04 Aralık 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • yi günler. haklısınız.Siz birde DHMİ çalişanlarını görün.Ortaokul mezunu hiçbir iş yapmayan kişi 5.000.Tl maaş alıyor ve 2018 de maaşlarına GN:MD:leri haksız yere yüzde 50 zam yapıyor.BU para lar EUROCONTROL DEN GELİYOR DENİYOR.Bu nasil iş.Eurocontrol den gelen para Devlet hazinesine gitmiyormu.Yeni yılda günde 1o dakika çalışan hv.trafikçi 12.500 tl maaş alacak.D HMİ de çalişan evrak memuru 7.500 ti maaş alacak.Bu nasil adalet.Biz bu maaş adaletsizliğni sn.Cumhurbaşkanımıza bildirecegiz.sN.cumhurbaşkanımız bu konu ile ıigienecektir.Aynı durumu EUROCONROL merkezine de bildirecegiz.bunu burada açıklamak istedik.HAVAALANLARINDA DHMİ HARİÇ ÇALIŞAN DEVLET MEMURLARI
  • İyi günler. haklısınız.Siz birde DHMİ çalişanlarını görün.Ortaokul mezunu hiçbir iş yapmayan kişi 5.000.Tl maaş alıyor ve 2018 de maaşlarına GN:MD:leri haksız yere yüzde 50 zam yapıyor.BU para lar EUROCONTROL DEN GELİYOR DENİYOR.Bu nasil iş.Eurocontrol den gelen para Devlet hazinesine gitmiyormu.Yeni yılda günde 1o dakika çalışan hv.trafikçi 12.500 tl maaş alacak.D HMİ de çalişan evrak memuru 7.500 ti maaş alacak.Bu nasil adalet.Biz bu maaş adaletsizliğni sn.Cumhurbaşkanımıza bildirecegiz.sN.cumhurbaşkanımız bu konu ile ıigienecektir.Aynı durumu EUROCONROL merkezine de bildirecegiz.bunu burada açıklamak istedik.HAVAALANLARINDA DHMİ HARİÇ ÇALIŞAN DEVLET MEMURLARI
  • SBK BORAJET K. TAZMİNAT HAKLARIMIZI ÖDEYİN ARTIK
  • BİR ARKADAŞIMIZ TAŞERON DÜZENLEMESİNİN TEKNİKTE ÇALIŞANLARI KAPSAYIP KAPSAMADIĞINI SORMUŞ. BİR TÜRLÜ YORUMUNU BURAYA ALAMDIM. 1. MALUM MEVZUAT DAHA KİMSE İLE ( KONFEDERASYONLAR VE SENDİKALAR ) PAYLAŞILMADI. DOLAYISI İLE 12 MADDEYİ ŞU ANDA BİLEN KİMSE YOK. 2. CUMHURBAŞKANIMIZ DÜZENLEMENİN 800.000 KİŞİYİ, İLGİLİ BAKAN İSE 450.000 KİŞİYİ KAPSADIĞINI SÖYLÜYOR. 3. TELEVİZYONLAR HABERLERDE HEP KAMUDA ÇALIŞAN SÖZCÜĞÜNÜ KULLANIYORLAR. BU VERİLERLE SUALİN MÜSPET CEVAPLANMASI MÜMKÜN DEĞİL. ANCAK KİŞİSEL İNANCIM BU KONUDA DA BÖLÜNMÜŞLÜK YARATMAK İSTEMEYECEKLERİ YÖNÜNDEDİR. BU AYNI ZAMANDA TEMENNİMDİR.
  • cumhurbaşkanı arkadas, cumhurbaşkanı iken ayni anda parti başkanı olmak icin anayasayı değiştirdi, bence kendisini akp genel başkanı olarak tanımlamak daha doğru, sonuçta öteki unvanı daha cok istedi..
  • Swiss, AirCanada, AirFrance, Iberia, United, Delta... Artık kimse uçmak istemiyor..... Kriz gümbür gümbür geliyor Çetinciğim gümbür gümbür
  • bu knnudan bize ne.krizi çıkaranlar düşünsün.böyle saçma sapan yazılarla vaktimizi çalıyorsun.bu aırport haber yazarlarına iç karışmaz mı?
  • Sendikayla o zaman yaşanan krizde belki sendika haklıydı buna rağmen gazeteleri dolaşıp,belki de bedava bilet,upgrade vaatleriyle şirketi savunmak, o şirketi şirket yapan çalışanların hakkını vermemek, çalışanların dolayısıyla sendikanın haklı olduğu bir konuda haklı olanın yanında olmamak, her zaman olduğu gibi iktidar tarafından tepeden inme gelen işçiyi,çalışanı düşünmeyen yönetime o durumda sendikanın haklı olduğunu anlatmamak ya da yanlış yapıyorsunuz dememek sizce doğru mudur? Bahsettiğiniz sorunu bilmiyorum,belki sendika yönetimi yanlış yapmıştı ben sadece kendimce düşünüyorum,fikir yürütüyorum kimseyi yargılamıyorum ya da hesap sormuyorum yanlış anlamayın lütfen. Ayrıca atalarımız 'bir sus iki dinle' demişler Diyojen'in sözünü ne kadar da doğruluyor öyle değil mi ? Konuşmayı da dinlemeyi de susmayı da bilmiyoruz,bilmek de istemiyoruz maalesef.Saygılar,hürmetler.

