Türk Hava Yolları’nın geçtiğimiz günlerde duyurduğu pilot adayı ilanı, pilot olmayı hayal edenlerin bir kısmında o hayalin kırılmasına neden oldu.
Neden mi?
İlanda belirtilen yaş sınırı 30.
Adayların ise bu ilandan beklentisi 35 idi.
Bu beklenti boşa çıkınca AirportHaber’e her mecradan ulaşarak bu konunun gündeme getirilmesini talep ettiler. Ancak durum aslında tam olarak öyle değil.
THY’nin bundaki önceki ilanlarına dikkat edin. Hemen hemen tamamında yaş sınırı zaten 30’du. Türk Hava Yolları sadece bir kez bu kriterini bozdu ve yaş sınırını 35 olarak belirledi. Ne zaman peki? Geçen yıl.
Geçtiğimiz yıl pilot adayı ilanı yayınlayan THY, bu kez yaş sınırını 35 olarak belirlemişti. Yani o dönem için 1983 ve sonrasında doğma şartı koymuştu. Bunun da bir sebebi vardı.
THY ilan açıklamasında şunu dedi; CRM sürecinde 2 kez re-test, yani olumsuz duruma düşen adaylar pilot adayı alım sürecine tekrar dahil edilecek. 35 yaş olmasının sebebi buydu. 2017 yılı ve öncesinde re-test olan adayların tekrar başvuru yapabilmelerinin yolunu açmak içindi.
Aslında pilot adayı ilanındaki yaş kriteri hep 30 olmuştur.
THY bu kriteri yeniden değiştirir mi? Yaşı 30-35 aralığında olanlar için tekrar bir esneklik yapar mı? Keşke yapsa ve bu ilanı dört gözle bekleyenler emeklilikte yaşa takılanlar gibi mağdur edilmese…
Çünkü yaşa takılmasına rağmen tüm kriterleri karşılayan ve geçmiş dönemde re-test durumunda olan yüzlerce aday var 30-35 yaş arasında. Umalım da Türk Hava Yolları onların sesini duysun.
İstanbul Havalimanı’nda yakıta su karıştı!
Geçtiğimiz hafta İstanbul Havalimanı’nda ilginç bir olay yaşandı. Uçaklara yakıt sağlanan hidrantlara su sızdı! Dolayısıyla yakıtla su birbirine karıştı.
Bildiğiniz gibi apronda uçaklara yakıt sağlanan bir sistem var. Bunlara hidrant deniyor. Meydandaki A, B ve D pierlerindeki hidrantlara kaynağı bilinmeyen bir yerden su sızıyor. Önce bu olay fark edilmiyor. Hatta benim aldığım bilgiye göre; Türk Hava Yolları’nın bir uçağına da sulu yakıt verildiği sırada sistemdeki sıkıntı fark ediliyor.
Daha sonra uçaklara yakıt transferi durdurularak bu pierlereki uçakların söz konusu hidrantlardan çıkması sağlanıyor. Hatta birkaç sefer de gecikmeye uğruyor.
Bu 3 hidrant kapatılıyor ve uçaklara İGA’nın tahsis ettiği tankerlerle yakıt veriliyor. Daha sonra hidrantların temizliği sağlanarak tekrar yakıt verecek hale getiriliyor.
AHA sinek AHA böcek AHA kurtçuk!
İstanbul Havalimanı’nda Türk Hava Yolları ve TGS personelinin de kullandığı büyük bir ortak yemekhane var. Buradaki hijyen sıkıntısı hala çözülemedi.
Gün geçmiyor ki yemeklerden bir haşere çıkmasın!
Bununla ilgili yanılmıyorsam bir ya da iki kez haber yaptık ama sorun bu kadar az değil ne yazık ki…
Personelin midesi artık yemeklerden çıkan o tuhaf görüntüyü kaldıramıyor. Birçoğu yemekhaneye bile uğramaz halde. Niye; çünkü yemeklerden sürekli haşere çıkıyor. Bununla ilgili o kadar çok görüntü geliyor ki, artık görmezden gelmenin imkanı yok.
Personel ilgili kişilere şikayet ettiğinde ilk söylenen şey; ‘fotoğraf çekmeyin kimseye söylemeyin’ oluyor. Yahu sizce sorun bu meselenin paylaşılması mı yoksa yemeklerdeki hijyenin vahim boyutlarda olması mı? Yemek yiyecek olan kişi sorun çözülsün istiyor, Instagram’a fotoğraf için malzeme aramıyor.
İnsanları darlamayın da bu sorunu çözün artık. Ben bu görüntüleri görmekten sıkıldım orada yemek yiyen personel ne yapsın?
Yorumlar Tüm Yorumlar (73)