11 Kasım 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

Boeing

Dünyanın en büyük uçak üreticisi Boeing krizle boğuşuyor. (mu?)

Bir üretici düşünün, dünyanın en büyük kapasiteyle uçak üreten bir şirket. ABD merkezli. 8 aydır büyük bir krizle uğraşıyor. Aslında yıllar önce 787 Dreamliner ile başladı ama o çok fazla etkilemedi Boeing'i.

Mart ayında MAX ile başlayan kriz şimdi de 737NG ile devam ediyor.

737 MAX tipi yeni nesil uçak 2 kazaya karıştı ve iki kazada 346 insan hayatını kaybetti.

O kazalarla ilgili tartışmalar tüm dünyada devam ederken şimdi de onlarca 737NG yere indirildi. Çünkü bir çok NG'nin kanat ile gövdeyi birleştiren kısmında çatlak tespit edildi. Onlarcasında aynı sorunun tespit edilmesi bir üretim hatasını akıllara getiriyor. Eğer öyle ise facialara davetiye demektir.

Benim ilgilendiğim kısım ise biraz başka.

Okuyanlar hatırlar; bir kaç kez THY'nin Boeing'e uğradığı zararı tazmin etmesi için dava açması gerektiğini yazmıştım. 

Ama şöyle bir araştırma yaptım da dünyada da bu yolu seçen şirket sayısı çok az. Hatta dava için sürecin sonuçlanmasını bekleyeceklerini açıklayan şirket sayısı epey fazla.

Burada aklıma şöyle bir şey geldi:

Dünyanın en çok satan uçağı 737'de arka arkaya çok ciddi problem ortaya çıkıyor. Dünyada MAX'lerin uçuşları duruyor. Bir ihtimal NG'lerin de uçuşlarının durması söz konusu.

Bu kadar krize rağmen Boeing bu durumla nasıl başa çıkıyor?

Yoksa Boeing şirketlere uçak satarken bizim bilmediğimiz kendini koruyucu hususlar ve şartlar mı koyuyor? Elbette sözleşmelerde taraflar kendisini koruyacak maddeleri eklerler.

Ama benim demek istediğim şey; Boeing uçak satarken şirketleri çaresiz mi bırakıyor? Böylesine akıl almaz krizlere rağmen Boeing'in kendisini sarsmayacak maddi kaybı dışında bir problem yaşamıyor olması normal mi?

Akla Sukhoi'ye kadar o kadar çok şey geliyor ki...

Bazı şirketler açıklasa da öğrensek.

Boeing

Yorumlar

KAy ~ 5 yıl önce
Yazar, büyük bir araştırmacı gazetecilik yapıp; Boeing'in şirketlerle imzaladığı belgelere ulaşmış veya ulaşan birinden haber almış detaylı açıklamalar yapmış ve ciddi bilgilendirici makale olmuş. Tebrikler. Yoksa sırf 15 yaşında çocukların bile düşünebileceği, sorularla yaz yazmak çok kolay olurdu zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
açıkla ~ 5 yıl önce
Ben de yazar birşey biliyor diye okudum, havada kalan sorular. Yazar bey, açıkla biz de bilelim neymiş mesele.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yht ~ 5 yıl önce
thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından sonradan hasta olan 19 yaşında işe thy de başlamış calışanını performanstan 39 yaşında işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Özel Durumlu Personel ~ 5 yıl önce
Bir şirket sizi işe almama hakkına sahip olduğu gibi emekli etme hakkına da sahip. 20 sene emekli etmek için makul bir süre. İşe alınca iyi, emeklilik gelince kötü. Var mı böyle bir düşünce? Kârla yönetilen bir şirketin IK kararları da personelden max verim alma yönünde olur. Normaldir. Kaldı ki yeni giren 3 personel 20 yıl çalışmış 1 personele eşdeğer şirkete maliyeti açısından.
eren ~ 5 yıl önce
Öyle buyurduğunuz gibi istediği zaman emekli etme hakkına sahip değil,yasada açıkça emeklilik hakediş işten çıkarılma sebebi değildir yazıyor.Yurtdışında buna age discirimination denir Ayrıca şirketler sadece yüzde yüz verim hesabıyla çalışmazlar o zaman engelli kadrosu da olmazdı .İnsanca düşünen ,çalışanına insanca muamele yapan şirketler kar açıklar diğerleri uzun vadede yok olmaya mahkumdur.İçimde kişilerin yarın başıma ne gelecek mantığıyla çalıştığı şirketler kendi ayağına sıkıyor demektir.20 sene çalışma yeter demek neye göre kime göre kriterdir.Zaten performans ölçmek için yöntemler var.20 yıl belkide tecrübe ve verim açısından en başarılı yıllardır.Tecrübe yaşı 3 yıla tekabül eden bir şirketten kim hizmet almak ister..Anca sizin gibi onun bunun yamamasıyla bir işe yerleştirilip orda tutunan insanların lafıdır bu:20 yıl yamandım yeter gideyim..Diğer durumlarda insanlar zaten ilk on yıl işi öğreniyor tutunmaya çalışıyor,sonraki beş yıl detayları sindiriyor,ondan sonraki yıllar tecrübe yılları,verim alınan yıllar..Kendi durumunuzu genelleyip bu durumları kritik etmeyin..
ozel ~ 5 yıl önce
Bu tur belgeler ticari gizliligi olan belgelerdir, disariya acilmaz. Ayrica yazinin son kisminda ne demek istediniz anlasilmiyor. Bir de " kendisini sarsmayacak maddi kaybi disinda..." demekle neyi kastettiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sergeant ~ 5 yıl önce
737 Max veya 737 NG uçak alım sözleşmesini tam olarak açıklayan bir firma yok mu? Özellikle bu işten en çok zarar gören şirketler bunları açıklamaktan imtina ediyorsa Boeing kendini koruyucu maddeler eklemiş demektir diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000