Aslına bakarsanız Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bu yaklaşımını ben destekliyorum. Ama havacılık sektöründeki oyunculara soracak olursanız bu konuda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne resmen söylemeseler bile içten içe bu durumdan rahatsız olacaklardır.
Yabancı pilotlarla ilgili 3 vaka yaşadık. Danimarkalı, Avusturyalı ve son olarak da Yunan pilot olayları.
Danimarkalı pilot THY’yi yerden yere vurmuş ve olay yabancı medyada yer aldıktan sonra da bizim medyaya düşmüştü. Ardından Onur Air’in Avusturyalı pilotu Onur Air’de uçuş kurallarına uyulmadığını iddia ederek şirketi yedi düvele şikâyet etmişti. Onur Air’in bir başka pilotu Yunanlı Alexander Maroudis ise Suudi Arabistan’da uçaktan atlamıştı.
Ama genele vurduğunuzda yabancı pilotlarla ilgili sektörel memnuniyetsizlik yok. Bu yüzden kısıtlamaya gidilmesi, Türk pilotların paraya doymaz iştahlarından dolayı yabancı pilot kısıtlaması sektörün iştahını kaçıracak.
Yabancı pilot sayısına baktığımızda azımsanmayacak ölçüde yüksek. Bazı havayolu şirketlerimizde yardımcı pilot sayıları o şirketteki yardımcı pilotların yarısına eşit. Bazı şirketlerde de kaptan pilotların sayısı oldukça yüksek.
Yabancı pilot sayısının azaltılması için SHGM’nin yapmış olduğu girişimi ben birkaç açıdan değerlendiriyorum.
Birincisi Türkiye’de uçuş okulları çok zor durumda hepi- topu doğru dürüst iki, üç okul kaldı. Bunların isimlerini saymaya gerek yok. Bu okulların ekonomiye katkıları, işgücü yetiştirmeleri engellenmemeli. Tabi uçuş okulları da sütten çıkmış ak kaşık değil. Bu işi eğitim değil ticari düşünüp fason pilot yetiştirenleri, hayallerini pilot olmaya adayan gençlerimizin elindeki parasını alıp onları yüzüstü bırakanları çok iyi biliyoruz.
Ama kaliteyi ön planda tutup eğittiği pilotların kapışıldığı bir okul da göremedik. İşte iç karartıcı nokta da burası.
Amerika da sadece Florida’da bile çok sayıda uçuş okulu var. Ha, oralara da el uzatmış durumdayız. Buradan öğrenci ayartıp oralarda perişan edenleri de biliyoruz. Ama Amerikan üniversitelerindeki kaliteyi görmenizi isterdim.
Mesele yurtdışı eğitimler değil tabi ki. Nerede eğitim alırsa alsın özel şirketlerdeki pilotların gözü Türk Hava Yolları’nda. Belki de bu kadar yabancı pilot alınmasının ardındaki gerçek neden bu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün alması gereken en etkili karar pilot maaşlarının alt ve üst limitini bağlayıcı karar alması olacaktır. Bu düşünce serbest piyasa koşullarına uygun mudur değil midir veya SHGM böyle bir karar alabilir mi bilinmez ama böyle bir karar olduğu anda şirketler arası gidiş gelişler azalacaktır.
Hal böyle olunca havayolu şirketlerindeki yabancı pilot sevdası da azalacaktır. Yabancı pilot düşmanlığım var gibi algılanmasın. Ama öncelik bizim gençlerimizin olsun isterim. Bu benim en doğal hakkım.
Not: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki olaylar dakika dakika bana ulaşmaya başladı. Özellikle örtülü ödenek konusunda sessizliğini koruyan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin açıklamasını bekliyoruz.
Bu örtülü ödenekten Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne iş yapan kişinin benim yazılarımdan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne uğramadığını da biliyorum. Bu şanslı işadamının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki daire başkanı ile yakınlığını da biliyoruz. Ama susuyoruz. SHGM veya Ulaştırma Bakanlığı devreye girsin diye.
Yorumlar Tüm Yorumlar (59)