İnsanoğlu’nun en büyük hayallerinden biri uzay seyahati desek sanırım çok abartmış olmayız. Uzay seyahatinden kastım; Ay’a ayak basmak, gezegenleri keşfetmek ya da hayat olup olmadığını araştırmak…
Çünkü insan ırkı eğer imkanları güçlüyse daima daha fazlasını ister ve yetinmeyi bir türlü kabul etmez. Uzay seyahati kimisi için merak olsa da aslında bana sorarsanız, bir gün kaynakları tükeneceği düşünülen dünyadan kaçış için bir arayıştır.
Dünyada aslında her gün dünya nüfüsunun 2 katı oranında besin üretildiği ancak ne hikmetse dünyanın yarısının aç olduğu bir sistemden bahsediyoruz. Aç olan aslında günlük besin ihtiyacını karşılayamanlar mı, yoksa milyar dolarlarla oynayanlar mı, orası muamma…
Çok fazla popülist söylemlerde bulunmak istemiyorum ama, işin gerçeğini de gözardı etmemek lazım.
Uzaya ilk çıkıştan bu yana 50 yıla yakın zaman geçti. Şimdilerse ise yeniden aya çıkmanın hazırlıkları yapılıyor. Peki aradan geçen 50 yıla yakın zamanda neden insanlı bir Ay seyahati gerçekleşmedi? Teknoloji çok daha gelişmişken, artık imkanlar çok daha mümkünken neden Ay’a çıkıl(a)madı?
Bunun ilgili çok fazla açıklama ve iddia var. Zaten iddialar Apollo 11’den beri de devam ediyor. Çünkü bir kesim Ay’a hatta uzaya çıkışın mümkün olmadığını iddia ederken, bilim dünyası ise bunun mümkün olduğunu hem açıklıyor, hem de kanıtlarını sunuyor.
Beni bu yazıya iten ise Rusya’nın açıklaması oldu.
Rusya 2031 yılında ilk insanlı Ay seyahatini gerçekleştireceklerini duyurdu. Aslında Ay’a ilk uzay aracının gitmesi çoğu kişinin bildiği gibi NASA’nın Apollo 11’i değil, 1957 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderilen Sputnik isimle uydudur. Apollo 11 ise ilk insanlı seyahatin gerçekleştiği uzay aracıdır.
Apollo 11’den önce ve sonra devletler tarafından çokça yeni denemeler yapıldı, çıktığı iddia edilenler oldu, başarısız olanlar oldu ama hali hazırda insanlı bir seyahat devletlerin gündeminde değil. İşin ilginç tarafı da bu zaten, Neden?
Şimdilerde devletlerin düşünmediği seyahati kimi bilim adamları ve girişimciler kurdukları şirketlerle gerçekleştirmenin peşine düştü.
Çılgın işadamı olarak bilinen Richard Branson’un 2004 yılında kurduğu Virgin Galactic’i, Jeff Bezos’un Blue Origin’i ve Elon Musk bunlardan en bilinenleri…
Virgin Galactic şu an için sanırım Ay seyahatine en yakın şirket konumunda. En azından görünen o. 2014 yılında Virgin Galactic’in Speceshiptwo adlı uzay aracı deneme uçuşu sırasında kaza geçirmiş ve pilotlardan biri hayatını kaybetmişti.
Kazadan yaklaşık 1 yıl sonra ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB), kazaya hayatını kaybeden pilot Michael Alsbury’nin bazı erken hamlelerinin neden olduğunu açıklamıştı!
Bu kaza sonrası Virgin, Ay seyahatini biraz ertelemek zorunda kaldı.
Zaten sonrasında her yıl bir sonraki yıl yapılacağı açıklandı ama o yıl bir türlü gelmedi! Geçtiğimiz günlerde bir röportaj veren şirketin sahibi Richard Branson, 2019 yılı bitmeden Ay seyahatini yapacaklarını duyurdu.
Bu arada seyahat edecekler için bilet ücreti 250 bin dolar…
Elon Musk ise en erken 2023 yılında Ay seyahatini gerçekleştirebileceklerini açıklamıştı. Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un kurduğu Blue Origin henüz seyahat için net bir tarih açıklanmasa da 2020’den sonra gündeme gelebileceği yabancı kaynaklarda ifade ediliyor.
Teknolojinin yıllar önce hayal edilen noktalara gelmesi uzay seyahati için avantaj mı oldu yoksa dezavantaj mı? Devletler uzay seyahatini gündemlerinden neden çıkardı? Devletler bu işten çekildikten sonra bazı girişimcilerce şirketlerin kurulup ‘Ay’a gideceğiz’ demesi tesadüf mü yoksa bir taktik mi?
Peki bu taktik bir oyalama yöntemi mi?
Bilen var mı?
Yorumlar