Randevu İle Gelen Kriz

Malum, kriz, "bir örgütün üst düzey hedeflerini tehdit eden bazen de örgütün yaşamını tehlikeye sokan ve ivedi tepki gösterilmesini gerektiren, örgütün kriz öngörme ve önleme mekanizmalarının yetersiz kaldığı gerilim yaratan bir durumdur. Başka bir deyişle Kriz, yönetimin savunma mekanizmalarını olumsuz etkileyen, doğal çalışma akışını bozan, bir an önce çözülmesi gereken, genellikle de aniden ortaya çıktığı belirtilen sorunlar yumağı olarak tanımlanabilir.

 Kriz durumunda liderin ve üst yönetimin niteliği krizin oluşum ve gelişimini haliyle etkileyecektir. Kriz yönetiminin temel amacı mümkünse krizi ortaya çıkmadan önlemek, mümkün değilse örgütü kriz durumuna hazırlayarak süreci en az hasarla atlatmaktır. Krizin niteliği ne olursa olsun, onu etkili bir şekilde yönetmek, kurumun göreceği muhtemel zararı asgari düzeye indirmek açısından çok önemli. ( * )

Kriz anında toplumun güven ve desteğini kazanmak süreçten menfi etkilenmemek veya mümkün olan en az zararı görmek açısından şarttır.  Bunun yöntemine iletişim uzmanları ile birlikte karar verilmesi şarttır. Kriz yönetiminde güven kilit kelimedir, güven şeffaflıktan geçer. Bu süreçte yalnız liderin doğru yolu bulacağına güvenilmesi krizin halledilmesi için tek başına yeterli değildir. Kitaplar böyle yazıyor. Yöneticiler kriz safhalarında doğru stratejileri seçip, uygulayabildiyse kurum krizi az bir yara bere ile de olsa atlatacaktır.

Bu konuda aklıma gelen bir yaşanmışı anlatmak istiyorum. Bir dönem THY Sendika ile bir kriz yaşıyordu. Yönetim Kurulu Başkanı Cem M. Kozlu dönemiydi.  Malum Cem Bey kamuoyunda hayli popüler bir şahsiyetti. Gazeteler dolaşılacak ve özellikle köşe yazarlarına konu ile ilgili THY görüşü anlatılacaktı. Hepimize uygun geldi. Sn. Kozlu bu ziyaretlerin seçilecek üst yöneticiler tarafından yapılacağını, zira kendisinin şirketteki geçmişinin uzun olmadığını ve ülkede YK seviyesindeki atamaların siyasi iktidar tarafından yapılmış olduğu cihetle, kamuoyunca eski tepe yöneticilerin daha güvenilir bulunabileceği görüşünü paylaştı. Gidip uzun süredir çalıştığınız şirketinizin görüşünü anlatın ve şirketinizi savunun dedi. Ve de sözcüler seçildi. Konuşma esnasında dile getirilmesi gereken hususlar belirlendi. Sözcüler gazetelere gitti ve konu anlatıldı. Sonuç başarılıydı. Cem bey haklı çıkmıştı. Her şeyi Liderden beklemek doğru değilmiş. Bu vesile ile onu da öğrenmiş olduk.

