Türk Hava Yolları’nın şirketi, Türk Hava Yolları Teknik AŞ’de çalışan çok sayıda teknisyen yurtdışına çıkmanın yollarını arıyor ve özellikle RyanAir gibi şirketlerle sık sık görüşmeler yapılıyordu. Yabancı şirketler THY’nin elinde bulunan yetkili teknisyenlere kanca takmıştı. Ancak teknisyenleri şok edici gelişmeler yaşanıyor.
Türkiye’deki ekonomik düzensizliğin ve yüksek enflasyonun getirdiği kalifiye elemanların yurtdışı girişimleri teknisyenlere de sıçramıştı. Teknisyenleri kendi şirketlerine kazandırmak isteyen özellikle RyanAir, Lufthansa gibi güçlü havayolu şirketleri ile Hangar 901 ve Umbrella gibi aracı şirketler de Türk teknisyenlere kancayı takmıştı.
Bu yolla THY’den önemli sayıda teknisyen yurtdışında çalışmaya başlamıştı. Türk Hava Yolları’nı oldukça zorlayan yurtdışı cazip teklifleri, önlem almaya mecbur bıraktı. THY, gerek diplomatik gerekse ikili ilişkiler çerçevesinde teknisyenlerin yurtdışına gitmesini önlemek için tedbir alıyor.
İşte bu sebeple ki RyanAir, teknisyenlerle iletişimi bir anda kesiverdi. İrlanda merkezli RyanAir’in iletişimi askıya alması teknisyenlerde şaşkınlıkla karşılansa bile, iletişimin kesilmesi iki nedene bağladı.
Birinci neden olarak Bakü’de yapılan COP29 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde iki ülke arasında yapılan görüşmelerde RyanAir konusunun gündeme getirilmiş olabileceği konuşuluyor. Eğer diplomatik yolla bu girişim engellendiyse, diğer ülkelerle de aynı şekilde temas kurulup kurulmayacağı da merak ediliyor.
RyanAir’in şirket içi böyle bir karar alıp almadığı ise ikinci bir yol olarak değerlendiriliyor. Ancak, Türkiye’de defalarca teknisyenlerle görüşmeler yapan RyanAir’in böyle bir karar vermesinin düşük ihtimal olduğu, diplomatik görüşmelerin daha ağır bastığı ifade ediliyor.
Bir teknisyenle yapılan görüşmede, kendilerinin pazarlık aracı olarak kullanılmasının ne kadar öneme haiz olduklarını gösterdiğini kaydetti. Ancak dünyanın birçok ülkesinden yetkin teknisyenlerin talep gördüğünü, bu sürecin profesyonel anlamda değerlendirildiğini söyledi.
Teknisyenlerle irtibatı neden kestiği ile ilgili RyanAir cephesinin bir açıklama yapıp yapmayacağı ise önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşur diye düşünüyorum.
Kar Payı veya Prim Beklentisi…
Aldığım duyumlara göre THY bir maaş prim verecek. Ancak iki maaş prim verilip verilmeyeceği konusunda tartışmalar sürüyor. Yılsonu gelmeden primlerin çalışanların hesaplarına yatacağı yönünde işaretler var. Çalışanların gözü kulağı Ahmet Bolat’a kilitlenmiş durumda. Ahmet Bolat genelde bu gibi durumlarda kendi sosyal medya hesabından açıklama yapıyor.
THY çalışanların en çok ziyaret ettiği sosyal medya hesabı diyebilirim Ahmet Bolat’ın linkedin hesabı. Ancak Ahmet Bolat’ın iki maaş konusunda özellikle külliyeden onay alması gerekiyor. Külliyenin onay vermesi halinde iki maaş prim sürpriz olmaz.
Yılsonuna fazla süre kalmadı. Bu hafta içinde netlik kazanır diye düşünüyorum.
DHMİ Atamaları Eski Yeni Kavgasına Dönüşmesin..
DHMİ Genel Müdürünün önceki yaptığı atamaların ardından “eski/yeni” kavgası patlak verdi. Aslında olması gereken yeni genel müdürün kendi ekibini oluşturmasında ona yardımcı olmak. Zira bir önceki genel müdür istediği kişiyi istediği makamlara atamıştı. Hatta hülle atamalar, hızlı yükselişler Turan Ayanlar örneğinden görünüyordu.
Ancak Hüseyin Keskin’in kılavuzunda sorun vardı. Kılavuz Keskin’i yanlış yönlendirdi ve o da kendi kazdığı çukura düşmek zorunda kaldı.
Enes Çakmak, umarım seçimlerini doğru yapar ve DHMİ’deki iç huzuru yeniden tesis eder. Zira DHMİ bir okuldur, kurumsal kültürü olan bir okuldur.
Bir Not: Lütfen başkalarının isimlerini yazarak haberlere ya da köşe yazılarına yorum atmayın…
Yorumlar Tüm Yorumlar (57)