27 Nisan 2015, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • MNG /HABOM da 140 Cs nasıl kaçırıldı? nasıl bir akıl tutulmasıdır? bunun hesabını soran yok mu? bunun sonucunda kaçan para lar uçaklar maliyet ne kadar hesaplayabilen var mı? gidip dışardan teknişyen alacaklar?? alman alıyor mu türk ü? İngiliz? Fransız? sen niye alıyorsun? adam yetiştirecekmiş..yetiştir.. sonra büyü? bunu bilmek için mühendis olmaya gerek yok. ama hesap büyümek değil göz boyamak..300 uçağa çıktık demek..çıktında sonra???
  • Teknisyenleri sonuna kadar destekliyorum ama özellikle yenilerin ingilizce öğrenmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bir de keşke her işi kitabına uydurmaya çalışmayıp kitabına uygun yapsak. Ama baskı var tabi üstten. İnşallah bir gün tüm arkadaşlarımız bu baskılara karşı koyacak kadar karakterli olur. Allah kazalardan korusun.
  • Yabancı teknisyen konusu hakkında daha önce mytechnic denedi havacılık yaz boz tahtası gibi önce yetkili emekli olan ağbilerimiz çalıştırıldı birkaç yıl yetkilerinden istifade edildi sonra işten çıkarıldılar,işten çıkarılanlar thy nin yurtdışı istasyonlarına gönderildiler oralara kimse gitmezken ;olmadı amcalar 5000us alıp işi beceremediler yabancı kaptanlar şikayetçi oldu işi bilmiyor ve anlaşamıyoruz diye.Mytechniğe yabancı teknisyenler alındı birlikte çalıştık ancak bilmedikleri birşey vardı Türk usülü çalışmayı bilmiyorlardı yani takım yok toll yok nasıl yapacaklar oysa biz öylemi yapıyorduk toll yoksa yaptırırız tornada frezede uydururuz kaydırırız kendimize laf söyletmeyiz.Olayın bir yüzü bu diğer yüzü para alamadığındada çalışacaksın hangi şirket para vermemezlik yapmadıki ne yabancı teknisyeni hintlimi alıcaklar allasen.Saga sky ve bir sürü şirket bu konuda mimliydi ve battılar şimdi birde yabancılara rezilmi olalım hem para yok hem bir konu daha var iş kazası çok fazla havacılık iş kolunda ve birde teknisyene yapılan muamele hiç doğru düzgün davranan bir yönetici görmedim ki yöneticiler thy de içimizden yetişiyor mühendis tayfası malesef çok insanın ekmeğiyle oynandı.Özel havayollarında durum farklı teknisyenin yöneticisi yine teknisyen onlar işi çözmüş.Dahada önemlisi kıymetli adamlarını kaybetti thy ya emekli edildiler yada burası bitmiş deyip istifa yada işten çıkarılma davalar mavalar ayıkla pirincin taşını.En önemliside örgütlü bir toplumun yani sendikalı bir toplum thy ye fayda getirdi çünkü kontrol dışı bir şey yapmadılar ve işlerini sahiplendiler.Temel bey işin ne durumda olduğunun farkında ama söylemine bakılırsa sorumsuz olduğu belli hiç bir şey umrunda değil olmazsa yabancı teknisyen oda olmadı satarıza gider bu işin sonu bugüne kadar yaptıklarına bakılırsa tekniği satacak burdan haykırıyorum satacak babasının çiftliğini yazıklar olsun bu insanlar vatana ihaneten hizmet veriyorlar.Kendi adıma konuşmam gerekirse thy de üzerinde Türk yazdığı için çalıştık biz gayret ettik sineye çektik hep torpili olan biryere geldi pek nadir bilek hakkıyla biryere gelen vardır durum böyleyken herkes işini sahiplenmiştir.Hadi alın bakalım yabancı teknisyeni yarında satarız olur biter seçmeyin kardeşim seçmeyin.
  • Çetin bey lufthansada amm ve diğer dökümanlar almanca bence bu konuda biz aynayı kendimize tutalım neden 300uçak sahibi olup ağırlık koyamıyoruz neden en azından job cardlar çevirilebilir eskiden Airbus A-310 job cardları türkçeydi bir sürü mühendis var Thy de oturarak çalışıyorlar çeviriversinler Teknisyen arkadaşlarına yardımları olur.Bir zorunlulukmu var benim başımda limitations sınavlarım var ingilizce matematik fizik ben haftada iki saat matematik dersi gördüm binbir güçlükle lisans sahibi olduk hepimiz sözlü sınavda havalandırmalar başımızın üzerine sıcak hava üfleyecek şekilde ayakta sınav olduk yani stres altında ne yapacağız onuda test ettiler şimdi yabancı sivil havacılık otoritelerinin sınavlarını geçmeye çalışıyoruz tabi 6-7bin tl karşılığında bu nedir kardeşim teknisyenin çilesi.Dediğim gibi örgün öğretim türkçe olan milli eğitimin yetiştirdiği insanlarız ve bu mevzular altında eziliyoruz.Ve bu konularda dernek ve sendika yönetimleri hiç bir şey yapamıyorlar öyle insanlar tanıyorumki lisans sınavlarında kopya çekip sonralisans sahibi olup limitations için olympic kursuna katılıp uyduruktan uçakla alakası olmayan bir kurs görüp sonra yurtdışına tayin edilip şimdide dernek yönetiminde olan adam var ve bu insanlar benim hakkımı koruyacak öylemi yazıklar olsun.
  • Ilk once maaslara zam yapmayi kabul eder sonra sudan sebeplerle insanlar cikartilir daha daha sonra yabanci teknisyen gelir.. Debamba tarzi insanlar gelir sarkili turkulu
  • SENDIKA BIZI SATMAZSA BILIYORSUNUZ PALA REMZI BUNLARIN ADAMI.ARKADASLAR ONUMUZDE SOZLESME VAR.BIRAZ DIK DURALIM.OZVERI YAPMASAK YETER.SADECE ISIMIZI PROSEDURE GORE YAPALIM.BAKIN ISLER NE OLUYOR.GELECEGIMIZ ICIN COCUKLARIMIZ ICIN.KENDILERI DUNYANIN PARASINI ALIP ANTALYALARDA ZEVKI SEFA YAPIYORLAR.KARDA SADECE KENDILERININ PAYLARI VARMIS GIBI PARAYI INDIRIYORLAR.BUNLARI UNITMAYALIM.BIZ FAZLASINI DEGIL HAKKIMIZI ISTIYORUZ.OZELDE ARKADASLARIMIZ NEYI ALIYORSA BIZDE ONU ISTIYORUZ.EMEKLI ABILERIMIZIN DE BIZE DESTEK OLMASINI BEKLIYORUZ.
  • THY'na 2003'ten sonra gelen yönetim ekibi Hamdi Topçu'nun da CNN'de ki yüce programından anlaşılacağı üzere "sen para işlerine bak, para iyi idare edilirse şirket zaten yönetiliyor demektir" yönetim anlayışıyla gelmiş ve buna göre hareket etmişlerdir. Temel Kotil ise bu yönetim içerisindeki fiyaskolardan bizzat bir tanesidir. Hem mezuniyet branşı ve derecesi hem de şirketteki geçmişine baktığınız zaman özellikle Teknikle ilgili sorunların çözülmesi ve/veya Çetin Bey'in eklediği 2005 raporunda belirtilen iyileştirmelerin yapılması doğal olarak beklenirken, Temel Bey'in ne derece basiretsiz ve etkisiz bir isim olduğu ortaya kendi icraatları ile çıkmış oldu. Yanlış anlaşılmasın hareket etmek niyetiyle kullanmıyorum bu ifadeleri. Havacılık sektöründe çalışan bir kişi değilim sadece uzunca bir süredir hobim olan havacılıkla ilgili gelişmeleri takip ediyorum ve buradan görünenler bunlar. Yazılarınız ve katkılarınız için teşekkürler Çetin Bey. İyi çalışmalar.
  • Uzun senelerdir özellikle yapısal ve mekanik'de yabancı teknisyen çalışıyor. Bunların hepsi yetkisiz ve lisansız teknisyenler. Zaten yetkili ve lisanslı işi bilen adam bulabilseler alacaklar ama böyle personeli ne THY alabilir nede böyle personel THY de çalışır :). Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan sonra Suriye ve Irak'dan adam alsınlar bence. Zaten bi ara sizin yaptığınız işi Tuzla'da ki tersaneciler yapar diye gemici getirip uçağı kal ediyorlardı hatırlayanlar hatırlar :)
  • Tüm ülkelerde teknisyenlerin kullanmış oldukları bakım el kitapları kendi dillerindedir ve hiçbir otorite teknisyeninden yabancı dil sınavına girmesini istemez.Çalışma hayatı boyunca yabancı dilini birim amirleri tespit eder ve yeterli görülmeyenin işine zaten son verilir.Teknisyenlerden şakır şakır ingilizce konuşmalarını bekle ondan sonra yabancı teknisyene onay ver. O zaman yabancı teknisyenlerden de türkçe bilme şartı arayın.Böyle saçma ayrımcılık olurmu. Ayrıca yabancı dil sınavlarından geçemeyen özel şirketlerde çalışan teknisyenlerin hepsi THY de işe başlıyorlar.Bu nasıl uygulamadır.
  • Yabanci teknisyen alabilirse alsin Temel bey, nasil olsa hesap soran eden yok.... Lisansli yabanci teknisyen kaca calisacak hesabini yapmistir herhalde, kendi elemaninin kullandigi mazeret iznini hesaba katarken yabanci elemanlara verdigi paranin hesabi sorulunca gozlerini devirmeyi bilir tepedeki yoneticilerimiz. Yabanci teknisyenlerin is yapmalarina geliince, maliyet kaygisi ile hintli ya da afrikali teknisyen almayi dusunuyorlar simdiden gecmis olsun. Hat bakimda 2 kisinin yaptigi isi ancak 7-8 ksiye yaptirabilirsiniz, jet airwaysin ucaklarinda bunlar yakinen gorulmustur. Elinden is gelecek isi bilen teknisyeni de alirsiniz -mesela Lufthansa dan- onun da maliyeti ayda en azindan 8000-10.000 euro olacaktir. Ozetle elinden is gelen, isten kacmayan arkadaslar yabanci teknisyenden korkmasin, degerleri daha cok anlasilacaktir.

