02 Aralık 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Çalışan işçiler olarak İGA baskısı altındayız Yeşilköy Havalimanı yıkılmasın gönüllü olanlar orada çalışsın
  • Ve maaşlar yine yatmadı its time to go
  • 3. havalimanı yapılırken avrupadan bir çok şirketin ve özellikle kargo taşımacılığı yapan şirketlerin limanı kullanacağı bunun da para demek olduğunu söyleyenler şimdi görün bakın bakalım kim geliyor kim kullanıyor thy den başka limanı. bu kadar pahalı bir meydana kimse aptal değil gelmez. Gelen yabancı şirketler de seferleri iptal etmezse iyi. Daha çok bekleriz biz... frankfurt varken hiç bir uzun yol uçuşu transfer amaçlı türkiyedeki bir limanı kullanmaaaaazzz. Bu sadece limanla alakalı değil ülke politikalarıyla da alakalı. Yani hadi dünyanın en büyüğünü yapalım demekle olmuyor mükemmel bir iş de ortaya çıkarsan diğerlerine göre çok çok ucuza pazarlamadığın sürece ülkeler bizim ülkemizdeki bir limanı kullanmak istemeyeceklerdir. Umarım gelecekte yanılan yine ben olurum da hem ülkemiz kazanır hem de kendi başına ayakta durmaya çalışan atlas global gibi küçük çaplı şirketler...
  • Herkesin Atlas Global'de bir anısı vardır. Benim de hayatım boyunca unutamayacağım bir anım var (AYT-IST arasında). Umarım batmazlar.
  • dağın başına havalimanı yaptılar.ulaşım maliyetlerini düşünmediler,o havaistler bile zaman zaman bomboş geliyor.Israf.Hayatımizdan çalınan zaman.
  • Güzel ve çok doğru tespitler. Sanki daha küçük bir filo ile Sabiha Gökçen operasyonu yapacak gibi konuşuluyor ama? İnşallah diyelim, kaliteli servisi ile yolcu memnundu.
  • A.Global'in 321'i TC-AGG şu an (11.10 ) İKA-İST seferi yapıyor,11.25 DE İNMİŞ OLACAK ...
  • Sonuna kadar yazdıklarınızın arkasındayım... Tebrikler...
  • ye dönülecek başka çare yok,orasının maliyetleri çok daha ucuz.boş kalacak alanda uçmak için İGA gitsin kendi şirketini kursun. eminim onu da kısa sürede batırır. zaten kendiside batar bu kafayla göreceksiniz.
  • TEK ÇARE KADRİ SAMSUNLU VE EKİBİ VE PATRONLARIN OĞULLARININ ACİLEN GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMESİ GEREK BURAYI BU HALE BU İŞ BİLMEZ EGOLARI TAVAN KİŞİLER YAPTI

Altta kalanın canı çıksın!

‘İki pistin yan yana olması şirketler için iyi olmadı. Taksi süreleri arttı. Bu da uçuş başına 400 dolar daha fazla maliyet artışına neden oldu bizim için. Eğer pistin biri terminalin doğu tarafına yapılmış olsaydı taksi süreleri yarı yarıya azalacaktı’. ( Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy )

Murat Ersoy yukarıdaki açıklamaları kendisiyle yaptığım röportajda yapmıştı. İstanbul Havalimanı’na taşınmadan 20 gün kadar sonraydı.

Atlasglobal Havayolları Türkiye’nin gerçekten en kaliteli havayolu şirketlerinden biri. Yolcularına verdiği hizmet, o hizmetin takibi ve kaliteli sunuşu beni gerçekten etkileyen özellikleriydi. Şirket içinde ne olup bittiğini bilemeyiz elbette ama yolcularına yönelik verdiği hizmet tartışılmazdı.

Gelinen noktada ne oldu peki? Uçuşlarını durdurmak zorunda kaldı. Çok üzücü bir gelişmeydi bu. Herkesi şaşırttı bu açıklama. 21 Aralık’a kadar durdurulduğu belirtildi ama önümüzdeki süreçte ne olup biteceğini hep beraber göreceğiz.

Atlasglobal’in uçuşlarını durdurması sürpriz gibi görünse de aslında birçok etken süreci buraya kadar sürükledi.  Gücü olan ayakta kaldı, bazıları da daha fazla mücadele edemedi.

