16 Mayıs 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • Hocam NGAP,SMS gibi konularda geride miyiz, yoksa sadece imzaladığımız bağlayıcı anlaşmalardan dolayı mı yapmaya çalışıyoruz tam bir soru işareti. 3yıllık döneme değil 6 aylık döneme bile önlem almıyoruz bu aşikar. Bunların hepsini yapacak yetişmiş peroneli "meslek sahibi" yapmak için bir plan kurulmalı ve kanunlaştırılmalı diye düşünmekteyim. Umarım en kısa sürede birileri alt yapı çalışması yapmaya başlar.
  • Hocam yazınız çok güzel tebrik ederim.Shyo Mezunu olarak Meslek Sahibi olma adına çok güzel bir yazı umarım hayata geçer.052505001
  • CRM falan hikaye!"Herşeyi ben bilirim, ben yaparım; aslanım, kaplanım" kafasında olan; her seferinde korkunç kazalara yol açan ama ne hikmetse her seferinde üzeri örtbas edilip kapatılan kazaları yapan zihniyeti değiştirmek lazım!CRM aklı başında her insanın rahatlıkla altından kalkabileceği bir konudur.Tehlikle CRM eksikliğinde değil, onu yanlış yorumlayan kafalarda!
  • Vallaha havacılıktan geliyoruz ama EKY yi ilk etapta anlayamazdık...kaç kişi anlardı?? Yapmayın kardeşim...yani Türkçe'cilği anlıyoruz ama burası biraz da teknik bir haber sitesi değil mi? yazmak içinde yazılmaz ki yahu...
  • CRM uluslararsı havacılık literatüründeki adı. Keske bu arastırmaları biz yapmış olsaydık ve adını EKY olarak tüm dünyaya tanıtabilmiş olsaydık.
  • Sayın ERDAĞI tamam havacılıkta ingilizce önemli ama Türkçe bir makale yazıyorsunuz. Neden bunu CRM yerine EKY diye kısaltmadınız.
  • THY Yİ BİLMEM AMA DİĞER ŞİRKETLERDE DENGESİZ ÜCRET POLİTİKASI VE ÇALIŞMA ŞARTLARI VAR. BÖYLE BİR ORTAMDA CRM TATLI BİR MASALDAN ÖTEYE GİDERMİ SİZCE
  • Abladigim kadar ile cogunluk HOCAM kelimesine karsi degil. Karsi olanlarinda yerini doldurabilecek kultutumuze uygun bir hitap tarzi onerisi de gorunmuyor. Buradaki sorunun kaynagini HOCAM kelimesi degil, bu kelimenin anlamini CRM cercevesinde degerlendiremeyen, egitime ihtiyaci oldugu dusunulen asiri otoriter kaptan kitlesi. Sonuc ise hem bu kaptanlarimizin crm e yonelik davranislarinin iyilestirilmesi hem de ikinci plotlara da otoriter kaptanla dialog kurmaya yonelik CRM becerilerinin artirilmasi ihtiyaci oldugu gorunuyor. Bu egitimler aliniyor diyorsaniz. O zaman bu konusmalar neden. Bu durumda egitimin kalitesini sorgulama durumu ortaya cikiyor.
  • Hissiyatım bir müddet yazmamam doğrultusunda. CRM için hayırlı galiba. Bir oturuş bekliyorum.
  • Bu birazda ataerkil kültürümüzün medenileştirilme çabaları ile orantılıdır.

Olmak ya da olmamak -NGAP

NGAP konferansları aralıksız sürmekte.

Hatırlarsınız ilk defa bu Next Generation of Aviation Professionals Symposium, 4 Mart 2010 tarihinde ICAO Headquarters in Montreal, Canada’da yapılmış ve ICAO genel sekreteri Bay Raymond Benjamin’in 24-25 Haziran 2010 senesinde İstanbul’da yapılan ECAC Havacılık Eğitim Konferansı’nda da bu konu ile ilgili gelişmeler ve detaylardan bahsetmişti. Ben de 7 Mart 2011 tarihinde, bu konuyu işlemiştim.

http://www.airporthaber.com/ngap---havaciligin-gelecek-nesil-profesyonelleri-804y.html

http://www.servetbasol.com/Articles/ucuyorum/APH-1110.htm

Son haftalarda, teknisyen eğitimi ve lisanslandırılması ile ilgili yapılanların ve üzerine yazılanların bu kavramdan uzak oluşu, bu sanayi içerisindeki öğrenci, yeni ve eski tüm çalışanların bu gelişmeye uzaktan bakmaları konuyu tekrar gündeme getirdi.