TEMEL KOTİL: YABANCI UÇAK TEKNİSYENİ DE ALABİLİRİZ

Kim ne derse desin, uçak teknisyenleri bu hayati zincirin “OLMAZ İSE OLMAZ” denilen halkalarından biri.  İşverenler veya değerli vekilleri bunu,  paylaşıyorlar mı? Cevabınız evet İse, dışarıdan hiç belli olmuyor desem size ayıp olur mu? Benim bunu söylemem mi ayıp, yoksa yapılanlar mı? Takdir sizin.

Bana göre Teknik ünite, Havayolu işletmesinin kalbinin sanki aort damarı gibi. Tabii ki bu ünitede çalışan mühendis, teknisyen ve diğer görevlilerde bu kalbin sistemli çalışmasını sağlayan işinde ehil, güvenilir, uzman eller ve kafalar. 

Görevden ayrıldı ya. Şimdi yapılan tüm uygulama hatalarını Hamdi Topçu’ ya fatura etmek en kolayı.  Ayrıca da severiz bu tür konuşmayı. Şimdi, her konuda “ ben Hamdi beye o kadar söylemiştim diyen ne çok insan çıkar ortaya “ Şaşırırsınız. Zamanında Hamdi beye saati bile sormaya hatta onun bulunduğu odada öksürmeğe korkan insanlardı bunlar.