Atlasglobal’in açıklamasında politik davranılmadığını ve gerçekçi ifadelere yer verildiğini söyleyebiliriz. 2015-2016 yıllarında ülkemizde yaşanan terör saldırıları ve hain darbe girişiminin havacılık sektöründe büyük yaralar oluşturduğunu ve sonrasındaki döviz artışının yanı sıra yeni havalimanındaki maliyetlerin yüksekliği nedeniyle bu duruma gelindiği açıklandı Atlasglobal tarafından. Bu açıklamaya bakacak olursak kimse ‘yok onlar bu duruma neden olmaz’ diyemez.

Havacılık sektörü aslında kırılgan yapıya sahip bir bileşen. Yakıt fiyatı artar şirketler etkilenir, döviz artar şirketler sarsılır, terör olayları yaşanır yolcu sayın düşer…

Yıllar önce Pegasus Havayolları sahibi Ali Sabancı ‘3.5 şirket kalacak’ açıklaması yaptığında o dönem epey gündem olmuştu. Kimi kızmış kimisi de alay etmişti. Gelinen noktada çok da haksız çıkmadığı ortaya çıkıyor.

Aslında bazı gerçekleri görmezden gelmek sonraki dönemlerde yaşanması muhtemel olumsuzlukların üzerini kapatmak demek.

THY’nin özellikle 2007 yılından sonra kontrolsüz bir şekilde büyümesinin özel şirketleri nasıl zor duruma soktuğunu, havalimanlarındaki yap-işlet-devret sisteminin maliyet artışına neden olduğunu ve İstanbul Havalimanı ile bunun artık zirve yaptığını görmemiz lazım.

Devletin havacılık otoriteleri THY’yi kayırıp diğer şirketlerin taleplerini ve haykırışlarını duymazdan gelmesi böyle sonuçlar doğuracaktı elbette.

Özel şirketler dış etkenlerle uğraşmanın yollarını ararken aynı yere; yani havacılık sektörüne hizmet etmesi gereken havalimanları özel havayollarını nasıl böyle zorda bırakabiliyor anlam vermek imkansız.

Yazının başındaki paragraf hem Atlasglobal’in mevcut durumunun hem de benim anlatmak istediklerimin özeti aslında. İstanbul Havalimanı’na geçiş ile birlikte THY de dahil olmak üzere tüm şirketler çok büyük bir yükün altına girdi.

Ben o yazıyı yazdığımda, uçuş başına 400 dolarlık ek maliyetin tüm şirketleri ele aldığınızda günde 500 bin dolara mal olduğunu söylemiştim. Bu sadece taksi sürelerinin uzun olmasıyla ilgili olan kısımdı. Ya diğer kalemler…

İşin bir de lojistik tarafı var.

Havalimanına indiniz döviz bozduracaksınız dışarıdaki kurla arasında çok ciddi fark var. Araba kiralayacaksınız fiyatlar uçuk, bir tane sandviç alacaksınız inanılmaz pahalı. Peki kiralayan şirketler bunu keyfi mi yapıyor? Belki onu yapan da vardır bilemem ama asıl sebep kiraların fahiş olması.

İşletmeci firma harcadığını kısa sürede toparlamak için böyle bir yöntem izliyor. Peki kim eziliyor, gücü sınırlı olan şirketler eziliyor. Temelde mağdur olan da vatandaş oluyor. Neden? Çünkü şirketlerin rekabeti azaldıkça vatandaşa sunulan hizmet el yakıyor.

Maliyetleri artan şirket önce kapasite daraltıyor, o da yetmezse bayrağı çekiyor. Yalnız kalan ne yapıyor peki; Bana muhtaçsın mantığıyla kendi açısından kâr hesabı yapıyor.

Bunun kimseye bir faydası yok. Durum gerçekten iç açıcı değil. Atlasglobal’in bu durumu kimseyi sevindirmesin, çünkü durum böyle devam ederse işin içinden çıkılmaz hale gelecek.

THY’nin artan maliyetleri karşılamak için hangi yolları seçtiğini AirportHaber’de okudunuz. TGS deseniz bazı ofislerini ve operasyon merkezlerini boşaltmak zorunda kaldı. Onur Air zaten operasyonunu dışarıdan yürütüyor.  Atlasglobal’in durumu ortada.

