Futbolda bir terim var. Hakem triosu. Yani hakem üçlüsü. Bu terimi artık havacılık için de kullanabiliriz. Havacılığın üç önemli ayağı Rizelilere teslim. Birinci otorite Bilal Ekşi, ikinci otorite DHMİ ve bana göre en önemli otorite THY Rizeliler tarafından yönetiliyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne Rizeli Serdar Hüseyin Yıldırım atandı. Atamanın yapılmasından hemen önce THY yönetimine bağımsız üye olarak atanan Serdar Hüseyin Yıldırım için Airporthaber olarak "İlerleyen süreçte adının sık duyulacağını" iddia etmiştik. İşte bu iddiayı bir duyuma dayanarak ortaya atmıştık.
Ve her zaman olduğu gibi söylediğimiz çıktı ve dört gün sonra DHMİ Genel Müdürü olarak atandığını yine Airporthaber olarak okuyucularımızla paylaştık.
Öyle bazıları gibi övüp göklere çıkartmak yerine izleyip icraatları ile değerlendireceğiz. Havacılık adına koyacağı her olumlu çakıl taşını da, icra ettiği her olumsuz kum tanesini de okurlarımızla paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz.
Havacılık sektörümüzün en önemli kurumlarının başında artık üç Rizeli var.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi THY kökenli ve dört yıldır bu görevi yürütüyor. Sektör adına olumlu çalışmaları da var eksik yönleri de. Lakin sivil havacılığın eski popülaritesinin kalmadığını söyleyebilirim. Tabi bunu Bilal Ekşi'ye bağlamak doğru olmaz. Etkisinin olmadığını da söyleyemem. Ancak genel kanı şu ki; SHGM, THY'nin güdümünde idare ediliyor. Ben demiyorum. Sektörde konuşulanı aktarıyorum.
THY'de de Rizeli hakimiyeti mevcut. Aslında havacılıkta dört Rizeli demem gerekiyordu. THY'de Hamdi Topçu ve Temel Kotil var. Bu ikilinin sık sık karşı karşıya geldiğini, deyim yerinde ise iki yumurtanın sürekli tokuştuğunun farkındayız. Temel Kotil ile ilgili düşüncelerimi biliyorsunuz. Tahminim beni yanıltmazsa 6 Nisan'da yapılacak olan genel kurulda Kotil gidecek. Siyaset mi olur başka bir kurumun başına mı getirilir hep beraber göreceğiz. İşin sonunda yanılmakta olabilir tabi.
Dönelim asıl mevzumuza.
DHMİ yeni genel müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım için "DHMİ içinden yetişmedi, bu işleri bilemez" gibi söylemler üretilebilir. Bende diyorum ki "Bal gibi" yapar. İşte Hamdi Topçu örneği. Çokça eleştirilmişti. Bazı fosiller hala eleştiriyor. Ama THY'nin geldiği nokta ortada. Serdar Hüseyin Yıldırım da yürütebilir. Önemli olan; okuduğunu anlamak, anladığı konuya çözüm üretmek ve DHMİ içindeki dinamizmi harekete geçirmektir.
Dedikodudan uzak, DHMİ'yi kendi çıkarları için değil ülke menfaati için yönetmek, çoluk çocuğuna havalimanlarında gelecek aramamak, DHMİ'deki nüfuzunu kullanarak evlatlarına dükkanlar açmamaktır Serdar Hüseyin Yıldırım'ın görevi.
Sekreterine özel imkanlar tanımamaktır, özel makamlar tahsis etmemektir, her seyahatinde çanta gibi yanında taşımamaktır Yıldırım'ın görevi.
Herkese ve her kesime eşit mesafede durmaktır.
Smart projesinin hayata geçememesinin nedenlerini araştırtmak ve sorumlularını tespit ederek gerekli tedbirleri almaktır.
Sektörü ezmek yerine sevmektir.
DHMİ genel müdürlüğü sırasında yanına yaklaşacak yalakalara ve yağdanlıklara uzak durmaktır Hüseyin Yıldırım'ın görevi. Görevi ehil insanlara tevdi etmek, hemşericilik yapmamak, adaletsizliği ortadan kaldırmak, haksızlığa uğrayanların haklarını savunmaktır Serda Hüseyin Yıldırım'ın görevi.
Bakanların peşinden koşup onlara yaranmak değil, kurumunu yüceltmek ve kurum içindeki ayrışmayı önlemektir.
Medyatik olma derdine düşüp kanal kanal dolaşıp, dergi, gazete toplantılarının davetlerine katılıp ödül alma derdine düşmemektir Serdar Hüseyin Yıldırım'ın görevi.
Sakat kalmış, sağlık durumu elvermeyen personelin uğradığı haksızlığı çözmektir.
Dağ başında DHMİ cihazlarını bekleyen güvenlik görevlisi ile yönetim kurulu üyelerini eşdeğer görmektir.
Elektrikçiyi, elektronikçiyi, itfaiyeciyi, followcuyu, hava trafik kontrolörü, odacıyı, çaycıyı eşit görmektir Serdar Hüseyin Yıldırım'ın görevi.
Bu temenniler uzayıp gider. Kısacası kuruma hakim olmaktır.
Evet, havacılığımızın başında Rizeliler var. Bu bir handikap mıdır fırsat mıdır hep beraber göreceğiz.
Haftaya görüşmek dileğiyle...
Yorumlar Tüm Yorumlar (81)