Temel bey ile ilgili yazılıp çizilenler son günlerde çoğaldı. Sabah gazetesi kendisi ile bir söyleşi yaptı. Bunu gazetemi istedi, yoksa Temel Bey mi talep etti bilmiyorum. Ancak söyleşiyi yapan gazeteci yazıya önemli bir not koymuş. Şirketin başarılı yolculuğunda büyük payı bulunan Genel Müdür Temel Kotil ile Türk Havacılık sektörünü, THY'nin payını ve hedeflerini konuştuk diyor. Temel Beyin uygulamalardaki katkılarını inkâr etmek tabii ki mümkün değil. İyi uygulamalarda olduğu kadar kötü uygulamalarda da katkısı var. Bunu kabul etme olgunluğunu gösterir mi? Bilemiyorum. Evet, güzel şeylerin sizden kaynaklandığını anlayabiliyoruz Temel Bey..  Bu tamam da yapılan yanlış uygulamalara kimse sahip çıkmıyor. Onları Aeroflot’un Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümü yaptı? Sahi bunlar 2003’ den önce Türk Hava Yollarında çalışmaya başlamış olan gafillerin ve şirket düşmanlarının marifeti olmasın. Hoş kaç örnek kaldı bilmiyorum ya. Bu gün de Haber Türk Hamdi beyle söyleşi yapmış. Cevabi bir söyleşi veya basın aracılığı ile atışma desem uyar mı bilemiyorum? THY’ de 17 Genel Müdür olduğunu söylemiş. Temel Beyde 1/17 oluyor durumda.  Değişim İstendiğini anladım bu yüzden ayrıldım diyor Hamdi Bey. Kendileri sık sık Başbakanımızdan ( Cumhurbaşkanımız )  başkasını tanımam ben odan emir alırım dediğini duyardık. Değişimi isteyen kim acaba? Sonuç belli, Her ne ise kendilerine sağlıklar dileyelim.

Hele bir söyleyin. Temel Bey Genel Müdür olmadan önce Genel Müdür Teknik Yardımcılığı görevinde değil miydi? Dolayısı ile Tekniği en iyi bilen tepe yönetici ( ? ) yakıştırmamın hatalı olduğunu düşünmemiz mümkün değil. Üstün kariyerine ilaveten Teknik ünitenin başında çalışmış olmaktan ötürü sistemin işleyişini de iyi bildiği kabulü zorunlu olan bir gerçek. Farz edelim ki, Tekniği duman etmek, tarumar etmek için Hamdi bey talimat verdi ve bastırdı. Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği gibi makamlara gelmiş olan bir insanın bu tür uygulamalara evet demesi veya göz yumması, hatalı bir kararı bizzat vermesinden daha kötü ve daha anlaşılmaz değilmidir?  Bana göre aynen böyledir.  Hamdi beyin bu konulara aklı ermez, bunları ancak Temel Bey düşünebilir ve yapar diye APH’ a yorum yazan Temel beyin yakınlarından şimdi de aynı anlamda bir yorum gelir mi dersiniz?

Temel bey; 2004-2014 yılları arasında yolcu sayısında sağlanan ortalama yüzde 17 artış ile 2015’te 63 milyon kişiyi uçuracağını söylediler. “2003’te iç ve dış hatlarda toplam 10 milyon olan yolcu sayısının bugün 56 milyona ulaştığını ve THY’ nın her yıl dünya ortalamasının 3 katından hızlı büyüdüğünü ifade ediyorlar.  Son 11 yılda yaklaşık 6 kat büyüyen ve 10 milyon olan yolcu sayısını 56 milyona çıkaran THY'nin 2015 hedefi 63 milyon kişiyi taşımak olduğunu söylüyor. Türkiye'de sivil havacılık özellikle 2002'den sonra hızlı bir gelişim gösterdiğini belirten  Genel Müdür siyasi ve ekonomik istikrarla birlikte 2006'de yüzde 51'i halka arz edilerek özel bir şirket statüsü haline gelen THY’nin hem trafik hem de mali sonuçlar açısından önemli bir başarı sağladığını  vurguluyor. 2004-2014 döneminde THY’ nın taşıdığı yolcu artışı yıllık ortalama yüzde 17 olmuş. Aynı dönemde dünya yolcu büyümesi ise yüzde 5 civarındaymış. Hızlı büyümesini yüksek kârlılıkla sürdüren THY’ nin, 2002’de 1,4 milyar dolar olan cirosu bugün 11.4 milyar dolara ulaşmış. THY iştirakleriyle birlikte 17.5 milyar dolarlık ciro sağlayan önemli bir ekonomik değer.olmuş vb.

Evet, her fırsatta Türk Hava Yollarının ne denli büyüdüğünü anlatıyorlar. Sayın Kotil’ de aynı anlatımı Sabah gazetesine yapmış. Ve de anlatımına uygun bir pencereden bakınca da öyle görünüyor.

Geçen haftaki yazımda da belirtmiştim.  Bir konu ile ilgili araştırma yaparken gözüm 2005 yılında yapılan 9 ncu 5 yıllık Kalkınma Planı Havayolu Ulaştırması Komisyon raporuna takıldı. Raporun “ Nitelikli İnsan Kaynağı açığı” ile ilgili sorunlar maddesindeki bir noktaya kilitlendim ve kaldım. Bu konuda ne kadar yol aldığımızı araştırmak istedim. (http://www.tayyareci.com/makaleler/plan.asp).  Ben mi yanılıyorum bilmem ama benim pencereden bakınca 2005’ deki durumun aynen devam etmediği ve de hatta bu konuda daha da gerilere gittiğimiz görülüyor gibi. Bir madde de farklılık var o da yabancı pilot istihdamı.

BANA KALIRSA YORULMAYALIM. SİSTEMİ DÜZELTMEK VE TEKNİSYEN YETİŞTİRMEK YERİNE YABANCI UÇAK TEKNİSYENİ İTHAL EDELİM OLSUN BİTSİN.

Yeni  Teknisyenler Derneği Yönetimi UTED mecmuasının  Mart 2015 sayısında, “ nitelikli insan kaynağı açığının her gün büyümekte olduğunu “  açık bir şekilde ifade etmiş.İlk söyledikleri bu.