Aslında konumuz sadece teknik ile ilgili değil. Ek-1 kapsamındaki tüm “lisans” sahiplerini ve adaylarını ilgilendiriyor.

Bizim “lisans” sahipleri olarak, ICAO’nun politikalarını takip etmek ve ulusal politikalarımızın yaratılmasını sağlamak gibi bir sorumluluğumuz da var.

“Kurs”larla, kursu verenlerin milliyetleri ile değil, ICAO Headquarters in Montreal, Canada, 1 - 4 Mart 2010 tarihinde gerçekleşen Next Generation of Aviation Professionals Symposium’da ortaya konan “niyet” ile ilgilenmeli ve geleceği ona göre yapılandırmanın gayreti içerisine girmeliyiz;

“The intent of the symposium is to propose specific actions in two areas: to update and modify the regulatory environment in order to improve the effectiveness and efficiency of training and education”

Bu nedenle Hava hukukunun oluşturulmasından ve geliştirilmesinden birinci derecede etkilenen ve sorumlu olan bizler, yani lisans sahiplerinin ilk ve en önemli görevi, ortaya konan bu hedefe göre ulusal yasa, yönetmelik, talimat ve ilgili diğer belgeleri yenilemek ve düzenlemek olmalı.

Bu dört “lisans”ın sahipleri, kendi grupları arasında iş bölümü yapmalı ve kendi geleceklerini “küresel” anlamda hazırlamak için araştırmaya ve bir şeyler üretmeye başlamalıdırlar. Hedefler açık ve net olarak kondu.

ICAO CIVIL AVIATION TRAINING POLICY

http://www2.icao.int/en/NGAP/Documents/electronic%20bulletin%20training%20policy.pdf

Mr. Raymond Benjamin’in First NGAP/TRAINAIR Plus Regional Conference (Seoul, 30 March 2011) açılış konuşması, bu ipuçlarını vermekte.

Like safety, security and sustainability of air transport, this is ultimately a global challenge that requires a global solution.

Üstelik önümüzdeki sene uygulamaların esaslarının belirleneceği de anlaşılmakta.

Eventually, all of these regional templates will be integrated into a global plan when we meet again at the second NGAP Symposium in Montreal next year.

Bu cümle oldukça dikkat çekici.

Let us keep in mind that we must not only train our professionals, we must first hire them.

http://www.icao.int/icao/en/osg/2011/20110330_NGAP_TRAINAIR.pdf

Geçen ay yapılan ilk ICAO NGAP ve Trainair Plus konferansı, bu konudaki ilk gelişmeleri göz önüne sermekte.

1st ICAO NGAP & TRAINAIR PLUS Regional Conference Incheon,

Republic of Korea, from 29 March to 1 April 2011.

The objective of this Regional Conference is to:

Reach out to the Next Generation: open a discussion link between ICAO, the aviation community and the students in order to target and better direct NGAP initiatives.

In addition to ICAO, presentations will be delivered by representatives from States, Aircraft Manufacturers, Academies and Aviation Training Organizations, Airline Industry, Air Navigation Service Providers, Maintenance Organizations, and other international civil aviation organizations. ICAO will take the opportunity of this event to present the new TRAINAIR PLUS programme, which is one of its important training programmes supporting NGAP initiatives.

http://www.ngap.kr/images/documentation/Panel_1/1-1%20ICAO%20NGAP%20initiatives.pdf

Bu konu üzerine birçok bildiri var. Hepsi de yol gösterici.

