Ortadoğu'daki hava trafiğinin ortalama yüzde 7.1 büyüme kaydedeceği ve artan talebi karşılayabilme amacıyla havayollarının önümüzdeki 18 yıl içinde 2 bin 340 yeni uçak satın almak için toplam 390 milyar dolar harcayacağı bildirildi.
ABD'li uçak üreticisi Boeing tarafından en son yayınlanan tahmin raporuna göre, hava trafiğinde en hızlı büyümeyi Çin ve Güney Amerika'nın ardından Ortadoğu bölgesi gösterdi. Aynı şekilde bu bölgedeki havayollarının uzun mesafeli yeni uçak alımlarında büyük paya sahip olacağı kaydedildi.
Boeing ticari uçaklar pazarlama müdürü Michael Warner, dünyanın en hızlı büyüyen üç havayolunun Dubai merkezli Emirates, Abu Dabi merkezli Etihad ve Katar Havayollarının olduğunu ve önümüzdeki 18 yıl içinde bölgenin uzun mesafe kapasitesine 140 bin koltuk ekleyeceğini söyledi. Bu oran, Avrupa ve Asya için beklenen kapasite büyümesinin çok üzerinde yer alıyor.
Boeing tahminlerine göre artan petrol fiyatları neticesinde küresel manada havayolları toplam 9.1 milyar dolar kar kaydedecek. Geçen yılki kar miktarı 15.1 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Yolcu trafiği yüzde yedi, kargo trafiği ise yüzde altı büyüme gösterecek.
Ticari havacılık hizmetlerine olan ihtiyacı karşılamak için tüm dünya filosundaki uçak sayısında yıllık yüzde 3.2'lik artış görülecek ve bugün 19 bini bulan uçak sayısı 2029'a kadar 36 bine ulaşacak. Filo büyümesi ve yenilenmesine yönelik yeni uçak teslimatı 18 yıl içinde 30 bin 900'ü bulacak ve satışların değeri 3.6 trilyon dolar olacak.
2009'daki krize rağmen dünyada uluslararası hava trafiğinde büyüme kaydedilen tek bölge olan Ortadoğu ise aynı şekilde diğer bölgeleri geçecek. Ortadoğu'daki havaalanlarına 30 yıl içinde yapılacak yatırımların değeri 48 milyar dolar. Piyasa değeri olarak yeni uçağa en büyük talep sırasıyla ABD, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelecek.
Yorumlar