Tabii ki krizden fayda sağlamakta mümkün.  Ancak iyi yönetilemeyen krizlerin taraflara böyle bir imkân hazırlaması mümkün değil. Bazı krizler ansızın çıkar ortaya. Bazıları ise bağıra bağıra gelir.  Uyararak; haftaya falan gün geliyorum diyerek adeta randevu verip geleni ise yeni gördük. Bu tür kriz ilgiliye detay hazırlık yapma zamanı tanır. YA YAPMAZ İSE? Kriz noktalanınca sonuç ilgili kuruluşun amacına hizmet eder gibi görünse bile aldatıcıdır. Her ne kadar sonuç ile ilgili olarak hukuk karar verecekse de, kamuoyunun değerlendirmesi de bu konuda taraflar açısından bir o kadar önemli. Her şeye rağmen bu güne dek  iyi yönetilemeyen, stratejisi kurulamayan bir krizde lehte bir sonlanma hiç yaşanmadı.

Krizle ilgili söylenebilecek çok daha fazla şeyin, değişik etkenlerin olduğu mutlak. Ancak konumuzda bu sürecin iletişim bölümünü irdelemeyi, çok yakında yaşanan olayda gördüğümüz aksaklıklara istinaden seçmiş bulunmaktayız.

En Kötü Senaryolara Göre Bir Strateji Belirleyin;

Olabilecek en kötü şeyleri düşünülmeli ve bunlara göre bir strateji seçmelisiniz. En kötüyü bulabilmeniz zor değildir. Düşünebilirsiniz. Bu konu önem sıralamasının başında yer almalıdır.

Kurum Sözcülerini Titizlikle Belirlemelisiniz.

Normal şartlardaki kurum sözcülüğü ile kriz sürecindeki sözcülük çok farklıdır. Konu hakkında basına ve kamuoyuna kimin / kimlerin bilgi vereceğini belirleyin. İki en fazla 3 kişiyi geçmeyecek sözcü ekibi: kuruluş adına en rahat konuşabilecek, yüzü yıpranmamış veya diğerlerine göre daha az yıpranmış, güven veren, fizik ve konuşması düzgün olan kurum mensupları arasından seçilmelidir.

Kriz Başında Sözcülerin Farklı Konuşmalarından Doğacak Zararı Telafi Etmek Çok Zor

Özellikle yaşananlar kuruluşunuza karşı bir güven krizi yaratmış ise / yaratacak ise tüm sözcülere kurumunuzun bu krize karşı duruşunu açıklayan bir metin, ( + soru- cevap) kısa bir not verilmelidir. Bu notu size veya kurumunuza yöneltilmesi muhtemel sualleri de dikkate alarak hazırlayabilecek vaktiniz olacaktır. Kurum sözcülerinin konuya aynı açıdan yaklaşmaları ve 3.cü şahıslara, kurum ve kuruluşlara konu ile ilgili bilgi sunumu esnasında kişisel yorumda bulunmamaları esastır. Böylelikle sözcülerden biri  ( A  )  anlatırken, diğerinin ( B )’ den bahsetmesi ve üçüncü sözcünün ise hepsinden farklı olarak ( C ) parkurunda koşmaya çalışması önlenmiş olacaktır. Güven duygusunun tesisi, konuşmaların inandırıcı bulunması hususları ile yakın ilişkili olması açısından bu husus çok önemlidir.

(*) Bu İki paragrafta mevcut şahsi bilgilerime ilaveten internet dosyalarından esinlenilmiştir.

( *) Kitabın önsözünden.

Bu Kitabı Okuyun: Konuştukça Batıyoruz.

APH’ da geçen hafta bir yazı yazmıştım. Bu yazıya gelen yorumlardan sonra iletişim konusundaki mevcut sorunumuzu daha açıklıkla gördüm ve daha doğrusu hatırladım. Bu konuyu tekrar ele almakta fayda var, ancak faydalanmak isteyen var mı dersiniz sualinin cevabı tek kelime. Yok..

