Boeing’in sorunlu uçağı 737 MAX yeni problemlerle boğuşurken, bu uçağın en önemli operatörlerinden biri olan Türk Hava Yolları’ndaki durum da oldukça merak ediliyor.
Ben de THY’nin bu uçakla ilgili neler yaptığını ve son durumun ne olduğunu araştırdım.
Biliyorsunuz THY’nin filosunda 12 adet Boeing 737 MAX var ve bunların hepsi yerde. 10 tanesi İstanbul Havalimanı’nda, 2 tanesi de Atatürk Havalimanı’nda bekletiliyor.
Benim aldığım bilgiye göre; THY bu uçakların içindeki komponentlerin sökülmesi talimatını vermiş. Yani fırın, mutfak ve bütün ekipmanlar uçaktan sökülerek depo edilecek. Burada amaç ground olan uçaklarda bu ekipmanların yeni bir sıkıntıya sebep olmaması…
Peki bu uçaklar bekletilirken nelere maruz kalıyor?
Karadeniz ikliminin hakim olduğu İstanbul Havalimanı’nın bulunduğu alanda şiddetli rüzgar ve yağmur yağışı oluyor. Dolayısıyla başta iniş takımları olmak üzere uçağın bir çok bölgesi neme maruz kalıyor ve korozyon riski oluşuyor.
Bu tip durumlarda yapılacak olan şey belli ama uçakların ne zaman havalanacağı belirsizliğini koruduğu için durum biraz daha karmaşık hale geliyor.
Bunun için de THY Teknik uçakta belirli aralıklarla bakım organizasyonu koordine ediyor. Uçağın 15 günde bir motorunun çalıştırıldığını ve korozyon riskine karşı 7 günde bir bakıma alındığını öğrendim.
Peki uçağın yeniden uçması kararı çıkarsa her bir uçak için ağır bakım gerekecek mi?
Bu soruya aldığım yanıt ‘hayır’ oldu.
Çünkü üretici firma Boeing, tüm operatörlere uçakta hangi aralıklarla ne yapılması gerektiğini bildirmiş ve şirketler de buna uygun olarak plan belirlemiş. Yani THY de 7 gün, 15 gün ve 30 günlük aralıklarla uçakta ilgili bakımları yapıyor ve her an hazır olacak şekilde rapor tutuyor.
Zaten Mayıs ayında da Boeing, MAX kullanıcısı ülkelerin yetkililerini çağırarak bir sunum yapmıştı. Türkiye'den de SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın bu toplantıya katılmıştı. Burada ülkelere bir sunum yapan Boeing, durumunun belirsizliğini ve uçak ile ilgili yapılması gerekenleri anlatmıştı.
Sonuç olarak uçağın ne zaman uçacağı belli değil. Aylar sonra olabilir ki, zaten öyle görünüyor.
THY’nin bakım maliyetlerini bir kenara bırakın, operasyonel zararı çok büyük rakamlara ulaşmış durumda.
Tükiye’den Corendon, MAX nedeniyle ettiği zararın karşılanması amacıyla Boeing’e tazminat davası açacağını duyurmuştu. Peki THY açacak mı?
Boeing’e edilen zarar nedeniyle tazminat davası açmak aslında sadece THY’nin vereceği bir karar değil. THY milli şirket, dolayısıyla bu gibi durumlarda devletle hareket etmek durumunda kalıyor. Zira muhatap Amerika.
Dünyada şu an için milli şirketleri aracılığı ile Boeing’e dava açan var mı bilmiyorum. Ama bence THY bu konuyu yetkili mercilerle görüşüp mutlaka dava yoluna gitmeli. THY sonuç olarak kâr etmek zorunda olan ve dünyada da marka değeri üst sıralarda yer alan bir havayolu şirketi. Yani bu konu ülkeler arası bir ilişki olarak değil de ticari olarak ele alınmalı.
Çünkü ortada ciddi bir zarar ve mağduriyeti yolcusuna kadar giden bir durum var. Anadolujet bile bu durumdan etkilenmiş durumda. O zaman neden elimiz kolumuz bağlı bekleyelim ki?
Bir an önce harekete geçip dava açılmalı ve THY’nin zararı karşılanmalı.
En küçük taleplerinde tepemize üşüşenlerden bu kez de biz hakkımızı alalım…
Yorumlar Tüm Yorumlar (16)