Bildiğiniz gibi vergi kanununda yeni bir değişiklik yapılarak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bizi; yani sektörü ilgilendiren kısmı ise pilotları da kapsayacak yıllık geliri 500 Bin Lira’yı bulanlara getirilen yeni vergi yükü oldu.
Bu değişikliğe göre, pilotların ödedikleri mevcut vergiye yüzde 5 artış getirildi. Yani yıllık geliri 500 Bin Lira’yı aşan pilotlar yüzde 5 daha fazla vergi ödeyecek. Burası herkesçe malum zaten.
Ben bu konuyu biraz soruşturum ve şöyle bir sonuç elde ettim. Bazılarına sürpriz gelmeyebilir tabi ki ama, bu vergiden sadece THY pilotları etkilenecek.
Nasıl mı?
Biliyorsunuz; özelikle futbolda çokça gündeme gelen bir konudur bu vergi meselesi. Türkiye’ye transfer olacak yabancı ve popüler futbolcular sözleşmelerini buna göre dizayn eder. Ya da kulüpler futbolcuları bu şekilde ikna eder.
Der ki; Sen gel, sözleşmedeki paranın tamamını alacaksın. Yani hiçbir kesinti olmayacak, olursa da o kısımların hepsini kulüp olarak biz ödeyeceğiz.
THY’deki uygulama şöyle işliyor:
THY pilotlarına verdiği maaşı brüt üzerinden tüm kesintileri yaparak veriyor. Yani bu vergi meselesi de böyle çalışacak. Tüm kesintiler yapılacak ve maaşlarını öyle alacaklar. Yeni vergi de buna dahil olacak. Dolayısıyla pilotların eline yüzde eskiye göre yüzde 5 daha az para geçecek.
Ama özel şirketlerde durum farklı.
Özel şirket pilotları havayoluyla çalışmaya başlarken tıpkı futbolcular gibi anlaşma yapıyor. Net maaş üzerinden söz kesiliyor ve o maaşta hiçbir kesinti olmuyor. Yani diyelim ki pilot X maaşa şirketle anlaştı. Yeni vergi düzenlemesinden hiç etkilenmeyecek. X maaşını almaya devam edecek ve yeni vergi yükünü de şirket karşılayacak.
Yani özel şirketlerde bu vergi, pilotu değil havayolunu etkileyecek.
THY pilotların ek mesai gelirlerini kesebilir mi?
Türk Hava Yolları’nın uçucu ekiplerine yönelik ek mesai ücretlerine son vermeyi düşündüğünü AirportHaber’de yayınlamıştık biliyorsunuz.
Peki bu mümkün mü? Mümkünse nasıl yapılabilir?
THY ile yetkili sendika Hava İş arasında geçtiğimiz Nisan ayında 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşmeye göre uçucu ekibin ek mesai ücretleri ve benzer kazanımları teslim edildi.
Bu anlaşmaya göre THY böyle bir uygulamaya gidemez. Hem Toplu İş Sözleşmesi’ne hem de İş Kanunu’na aykırı davranmak anlamına gelir.
Bunun için tek bir yol var: Hava İş ile protokol imzalamak!
THY yönetimi Hava İş Sendikası ile bir araya gelip mevcut Toplu İş Sözleşmesi’nde söz konusu maddeyi bir protokolle değişebilir. Eğer böyle bir şey mümkün olabilirse uçucuların bahsedilen haklarında kesintiye gidilebilir.
Peki bu olabilir mi? Sendika bunu yapar mı?
Hava İş’in açıklamasına bakacak olursak: Hayır Olamaz. Sendika net bir şekilde yapılamayacağını ve böyle bir kararın karşısında olduklarını bildirdi.
Bir diğer yöntem de THY’nin kendi kendine böyle bir uygulamaya geçmesi olabilir. ‘Yaptım’ der ve ücretleri keser. Kanuna aykırı olduğu için de konu mahkemeye taşınır.
Mahkeme belki yıllar sürer olan personele olur.
Yorumlar Tüm Yorumlar (43)