Evet, sorun yalnız sektörün değil, ülkenin sorunu. Televizyonlarda siyasi yaşamımızın büyük aktörlerini görüp şaşırmamak mümkün değil. Milletin vekili bir diğeri için kabullenilmesi zor bir şey söylüyor Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden. Oturumu yöneten Başkan Vekili kükrüyor. Hemen sözünüzü geri alın. Konuşma yapan Milletvekili " Geri alıyorum" diyor. Ve konu kapanıyor. Bu geri aldım sözü hakarete uğrayanları nasıl tatmin ediyorsa.( ? ) Ben özellikle daha genç yaşlarımda hayli fazla konuşan biriydim ve de çalışma hayatımda bunun zararlarını da gördüm diyebilirim. İnsanın konuşmaya başlamadan önce düşünmesinin gerektiği açık. Düşünmeden söylediğimiz bir söz, yaptığımız bir hareket bizi giderilmesi imkânsız hatalara düşürebiliyor.

Ağızdan çıkan ve bilahare sözüm ona geri alınan söz, TBMM Genel Kurulunu bizzat izleyenlerin ve onları ekranda gören ve dinleyenlerin kulaklarında. Bir özürle o sözü kulaklarımızdan ve zihinlerimizden geri çıkartmak mümkün mü? Tabii ki değil. Bir ton hakaret dinliyoruz ekranlarda. İnsanlar bulundukları makam ve mevkileri unutarak, ağzından çıkana hiç dikkat etmeden konuşuyor. Yaydan çıkan ok nasıl geri alınabilir ki? Evet; kıraathane kavgası seviyesinde bir söz düellosu şark kurnazlığı motifleri ile bezeniyor ve sürüp gidiyor. Siyasileri bir kenara bırakalım. Onlar zaman zaman konuşmayı da bırakıp TBMM’ de birbirlerine tekme tokat giriyorlar.  Sorunları işletişim kuramamak değil belli ki. Belki de iletişimin böyle kurulduğunu zannediyorlardır kim bilir? Vakıa aynı durum birçok ülkede var. Youtube’ da sanki bir spor müsabakası yayınını aratmayan diğer ülke meclislerinin görüntüleri mevcut. Ama onlarda hiç uçan tekme görmedim. Bizimkiler en azından daha atletikler. Bu kesin.

Ancak; biz bu güne kadar, hiçbir dönemde, konu ne olursa olsun en tepedeki saygıdeğer makama, Cumhurbaşkanımıza yönelik ağır hitap şekli kulaklarımızda bu kadar rahatsız edici bir şekilde çınlamadı. Konu R. Tayyip Erdoğan’ın şahsı değil.  Türkiye  Cumhuriyetinin  Cumhurbaşkanı. Tabii ki Cumhurbaşkanımızın da konuşmalarında sarf ettiği sözleri ve bir takım şahıslara yakıştırmalarla sesleniş şeklini de kendisinden önce bu görevi üstlenmiş olan Sn. Cumhurbaşkanlarından hiçbir şekilde duymadık. O makam başka.  Keşke Cumhurbaşkanlığı en tepede, en yukarıda bizim bildiğimiz yerde, partiler üstü olarak kalsaydı ve bunlara şahit olmasaydık.

Evet;  “ 2000’li yılların başında bir kitap yayınlandı. “ Konuştukça Batıyoruz “ Dr. David Stiebel bir yandan konuştukça meselelerin nasıl içinden çıkılmaz bir hal aldığını örneklerle anlatırken, öte yandan da nasıl davranılması gerektiğini ortaya koyuyor. Yanlış anlama ve anlaşmazlık arasındaki ince çizgiye dikkat çekip, anlaşmazlıkların üstesinden gelinebilmesi için, okurlara her zaman kullanabilecekleri yeni bir yol öneriyor:

Stratejik iletişim yöntemi. 