Evet; kalifiye personel eksikliğinin en fazla hissedildiği bölümlerden biri de her halde Teknik ünitedir.

Sektör için teşhis on yıl önce konulmuş. Çalışmalar yürütülmüş, durum ise aynı. THY Teknik’ de ise deneme, yanılma metodu ile sistemi düzelteceğiz derken işi iyice çıkmaza sokup daha kötüye mi götürmüşler dersiniz?

Evet; HABOM Kuruldu, THY Teknik ayrı bir kuruluş oldu. Milyarlar harcandı. Olmadı, göl maya tutmadı. Vazgeçildi ve İkisinin yeniden birleştirileceği söylendi.. Deneme ve yanılma metodu ile bir şeyler yapılmak istendiği ortada ama yapılanlar bölünmüşlüğün çizgilerini daha belirgin halde ortaya çıkarttı. Hepsi bu. Ama bu arada Temel Bey THY Genel Kurul Toplantısında ”temininde güçlük çektikleri ve yetiştirilmesi uzun zaman alan çalışanların başında teknisyenlerin geldiğini” söylüyordu. Teknisyenler ile ilgili konunun Genel Kurulda uzun uzun görüşüldüğünü anlattı arkadaşlar. Eminim ki toplantıda konuyu Sefa Bey açmıştır ve bu nedenle gündeme gelmiştir. Konuyu Temel Bey açtı ise beni utandırın lütfen. Bana inanın ki Sefa beye telefon edip bunu sormuş değilim.

2003’ den bu tarafa sektördeki uçak sayısı artışı % 130 civarında olup, koltuk sayısında da % 137 gibi bir artış olduğu gözlemleniyor. Bu büyümeğe rağmen sektör bu güne kadar nitelikli iş gücü sayısında artım sağlayamamış. Haydi buyurun bakalım.

EASA Part 66 uyumlu eğitim mevzuatı ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek liseleri ve Yüksek Öğrenim Kurumlarına bağlı okulların müfredatları arasındaki farklılık eğitimdeki  sorunun temelini oluşturuyor diyorlar. Çözüm olarak da ülkemizdeki lisanslandırma sürecinin iyileştirilmesinin gerekli olduğunu ifade ediyorlar. Okulların mevcudiyetlerinin sorgulanması da ayrı ve yapılması gereken bir çalışma.

 Evet; HABOM “ Yeni iş fırsatları yaratarak büyüyen, rekabetçi anlayışıyla küresel pazarda tercih edilen ve havacılık sektöründe markalaşma yolunda ilerleyen bir firma olmak”  vizyonu ile 2 ayrı hangar bakım merkezinde   ticari uçaklara hat bakım, üs bakım, komponent ve uçak tip eğitimleri hizmetleri vermek amacıyla kuruldu. Böyle duyuruldu. Savunma Sanayii Müsteşarımız verdikleri bir beyanatta “ Habom’un bir dünya markası olacağını söyleyerek projeyi destekliyordu. Bunların hepsi tamam da bu oyunun ana nedeni gizlenemedi tabii ki.

Fazla detaya girmeden özetlemek isterim. Hatırlardadır,  2012 yılı 29 Mayıs gününde yaşanan iş bırakma eylemi sendikaların ne denli önemli bir unsur olduğunu akıllara bir kez daha getirdi. İşverenin bulduğu çözüm, Sendika’nın mutlak THY yönetiminden yana olmasının sağlanmasıydı. Bilinen gelişmelerden sonra İşveren destekli adaylar seçimi kazandı ve Habom ÇELİK İŞ ‘li oldu. Bilinen ve görülen oydu ki; THY Yönetimi bu amaca ulaşabilmek için her türlü maliyet ve zorluğa katlanmayı peşinen kabul etmişti. Görünüm böyleydi.

Hava-İş, THY yönetiminin asıl amacının Teknik Ünitenin Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ile ilişkisinin kopartılması ve bir adım öte sendikanın THY’ den dışlanması olduğunu net bir şekilde biliyordu. Bu nedenle THY, uçaklara verilen hizmetin metal iş kolu kapsamında değerlendirilmesine ilişkin planlama yapmış ve resmi makamları harekete geçirmişti.

Yapılmak istenenin hatalı olduğu ve THY’ nın bu uygulamadan küçümsenmeyecek bir zararla çıkacağı yazılmış ve çizilmişti. Tabii ki THY Yönetimi kimsenin görüşünü dikkate almadı. Öyle oldu veya böyle oldu Bu gün 21 Nisan 2015 AirportHaber’de bu konuda da eskiye dönüşün 20 Nisan günü mahkeme kararı ile sağlandığı haberi veriliyordu. THY Teknik yine Hava taşımacılığı iş koluna alınmıştı. Evet; bu gün 21 Nisan 2015. Yine AirPortHaber’de THY Habom ve Teknik A.Ş yönetim kurullarının, Habom'un THY Teknik A.Ş' ye devredilmesine ilişkin karar verdiğini okuduk. Hadi buyurun. Yanlıştı neden yaptık. Yanlış değilse neden bozduk. Ne oldu yarının dünya markasına?

DÜNYA MARKASI BİR İLKE İMZA ATTI. THY’ NİN SENDİKAL KORKU İLE ORGANİZASYON ŞEKİLLENDİREN İLK VE TEK ŞİRKET “ OLDUĞUNU RAHATLIKLA SÖYLÜYOR VE BU KONUDAKİ BİRİNCİLİĞİNİ TABİİ Kİ KABUL EDİYORUM.“

THY, özelleştirme kapsamına alınmış Halka açık bir şirket. İyi de halkın hisselerinin kim koruyacak. Yönetimlerin bu tür yapbozlarla milyarları sarf etmelerinin hesabını kim ve nasıl sorar? Hissedarlar Genel Kurulda sorabilir. Tabii ki beklediğim cevap değil.  Halka açık Şirketler özellikle büyük maliyetlere mal olan kararlar, başka bir deyişle yönetimsel açıdan da gözlem altında tutulmalı.

