Geçen hafta uçuş okullarıyla ilgili yaptığım kısa değerlendirme pilot olmayı hedefleyen adayların oldukça dikkatini çekti.
Öğrencilerden bir çok e-posta aldım. Yazıya gelen yorumlardan da Türkiye’deki uçuş okullarına ciddi anlamda mesafeli olduklarını anlamak mümkün. Bunun nedenleri için de ayrı bir konu ve ayrı bir yazı gerekebilir.
Burada önemli olan verilen paraların, zamanın ve emeği karşılığını alabilmek… Bu nasıl mümkün olabilir; elbette mezun olur olmaz iş bulabilmekle. Peki durum Türkiye’de böyle mi; HAYIR DEĞİL!
Türkiye’de havacılık sektörü özellikle 2006’dan sonra dünyadaki ortalamadan çok daha fazla büyüdü. Öylesine büyüdü ki, ne havalimanları yetebildi, ne de filodaki uçaklar. Başta THY olmak üzere şirketler kısa sürede filolarına ciddi sayıda uçak kattılar. Buna paralel olarak uçuş ekibi ihtiyacı da hızla arttı. Kabin ekibi tahsisinde o kadar sorun yaşanmadı ancak, pilot açığı çok ciddi seviyelere ulaştı.
Bu da yabancı pilot istihdamını önemli oranda artırdı. Çünkü yerli kaptan pilot ihtiyacı karşılamadı. Bu süreçte bir çok uçuş okulu açıldı ve pilot adaylarına büyük büyük vaatler verilmeye başlandı. Sektörün büyümesi uçuş okullarının adeta en büyük reklamı oldu. Tabi bu sırada yabancı pilot istihdamı da çokça konuşulur hale geldi.
Çünkü iş bekleyen çok sayıda mezun vardı ancak, kaptan pilot yoktu! Kaptan pilot açığı da yabancılarla kapatılmaya çalışıldı. O dönem Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım’a yanılmıyorsam 2009 yılında yaptığım bir röportajda bu konuyu sormuştum. Yıldırım, sağ koltuk için yabancı pilot alımı hakkında son derece kesin konuşmuştu ve ‘avucunu yalarlar’ demişti. Buradaki en önemli husus yerli kaptan pilotun olmamasıydı. Aslında mevcut durum da çok farklı değil. Hatta yabancı pilot konusunda bile sıkıntılar olduğu aşikar. Çünkü yabancı pilotlar daha iyi imkan buldukları anda Türkiye’yi terk ediyorlar.
Konuya geri dönecek olursak; Uçuş okullarının aldıkları ücretler, öğrencilerin hevesi ve pilot olma hayalleri, bazen hayal kırıklıklarına neden olabiliyor. Geçen hafta değinmeye çalıştığım husus da buydu. Dikkat ve iyi araştırma... Çünkü, hangi okula giderseniz gidin, istediğiniz tüm kriterlere uygun olduğunu göreceksiniz! Kimse yoğurdum ekşi demez. Araştırın derken demek istediğim buydu.
Gelen tepkilerden yurt dışındaki okullarla ilgili anlatılan detaylar da dikkat çekici. Hem fiyat hem de verilen eğitim anlamında çok daha avantajlı olduklarını söyleyenlerin sayısı hiç az değil. Bana gelen e-posta ve yorumlardan çok sayıda tavsiye isteyenler oluyor ancak, geçen hafta da yazdığım gibi bunu yapma durumum söz konusu değil. Çünkü iyi niyetle birini tavsiye etme hatasına düşsem bile bunun vebalini almak ve açıkçası ‘şunu tavsiye etti, bunu önerdi’ gibi dedikodularla dillere düşmek istemem…
Gidilecek uçuş okulunun geçmişte mezun ettiği adayların durumu, şirketlerle olan anlaşmaları ve sektöre kazandırdıkları gibi hususlar tercih etmek için önemli veriler olabilir. 3. Havalimanıyla birlikte artacak uçak sayısı pilot ihtiyacını kısa vadede çok daha konuşulur hale getirecek. Bırakın konuşmayı, kısa sürede acil olarak ihtiyaca dönüşecek. Bunu en yetkili ağızların açıklamalarından anlamak mümkün.
Yorumlar Tüm Yorumlar (43)