29 Nisan 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Single engine taxi yapin 3 dakika once second engine fire up yapin ve inisten sonra ayni olay yakit fiyati yariya duser. Bu IST meydani yapilmadan once TUrk Pilotlar dernegine proje sorurmadimi . Dunyanin her tarafinda normal taxi zamani 12 dakikadir taxi fuel bu dur. THY zengin $500 ,000 gunde kayip hic bir sey degil. Yeni Zellandaya Dis isleri ve ekipi Emirates ile gitmedi ve THY ozel ucagi ile gitdi. Pastor Brunson ne yapiyor bu gunlerde onu merak ediyorum ?
  • Bahsedilen maliyet Atatürk Havalimanında yapılan ortalama taksi süresi artı kalkış sırasında beklerken oluşan maliyetden fazla olarak ortaya çıkan extra maliyet midir? yoksa İstanbul Havalimanında gerçekleşen ortalama taksi süresinin maliyeti midir? Sonuçta uçaklar Atatürk Havalimanında park yerinden pist başına ışınlanmıyor du değil mi?
  • E-5 SEFAKÖY METRO NE ZAMAN YAPILACAK???. TAM ANA ARTER ÜZERİ.O BÖLGE VE E5 ÜZERİNDE BİR DÜNYA ÇALIŞAN PERSONEL VAR.BU HİÇ GÜNDEMDE YOK. !!! BİR KEPÇE DAHİ VURULMADI. E5 SEFAKÖY E !
  • Bu taksi olayı iç hat terminali pistin en uzak noktasına yapıldı diye böyle dillendiriliyor. Yoksa 20 dk yi aşan taksi süresi yok dış hatlarda F korugune yani en uzak dış hat köruge park etseniz bile . Hatta geniş gövde uçaklar A korugune yani pistin dibindeki koruklere parkediyor. THY uzun menzilli uçuşlarda hem taksi süresinden hem de havada bekleme süresinden ciddi kar ediyor şu an. 400 dolar maliyet İç hat uçuşları yoğun olan şirketler için doğru olabilir. Ama maliyet kalemleri her havayolu şirketi için aynı değil. Atlasin o kadar maliyeti arttı THY nin de bu kadar arttı diye hesap yapmak pek mantıklı değil. .
  • Yeni havalimanı YOLCU ODAKLI DEĞİL; Ulaşım sorun; metro yok, çok uzak, ücretsiz yol yetersiz. İç hat dış hat tek giriş noktasından, içeride katlar arası transferler, uzun yürüyüşler olmayan dahili raylı ulaşım. Bitmeyen taksi süresi. EKİP ODAKLI DEĞİL; Thy terminali ve yolcu terminali arası gereksiz uzak. Aracı olmayanın tek şansı 15 dk da bir kalkan Havaist. Minimum 10 dk extra yol. Şehir dışı; oturmuş düzen bozucu, ev değiştirmek, çocuk okulu değiştirmek ve bilimum problem. Uzun uçuş sonrası extra 1 saat araba kullanan ekipte yakında kazalar başlar. ŞİRKET ODAKLI DEĞİL; extra taksi mesafesi, dünyanın hiç bir hava limanında olmayan aşırı dik eğimler sebebiyle tek motor taksi de yapılamıyor maliyet duble. Airbusların uzun taksi sebebiyle aşırı ısınan frenleri soğutma maksatlı iniş takımlarını geç yukarı alma uygulaması sonucu extra yakıt harcamaları, bölgesel hava durumu sebebiyle kaptanların emniyet maksatlı extra yakıt taşıma ihtiyacı ve o yakıtın tüm uçuş boyunca taşınmasının da maliyeti. Örneğin 10 dk extra bekleme yakıtının tüm uçuş süresince taşınmasının da bir yakıt gideri olur. Bunlara ilave hava durumundan pas geçmeler ve buzlanma önleme işlem giderleri vs. EMNİYET ODAKLI DEĞİL; Atatürk hava limanına göre daha rüzgârlı, soğuk, Karadeniz nemini direk alan tepelere yapılan meydan extra yağış, sis vs alacak. Kuş göç yolu ve termos gibi sulak araziye yakın olması kuş çakmalarını arttıracak. Pist kuzeye bayır aşağı ve Güney’i tepelik ve tepelerde rüzgar enerji santralleri var. Güney’e yaklaşan pas geçerken tek motora kalırsa yüksek gradyent sağlayabilmeli, pist taksi isimlendirme mantığı çok karışık ne kadar dikkat edilirse edilsin çok hata oluyor umarım bir kaza olmaz.
  • hiç unutmam litaratüre birinci gaziantep meydan muharebesi diye geçer, bir uçak dolusu antep yolcusu pgs yer hizmetleri personeline saldırmış linç etmek istemişti. yanlış hatırlamıyorsan hava şartları gecikmesi vardı. Bilenler hatırlayacaktır nöbetçi müdür Serkan ölçek bir yumruk ile bir yolcuyu videonun kadrajından çıkararak gönülleri feth etmiş tüm pgs ofis haberi alarak vardiya değişim saatinde olan bu duruma kravat kart fırlatıp aşağı koşmuştu. evire cevire bir kadın personeli döven yolcularla süren şiddetli çarpışmaya TGS personeli ve polis de müdahale etmiş adeta personel can pazarı yaşamıştı. o zamanlarda kara listenin önemi çok konusuşmuş ve pgs sağlam yaptırımlar uygulamıştı. aah aah ne günlerdi :D
  • Fatih Bey, Atatürk havalimanında uçakların inememesi ve havada tur atması sebebi ile oluşan yakıt maliyeti ile ilgili de bilgi verebilir misiniz? Yeni havalimanında bu maliyetin çok daha az olduğunu biliyoruz. Atatürk havalimanı havada ekstrada oluşan yakıt maliyeti ile Yeni havalimanı ekstra taksi maliyetlerini kıyaslayabiliyor musunuz?
  • Oyle bir pompalamasyon yaptılar ki 6 bağımsız pist olacak diye. Halbuki gerçekler öyle mi Gerçekten ama gerçekten aziz nesin fıkrası olacak seyler oluyor. Kimse de korkusundan konuşamıyor. Her seyi her yeri garabet.
  • Fatih Akdeniz yazınızı okudum çok önemli olaylara değinmişsiniz,asıl önemli bir konu daha var IGA 'nın uçak başına çok yüksek fatura çıkarması biz yabancı ve yerli havayolları olarak ileriki aylarda zor durumda bırakacaktır IGA burada tama bir yasal tefecilik yapmakta havayollarının rekabet gücünü tamamen zayıflayacaktır.Bu tefeciliğe IGA 'nın bir an önce son vermesi lazım sayın ulaştırma bakanı bunlardan haberi yokmu acaba sormak isterim.Daha çok yazacak sözlerim var ama sizleri uzun yazılarla meşgul etmek istemem.Not IGA'nın uçak başına fatura kaç euro algını merak edenler varsa çalıştıkları havayollarının muhasebe sine sorsunlar. Saygılarımla
  • Yorumlar son derece haksiz ve sacma; evet dogu tarafta pist olsa iyi olurmus ancak havada atilan turlardaki ve kalkis sirasinda beklemedeki yakit maliyetleri bu rakami zaten katlar ayrica diger pistte seneye hizmete girecegi icin sorun olmayacaktir. Zaten tum etap lar bitirildiginde bu tartismalar cok anlamsiz kalacak. Havalimani cok guzel ve yakisir olmus.Zaman icinde islevselligini hep birlikte gorecegiz