Teknisyenler gerek temini ve de gerekse şu veya bu nedenle ayrılanların yerine süratle yenisinin konulması açısından zor bir meslek. Uzun bir eğitim süreci var. Peki; THY teknisyenlerin eğitimine yeterince destek verdi mi? Bu mesleği imrenilir bir hale getirilmesi için bir çaba sarf etti mi?  Hayır.  Eskiden vuku bulan bir olayı unutmadı ve onunla yaşadı. Veya onu bahane etti. 1985 yılında Aırbus A-310’ların filoya alındığı zaman bu uçak tipinin yurt dışında ve ülkemizde, THY’ de eğitimini gören ve sertifikalandırılan teknisyenler emekliliğe hak kazanınca THY’ den ayrıldı ve ellerindeki gövde, kanat ve motor tip sertifikaları sayesinde bu uçak tipi ile operasyon yapan özel havayollarına geçtiler. İnsanlar emekli olmuştu ama THY buna yine de içerlemişti. O buna, bu da şuna anlattı ve bu yaşanmışın etkisi bu günlere kadar dalga dalga geldi. Akıllarına sözleşmelere “falan eğitimi THY tesislerinde veya THY hesabına yurt dışında gören teknisyenler …. kadar süre ile ayrılıp başka Havayollarında çalışamazlar Bu durumda ( x ) tazminatı ve eğitim giderini THY’ na ödemek mecburiyetindedirler veya benzeri bir madde koyup teknisyenlerin önünü açacak bir eğitim düzeni kurmadılar.

THY teknisyenleri İŞ-KUR yardımıyla yoğun bir eğitim ve sınav maratonuna tabi tutmaya başladı. Bu maratona da TYP (Teknisyen Yetiştirme Programı) adını verdiler. Niyet tabii ki iyiydi. Ama bir sorun vardı ve de planlama esnasında bu dikkate alınmamıştı. Zaten Hava yollarında en üst seviyede olan uzman tip sertifikalı yetişmiş teknisyen ihtiyacı bu denli fazlayken bir de dışarıda İŞ-KUR un açmış olduğu okullara dışarıdan destek verecek uzman teknisyen bulmak imkânsıza yakındı. Bunun kadar önemli bir diğer husus ise SHGM talimatlarına göre, İş-KUR un hangar içi eğitimi ve uçak başı eğitim için gerekli alt yapıya sahip olmamasından ötürü söz konusu projeden maalesef beklenen fayda elde edilemedi. Ve bu proje fiyasko ile sonuçlandı demek daha doğru.

Sivil Havacılığın Uçak Bakım, Motor bakım ve yenileme, Kompenent bakım ve Uçak boya hizmetleri gibi asal işlerinde bir lokomotifinin olmasının gerektiği açık. Tabii ki başı çekecek olan da sektörün ağabeyi konumundaki THY olmalıdır. Zira uçak başı eğitim ancak uçak üzerinde bizzat çalışılarak alınır. Tabii ki Özel Liselere hangar kurma yetkisi verilerek de bir düzenek kurulabileceği düşünülse bile bu astarı yüzünden pahalı bir alt yapı kurulumu gerektirir. Şöyle veya böyle gençlerimizin Uçak Teknisyenliği ve diğer teknisyenlik dallarında yetiştirilerek değerlendirilmeleri konusuna gereken önemin verilmediğini gördük, yaşadık ve yaşıyoruz. Şu yapıldı, bu yapılmadı ya girmeyelim. Eğer teknisyenlerin yetiştirilmesi için somut adımlar atıldıysa Sn. Kotil açıklasınlar. Kamuyu bilsin. Böyle bir açıklama yerine “ yabancı teknisyen alabiliriz “ beyanı kime ne düşündürür dersiniz?

Teknisyenlerimizin akçeli konuları ile ilgili olarak 31 Mart 2014’ de geniş bir yazı yazmıştım. Bu yazıda (http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/bu-ucaklari-24-saat-kim-havada-tutuyor--ii.html) Türk Özel şirketlerinin ve de yabancı şirketlerin teknisyen personeline ödediği maaşlar belirtiliyordu. Arşivde mevcut. Hatırlatmak istedim.

Çözümü yabancı teknisyen istihdamında ararsak, planlamanın başında yabancı pilot istihdamını şekillendiren uygulayıcılar bulunduğuna göre sonucu da farklı olmayacaktır. Tabii ki gönül bunu istemez ama göz önünde yaşanmış varken ne düşünelim ki. Unvanı Teknisyen olsun, pilot olsun ne fark eder ki?

Malum şimdiki SHGM Genel Müdürü, THY Teknik A.Ş nin eski Genel Müdür Yardımcısıydı. Haydi, onun çok işi var diyelim. Şimdiki THY Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da bir süre önce THY’ nin Genel Müdür Teknik Yardımcısı değil miydi? İşi ezbere bilen iki teknik adam. Eh yukarılarda bu denli etkili ağabeyleri çalışırken THY Tekniğin en iyi dönemlerini yaşamış olması gerekmez mi? Tabii ki gerekir.  Konunun önemini bilen iki tepe yönetici her türlü sorunu anında çözüme kavuşturacaktır? Evet, bu pencereden böyle görünüyor. Doğrulatacağız diye bunu bir de çalışanlara sorup onları çıldırtmayın, Bırakın işlerini yapsınlar.

Yazıyı geçen haftaki yazımın son iki cümlesi ile bitirmek istiyorum.

Önce şirketin bir bölümünü büyütüp daha sonra bu büyümenin alt yapısını hazırlamaya çalışmak hayli zor bir uğraş. Korkarım bu konuda başarılı olmak için Mühendis olmak bile yetmeyecektir.

Allah aşkına,  de bu nasıl bir büyümedir? Anlayan beri gelsin.

