Türk Havacılığının dünyadaki yükselen yıldızı Türk Hava Yolları, bu sektöre merakı olanların her zaman hayali olmuştur. THY’de görev yapmak, THY ile aynı yolda yürümek başta gençler olmak üzere hemen hemen herkesi saran bir rüyadır.
Tabi THY denince ilk akla gelen meslekler ya pilotluk yada kabin memurluğu oluyor. Faklı uçuş okullarında pilotluk eğitimi alan gençlerin bile eninde sonunda varmak istedikleri adres şüphesiz THY oluyor. Hakeza; kabin memurluğu da öyle…
Çünkü THY hakikaten çok büyük bir marka. Hem sosyal hem de ekonomik şartlarının yanı sıra, dünyadaki yerinin insanları buraya çekmesi kadar doğal bir durum olamaz.
THY, geçtiğimiz günlerde kabin memuru alımı yapacağına dair bir ilan yayınladı. Bu ilan, binlerce insanda büyük bir heyecana neden oldu. İlandaki şartları taşıyanlar için her şey kusursuz gibi görünürken, bazıları için de hayal kırıklığı yaşattı.
İşe alım kriterleri havacılık sektörüne özel bir durum değil elbette. Her şirket, ihtiyacına yönelik personel alır ve bu ihtiyacını da belli şartlara göre ayarlar. Burada herhangi bir sorun yok. THY’nin belirlediği şartlar da şirket açısından son derece olağan.
Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi bazı hayal kırıklıkları çok küçük nüanslara dayanıyor. Bunlardan birincisi yaş sınırı, diğeri de erkek kabin memuru alınmayacak olması…
Erkek kabin memuru tercih edilmemesini sorgulamak çok doğru olmaz. Belli ki böyle bir ihtiyaç yok. O nedenle bu durum bana göre çok fazla sorgulanamaz. Ancak yaş sınırı konusunda esnek olunması havacılığın doğasında var. En azından kabin memurluğu için.
THY yaş sınırını 30 olarak belirledi. Yani dedi ki; 01/01/1988’den önce doğanlar başvuru yapmasın. İlanda bir yaş sınırı olacaksa, elbette bu sınırı bir yerde kesmek gerek. Ancak benim anlatmaya çalıştığım şey, üst yaş sınırının çok da gerekli olmadığı yönünde.
THY dünyanın en çok noktasına uçan havayolu konumunda. Ayrıca en popüler şirketlerden biri. Peki dünyadaki diğer şirketlerin kabin memuru alımındaki yaş kriterleri neler? Şimdi onlara bir bakalım.
Lufthansa: alt sınırı 18 (üst sınır yok)
British Airways: alt sınır 18 (üst sınır yok)
Singapur Airlines : alt sınırı 18 (üst sınır yok)
Qatar Airways: alt sınırı 21 (üst sınır yok)
easyjet: alt sınırı 18 (üst sınır yok)
Emirates: alt sınırı 21 (üst sınır yok)
Ryanair: alt sınırı 18 (üst sınır yok)
WizzAir; alt sınırı 18 (üst sınır yok)
Iberia: alt sınırı 18 (üst sınır yok)
Cathay Pacific: alt sınır 18 (üst sınır yok)
Air Europa: alt sınırı 21 (üst sınır 35)
Vueling: alt sınır 18 (üst sınır 30)
Aer Lingus: alt sınır 21 (üst sınır 35)
Oman Air : alt sınır 21 (üst sınır 30)
Air Arabia: alt sınır 21 (üst sınır 30)
Saudia Airlines: alt sınır 22 (üst sınır 30)
Korean Air: alt sınır 18 (üst sınır 27)
Air Asia: alt sınır 18 (üst sınır 28)
Çok daha fazla şirket var ancak ben burada kesiyorum. Şirketleri şöyle bir incelediğinizde Avrupalı havayollarının 18’den büyük olan adayların başvurularını kabul ettiğini göreceksiniz. Ancak Orta Doğu ve Asyalı şirketlerin ise üst sınır belirlediğini görebiliyoruz.
Şimdi buradan ’50 yaşında birini işe mi alsınlar’ diyecek olanlar çıkacak biliyorum. Mesele yaşı ilerlemiş olanların kabine alınmaları değil, 31-32 yaşında olup da başvuru yapamayacak olanların durumu. Hatta 32’ye de gitmeyelim.Başvuruyu birkaç ay ile kaçıranların hayal kırıklıklarından bahsediyorum.
Bence üst sınır olmamalı. Başvuruların içinden seçilerek eleme yapılmalı diye düşünüyorum. Ancak illa bir sınır olacaksa, tıpkı bedelli askerlikteki düzenleme gibi yapılabilir. Biliyorsunuz bedelli askerlikte yaş sınırı 31 Aralık 1993 doğumlu olanlara kadar belirlendi. Ancak daha sonra bu karar 1 Ocak 1994’lülere yarayacak şekilde düzenlendi.
THY de buna benzer bir çözüm bularak yaşanan hayal kırıklıklarını giderebilir.
Yorumlar Tüm Yorumlar (36)