05 Ağustos 2024, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • DHMİ'deki havacılık tazminatı düzenlemesinin DHMİ içerisindeki ücret dengesini düzeltecek, ünvan ve birimler arasındaki bütünleşmeyi sağlayacak şekilde yapılması büyük bir önem arz ediyor. DHMİ'deki tüm unvanlar bir zincirin halkaları gibi havacılığa hizmet etmekte, bir ünvan veya birimin yaptığı işteki hata tüm ünvan ve birimleri etkilemekte, sunulan hizmette aksaklıklara neden olmaktadır. Bu yüzden havacılık tazminatı düzenlemesinde ünvan ve birimler arasında ücret uçurumu olmaması sağlanmalıdır. Uzunca zamandır ATC birimleri tarafından dillendirilen eurocontrol üye ülkeleri içerisinde sadece Türkiye'nin hava trafik hizmetini ayırmadığı, bu yüzden hava seyrüsefer ve işletmenin ayrılması söylemi bir hayli sıkıntılı duruyor. Fetocu hainlerin yapmaya çalıştığı 15 temmuz hain darbe girişiminde DHMİ'deki tüm birimler ve unvanlar cansiperane darbenin engellenmesi için çalışmış olup darbenin engellenmesinde önemli rol oynamışlardır. Darbeci uçakların uçuşunun engellenmesi için elektrik sistemleri, elektronik sistemler, mekanik sistemleri gayri faal gele getirilmiş, arff birimleri, garaj birimleri iş makineleri ile pisti kapatarak darbeci uçakların hava araçlarının iniş kalkışına engel olunmuş ve sayın Cumhurbaşkanımızın uçağını sorunsuz bir şekilde İstanbula indirilmiştir. Ülkemizin bulunduğu stratejik konum ve terör tehdidi, komşu ülkelerdeki karışıklık, ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan şer planları görmezden gelerek Türkiye Avrupa'nın göbeğindeymiş gibi eurocontrole göre DHMİ bölünmeli demek bilerek veya bilmeyerek bu şer planlara ortak olmaktan başka ne demektir. Kaldı ki havacılıkta kırılan rekorların yakalanan başarının tamamı DHMİ'nin mevcut bu yapısı ile başarılmıştır. Özetle DHMİ'nin mevcut yapısını değiştirmek demek bilerek veya bilmeyerek havacılıkta ki başarıları baltalamak, hain planlara destekten başka nedir?
  • Yancılar ellerini ovuşturuyor ama onlara bundan sonra arpa yok. Düşün yakamızdan kımıl zararlıları

İAÇ çözümü hayırlı olsun

Hava Trafik Kontrolörlerinin inisiyatif almadan çalışma faaliyeti resmen sona erdi. Bir çözüme kavuşturulmuş olması oldukça sevindirici.

Bu yaz başında tam da sezonun girişinde inisiyatif almadan çalışma (İAÇ) faaliyetine başlamıştı hava trafik kontrlörleri. Aslında geçen yıldan beri bu faaliyet vardı ancak karşılıklı görüşmeler sonrası ara verilmişti. Verilen sözler tutulmamış olacak ki tekrar İAÇ faaliyetine başlama kararı alınmıştı. Hem de yaz sezonunda...

Sorun bir türlü çözülemeyip şirketler sürekli zarar yazınca olaya en tepeden müdahale edildi. Cumhurbaşkanı bir kez daha çözülemeyen bir konuda devreye girerek 'Çözün bu sorunu' talimatını verdi. Bundan sonrası çabucak gelişti ve sorunun çözümü için el sıkışıldı. HTK açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Gelinen noktada, gerek sesimizin en üst karar mercii olan Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından duyulması, gerekse özlük haklarımıza ilişkin taleplerimizin karşılanacağı yönünde en üst düzeyde alınan karar göz önünde bulundurularak, TBMM’nin de çalışmalarına ara vermiş olması nedeniyle inisiyatif almadan çalışma faaliyetimizin bugün itibarıyla sonlandırılmasına karar verilmiştir"

Normal şartlarda süreç o kadar amatör idare edildi ki Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın devreye girmemesi kaçınılmaz bir hale gelmişti. Çünkü şirketlerden yapılan açıklamalar bir tuhaf, olayada müdahil olanların açıklamaları daha da tuhaf hale gelmişti. 

Bir şirket zarardan bahsederken diğer şirket etkisi yok diyor, yetkili mercilerce olay görmezden geliniyor ve öyle bir faaliyet yokmuş gibi davranılıyordu. 

Sorulması gereken çok soru var aslında. Ara verilen süreçte neler yaşandı? Hangi sözler verildi? O sözler neden tutulmadı? Olayın tarafı neden durdu, neden devam etti? Bazı şirketler olayı neden küçümsedi? 

Sonuç olarak sorun çözülmüş görünüyor. İnşallah çözülmüştür de benzer krizler yeniden yaşanmaz. 

Çünkü konuyla ilgisi olmayanların da çok ilginç çıkışları olmaya başlamıştı. Olay çok daha farklı yerlere gidecek gibiyken müdahale tam zamanında geldi. İş havacılıktan çıkmaya başlamıştı açıkçası. 

TAVAN FİYATA ZAM

Geçtiğimiz haftanın bana göre en önemli gelişmelerinden biri de tavan ücrete yapılan zammın devreye girmesiydi. İç hatlarda tavan fiyat ücreti 4 bin 3 Lira'ya çıktı. Yaklaşılk 120 Dolar'a tekabül ediyor.

