamında yöneticilerin yanlışları doğrularını direkt silip götürmüyor. Her olgu ayrı ayrı değerlendiriliyor. Sözde bir teraziye ayrı ayrı konulup tartılıyor. Terazinin hataların konduğu kefesi arızalı sanki. Yöneticiler için doğruların silinme korkusu yok. Yanlışların sorgulanma korkusu olmadığı gibi. Unutmamak gerekir ki testi taştan korkarmış.
Evet yaşam sınavı da hatalarımızla devam ediyor. Günlük yaşamımız da hayat böyle sürüyor. Prof. Dr. Kadir Halkman’ ın hocaları, yaşam dersi esnasında “Satrançta en doğru oynayan değil en az hata yapan kazanır yani en az hata yapan, en doğru oynayandır derlermiş
Herhalde ben Türk Hava Yolları yönetimini, özellikle Bay Bolat’ı en fazla zemmedenlerden biriyim. İş yaşamında yapılan yanlışlıkların uçuş esnasında ve trafik’ de yapılan hatalarının tersine tüm doğruları sıfırlamadığına ve de her olayın ayrı kompartımanlarda değerlendirilmesi gerektiğine inanan biriyim. İşte bu nedenle şimdi bu yazıyı yazabiliyorum.
Bu hafta, Bay Bolat’ın aleyhinde yazdığım yazıların şöyle bir üzerinden geçtim. Göreve atandıktan kısa bir süre sonra Bay Bolat’ın İnsan Kaynakları konusundaki hatalarını hissetmeye başladık. Bir süre sonra bu hatalar iyiden iyiye belirginleşti. Bu tarafgir gidişat köşemin konularını belirledi desem pek de yanlış sayılmaz. Kanaatimce yapılan hatalar istihdam temini, yurt içi ve yurt dışı tayin terfi, personelin ayrıştırılması, sizden bizden ayırımı yapılması, mevzuatın ve hatta kanunların tüm çalışanlara aynı şekilde uygulanmaması, iş akitlerinin fesih şekli vb. konularda yoğunlaşıyordu. Evet hocamızın dediği gibi madem ki trafikte yapılan bir hata yaşamın tüm doğrularını sıfırlıyor, demek ki sürat yapmamak, yanlış sollamamak ve kırmızı ışıkta geçmemek gerek. Evet bunu Bay Bolat’a yukarıda belirttiğim her hatalı sollamalarında veya kırmızı ışıkta yaptıkları geçişleri bir şekilde yazılarımda ifade ettimse de tabii ki duymadılar. Kazanın ne zaman olacağı belli değil. Çoğumuz birçok şeyi kadere bağlarız ama bazen de kaderimizi hatalarımız belirliyor. Bu durumda da yapacak bir şey kalmıyor haliyle. Evet, konunun bu tarafını daha da uzatırsam bu yazı amacından uzaklaşacak
01 Ocak günü AirPortHaber’ deki köşe yazılarını okurken Serdar Başağaoğlu kardeşimizin yazısında yer alan Ahmet Bolat Beyin gönderisine gözüm takıldı. 31.12.2022’ tarihli notunda World İndex’ in 2022 senesi için yaptığı dünyanın en iyi havayolları sıralamasını göndermişler ve yeni yılda birinci sıraya çıkmak için daha çok gayret göstereceğiz notuyla sesleniyordu yazara. Tabii bu not bana 2023’ de alınan sonuçlara bakma merakı uyandırdı. Yanılmıyorsam bu tür araştırma sonuçları şubat ayı ortalarına doğru yayımlanırdı. Yine de araştırdım. Yanılma ve unutma müstesna aşağıdaki bilgiler, bulabildim
Araştırmacıların yapılan sıralamalarda hangi kıstasların değerlendirilerek bu sonuçlara ulaştığını tam olarak bilmiyorum. Salı ve çarşamba günü iş edindim ve karşılaştığım ve yoğun uçak kullandıklarını bildiğim tanıdıklarıma yukardaki tablo ile ilgili görüşlerin sordum. Peki neden bunu yapmaya gerek gördüm dersiniz? Şahsi görüşümü kontrol etme isteğim yanında yukarıda adı geçen kuruluşlar dahil, yabancı araştırmacılara güvenmemem bunun ikinci nedenidir.