Konuştukça Batıyoruz; yaşadığımız anlaşmazlıkları çözebilmemiz için, öncelikle bir strateji geliştirmemiz gerektiğini ve bu stratejiyi kendi durumumuza uygun olarak nasıl geliştirebileceğimizi gösteriyor ve konuşmalarda yaşanan sorunları mizahî bir dille ortaya koyarken, stratejik çözüm yolları da öneriyor. (**)

Özetle, herkesin akşam kurgulayıp sabah ifade ettikleri bir dönem yaşıyoruz. Gırtlak 9 boğum sözü raflara kalkmış. Şaşırtıcı olan ise;  insanların kendilerine sual olarak geri dönebilecek ve de cevaplamakta güçlük çekecekleri konuları bile hırsla dile getirmekten kaçınmamaları.

Birisiyle, herhangi bir konuda anlaşmazlık yaşıyorsunuz. Saatler süren konuşmalardan sonra, birbirinizi oldukça iyi anladığınızı düşünüyorsunuz ama çözüme bir adım bile yaklaşamadığınızı fark ediyorsunuz. Bazen, bırakın çözüme yaklaşmayı, olaylar dallanıp budaklanıp, iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Konuşuyoruz. Daha çok konuşuyorsunuz Ve de genellikle “ Konuştukça Batıyoruz. Peki; yanlış nerede? Yanlış, yalnızca karşılıklı konuşarak ve birbirimizi daha iyi anlayarak bütün problemlerin üstesinden gelebileceğimiz şeklindeki yaygın kanıya saplanıp kalmamızda.  Konuştukça Batıyoruz" bu yaygın kanıya meydan okuyor. Bir yandan konuştukça meselelerin nasıl içinden çıkılmaz bir hal aldığını örneklerle anlatırken, öte yandan da nasıl davranılması gerektiğini ortaya koyuyor. Yanlış anlama ve anlaşmazlık arasındaki ince çizgiye dikkat çekip, anlaşmazlıkların üstesinden gelebilmemiz için, bize her zaman kullanabileceğimiz yeni bir yol gösteriyor. Stratejik iletişim yöntemi. (**)

Her ne kadar yaşadığımız örnekler ile net bir şekilde bağdaşmasa da,” İletişim kopukluğu çağımızın en yaygın hastalığı. Karşı karşıya kaldığımız pek çok olayda, sık sık kendimizi açıkça ifade edemediğimizi, anlaşılamadığımızı ya da yanlış anlaşıldığımızı düşünmüşüzdür Konuştukça düzeleceğini sandığımız işler çok kez daha da kötüye gitmiştir. 

Daha önce kaleme aldığım yazımda paylaşmıştım. Diyojen’e bir insanın akıllı olup olmadığının nasıl anlaşılacağını sorarlar. Diyojen'in cevabı net ve tek kelimedir.  'Konuşmasından'  Kendisine yöneltilen ikinci soru ise  ‘ Ya hiç konuşmaz ise?’ olur. Cevap nettir ve de bu cevaptan kim kendine nasıl bir ders çıkartır bilemem. ‘O kadar akıllı olanı henüz dünyada yok’. Evet, konuşmak, hele hele düşünerek konuşmak bir sanattır.

