Geçtiğimiz hafta yazdığım kısa değerlendirme yazısına aslında tekrar değinmeyi düşünmedim. Ancak bu yazıyı yazmaya başlamadan birkaç saat önce Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat iştirak şirketleri de kapsayacak şekilde yeni müjde duyurdu. Personele yeni ikramiye jestlerini açıkladı.
Benim geçen haftada yazdığım yazıdan bir ekonomi güzellemesi yaptığım anlaşılmış. Döndüm yazıyı iki kez daha okudum. Hiçbir yerinde ekonomi güzellemesi yapmamışım (!)
Ben mevcut yönetimin önceki yönetimlere göre daha adil davrandığını ve personele karşı daha hoşgörülü olduğunu anlatmaya çalıştım. Maaşlar fazla fazla yeter, ekonomide hiçbir sıkıntı yok falan dediğimi hatırlamıyorum. Ahmet Bey’in bugünkü müjdesi sonrası AirportHaber’e hem site üzerinden hem de sosyal medyadan yağan mesajları ve yorumları görseniz herhalde bir haklılık payım olduğunu kabul ederdiniz.
Sadece adaletten bahsetmek birilerini övmek demek değildir.
THY’NİN 2033 HEDEFİ
Türk Hava Yolları geçtiğimiz günlerde 2033 yılı; yani 100. Yılına yönelik planlarını açıkladı. Bu planlar arasında en dikkat çekici olan hedeflerden biri de şüphesiz filo hedefiydi. Onunla ilgili detaylar da netleşmeye başladı.
Türk Hava Yolları önümüzdeki ay 600 yeni uçak siparişi verecek.
Bu sadece uçak siparişi değil, başlı başına büyük bir değişim ve seviye demektir. THY’nin şu anki uçak sayısı 414. 600 uçaklık siparişle birlikte 2033 itibarıyla herşey planlandığı gibi giderse filodaki uçak sayısı 813 olacak. (Filodan çıkacak uçaklar ve her yıl planlanan filo projeleri kapsamında) 2022 yılı yolcu sayısı ise 72 Milyon.
2033 itibarıyla ise yolcu sayısının 171 Milyona, gelirin ise 52 Milyar Dolara çıkması hedefleniyor.
İşin bir de personel boyutu var.
THY bünyesinde şu an için 75 bin civarında personel çalışıyor. Buna iştirak şirketler de dahil. Eğer filo hedefi tutturulursa personel sayısının da 150 bine çıkma durumu söz konusu.
Türk Hava Yolları’nın şu an 6 bine yakın pilotunun olduğunu düşündüğümüzde yetkin pilot sayısının ne kadar artış göstermesi gerektiği de en önemli planlamalar arasında olmalı. Her yıl gündeme gelen pilot yetersizliği konusu kısa bir süre içerisinde uçak sayısının iki katına çıkmasıyla ne kadar sorun teşkil edecek, bunu da dönem dönem görebiliriz.
Bu kapsamda 10 yıl içerisinde pilot sayısının filo hedefi ile birlikle en az 2 katına çıkması gerektiği anlamına geliyor. Yaklaşık 12 bin pilota ulaşması gereken THY planlamayı da yapmıştır diye tahmin ediyorum. Sadece ülkemizde değil dünya havacılığında da bu sorun hayli önem arz ediyor.
Pandemi döneminin sona ermesiyle özellikle 2022 yılı yazı itibarıyla yolcu talebinin hızla yukarı doğru çıkması özellikle Avrupa’da nelere mal olmuştu hepimiz gördük. Şimdi sırada 2023 yılı yaz dönemi var. Artık talep daha yüksek, arz ise soru işareti.
Şu anda uçak sorununu çözmek pilot sorununu çözmekten daha zor diyebiliriz. Aslında uzun bir süredir durum bu. Ama gerçek de bu. THY bu planlamayı nasıl yaptı ya da nasıl yapacak onu da zamanla göreceğiz.
Tabi uçak denilince uçuş ekipleri arasında yer alan kabin memuru konusu da son derece önem teşkil ediyor. Yine filo hedefi kapsamında kabin memuru sayısının da 30 bin civarında olması muhtemel. Kabin memuru temini pilot temini kadar zor olmasa da yine de dikkate değer bir artış bu. Zaten gelecek hedeflerini tutturmak isteyen şirketler uçuş ekiplerinin teminini çözmesi halinde bir sonraki aşamaya geçmek için çok zorlanmayacaktır.
Peki İstanbul Havalimanı bu büyümede nasıl bir rol oynayacak?
Türk Hava Yolları’nın böylesine büyümeye doğru yelken açması, hiç tereddütsüz İstanbul Havalimanı’nı da akıllara getiriyor. Çünkü 813 uçak demek, park demek, alan demek, pist demek…
İstanbul Havalimanı 4 fazlık etaptan oluşan ve tüm fazlar tamamlandığında 6 pist ile hizmet verecek bir meydan olacak. Şu anki uçak park kapasitesi 371. 4 faz tamamlandığında ise uçak park kapasitesi 523 uçak olacak. THY filosu 2 katına çıkarken park kapasitesinin biraz yetersiz kalabileceği akla gelebilir ancak o döneme kadar yeni planlamaların yapılması da kaçınılmaz olacak.
İstanbul Havalimanı THY ile birlikte büyüyecek, daha doğrusu THY büyüdükçe İGA da büyüyecek. Bunun da başka yolu yok.
Bu arada THY’nin alacağı 600 uçak da oldukça merak konusu. Biliyorsunuz bu uçaklardan 400’ü dar gövde, 200’ü ise geniş gövde olacak. Verilecek siparişlerde ise Afrika planlaması çok etkili olabilir.
Gündem biraz yoğun olunca Pazar mesaileri konusu da yeterince ele alınmadı.
Hava İş Sendikası geçen hafta Pazar mesaisi davasının kazanıldığını açıklamıştı. Şimdi asıl görev THY yönetimine düşüyor. Hatırlayacaksınız; Genel Müdür Bilal Ekşi Pazar mesaisi davasında mahkeme kararına uyacaklarını ifade etmişti. Mahkeme sonuçlandı, THY’nin istinafa gitme hakkı var. Ancak beklenti Türk Hava Yolları’nın bu kararı uygulayarak hakları teslim etmesi yönünde…
Son birkaç aydır personele sürekli ikramiye jesti yapan Türk Hava Yolları’nın Pazar mesaisi ile ilgili açıklayacağı olumlu karar çifte bayram yaşatmaz mı?
Herkese iyi haftalar…
Yorumlar