Türkiye’de havacılığın özellikle son 15 yılda çok ciddi oranlarda büyüme gösterdiği ve yolcu sayısının 193 milyonu geçtiğini artık bilmeyen kalmadı. Durağan geçen 2016 yılındaki o sıkıntılı dönemin çabuk atlatılması ve süratle toparlanmaya gidilmesi Türk havacılığındaki büyümeyi kaldığı yerden devam ettirdi.
Bu büyümenin akılcı yatırımlar ve mevcut potansiyelin ön görülmesi sonucu ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ama tabi, buna gelişen teknolojiyi ve artarak devam eden talepleri de eklemek yanlış olmaz.
Biliyorsunuz, Türkiye’de havalimanı sayısı sürekli artıyor. Özellikle her 100 kilometrede bir havalimanı projesiyle bu sayı şu an için 55’e ulaşmış durumda. Ancak havalimanı sayısı çok kısa bir süre içerisinde artmaya devam edecek. Özellikle Haziran ayındaki açıklamalar ve havalimanı yatırımları oldukça göze çarpıyor.
Şöyle bir bakalım;
Niğde Havalimanı 2018 yılı yatırım programına alındı. Çalışmaların başladığı ve fizibilitesinin yapıldığı duyuruldu. Yolcu kapasitesi yıllık en az 2 milyon olacak ve tek pistiyle hizmet verecek.
3 Haziran’da Yozgat Havalimanı’nın temeli atıldı. Buranın da yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi ile 2020 yılında açılması planlanıyor.
Uzun süredir devam eden Çukurova Havalimanı’nda üst yapı çalışmalarına da başlandı. Yıllık 30 milyon yolcu kapasiteli olması beklenen havalimanında her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda 2 pist olacak.
Gaziantep Havalimanı için apron yenileme ve yeni terminal binası için ilk kazma vuruldu. Yeni terminalin büyüklüğünün 67 bin metrekare olması hedefleniyor.
Bayburt-Gümüşhane Havalimanı’nın temeli 14 Haziran itibariyle atıldı. 2 milyon yolcu kapasiteli olacak havalimanının 2020 yılına yetiştirilmesi planlanıyor. Havalimanı Gümüşhane’ye 67, Bayburt’a 47 kilometre mesafede olacak.
Kahramanmaraş’ta 2 yıl önce yapımına başlanan yeni terminal binasının bu ay içinde hizmete açılması hedefleniyor. Yeni terminal binası 22 bin metrekare büyüklüğünde.
İzmir’de Alaçatı’ya yapılacak havalimanı için uygulama sözleşme imzalandı. Bu meydan için ihaleye çıkılmış ve 2 ay önce yapılan ihaleyi Terminal Yapı kazanmıştı. Buranın da 2 yıl içinde yani 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.
Bunların dışında başka havalimanı yatırımları ve ihaleleri de mevcut ancak Haziran ayı itibariyle değerlendirilmekleri için değinmiyorum.
Tabi yukarıda değindiğim projeler Haziran ayında karar verilmiş projeler değil elbette. Bunlar uzun süredir planlanan, çalışmaları yapılan meydanlar. Sadece Haziran ayı itibariyle bölge halkına artık bir tarih verilmiş oldu ve kafalardaki soru işaretleri giderildi.
Bu arada bazı projeler için gereksiz yorumları da yapılıyor. Örneğin Bayburt-Gümüşhane Havalimanı için özellikle Bayburt üzerinden nüfusu ele alınarak ‘gerek yoktu’ gibi argümanlar sunuluyor. Ancak bunu sadece Bayburt üzerinden değerlendirmek kadar yersiz bir yaklaşım olamaz. Havalimanları günlük hizmet için değil, belki 50 yıl sonrası düşünülerek planlanıyor. Buranın da hem iki şehre hizmet verecek olması, hem Karadeniz gibi geniş bircoğrafyaya hitap etmesi ve alternatif bir meydan olarak ele alınması daha doğru olacaktır.
Alaçatı Havalimanı ile ilgili de ufak bir bilgi notu ekleyeyim. Havalimanı ilk etapta tarifeli seferlere hizmet vermeyecek. Özel uçuşlar ve Yunan adalarına charter seferler düzenlenecek.
Türk pilotlar Emirates’e gider mi?
Pilot yetersizliği sebebiyle 40’tan fazla uçağını yere indiren Emirates, Türkiye’den pilot transfer etmek için bir buluşma gerçekleştirecek.
Pilotlara vereceği maaşta eli açık davranacak şirketin bir kaptan pilota 80 bin TL’ye yakın maaş vereceği söyleniyor. Bunun dışında pilotların çocuklarına ve eşlerine özel imkanlar sunacağı ve villalarda ağırlayacağı da ifade ediliyor.
Peki bu imkanlar Türk pilotları ikna eder mi? Aslında bu şartları kime sunarsanız sunun kolaylıkla ‘evet’ deme sebebidir. Yerli yada yabancı futbolcuların Katar gibi Arabistan gibi seyircisi bile olmayan liglere büyük paralar karşılığında gittiğini görüyoruz. Bu, oradaki sosyal yaşam anlamında kısıtlı hayatın çok da önemsenmediğini gösteriyor.
Pilotların da bu paraları aldıktan sonra sosyal yaşamı çok da umursayacaklarını sanmıyorum. Ancak buradaki asıl mesele; futbolcuların kazandıkları paraları harcayacakları vakitlerinin olması…
Peki pilotlar buna vakit bulabilir mi? Ben hiç sanmıyorum. Çünkü Emirates ne kadar ilgi çekici bir şirket gibi gözükse de ekip planlamada ciddi sıkıntıları var. Kokpit ekiplerinin uçmaktan hiçbir şeye vakit bulamadıkları ve şirketin bu konuda son derece katı olduğu söyleniyor.
Emirates’in pilot sorunu yaşamasında hızlı büyümenin yanı sıra pilotların şirketten kaçmalarının sebep olduğunu söylemek çok yanlış bir tespit olmaz.
Emirates’in Türkiye’de beklediği ilgiyi görüp göremeyeceğini biz de bekleyerek göreceğiz…
Yorumlar Tüm Yorumlar (86)