TEMEL KOTİL: YABANCI UÇAK TEKNİSYENİ DE ALABİLİRİZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (55)

nasıl türk bunlar ~ 10 yıl önce
MNG /HABOM da 140 Cs nasıl kaçırıldı? nasıl bir akıl tutulmasıdır? bunun hesabını soran yok mu? bunun sonucunda kaçan para lar uçaklar maliyet ne kadar hesaplayabilen var mı? gidip dışardan teknişyen alacaklar?? alman alıyor mu türk ü? İngiliz? Fransız? sen niye alıyorsun? adam yetiştirecekmiş..yetiştir.. sonra büyü? bunu bilmek için mühendis olmaya gerek yok. ama hesap büyümek değil göz boyamak..300 uçağa çıktık demek..çıktında sonra???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K ~ 10 yıl önce
Teknisyenleri sonuna kadar destekliyorum ama özellikle yenilerin ingilizce öğrenmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bir de keşke her işi kitabına uydurmaya çalışmayıp kitabına uygun yapsak. Ama baskı var tabi üstten. İnşallah bir gün tüm arkadaşlarımız bu baskılara karşı koyacak kadar karakterli olur. Allah kazalardan korusun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cvp k ~ 10 yıl önce
EVET HAKLISINIZ.AKLI SELİM AYNINI SÖYLÜYOR. TEŞEKKÜRLER
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yabancı teknisyen konusu hakkında daha önce mytechnic denedi havacılık yaz boz tahtası gibi önce yetkili emekli olan ağbilerimiz çalıştırıldı birkaç yıl yetkilerinden istifade edildi sonra işten çıkarıldılar,işten çıkarılanlar thy nin yurtdışı istasyonlarına gönderildiler oralara kimse gitmezken ;olmadı amcalar 5000us alıp işi beceremediler yabancı kaptanlar şikayetçi oldu işi bilmiyor ve anlaşamıyoruz diye.Mytechniğe yabancı teknisyenler alındı birlikte çalıştık ancak bilmedikleri birşey vardı Türk usülü çalışmayı bilmiyorlardı yani takım yok toll yok nasıl yapacaklar oysa biz öylemi yapıyorduk toll yoksa yaptırırız tornada frezede uydururuz kaydırırız kendimize laf söyletmeyiz.Olayın bir yüzü bu diğer yüzü para alamadığındada çalışacaksın hangi şirket para vermemezlik yapmadıki ne yabancı teknisyeni hintlimi alıcaklar allasen.Saga sky ve bir sürü şirket bu konuda mimliydi ve battılar şimdi birde yabancılara rezilmi olalım hem para yok hem bir konu daha var iş kazası çok fazla havacılık iş kolunda ve birde teknisyene yapılan muamele hiç doğru düzgün davranan bir yönetici görmedim ki yöneticiler thy de içimizden yetişiyor mühendis tayfası malesef çok insanın ekmeğiyle oynandı.Özel havayollarında durum farklı teknisyenin yöneticisi yine teknisyen onlar işi çözmüş.Dahada önemlisi kıymetli adamlarını kaybetti thy ya emekli edildiler yada burası bitmiş deyip istifa yada işten çıkarılma davalar mavalar ayıkla pirincin taşını.En önemliside örgütlü bir toplumun yani sendikalı bir toplum thy ye fayda getirdi çünkü kontrol dışı bir şey yapmadılar ve işlerini sahiplendiler.Temel bey işin ne durumda olduğunun farkında ama söylemine bakılırsa sorumsuz olduğu belli hiç bir şey umrunda değil olmazsa yabancı teknisyen oda olmadı satarıza gider bu işin sonu bugüne kadar yaptıklarına bakılırsa tekniği satacak burdan haykırıyorum satacak babasının çiftliğini yazıklar olsun bu insanlar vatana ihaneten hizmet veriyorlar.Kendi adıma konuşmam gerekirse thy de üzerinde Türk yazdığı için çalıştık biz gayret ettik sineye çektik hep torpili olan biryere geldi pek nadir bilek hakkıyla biryere gelen vardır durum böyleyken herkes işini sahiplenmiştir.Hadi alın bakalım yabancı teknisyeni yarında satarız olur biter seçmeyin kardeşim seçmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
I PHONE ~ 10 yıl önce
BİZ DERS ALMAYI BİLMEYEN BİR TOPLUMUZ. MYTECHNİC'İ HATIRLAMAYIZ. ANLATANI DA DİNLEMEYİZ.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Çetin bey lufthansada amm ve diğer dökümanlar almanca bence bu konuda biz aynayı kendimize tutalım neden 300uçak sahibi olup ağırlık koyamıyoruz neden en azından job cardlar çevirilebilir eskiden Airbus A-310 job cardları türkçeydi bir sürü mühendis var Thy de oturarak çalışıyorlar çeviriversinler Teknisyen arkadaşlarına yardımları olur.Bir zorunlulukmu var benim başımda limitations sınavlarım var ingilizce matematik fizik ben haftada iki saat matematik dersi gördüm binbir güçlükle lisans sahibi olduk hepimiz sözlü sınavda havalandırmalar başımızın üzerine sıcak hava üfleyecek şekilde ayakta sınav olduk yani stres altında ne yapacağız onuda test ettiler şimdi yabancı sivil havacılık otoritelerinin sınavlarını geçmeye çalışıyoruz tabi 6-7bin tl karşılığında bu nedir kardeşim teknisyenin çilesi.Dediğim gibi örgün öğretim türkçe olan milli eğitimin yetiştirdiği insanlarız ve bu mevzular altında eziliyoruz.Ve bu konularda dernek ve sendika yönetimleri hiç bir şey yapamıyorlar öyle insanlar tanıyorumki lisans sınavlarında kopya çekip sonralisans sahibi olup limitations için olympic kursuna katılıp uyduruktan uçakla alakası olmayan bir kurs görüp sonra yurtdışına tayin edilip şimdide dernek yönetiminde olan adam var ve bu insanlar benim hakkımı koruyacak öylemi yazıklar olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cvp ı phone ~ 10 yıl önce