TRAINAIR PLUS

By Capt. Mostafa Hoummady and Mr. Diego Martinez

TRAINAIR PLUS

Execution ICAO Training Policy

TRAINAIR PLUS

Global aviation training network

Konuşmacılar arasında dikkatimi çeken yansılar;

http://www.ngap.kr/program.asp

AIRBUS

Capt. Michel Menestrot, Airbus Training Bangalore, Regional Flight Ops and Flight Safety Representative

http://www.ngap.kr/images/documentation/Panel_2/2-1.%20Michel%20Menestrot.pdf

BOEING

Daren S. Gulbransen, B737 Fleet manager, Boeing Training and Flight Services

http://www.ngap.kr/images/documentation/Panel_2/2-4.%20Daren%20S.Gulbransen.pdf

ACI

Mr. Kevin Caron, Global Training Manager

http://www.ngap.kr/images/documentation/Panel_1/1-4%20ACI%20NGAP%20PRESENTATION%2030March2011vFINAL.pdf

 Şimdi de şu kurum ve kuruluşlara bir bakın ve sakın imrenmeyin ama örnek alın.

INCHEON AIRPORT AVIATION ACADEMY

Ms. Hee Jeong Lee, President

Incheon Airport Aviation Academy (IAAA) has been certified as the first associate member in the Trainair PLUS program by the International Civil Aviation Organization (ICAO) on 9 March 2011, according to the Ministry of Land Transport and Maritime Affairs (Minister Chung, Jong Hwan) and Incheon International Airport Corporation (CEO Lee, Chae Wook).

ASSOCIATION OF AEROSPACE INDUSTRIES OF SINGAPORE

Dr. Aloysius Tay, Chief Executive

The AAIS, a non-profit organisation, was founded in Feb 2003 and is registered with the Singapore Registry of Societies. The AAIS is dedicated to promote competitiveness within Singapore's aerospace industries.

The Association of Aerospace Industries (Singapore) or "AAIS" is a leading industry association for the Aerospace Industry in Singapore, representing companies from the Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) sector, Aerospace Manufacturing sector, Research and Development / Training sectors and suppliers for civil air transport and aerospace defence.

AERONAUTICAL SAFETY COLLEGE OF JAPAN

Mrs. Kiyoko Mochizuki, Senior Course Developer,

Mr. Yasuhiro Kamada, Chief Instructor, Special Programs

The Training Center was established in 1964 at Tokyo International Airport for the training of Air Traffic Controllers (ATC) and maintenance personnel of the Civil Aviation Bureau, Ministry of Land, Infrastructure and Transport.
The center was renamed in 1967 to Aeronautical Safety Institute, and then in 1971 to Aeronautical Safety College(ASC). The training courses and subjects have been continuously revised and updated to keep pace with high technology brought about by the introduction and development of ever-progressing aeronautical and ATS systems.

In 1974, a modem branch school was opened at Iwanuma City in Miyagi Prefecture, and then in 2002 that was renamed to Iwanuma Training Center. The center has quite modern computers and radar simulator system in order to meet the requirements for training and to cope with the fast-developing system of ATS Japan.

Sempozyumun bir başka çalışması da yine öğrencilerle.

NEXT GENERATION WORKSHOP

By Dr. Paul Bates

09h00 ~ 09h10     Introduction and setting of expectations

09h10 ~ 09h20     Division of students Into study areas

09h20 ~ 09h30     Tasks allocated to student groups (5-10 per group)

09h30 ~ 10h30     Students discussions and tasks in groups

10h30 ~ 11h00  Coffee break

11h00 ~ 11h20     Students report back to entire student body

11h20 ~ 11h55     Dr. Bates summarizes students reports

11h55 ~ 12h00     Students join back the conference

12h00 ~ 12h15     Address by the Secretary General of ICAO

Bu NGAP sempozyumuna katılan öğrenciler, çok yakında “Golbal-Küresel” profesyonel olarak ülkemize gelip çalışabilecekler. (Zaten şimdiden birkaç şirkette gerçekleşti!)

“Neredeyiz?” sorusunu kendimize sormalıyız.

Sonraki soru ise “Neden buradayız?” olmalı.

Hepimiz şimdiden dernek, sendika, üniversite, vs.. hep birlikte

1-Yeteneğe göre öğrenci seçimini yasallaştırmak;

2-İlgili Meslek Liselerini çeşitlendirmek, yetenek sınavlarını orta öğretime kadar indirgemek,

3-Bu öğrencileri İngilizce temelli eğitmek;

4-DHMI Havacılık Okulunun, Yüksek Okul olarak YÖK kapsamına alınmasını gerçekleştirmek;

5-Sivil Havacılık Yüksek Okullarının eğitim, öğrenim ve denetimini YÖK’den alıp Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne vermek;

6-Mezun olanlara SHGM lisansı ile birlikte YÖK diploması vermek;

7-Devlet memuru olmak için yetenek sınavı yanı sıra gereken şartları şimdiden belirlemek;

8-Yetenek sınavları ile girilen Havacılık Meslek Yüksekokulları mezunlarından Devlette çalışmak isteyenleri KPSS kapsamı dışında tutmak;

9-Çalışanların hukuki haklarını koruyacak sorunlara yoğunlaşıp kısa sürede çözümler üretmek;

10-Doc.8335 gereğini yerine getirmek;

zorundayız.