500 bin dolarlık taksi! Bilet fiyatları artacak mı? – Ya sosyal medyaya yansımasaydı?

İstanbul Havalimanı’nın ilk fazının tam olarak faaliyet geçmesinin ardından her geçen gün yeni tespitler ortaya çıkıyor.

Büyük taşınma sonrasında çok ağır bir sorun yaşanmadı. Bunun sebebi ise 29 Ekim’deki açılışın ardından 31 Ekim’de başlayan ve kademeli olarak artırılan seferler olarak gösteriliyor. Yani böyle başlaması en azından aksaklıkların tespiti ve giderilmesi açısından doğru bir yöntem oldu gibi görünüyor. Sektördeki ortak görüş bu.

İstanbul Havalimanı’ndaki şu an için en büyük sorunun havayolu şirketlerinin artan maliyetleri desek sanırım yanılmış olmayız. Çünkü havalimanının hem terminal hem de apron anlamında oldukça büyük olması bazı gider kalemlerini etkiledi. Tabi en büyük gider kuşkusuz yakıt gideri oldu.

Geçtiğimiz günlerde İGA Ceo’su Kadri Samsunlu da bildiğiniz gibi uzun taksi sürelerinden bahsetti. İki pistin paralel yapılmasındaki hataya değindi. Ancak tabi bu inşaat odaklı bir düşünce olduğu için havacılıkta doğuracağı sonuç ne yazık ki düşünülemedi.

Hafta içinde Atlasglobal’in yeni kabin kıyafetlerinin tanıtım gecesine katılıp çekim yaptım. Burada Atlasglobal’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ile konuşma fırsatım oldu. Kendisine özellikle bu konuyu sordum.

