15 Temmuz 2024, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

İAÇ devam çözüm yok!

Yaz dönemi itibarıyla rötar meselesi hız kesmeden devam ediyor. Başrolünde her ne kadar AJET olsa da süreç tüm şirketler için oldukça olumsuz bir şekilde devam ediyor.

AJET rötarların merkezinde. Tam da hava trafik kontrolörlerinin İAÇ sürecinde yaşanıyor bu durum. Ancak bir yanlış tahmini düzeltmekte fayda var. AJET'in mevcut durumu İAÇ kararıyla açıklanacak bir mesele değil. AJET'te durum çok çok farklı. Operasyonel hatalarla dolu bir idarenin sonucunu yaşıyor çiçeği burnunda şirket. İAÇ AJET için bir kaçış noktası olamaz. Bunu iyi anlamak lazım. 

Zaten yaşanan durumlarla ilgili yolcuların çektiği videolara bakacak olursak bunu daha iyi anlayabiliriz. Uçakta saatlerce beklemeler, sonrasında terminalde bekletilip uçak kalkmayacak açıklamasıyla tüm günü mahvolanlar... Kabin ekiplerinin isteyen inebilir, isteyen bekleyebilir şeklindeki alışılmışın dışında açıklamalar... Sefer öncesi bilgilendirilmeyen yolcuların havalimanına geldiklerinde uçuşun iptal olduğunu öğrenmeler vs. Bunlar İAÇ ile açıklanamayacak detaylar.

AJET'teki problem tamamen operasyonel ve yönetimsel. Ne tür bir çalışma yapılıyor, ne tür bir çözüm üretiliyor bununla ilgili en ufak bir tahminim yok. Zaten 'Avrupa hava sahasındaki yoğunluktan kaynaklı' şeklindeki açıklamalar çok da bir şey yapılmadığının kanıtı gibi!

Hava trafik kontrolörlerinin inisiyatif almadan çalışma (İAÇ) kararına defalarca değinmiş ve Eurocontrol ile ilgili detaylar da aktarmış biri olarak bu konuya çok da taraf olmak istemiyorum. Ama görüşümü daha önce de dile getirdim. İAÇ kararı işi durdurmadan ya da yavaşlatmadan çalışma yöntemi. 'Üstümdeki ek yükü kaldırarak çalışıyorum' diyorlar. Bu bir karar. Bunun çözümü Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ'de. Ancak bir çözüm yok. Geçtiğimiz yıl Pegasus CEO'su Güliz Öztürk bir açıklama yapmıştı ve ciddi etkileri oluyor demişti. Umarım bir an önce çözülür yoksa sürdürülebilir değil demişti.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat da İAÇ'den kaynaklı bir zararımız olursa dava açabiliriz demişti. 

HTK-SEN de İAÇ'den kaynaklı bir mobbingden söz etmiş ve yaptığı açıklamayla eş durumu nedeniyle 2 yıldır İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Sendika Genel Başkan Yardımcısı Rabia Demir Karabaş'ın DHMİ tarafından eski görev yerine gönderildiğini duyurmuştu.

İşler karman çorman bir hale geldi ve etkileri boyut değiştirmeye başladı. Geçen yıl daha seyrek icra edilen İAÇ bu yıl çok daha sık icra edilmeye başladı. Bunun çözümü için DHMİ'nin mobbingden ziyade çözümün etrafında olması tüm sektör olarak benim de temennim...

Bu vesile ile 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günümüzü kutlar, Şehitlerimize Rahmet dilerim.

Herkese hayırlı haftalar...

İAÇ devam çözüm yok!

Yorumlar

cleartoland ~ 4 ay önce
İAÇ nin hava trafiğine etkisi yok diyen ilgili kurumun genel müdürü güneşin balçıkla sıvanamayacağını öğrenemedi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
STANDART MODEL ~ 4 ay önce
Madem Avrupa ülkelerinde Atc uygulamalarında standart dışı insiyatif alarak çalışma diye bir çalışma modeli yok ( yani standart prosedür uygulaması var) , neden bizim ülkemizde standart dışı insiyatif alarak çalışma modeli uygulanıyor ki? Avrupa’daki gibi standart prosedürler uygulansın, böylece atc’lerde risk almadan rahat çalışsınlar, böyle bir çalışma modeline uygun bir ekosistem oluşsun , bütün havayolu şirketleri de buna uyum sağlasınlar olsun bitsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Htk ~ 4 ay önce
Pilotların bu süreçte kurallara daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Mesela ctot vaktine birkaç dk kala motor çalıştırma talebi geldiğinde slotu delme riski oluyor, pist başına gider gitmez kalkış hemen mümkün olmuyor trafiklerden dolayı. Bu riski almıyoruz, alınca slot deliniyor çoğunlukla. Yeni mesaj çektirince 30dk+ fazladan bekleme olabiliyor. Dolayısıyla ilgili meydanın ortalama motor çalıştırma taksi süresine göre ctot vaktinde pist başında olacak şekilde hazırlık yaparsa pilotlar yolcular mağdur olmamış olurlar. +10 a kalkış sıralamasından dolayı ihtiyacımız var hiç kalkış olmasa bile son yaklaşmadaki bir uçak 2-3 dk geciktirebiliyor uçağı. Pilotlardan ctot konusunda daha hassas olmalarını rica ediyorum . Bizim amacımız sadece kuralları eksiksiz uygulamak, kimseyi fazladan bekletmek değil. Frekans yoğun değilse fark ettiğim zaman slotu kaçırmak üzeresiniz diye arıyorum uçakları ama çoğu zaman cevap gelmiyor, birkaç dk kala talep geldiğinde de reddetmek zorunda kalıyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakkı ~ 4 ay önce
Rabia hanıma yapılan doğruysa tam bir terbiyesizlik olmuş. Birini döversek diğerleri akıllanır diye mi düşünmüşler acaba. Gerçi inisiyatif almama gün sayısı artırıldığına göre istendiği gibi bir mana çıkartılmamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000