İSTENİRSE MANUELLERİN TÜRKÇEYE ÇEVİRİLEBİLECEĞİ / ÇEVİRTİLEBİLECEĞİ MUTLAK. LİSANS ALMANIN ZORLUKLARINI BİLİYORUM. DERNEK YÖNETİCİLERİNİ NETİCETEN SİZLER SEÇİYORSUNUZ. BU NEDENLE O KONUDA BİR ŞEY SÖYLEMEK BANA DÜŞMEZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Bence ~ 10 yıl önce
Ilk once maaslara zam yapmayi kabul eder sonra sudan sebeplerle insanlar cikartilir daha daha sonra yabanci teknisyen gelir.. Debamba tarzi insanlar gelir sarkili turkulu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BENCE ~ 10 yıl önce
TEMENNİ ETMİYORUM. ESKİDEN TOPLU SÖZLEŞMELERDEN SONRA ÇALIŞANLARI İŞTEN ÇIKARTIRLARDI. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
teknik320 ~ 10 yıl önce
SENDIKA BIZI SATMAZSA BILIYORSUNUZ PALA REMZI BUNLARIN ADAMI.ARKADASLAR ONUMUZDE SOZLESME VAR.BIRAZ DIK DURALIM.OZVERI YAPMASAK YETER.SADECE ISIMIZI PROSEDURE GORE YAPALIM.BAKIN ISLER NE OLUYOR.GELECEGIMIZ ICIN COCUKLARIMIZ ICIN.KENDILERI DUNYANIN PARASINI ALIP ANTALYALARDA ZEVKI SEFA YAPIYORLAR.KARDA SADECE KENDILERININ PAYLARI VARMIS GIBI PARAYI INDIRIYORLAR.BUNLARI UNITMAYALIM.BIZ FAZLASINI DEGIL HAKKIMIZI ISTIYORUZ.OZELDE ARKADASLARIMIZ NEYI ALIYORSA BIZDE ONU ISTIYORUZ.EMEKLI ABILERIMIZIN DE BIZE DESTEK OLMASINI BEKLIYORUZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEKNİK320 ~ 10 yıl önce
İNŞALLAH BEKLENTİLERİNİZİ KARŞILAYACAK BİR ZAM ALIRSINIZ. takibiniz için teşekkürler ediyorum.
Newbie ~ 10 yıl önce
THY'na 2003'ten sonra gelen yönetim ekibi Hamdi Topçu'nun da CNN'de ki yüce programından anlaşılacağı üzere "sen para işlerine bak, para iyi idare edilirse şirket zaten yönetiliyor demektir" yönetim anlayışıyla gelmiş ve buna göre hareket etmişlerdir. Temel Kotil ise bu yönetim içerisindeki fiyaskolardan bizzat bir tanesidir. Hem mezuniyet branşı ve derecesi hem de şirketteki geçmişine baktığınız zaman özellikle Teknikle ilgili sorunların çözülmesi ve/veya Çetin Bey'in eklediği 2005 raporunda belirtilen iyileştirmelerin yapılması doğal olarak beklenirken, Temel Bey'in ne derece basiretsiz ve etkisiz bir isim olduğu ortaya kendi icraatları ile çıkmış oldu. Yanlış anlaşılmasın hareket etmek niyetiyle kullanmıyorum bu ifadeleri. Havacılık sektöründe çalışan bir kişi değilim sadece uzunca bir süredir hobim olan havacılıkla ilgili gelişmeleri takip ediyorum ve buradan görünenler bunlar. Yazılarınız ve katkılarınız için teşekkürler Çetin Bey. İyi çalışmalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP NEWBİE ~ 10 yıl önce
BENİM İÇİN TEMEL KOTİL " BU ŞİRKETTE .... SENESİNDE 2003' DEN ÖNCE İŞE GİRMİŞ KİMSE KALMAYACAKTIR " DİYEN, BÖLÜCÜ, AYIRIMCI BİRİDİR. DOLAYISI İLE YANLIŞ OLDUĞUNU BİLMEME RAĞMEN DİĞER ÖZELLİKLERİNİN BENİ İLGİLENDİRMEDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİYORUM. "İNSANLARI, İNSAN GİBİ ÇALIŞTIRABİLMEK İÇİN ÖNCE İYİ BİR İNSAN OLMAK GEREKİR.YUKARIDAKİ SÖZÜ SÖYLEYEN BİR İNSAN ZATEN İYİ BİR İNSAN DEĞİLDİR.
zaten çalışıyor ~ 10 yıl önce
Uzun senelerdir özellikle yapısal ve mekanik'de yabancı teknisyen çalışıyor. Bunların hepsi yetkisiz ve lisansız teknisyenler. Zaten yetkili ve lisanslı işi bilen adam bulabilseler alacaklar ama böyle personeli ne THY alabilir nede böyle personel THY de çalışır :). Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan'dan sonra Suriye ve Irak'dan adam alsınlar bence. Zaten bi ara sizin yaptığınız işi Tuzla'da ki tersaneciler yapar diye gemici getirip uçağı kal ediyorlardı hatırlayanlar hatırlar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZATEN ~ 10 yıl önce
YABANCI TEKNİSYEN ÇALIŞTIRILDIĞI BİLSEM YAZIDA BAHSEDERDİM MUTLAK. BİZ AYRILALI SENELER GEÇTİ. BİLGİMİZ GÜNCEL DEĞİL. GÖRÜŞTÜĞÜM ARKADAŞLARDA BAHSETMEDİLER. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
!!! ~ 10 yıl önce
