Türk Hava Yolları'nda kaç başkan, kaç müdür, kaç şef var desem kim cevap verebilir? Eminim bir solukta bu soruya cevap verecek kimse yoktur. Kısa bir araştırma ile birçoğunun gereksiz olduğu müdürlük ve şeflik sayılarına ulaşmak mümkün oldu.
Baştan şunu söyleyelim; Çok yönetici çok iş yapar veya çok sayıda personeli olan bir kurumda çok yönetici olması gerekir diye bir kural yoktur. Önemli olan şirketlerin nasıl yönetileceğine dair oluşturduğunuz sistemdir. Eğer sistem laçka ise ellibin çalışana 15 bin yönetici de atasanız bunun başarı şansı yoktur.
Örneklemede yanılgı payımı bir kenara bırakırsak; 80 milyonluk Türkiye'yi 550 milletvekilli TBMM'nin siyasi iradesi yönetiyor ise, THY gibi bir şirkette 33 başkanlık, 550 müdürlük ve 750 şeflik makamlarının yeniden dizayn edilmesinin elzem olduğunu düşünüyorum.
Tabi bazı başkanlıkların ekstra yardımcılıkları da var. Örneğin kargoda başkanın üç tane yardımcısı var.
THY arpalık mı desem, makamlık mı desem, arkasındaki desteğe ve sponsora göre yeni başkanlıklar açılanların yuvası mı desem. Kısacası ne desem yakışır.
Birkaç gereksiz başkanlık örneği verip, THY'deki arpalığın ne durumda olduğunun görülmesi için fazla araştırma yapmaya gerek olmadığını sergileyeceğim. THY'de personel ile ilgilenen iki başkanlık var. Biri Personel Yönetimi Başkanı diğeri İnsan Kaynakları Başkanı. Düşünün şimdi hangisinin dediği olacak?
Bu başkanların üzerinde bir de insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı var. Bitmedi. Yine çalışanlarla ilgili Eğitim Başkanı ile Sosyal ve İdari İşler Başkanı var. Neresinden tutsanız dökülüyor. Personel Başkanı ile İnsan Kaynakları Başkanlığı birleştirilmeli. Eğitim Başkanlığı ile Sosyal ve İdari İşler Başkanlığı da birleştirilmeli.
Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı'na bakın. Başkanlık kaynıyor. Sadece satışta üç tane başkan var. Yazık günah. Pazarlama Genel Müdür Yardımcılığı kesinlikle yeniden şekillendirilmeli. Kurumsal iletişim ile Basın Müşavirliği de tek çatı altında toplanmalı.
Sözün özü. THY bir başkanlar, müdürler ve şefler çöplüğü halinde. Bu durum hem mali israftır hem de gereksiz yönetim şeklidir.
Şöyle mali açıdan baktığınızda sadece müdürlerin aylık 8 binbeşyüz TL maaş aldığını ve bunu ikramiye ile birleştirdiğinizde 16 maaşla ödüllendirlidiği bir yapıda mali israfın boyutları görülecektir. Yanlış anlaşılmasın. Biliyorsunuz üç ayda bir çift maaş olayı ile birlikte 11 bin TL üzerine çıkıyor bu maaş. Fazla başkan fazla iş yaptırmaz, fazla müdür fazla gider demektir. Bu müdürlük ve başkanlık sistemlerini azaltmalı ve gerçek kahraman olan, yükü taşıyan emektarların gelirlerini artırmalı.
Şeflerin gereksizliğinden bahsetmiyorum bile.
THY'de aslında ne olmalı?
Ne olmalı biliyor musunuz? Güçlü bir irade olmalı. Yumurta tokuşmasından bıktı artık çalışanlar. Hangi yumurta kırılacak merakı içinde her iki yumurtaya da yakın olmak için iki farklı yüze sahip idareciler yaratmanın anlamı yok. Ya da yöneticileri o pozisyonda çalıştırmaya hakkınız yok.
Son günlerde ayyuka çıkan "Temel Kotil ayrılıyor" söylemleri bana şunu hatırlattı. Temel Kotil önce kendini zayıf gösterip sonra da bir şekilde zeytinyağı olmayı başarıyor. Geçmişe dönüp bakıyorum da Abdurrahman Gündoğdu, Candan Karlıtekin, Hamdi Topçu sonuçlarında Temel Kotil imzası var.
E-mail ile izne çıkarılma e-mail ile görevimin başındayım mesajlarını hatırlayın arkadaşlar.
Yine geçmişe bakıyorum da "Hırsızın hiç mi suçu yok" sözü aklıma geliyor.
THY'de başarının anahtarı, kavganın bitişinin çaresi THY Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür aynı olmalı şeklindedir. Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Başbakana önerimdir. Yumurta tokuşmasını önlemek ve THY'nin yakalamış olduğu başarı çıtasını yukarı taşımak için birbirine defans yapan yönetim modeli değil, hedefleri ve hendekleri birer birer aşacak yönetici ile mümkündür.
Aksi taktirde istediğin kadar başkan ata, istediğin kadar müdür, şef ata mali israftan öteye gidemezsin. "O yönetici benim bu yönetici senin taraftarın" diye birbirine buğuz yapan yönetim ile ancak dillere dolanırsınız.
THY büyük değişim istiyor. Hemde tepeden tırnağa.
Yorumlar Tüm Yorumlar (79)