Türk Hava Yolları (THY) ile Hava İş Sendikası çalışanlara zam yapılması konusunda geçtiğimiz hafta anlaşmaya vardı. Bu karar THY tarafından alınmış ve Sendikanın da görüşüne başvurulmuştu.
Sonuç olarak hepinizin bildiği gibi; pilotlara yüzde 20, kabin ve diğer personele de yüzde 10 zam kararı alındı. Bu oranlar imza ile resmileştirildi. Aslında geçen hafta sonunda benim kafamda şöyle bir soru oluşmuştu; ‘Tüm çalışanlar aynı Toplu İş Sözleşmesi’ne bağlı iken nasıl oluyor da sadece pilotlara zam yapılabiliyor? Bu soru Hava İş Sendikası’nın açıklamasıyla yanıt bulmuş oldu.
Ancak bu sefer de başka bir soru çıktı ortaya; ‘Aynı TİS’ten faydalanan çalışanlara farklı oranda zam verilmesi nasıl olabilir? Bunu bir tepki olarak değil de merak ettiğimden soruyorum. Bilen varsa yanıtlasın. Tabi burada, maaşların miktarı üzerinden oluşabilecek enflasyon farklarından kaynaklı olduğu söylenebilir. Yüksek maaş alanın mağduriyetinin daha fazla olması gibi… Açıklama yapılırsa öğreniriz.
Bir diğer konu da uçuş işletmede yaşanan olumsuzlukların temel nedeninin para mı yoksa zaman mı olduğu hususu… THY’nin zam kararı son derece olumlu, bunu eleştirmiyorum. Ancak problemi biraz da FTL üzerinden çözmeye çalışmak daha kalıcı bir çözüm olurdu diye düşünüyorum. Uçucu personel bana kalırsa çok fazla para problemi yaşamıyor. Yaşadıkları problem paradan ziyade zaman meselesi.
Burada Hava İş Sendikası’nın duruşu çok önemliydi. Sadece pilotlara yapılan zammı kabul etmeyip diğer çalışanlara da zam istemesi bir sendikacılık gibi görünse de, oranlar konusunda aynı duruşu sergilemediği de çok açık. Diğer personeli bilemiyorum ancak, özellikle kabinde ciddi rahatsızlığa neden olduğunu biliyorum. Kokpit ile kabinin ayrışmasına neden olabilecek bu durumu keşke önce THY, sonra da Hava İş Sendikası öngörebilseydi.
‘Nasıl olsa zam yapıyoruz oranlar farklı da olsa herkes memnun olur’ diye düşünmek en büyük yanılgı olur. Zaten ilk önce sadece pilotlara zam yapılacağı duyulunca oldukça gerilen diğer personel, şimdi de oranların farklı olduğunu görünce şaşırdı. Pilotlara imtiyaz ilk akla gelendi, zam oranları farklı olunca emin olun bu görüş çalışanlar arasında değişmedi. Burada Hava İş Sendikası çalışanlar adına o duruşu gösterebilmeliydi.
Meseleyi sadece THY üzerinden ele almak istemiyorum. THY zaten bir karar vermiş ve sendikaya da bunu bildirmiş. Sonuçta THY eksik yaptı, sendika da bu eksiye bir eksi daha attı.
Peki yapılan zammın nedeni bu tip sorunların büyümeden önlenmesi mi yoksa pilotların elde kalması mı?
Büyüyen filo, yeni havalimanına geçiş ile birlikte artacak ihtiyaç THY’nin kısa süre içerisinde en fazla kafa yoracağı konu gibi görünüyor. Özellikle kokpit açısından. Zaten bu yüzden alım kriterlerini yerle bir etmedi mi? Lise mezunu pilot alacağını duyurmadı mı?
Geçen hafta yazdım şimdi tekrar o konuya girmek istemiyorum ama başta yabancı pilotlar olmak üzere şartların elverişli olması halinde hemen giden pilotların elde tutulması yüzde 20 zam ile mümkün olur mu bunu da yaşayıp göreceğiz.
Yabancı pilotlar ilk gidenler oluyor belki ama, Türk pilotların da önü her geçen gün açılıyor. Şimdi de Çin Türk pilot alımına başladı. Daha önce Türk pilotların başvurusunu değerlendirmeyen Çin, artık başvurulara olumlu yanıt vermeye başlamış.
Hatta İstanbul’da pilotlar için bir buluşma bile gerçekleştirecekmiş. Maaşların da oldukça dolgun olduğunu da hesaba katarsak, bu konu şirketleri biraz zorlayacak gibi görünüyor.
Yorumlar Tüm Yorumlar (71)