Tüm ülkelerde teknisyenlerin kullanmış oldukları bakım el kitapları kendi dillerindedir ve hiçbir otorite teknisyeninden yabancı dil sınavına girmesini istemez.Çalışma hayatı boyunca yabancı dilini birim amirleri tespit eder ve yeterli görülmeyenin işine zaten son verilir.Teknisyenlerden şakır şakır ingilizce konuşmalarını bekle ondan sonra yabancı teknisyene onay ver. O zaman yabancı teknisyenlerden de türkçe bilme şartı arayın.Böyle saçma ayrımcılık olurmu. Ayrıca yabancı dil sınavlarından geçemeyen özel şirketlerde çalışan teknisyenlerin hepsi THY de işe başlıyorlar.Bu nasıl uygulamadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP!!! ~ 10 yıl önce
DİĞER ÜLKELERDEKİ BAKIM EL KİTAPLARININ KENDİ LİSANLARINDA OLDUĞUNU BİLMİYORDUM. BİR DE BEN SORUP ÖĞRENECEĞİM. SAÇMA AYIRIMCILIK HER ŞEYDE VAR. PİLOTLARDA DA. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
tech ~ 10 yıl önce
tüm ülkelerin kullanmış oldukları bakım el kitapları kendi dillerinde degil yanlış bilgilendirme olmasın EASA tüm bakımlarda güncel döküman kullanımını denetliyor. bakım dökümanı dünyanın neresine giderseniz gidin en güncel haliyle myboeingfleet yada airbusworld den alınıyor.
!!!! ~ 10 yıl önce
Üretici firmaların yayınlamış oldukları dökümanların hepsi ingilizcedir ama işletmeler bu dökümanları kendi dillerine çevirmişlerdir.Lufthansa da bile bunun örneklerini bulabilirsiniz.Biz pilotlarımıza ingilizce yeterlilik sınavı getirip level belirlerken Fransa hiçbir şekilde lisanslarda level belirtmemektedir. Ayrıca EASA kendi denetçilerinde bile ingilizce sınavına girme şartını getirmemiştir. Ne OPS denetçileri, PART-145 denetçileri nede SAFA denetçilerinde yeterli ingilizce olması istenir ama sınava girme şartı aranmaz.Kaldıki Sektörden ingilizce sınavına girmesi istenirken EASA denetlemerinde SHGM nin bakım denetçileri ingilizce ve mesleki uzmanlık mülakatından geçememiştir ve bundan dolayı EASA türkiyeye vermiş olduğu tüm EASA bakım yetkilendirme yetkileri 2-3 sene önce iptal etmiştir.SHGM denetçisinin ingilizce mülakata sokulmasına müsade etmek ise ayrıca tam bir sıkandaldır.
no comment ~ 10 yıl önce
Yabanci teknisyen alabilirse alsin Temel bey, nasil olsa hesap soran eden yok.... Lisansli yabanci teknisyen kaca calisacak hesabini yapmistir herhalde, kendi elemaninin kullandigi mazeret iznini hesaba katarken yabanci elemanlara verdigi paranin hesabi sorulunca gozlerini devirmeyi bilir tepedeki yoneticilerimiz. Yabanci teknisyenlerin is yapmalarina geliince, maliyet kaygisi ile hintli ya da afrikali teknisyen almayi dusunuyorlar simdiden gecmis olsun. Hat bakimda 2 kisinin yaptigi isi ancak 7-8 ksiye yaptirabilirsiniz, jet airwaysin ucaklarinda bunlar yakinen gorulmustur. Elinden is gelecek isi bilen teknisyeni de alirsiniz -mesela Lufthansa dan- onun da maliyeti ayda en azindan 8000-10.000 euro olacaktir. Ozetle elinden is gelen, isten kacmayan arkadaslar yabanci teknisyenden korkmasin, degerleri daha cok anlasilacaktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP NO COMMENT ~ 10 yıl önce
SİZ YANLIŞ DÜŞÜNÜYORSUNUZ. MALİYET ÖNEMLİ DEĞİL. BİZE PARA DEĞİL İNSANLIK LAZIM. BİZİMKİLER İNSANCA DÜŞÜNÜYORLAR. HİNTLİ VE AFRİKALI TEKNİSYEN ALMAYI DÜŞÜNMELERİ İSE BU ÜLKELERDEKİ İŞSİZLİĞE OMUZ VERMEKTEN ÖTE DEĞİL. TEMEL BEY, "AFRİKA'DAKİ UÇUŞ NOKTALARIMIZI ARTIRACAĞIZ. ÖĞRENDİM Kİ THY BU UÇUŞ NOKTALARININ ARTIRMAK SURETİ BU KITA'DA ORTA TABAKA OLUŞMASINA DESTEK VERİYORMUŞ."DEMİŞTİ. HER ADIMLARI ÖLÇÜLÜ VE BİÇİLİ DİR. TEKNİK RUMUZU İLE YORUM YAZAN KARDEŞİMİZ DE SURİYELİLERİN DAHA UCUZA ÇALIŞABİLECEKLERİNİ SÖYLÜYOR. BRAVO. TEŞEKKÜR EDİYORUM TAKİBİNİZ İÇİN.
no comment ~ 10 yıl önce
Maliyet nasil onemli degil ??? En onemli sey maliyet, thy yoneticilerinin baktigi yegane sey de ksi basi ne kadar para odendigi. Kafadaki yagane sey 5.000 tl ye is yapan adammi isten atsak yerine 5 tane 1.000 tl ye is yapan adam aliriz. Tabi bunun baska siyasi uzantilari da var ama simdi yeri burasi degil. Teknisyenin aldigi 5.000 tl goze batar ama hangarlarda calisan ne is yaptigi belli olmayan binlerce kisinin maliyeti goze batmaz. Halbuku o 2 hangar dolusu adamin yarisini isten atsaniz kimsenin ruhu bile duymaz.
CVP 2 NO COM.... ~ 10 yıl önce
BİZE PARA DEĞİL İNSANLIK LAZIM SÖZÜ CEVABIMIN MALİYET ÖNEMLİ DEĞİL ŞEKLİNDEKİ BAŞLANGICINA AÇIKLIK GETİRİR ZANNETMİŞTİM. TABİİ Kİ DEVAMINDAKİ BELİRTİLENLER DE.NÜKTE YAPMAK İSTEMİŞTİM O KADAR. KUSURA BAKMAYINIZ LTF.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000