Dövizin son yıllarda sürekli yukarı doğru ivmelenmesi, giderlerinin neredeyse tamamı için döviz olan havayolu şirketlerinin belini bükmüştü zaten. Ancak son zamla beli bükülen vatandaş oldu artık. Tavan fiyat uygulamasının başından beri yanlış olduğunu düşünenlerdenim. Bu uygulama aslında vatandaşı korumak için 2013 yılında devreye alınmıştı. Şirketler kafalarına göre fiyat biçmesin diye.

Ancak gelinen noktada 4 Bin Lirayı bulan iç hat fiyatı havayolu seyahatini bundan 30 yıl öncesine götürdü. Sadece zenginlerin seyahati olan uçak seyahati yavaş yavaş oraya doğru tekrar gidiyor. Buradaki mesele tavan fiyatın asıl fiyat olması değil. Tabi ki 4 bin Liranın altında iç hat bileti bulunabilir, özellikle kış döneminde. 

Ama mevcut rakamlar öylesine tırmanıştı ki kolay kolay uçak bileti alabilmek mümkün değil. Diyeceksiniz ki yolcu rakamları hep rekor kırıyor, doğrudur. İşin ekonomi tarafına ben girmem, kim uçuyor kim kalıyor bilmem. Ama uçak seyahatinin lükse doğru gittiğini görmemek de imkansız.

Herkese hayırlı haftalar...

İAÇ çözümü hayırlı olsun

Yorumlar

İşin iç yüzü.... ~ 1 ay önce
DHMİ'deki havacılık tazminatı düzenlemesinin DHMİ içerisindeki ücret dengesini düzeltecek, ünvan ve birimler arasındaki bütünleşmeyi sağlayacak şekilde yapılması büyük bir önem arz ediyor. DHMİ'deki tüm unvanlar bir zincirin halkaları gibi havacılığa hizmet etmekte, bir ünvan veya birimin yaptığı işteki hata tüm ünvan ve birimleri etkilemekte, sunulan hizmette aksaklıklara neden olmaktadır. Bu yüzden havacılık tazminatı düzenlemesinde ünvan ve birimler arasında ücret uçurumu olmaması sağlanmalıdır. Uzunca zamandır ATC birimleri tarafından dillendirilen eurocontrol üye ülkeleri içerisinde sadece Türkiye'nin hava trafik hizmetini ayırmadığı, bu yüzden hava seyrüsefer ve işletmenin ayrılması söylemi bir hayli sıkıntılı duruyor. Fetocu hainlerin yapmaya çalıştığı 15 temmuz hain darbe girişiminde DHMİ'deki tüm birimler ve unvanlar cansiperane darbenin engellenmesi için çalışmış olup darbenin engellenmesinde önemli rol oynamışlardır. Darbeci uçakların uçuşunun engellenmesi için elektrik sistemleri, elektronik sistemler, mekanik sistemleri gayri faal gele getirilmiş, arff birimleri, garaj birimleri iş makineleri ile pisti kapatarak darbeci uçakların hava araçlarının iniş kalkışına engel olunmuş ve sayın Cumhurbaşkanımızın uçağını sorunsuz bir şekilde İstanbula indirilmiştir. Ülkemizin bulunduğu stratejik konum ve terör tehdidi, komşu ülkelerdeki karışıklık, ülkemiz üzerinde oynanmaya çalışılan şer planları görmezden gelerek Türkiye Avrupa'nın göbeğindeymiş gibi eurocontrole göre DHMİ bölünmeli demek bilerek veya bilmeyerek bu şer planlara ortak olmaktan başka ne demektir. Kaldı ki havacılıkta kırılan rekorların yakalanan başarının tamamı DHMİ'nin mevcut bu yapısı ile başarılmıştır. Özetle DHMİ'nin mevcut yapısını değiştirmek demek bilerek veya bilmeyerek havacılıkta ki başarıları baltalamak, hain planlara destekten başka nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayy midem bulandı ~ 1 ay önce
Para için kullanmayacağın içini boşaltmayacagın değer yok değil mi halka, zincir halkası
Thyao ~ 1 ay önce
Dhmi daha önce 2 kez bölündü, daha çalıştığınız kurumun tarihinden haberiniz yok. Thy ve shgm öyle doğdu.Havacılıkta hızlı verimli ve esnek olmak gerek. Avrupada örneği yok artık böyle hantal yapılanmanın. Seyrüseferin ayrılması elzemdir her açıdan.
! ~ 1 ay önce
Hikaye anlatma.
Aim ~ 1 ay önce
AIM hangi zincirin halkası mesela doğru düzgün iş yapmazlar. Sürekli kaçak güreş
Havacılık ~ 1 ay önce
Sade demogoji!
Atc ~ 1 ay önce
Eurocontrol üyesi diğer ülkeler senin kadar bilmiyor mu da sadece türkiye kaldı? Herkes aynı maaş alsın ben de ilk ünvan değişikliği sınavında idari memur kadrosuna kalmazsam neyim? Enayi miyim az bir maaş farkı için hava trafiğin sorumluluk ve stresini alayım?
akıllıya bak sen ~ 1 ay önce
üşenmemiş çok güzel yazmışsın tebrikler. sana kısaca cevap vereyim. tüm bunları kurum seyrüsefer ve işletme olarak ayrılsa da yapabilirsin. ama sizlerin derdi ülke falan değil derdiniz bedavadan paraya konmak. eşitlerin devlette ne alıyor ona bak sonra gel buralarda algı yapmaya çalış. haa hava trafik kontrolörleri de baksın evet. aaa ne göreyim eşitim yok devlette. eşitim yurtdışında. bak sen şu işe
atc ~ 1 ay önce
Hava trafik ayrılacak sizde avucunuzu yalayacaksınız.
cleartoland ~ 1 ay önce
Yancılar ellerini ovuşturuyor ama onlara bundan sonra arpa yok. Düşün yakamızdan kımıl zararlıları

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000