Bu ve buna benzer sorunları üç yıl içerisinde yaşama geçiremez isek, korkarım kimselere soru sormaya yüzümüz kalmayacak.

İşte o zaman bize soracaklar, “Sizler ne yaptınız?” diye.

Olmak ya da olmamak -NGAP

Yorumlar Tüm Yorumlar (91)

Misafir ~ 14 yıl önce
Hocam NGAP,SMS gibi konularda geride miyiz, yoksa sadece imzaladığımız bağlayıcı anlaşmalardan dolayı mı yapmaya çalışıyoruz tam bir soru işareti. 3yıllık döneme değil 6 aylık döneme bile önlem almıyoruz bu aşikar. Bunların hepsini yapacak yetişmiş peroneli "meslek sahibi" yapmak için bir plan kurulmalı ve kanunlaştırılmalı diye düşünmekteyim. Umarım en kısa sürede birileri alt yapı çalışması yapmaya başlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hocam yazınız çok güzel tebrik ederim.Shyo Mezunu olarak Meslek Sahibi olma adına çok güzel bir yazı umarım hayata geçer.052505001

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
CRM falan hikaye!"Herşeyi ben bilirim, ben yaparım; aslanım, kaplanım" kafasında olan; her seferinde korkunç kazalara yol açan ama ne hikmetse her seferinde üzeri örtbas edilip kapatılan kazaları yapan zihniyeti değiştirmek lazım!CRM aklı başında her insanın rahatlıkla altından kalkabileceği bir konudur.Tehlikle CRM eksikliğinde değil, onu yanlış yorumlayan kafalarda!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Vallaha havacılıktan geliyoruz ama EKY yi ilk etapta anlayamazdık...kaç kişi anlardı?? Yapmayın kardeşim...yani Türkçe'cilği anlıyoruz ama burası biraz da teknik bir haber sitesi değil mi? yazmak içinde yazılmaz ki yahu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
CRM uluslararsı havacılık literatüründeki adı. Keske bu arastırmaları biz yapmış olsaydık ve adını EKY olarak tüm dünyaya tanıtabilmiş olsaydık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın ERDAĞI tamam havacılıkta ingilizce önemli ama Türkçe bir makale yazıyorsunuz. Neden bunu CRM yerine EKY diye kısaltmadınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY Yİ BİLMEM AMA DİĞER ŞİRKETLERDE DENGESİZ ÜCRET POLİTİKASI VE ÇALIŞMA ŞARTLARI VAR. BÖYLE BİR ORTAMDA CRM TATLI BİR MASALDAN ÖTEYE GİDERMİ SİZCE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Abladigim kadar ile cogunluk HOCAM kelimesine karsi degil. Karsi olanlarinda yerini doldurabilecek kultutumuze uygun bir hitap tarzi onerisi de gorunmuyor. Buradaki sorunun kaynagini HOCAM kelimesi degil, bu kelimenin anlamini CRM cercevesinde degerlendiremeyen, egitime ihtiyaci oldugu dusunulen asiri otoriter kaptan kitlesi. Sonuc ise hem bu kaptanlarimizin crm e yonelik davranislarinin iyilestirilmesi hem de ikinci plotlara da otoriter kaptanla dialog kurmaya yonelik CRM becerilerinin artirilmasi ihtiyaci oldugu gorunuyor. Bu egitimler aliniyor diyorsaniz. O zaman bu konusmalar neden. Bu durumda egitimin kalitesini sorgulama durumu ortaya cikiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hissiyatım bir müddet yazmamam doğrultusunda. CRM için hayırlı galiba. Bir oturuş bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu birazda ataerkil kültürümüzün medenileştirilme çabaları ile orantılıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000