Randevu İle Gelen Kriz

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

vedat sarıtaş ~ 7 yıl önce
yi günler. haklısınız.Siz birde DHMİ çalişanlarını görün.Ortaokul mezunu hiçbir iş yapmayan kişi 5.000.Tl maaş alıyor ve 2018 de maaşlarına GN:MD:leri haksız yere yüzde 50 zam yapıyor.BU para lar EUROCONTROL DEN GELİYOR DENİYOR.Bu nasil iş.Eurocontrol den gelen para Devlet hazinesine gitmiyormu.Yeni yılda günde 1o dakika çalışan hv.trafikçi 12.500 tl maaş alacak.D HMİ de çalişan evrak memuru 7.500 ti maaş alacak.Bu nasil adalet.Biz bu maaş adaletsizliğni sn.Cumhurbaşkanımıza bildirecegiz.sN.cumhurbaşkanımız bu konu ile ıigienecektir.Aynı durumu EUROCONROL merkezine de bildirecegiz.bunu burada açıklamak istedik.HAVAALANLARINDA DHMİ HARİÇ ÇALIŞAN DEVLET MEMURLARI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vedat sarıtaş ~ 7 yıl önce
İyi günler. haklısınız.Siz birde DHMİ çalişanlarını görün.Ortaokul mezunu hiçbir iş yapmayan kişi 5.000.Tl maaş alıyor ve 2018 de maaşlarına GN:MD:leri haksız yere yüzde 50 zam yapıyor.BU para lar EUROCONTROL DEN GELİYOR DENİYOR.Bu nasil iş.Eurocontrol den gelen para Devlet hazinesine gitmiyormu.Yeni yılda günde 1o dakika çalışan hv.trafikçi 12.500 tl maaş alacak.D HMİ de çalişan evrak memuru 7.500 ti maaş alacak.Bu nasil adalet.Biz bu maaş adaletsizliğni sn.Cumhurbaşkanımıza bildirecegiz.sN.cumhurbaşkanımız bu konu ile ıigienecektir.Aynı durumu EUROCONROL merkezine de bildirecegiz.bunu burada açıklamak istedik.HAVAALANLARINDA DHMİ HARİÇ ÇALIŞAN DEVLET MEMURLARI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SBK BORAJET K. TAZMİNAT HAKLARIMIZI ÖDEYİN ARTIK ~ 7 yıl önce
SBK BORAJET K. TAZMİNAT HAKLARIMIZI ÖDEYİN ARTIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAŞERONLUK ~ 7 yıl önce
BİR ARKADAŞIMIZ TAŞERON DÜZENLEMESİNİN TEKNİKTE ÇALIŞANLARI KAPSAYIP KAPSAMADIĞINI SORMUŞ. BİR TÜRLÜ YORUMUNU BURAYA ALAMDIM. 1. MALUM MEVZUAT DAHA KİMSE İLE ( KONFEDERASYONLAR VE SENDİKALAR ) PAYLAŞILMADI. DOLAYISI İLE 12 MADDEYİ ŞU ANDA BİLEN KİMSE YOK. 2. CUMHURBAŞKANIMIZ DÜZENLEMENİN 800.000 KİŞİYİ, İLGİLİ BAKAN İSE 450.000 KİŞİYİ KAPSADIĞINI SÖYLÜYOR. 3. TELEVİZYONLAR HABERLERDE HEP KAMUDA ÇALIŞAN SÖZCÜĞÜNÜ KULLANIYORLAR. BU VERİLERLE SUALİN MÜSPET CEVAPLANMASI MÜMKÜN DEĞİL. ANCAK KİŞİSEL İNANCIM BU KONUDA DA BÖLÜNMÜŞLÜK YARATMAK İSTEMEYECEKLERİ YÖNÜNDEDİR. BU AYNI ZAMANDA TEMENNİMDİR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cumurbaskani mi? ~ 7 yıl önce
cumhurbaşkanı arkadas, cumhurbaşkanı iken ayni anda parti başkanı olmak icin anayasayı değiştirdi, bence kendisini akp genel başkanı olarak tanımlamak daha doğru, sonuçta öteki unvanı daha cok istedi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetinciğim ~ 7 yıl önce
Swiss, AirCanada, AirFrance, Iberia, United, Delta... Artık kimse uçmak istemiyor..... Kriz gümbür gümbür geliyor Çetinciğim gümbür gümbür