AİRLİNES RATİNGS 2024 İÇİN EN GÜVENLİ HAVAYOLLARI SIRALAMASI: THY 16 SIRADA (?): Bugün AirPortHaber’ de neşredilen bir haber var.” Dünyanın önde gelen havayolu güvenlik ve ürün değerlendirme platformu Airlines Ratings, 2024 için en Güvenli 25 Havayolu listesini açıkladı. Platform, dünya genelinde 385 farklı havayolunu inceledi ve THY bu listede16 sırada. Haberin detaylarına indim ve tüm havayollarının kayıtlı bulunduğu “COMPARE AIRLINE SAFETY RATINGS “detay sayfasına baktım. Gördüğüm, THY’ nin listede 7 yıldızla (Tam puan 7 yıldız) yer aldığı, Anadolu Jet’in (İncident Raitıng) olay değerlendirmesi konusunda puan kaybettiği ve 5 yıldızlı olarak listede yer aldığı., 2022 Nisan ayında iflas ederek faaliyetlerini durdurmuş ve 2023’ de hiç uçuş yapmamış olan Onur Air’ i güvenilirlik açısından 6 yıldızlı bir havayolu olarak okurlarına önerdiğini gördüm
bu listede. Listede birinci olan Air New Zealand aynı şekilde 7 yıldız almış bu sıralamada. Sonuçta belki ben konuyu değerlendiremiyor olabilirim. Ama görünen bu. Bir Havayolunun olmaz ise olmazı olan güvenlik konusunda ilan edilen sonuçlar beni tatmin etmedi. Bu nasıl bir sıralamadır anlayamadım. Eski kazalar bu değerlendirmede etkense onların senelerini de mukayese tablosuna girmek gerekmez mi? Okurların mukayese sayfalarını açıp 385 havayolu ile ilgili inceleme yapacaklarını zannetmiyorum. Dolayısı ile bu sıralamaya kişisel olarak rağbet etmiyorum. Nasıl güvenilebilir ki?
TÜRK HAVA YOLLARI’ mızın Skytrax tarafından 2023 yılında Avrupa’nın en iyi havayolu seçilmesi ve yolcularına sunduğu ikram hizmetlerinde aldığı güzel dereceler tabii ki hepimizi onurlandırdı. Şirketimizle ilgili güzel olan her şey bizi gururlandırıyor tabii ki.
Evet görebildiğim kadarı ile Türk Hava Yolları bu konuda iyi gidiyor. Kelimeleri kullanma konusunda sakınmanın alemi yok. Başarılılar. Bunu ifade etmek gerek. Resimdeki o elin tuttuğu yıldızın da önümüzdeki sene diğerlerinin yanına bırakmasını canı gönülden temenni etmek gerek. Vede Türk Hava Yollarımızı bu seviyeye getirenleri, bu konuda emeği geçmiş olan eski ve bugünün çalışanlarını kutlamak gerek.
Evet şimdi Türk Hava Yollarının necip personelinden bazıları bu yazımı okuduktan sonra ne denli dönek olduğuma ilişkin veciz görüşlerini havi yorumlarını göndereceklerdir. Bazılarının ise methiye olarak yorumlayacakları bu görüşlerimi ne karşılığında yazdığıma ilişkin cahillik ötesi aptalca görüşlerine muhatap olacağımı biliyorum.
Bu muhtemel davranışlara karşıt tedbir olarak kaleme aldığım tüm yazılardaki anlatımlarımın bugün de arkasında durduğumu söylemekle yetineceğim. Bay Bolat istihdamla ilgili yönetim tarzını değiştirmedikçe (ki buna ihtimal vermek saflık olur) başka bir deyişle trafik kaidelerini ihlal etmeyi sürdürdükçe benim konularım değişmeyecektir.
08 OCAK TÜRK HAVA YOLLARINDA MAAŞ+ İKRAMİYE GÜNÜ
Ben bu manzarayı THY çalışanlarına ilk prim dağıtımı sonrası göreceğimizi zannediyordum. Eğer o günlerde neler olduğunu hatırlamak istiyorsanız prim dağıtımını takip eden haftaki Airporthaber köşe yazılarına gelen yorumlara bir göz atın. O zaman dağıtılacak prim miktarların tespitinde Bay Bolat’ın takdiri rol oynamıştı. Bugün İkramiye tutarlarında ise yönetimin takdiri yok. Yalnız hangi gruba kaç ikramiye tutarında ödeme yapılacağı yönetimce belirlenmiş.
Uçuş ekibine 3 ikramiye tutarında ödeme yapılacağı duyuruldu. İyi de uçağı havada tutanlar arasında teknik grup yok mu? Mutlak olmalıdır. Bunun benim bilemediğim veya düşünemediğim bir izaha dayalı hesaplaması, izahı vardır diye düşünüyorum. Aklıma gelen ilk husus ise pazar mesaileri konusunda uçucularla yönetim arasında mahkeme kararının tefsirinden (?) kaynaklanan gerginliğin azaltılması oldu ise de sonra kendime güldüm. Yönetimin bu kadar basit bir düşünce ile hareket edeceğine inanmak istemiyorum. 40.000 TL tutarındaki ödemelerde ise o grup çalışanlarının lehinde bir hesaplama yapıldığını zannediyorum.
Bu arada geçmişte gelen ve o tarihlerde yayımladığım bir okur görüşünü de sizlerle tekrar paylaşmak istedim. Tarihi Nisan 2023. Ben bu okurumla aynı düşüncedeydim o tarihlerde. Şimdi de aynı duyguyu hissediyorum.
Her ne ise tüm çalışanlara ikramiyelerini sağlıkla harcamalarını ve daha iyilerini diliyorum. Bunun da tüm şirketin, istisnasız herkesin daha fazla ve birbirine inanarak çalışması ile gerçekleşebileceği açık. Başarı ve sağlık dileklerimle.
Yorumlar Tüm Yorumlar (27)