Ülkelerin gelir ve vergi konusundaki adalet terazisi yüzyıllardır tartışılan ve hala tam olarak çözülememiş büyük bir bilinmezlik…
Bu konu alt gelirde öylesine iyi hissedilir ki, geliri normalin çok üzerinde olanlarda oluşan hissi de alıp götürür. Sadece bizim ülkemize has bir konu da değil bu. Dünyanın her tarafında üç aşağı beş yukarı durum böyle.
Vergiyle ilgili en taze gelişmelerden biri uçucu ekipler için yaşandı biliyorsunuz.
Yeni çıkarılan bir kanunla uçucu ekiplerin aldığı maaşlardaki vergi oranları yükseltildi. Daha önce maaşlarının yüzde 85’i vergi muaf tutulan ekiplerin artık maaşlarının yüzde 70’i muaf tutulacak. Yani artık yüzde 15 oranında daha fazla vergi ödeyecekleri anlamına geliyor bu durum.
Yayınladığımız haberlere gelen yorumlar ve tepkilere bakacak olursak bununla ilgili iki farklı görüş var. Verginin yükseltilmesini istemeyenler ve ‘tabi ki verecekler’ diyenler…
Ben de bu konuda linç edilmeyi göze alarak küçük bir araştırma yaptım. Dünyadaki ve özellikle Avrupa’daki uçucuların devlete ödediği vergi oranları ne durumda ona baktım.
Brüt ücret üzerinden alınan vergi miktarları şöyle:
Almanya’da maaşın yüzde 33’ü
İtalya’da maaşın yüzde 32’si
Portekiz’de maaşın yüzde 19’u
Rusya’da maaşın yüzde 13’ü
Avustralya’da maaşın yüzde 25’i
Çin’de maaşın yüzde 8’i
Singapur’da maaşın yüzde 21’i
Norveç’te maaşın yüzde 32’si
Çekya’da maaşın yüzde 31’i
Dünyanın her tarafında vergi oranları değişkenlik gösterse de; özellikle Avrupa’da yüzde 30’lara varan vergi oranlarını görmek mümkün.
Bizim ülkemizde de vergi oranı yükseltildi ama kararın doğruluğunu yanlışını elbette konunun muhatapları ve uzmanları verir.
Ancak ben bu konuda Hava İş’ten bir açıklama yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Doğru ya da yanlışlığı ile ilgili değil de bilgilendirici bir açıklama yapılsa fena olmazdı.
Bu arada vergi oranlarının artışıyla birlikte Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri de bir hayli önem kazandı. Şu sıralar tıkanan TİS sürecinin bu anlamda uçucuları daha fazla tedirgin ettiği de aşikar.
Germania’da son durum ne?
Almanya merkezli havayolu Germania’nın iflasını açıklamasının üzerinden 1 ayı aşkın bir zaman geçti.
Türkiye’de 17 noktaya uçan ve Zonguldak Havalimanı’nın en büyük taşıyıcısı konumunda olan Germania’nın iflası Türk turizmi için de kuşkusuz sarsıcı bir gelişme oldu. Peki şirketteki son durum ne?
Benim aldığım bilgiye göre; Germania’yı satın almak isteyen 3 şirket var. Bunların ikisi havayolu biri de yatırım şirketi. Şirketlerin isimlerini biliyorum ancak buradan açıklamak şirketin satılma sürecini zora sokabilir. Çünkü daha önceki görüşmeler basına sızdığı için anlaşmalar bozulmuş.
Bu 3 şirketten biri ciddi alıcı görünüyor. Burada önemli olan satın alacak şirketin Germania’nın uçacağı noktalar ile ilgili vereceği karar…
Yukarıda da söylediğim gibi Germania Türkiye’de 17 noktaya uçuyor. Ciddi sayıda turist getiriyor. Alacak şirketin bunu göz önünde bulunduracağına inanıyorum. Germania’yı Germania yapan rotalardan biri kesinlikle Türkiye’dir.
Ayrıca çalışanların durumu da çok hassas. Kulakları şirkette olumlu bir haber bekliyorlar.
Satın alacak şirket nasıl bir rota çizer bilemem ama umarım rotası Türkiye’den şaşmaz…
Yorumlar Tüm Yorumlar (81)