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİNCİĞİM ~ 7 yıl önce
AİR FRANCE UÇUŞLARI YAN KURULUŞU İLE YAPACAKMIŞ. ÖĞLEDEN SONRA 3 HAVALİMANINA BAĞLI OLARAK TURİZM HABERLERİNE BAKTIM. HOŞ DEĞİL.İNŞALLAH OLMAZ.NE DİYEBİLİRİZ Kİ.
iberia ~ 7 yıl önce
iberia bıraktı iki sene oldu
cETİN ~ 7 yıl önce
bu knnudan bize ne.krizi çıkaranlar düşünsün.böyle saçma sapan yazılarla vaktimizi çalıyorsun.bu aırport haber yazarlarına iç karışmaz mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CETİN ~ 7 yıl önce
SİZ HER TÜRLÜ KRİZE AÇIK BİR SEKTÖRDE ÇALIŞIYORSUNUZ. EKONOMİK, POLİTİK, TURİZM, VE ALLAH GÖSTERMESİN, ALLAH KORUSUN KAZA VE KIRIM. ASLINDA ÖĞRENSENİZ FENA OLMAZ AMA NİYET MESELESİ. VB.. BU KONUDAN BİZE DEMENİZİ ANLAYABİLMEK MÜMKÜN DEĞİL. BU TARZ İLE SEKTÖRE, ŞİRKETİNİZE BİR FAYDANIZIN OLMAYACAĞI DA AÇIK.YAZININ BAŞINDA GİRİŞ METNİ VAR. ONU OKUYUN 4 SATIRDIR. İLGİNİZİ ÇEKMİYORSA YAZIYI PAS GEÇİN. DEĞERLİ VE KIYMETLİ VAKTİNİZİ DAHA FAYDALI KONULARA AYIRIN. AİRPORT HABER NE YAZACAĞIMIZA KARIŞMAZ.VEYA BU GÜNE KADAR KARIŞMADI.SİZİN DEĞERLİ İKAZINIZ DAN SONRA KARIŞIRLAR MI BİLMEM.
cETİN'e ! ~ 7 yıl önce
Vaktin değerli ise okuma o zaman başına silah mı dayıyorlar? Sırf boşa laf olsun diye abuk sabuk,saçma sapan yorum yapmasan nasıl olur ? Vaktimizi çalıyor dediğin kişi yorumunu yayınlıyor bundan utan bari...
cetin'e ~ 7 yıl önce
sakın bir şey öğrenmeyin.sakın okumayın.bir kaç damla bilgi vermeye çalışanlara da saldırın. bu nasıl bir zihniyettir.nasıl bir çirkinliktir.Sen ve senin gibiler okumasa bu yazıları yazan insan sevinecektir. her ne ise senin okuman önemli değil. zira sen ve senin gibiler hiç bir zaman çalıştığı şirkette karar verici bir durumda olmayacaktır.size şöyle yap derler onu yaparsınız. tabii becerebilirseniz.
Sn Çetin bey ~ 7 yıl önce
Sendikayla o zaman yaşanan krizde belki sendika haklıydı buna rağmen gazeteleri dolaşıp,belki de bedava bilet,upgrade vaatleriyle şirketi savunmak, o şirketi şirket yapan çalışanların hakkını vermemek, çalışanların dolayısıyla sendikanın haklı olduğu bir konuda haklı olanın yanında olmamak, her zaman olduğu gibi iktidar tarafından tepeden inme gelen işçiyi,çalışanı düşünmeyen yönetime o durumda sendikanın haklı olduğunu anlatmamak ya da yanlış yapıyorsunuz dememek sizce doğru mudur? Bahsettiğiniz sorunu bilmiyorum,belki sendika yönetimi yanlış yapmıştı ben sadece kendimce düşünüyorum,fikir yürütüyorum kimseyi yargılamıyorum ya da hesap sormuyorum yanlış anlamayın lütfen. Ayrıca atalarımız 'bir sus iki dinle' demişler Diyojen'in sözünü ne kadar da doğruluyor öyle değil mi ? Konuşmayı da dinlemeyi de susmayı da bilmiyoruz,bilmek de istemiyoruz maalesef.Saygılar,hürmetler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN ÇETİN B. ~ 7 yıl önce
O PARAGRAFTA DEĞİNİLEN KONU BAŞKA ANCAK SİZ DİKKATİNİZİ BAŞKA NOKTAYA TEKSİF ETMİŞSİNİZ.ARADAN ÇOK UZUN ZAMAN GEÇTİ. İŞVEREN HAKLIYDI VEYA SENDİKA HAKLIYDI DEMENİN ANLAMI YOK. HAKSIZIN YANINDA YER ALMAKTAN UTANMAYAN KİMSELER İÇİN DE SÖYLEYECEK BİR ŞEY YOK. BİR KRİZ YAŞANIYORDU VE ONUN AŞILMASI GEREKİYORDU.HEPSİ BU KADAR. İFADELERİNİZ AÇIK. YANLIŞ ANLAŞILACAK BİR ŞEY YOK. SAYGI BENDEN.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000