E ne olacak peki koca meydan sadece THY’ye mi kalacak? Ki THY de zaten kısmen bu durumdan şikâyetçi.

Çok geç olmadan önlem alınmalı ve yeni şirketlerin benzer durumlara düşmesi beklenmemeli.

İstanbul Havalimanı’nın şirketlerin üzerinde büyük mali yük oluşturan sistemi yeniden ele alınmalı ve acil olarak çözüm bulunmalı. Türkiye’de havacılık sektörünün 2003’ten sonra parmakla gösterilen hali böyle giderse kısa sürede yerini buhrana bırakacak. Buna izin verilmemeli.

Murat Ersoy’un İstanbul Havalimanı’ndaki maliyet artışına yönelik yaptığı açıklamaları yazdığım yazıyı okumak için TIKLAYINIZ…

Altta kalanın canı çıksın!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Yeşilköy Havalimanı Kapatılmasın ~ 5 yıl önce
Çalışan işçiler olarak İGA baskısı altındayız Yeşilköy Havalimanı yıkılmasın gönüllü olanlar orada çalışsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maaş ~ 5 yıl önce
Ve maaşlar yine yatmadı its time to go

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tüh vah demek için geç... ~ 5 yıl önce
3. havalimanı yapılırken avrupadan bir çok şirketin ve özellikle kargo taşımacılığı yapan şirketlerin limanı kullanacağı bunun da para demek olduğunu söyleyenler şimdi görün bakın bakalım kim geliyor kim kullanıyor thy den başka limanı. bu kadar pahalı bir meydana kimse aptal değil gelmez. Gelen yabancı şirketler de seferleri iptal etmezse iyi. Daha çok bekleriz biz... frankfurt varken hiç bir uzun yol uçuşu transfer amaçlı türkiyedeki bir limanı kullanmaaaaazzz. Bu sadece limanla alakalı değil ülke politikalarıyla da alakalı. Yani hadi dünyanın en büyüğünü yapalım demekle olmuyor mükemmel bir iş de ortaya çıkarsan diğerlerine göre çok çok ucuza pazarlamadığın sürece ülkeler bizim ülkemizdeki bir limanı kullanmak istemeyeceklerdir. Umarım gelecekte yanılan yine ben olurum da hem ülkemiz kazanır hem de kendi başına ayakta durmaya çalışan atlas global gibi küçük çaplı şirketler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
okan boran ~ 5 yıl önce
Herkesin Atlas Global'de bir anısı vardır. Benim de hayatım boyunca unutamayacağım bir anım var (AYT-IST arasında). Umarım batmazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt ~ 5 yıl önce
Borajet giderkende böyle bir yorum vardı altta
world class ~ 5 yıl önce
dağın başına havalimanı yaptılar.ulaşım maliyetlerini düşünmediler,o havaistler bile zaman zaman bomboş geliyor.Israf.Hayatımizdan çalınan zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan ~ 5 yıl önce
Güzel ve çok doğru tespitler. Sanki daha küçük bir filo ile Sabiha Gökçen operasyonu yapacak gibi konuşuluyor ama? İnşallah diyelim, kaliteli servisi ile yolcu memnundu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne iştir bu ? ~ 5 yıl önce
A.Global'in 321'i TC-AGG şu an (11.10 ) İKA-İST seferi yapıyor,11.25 DE İNMİŞ OLACAK ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanki ~ 5 yıl önce
Charter operasyolarına devam ediyor gibi bir şey var. Tarifeliler durdu galiba
BRAVO ~ 5 yıl önce
Sonuna kadar yazdıklarınızın arkasındayım... Tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL ~ 5 yıl önce
ye dönülecek başka çare yok,orasının maliyetleri çok daha ucuz.boş kalacak alanda uçmak için İGA gitsin kendi şirketini kursun. eminim onu da kısa sürede batırır. zaten kendiside batar bu kafayla göreceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÇOK CİDDİYİM ~ 5 yıl önce
TEK ÇARE KADRİ SAMSUNLU VE EKİBİ VE PATRONLARIN OĞULLARININ ACİLEN GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLMESİ GEREK BURAYI BU HALE BU İŞ BİLMEZ EGOLARI TAVAN KİŞİLER YAPTI

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000