Türk Hava Yolları’nın yüzde yüz iştiraki olduğu THY Teknik A.Ş’de hakim olan belirsizlik çözülmek üzere; ancak keşke belirsiz olarak kalsaydı diyesi geliyor insanın! Teknik ile Çelik İş Sendikası arasında aylardır devam eden Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde artık imzalar atılmak üzere…
Biliyorsunuz; AirportHaber’de sık sık bu konuyu gündeme getirdik ve bu akşam da sendikanın Teknik A.Ş’ye yapacağı teklifi sizlere duyurduk. Peki bu teklif Teknik A.Ş’den ne cevap alacak göreceğiz. Ama anlaşılan o ki, teklif kabul görecek ve taraflar bu anlaşmayı imzalayacak.
Zaten arabulucu süreci de sona ermişken greve gidilmesi pek mümkün görünmedi bana açıkçası.
Peki bu teklifte neler var; Sendika ilk 6 ay için 500 Lira ve yüzde 14 zam, diğer 6 aylar için ise enflasyon oranının 2 puan üzerinde zam teklifi yaptı. Aslında bu süreçte o kadar büyük rakamlar konuşuluyordu ki, açıkçası bu teklifin çalışanlar tarafından makul görülmesi bence hiç beklenmemeli!
Ülkemizdeki döviz kurunun ani yükselişi THY çalışanları arasında zaten ciddi beklentilere neden olmuştu. Kimse kusura bakmasın ama bunun çıkış noktası kokpitteki rahatsızlıkla başladı. Nasıl başlamasın ki; Körfez ülkelerinde 15 bin dolara yakın maaş ve çok ciddi sosyal hakların veriliyor olması THY’nin bir an önce adım atmasına neden oldu.
Daha önce de yazmıştım, kokpit olmasa akıllara bile gelmeyecek çalışanlar da bu vesileyle biraz olsun maaşlarına zam alabildi.
Ekstra zam kararı önce yüzde pilotlara yüzde 20, diğer birimlere yüzde 10 oranıyla başladı. Bu yetmedi; Haziran ayında verilen bu zammın hemen arkasından, yani Ekim ayından itibaren geçerli olacak ve sadece kokpiti kapsayan yüzde 30’luk zam kararı alındı.
Bu şu demek; THY pilotları 4 ay içinde 12-13 bin Lira’yı bulan zam almış oldu. (Kaptan pilotlar için)
THY A.O çalışanları ise Haziran’da aldıkları yüzde 10 ile kalakaldılar. Mayıs’ta başlayan ve hala devam eden Teknik A.Ş-Çelik-İş görüşmelerinde de haliyle beklenti yüksekti. Ancak sendikanın yüzde 14 ve daha sonrasında enflasyon + yüzde 2 zam teklifi büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
Kim ne derse desin, Teknik çalışanlarında bu durum çok ciddi şekilde burukluğa neden olur. Sendika beklentileri karşılamamıştır: NET!
Evet, pilotlar havacılık sektörünün en aranan mesleğidir ve gelecek 15-20 yılda mumla aranacaktır. Ancak zam oranı, pilotlardan bağımsız olarak düşünülmeli ve döviz kuru, enflasyon oranı ve mesleğin önemi gibi hususlar bir arada düşünülerek ele alınmalıydı.
Tenisyenlerin bu karara tepki göstermesi kimseyi şaşırtmasın. Mevcut enflasyon oranı zaten yüzde 18 olarak açıklanmışken yüzde 14 zam kimi niye sevindirsin?
Bu arada verilecek 500 Lira’nın brüt rakam olduğunu ve net olarak ele geçecek paranın 500 Lira olmayacağını da ekleyelim!
Çelik-İş sendikası bana göre; bu teklifle sınıfta kalmıştır. Kural değişmedi; filler tepişirken olan yine çimlere oldu. Yukarıda da söyledim, zam oranlarını pilotlarla karşılaştırmak doğru olmaz ancak teknisyenler ve mühendislerin de sektörün geleceğinde çok önemli yer tutacaklarını ve aranan meslek olacağını kimse göz ardı etmesin.
Yorumlar Tüm Yorumlar (33)