Maliyetler ne durumda dedim. Aldığım cevap tahmin ettiğim gibiydi. Kendi şirketleri açısından yanıt verdi Murat Bey. Dedi ki; ‘İki pistin yan yana olması şirketler için iyi olmadı. Taksi süreleri arttı. Bu da uçuş başına 400 dolar daha fazla maliyet artışına neden oldu bizim için. Eğer pistin biri terminalin doğu tarafına yapılmış olsaydı taksi süreleri yarı yarıya azalacaktı’.

Murat Ersoy’un açıklamasındaki rakam ilk etapta çok yüksek gelmeyebilir belki ama yapılan uçuş sayısını baz aldığınızda bu miktar ciddi seviyelere ulaşıyor.

Türk Hava Yolları İstanbul Havalimanı’ndan yapılan seferlerin yüzde 70’nin sahibi durumunda. Yani günde ortalama 900’e yakın sefer yapıyor. Bu durumda THY’nin uzun taksi sürelerinden dolayı kaba bir hesapla günlük ek maliyeti 350 bin doları aşıyor.  Diğer şirketlerin de aynı sebeple artan maliyeti 100 bin doları rahatlıkla aşarken, ortaya günlük 500 bin dolara yakın bir ek maliyet olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

Bunun üzerine operasyon için ek maliyetleri de hesaba kattığınızda rakam daha da büyüyor.

Pistlerden birinin doğu tarafına yapılmamış olması basit gibi görünse de günlük yarım milyon dolara mal olabiliyor.

Murat Ersoy’a bu durumun bilet fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceğini de sordum. Kesin bir yanıtla fiyat artışına neden olmayacağını söyledi.

‘Bilet fiyatlarını pazar şartları belirler’ dedi ve ekledi; ‘Maliyetler bilet fiyatlarını belirlemez. Eğer şirket olarak maliyet açısından başa çıkamayacağınız bir durum olursa seferde azalmaya gidiyorsunuz. Fiyatları artıramıyorsunuz’ dedi.

Zaten 3. pistin açılmasıyla bu sorun yarı yarıya azalacak. Yıl sonunda ya da 2020’nin başında açılması planlanıyor yeni pistin. Şirketler sanırım dört gözle pistin açılmasını bekliyor artık.

Bu arada Murat Ersoy, Atlasglobal’in geniş gövde operasyonlarında artışa gideceğini ve geniş gövdede filo artışı yapılacağını da ekledi. Yani Atlasglobal yeni havalimanında kış döneminin ardından ciddi bir büyümeye geçecek. Onu da belirtmiş olayım.

Ayrıca kendi alanlarında yolcular için kolaylaştırıcı çalışmalara da başladıklarını ifade etti Murat Ersoy. Yeni havalimanının oldukça büyük olması biliyorsunuz şimdilerde yolcuların da bazen işini zorlaştırabiliyor. Ancak şirket olarak Atlasglobal, kendi yolcuları için çok daha kolaylaştırıcı çalışmaların içinde şu sıralar. Yakında bu detaylar da ortaya çıkacaktır.

Kimisinin listesi kara, kimisininki beyaz!

Geçtiğimiz Perşembe günü İstanbul Havalimanı’nda akıllara ziyan bir olay yaşandı bildiğiniz gibi. Bir yolcu, Çelebi personeline akıllara gelmesi halinde bile ürpereceğiniz sözler sarf etti. Haberi ilk yayına alan yayın organlarından biriydi AirportHaber.

Olay, sonrasında da sosyal medyada 1 numaralı gündem maddesi oldu.

Bu olay benim aklıma kara liste uygulamasını getirdi. Bu tür durumlarda şirketler bazı yolcuları kara listeye alır ve kendisine bilet satışı yapmaz. Bu durum Avrupa başta olmak üzere dünyanı bir çok yerinde uygulanan bir yöntem.

Peki bizim ülkemizde durum ne? Hangi şirketler kara liste uygulaması yapıyor?

Mesela Türk Hava Yolları, Anadolujet ve Sunexpress’te kara liste uygulaması yok. THY’de olmaması şaşırttı değil mi?

Onur Air de kara liste uygulaması yapmayan şirketler arasında.

Türkiye’de bunu uygulayan şirketler sadece Atlasglobal ve Pegasus…

Aslında işin ilginç tarafı şirketlerin özellikle dolandırıcılık vakalarında bu uygulamaya gitmesi. Yani yolcu-personel tartışmalarında ya da sorunlu yolcu gibi durumlarda açıkçası yolcuyu kara listeye almak pek izlenen bir yol değil. Ama bu durumun saniye saniye kaydedilmesi sonrasında şirketlerin bu kararını tekrar gözden geçireceğine inanıyorum. Zaten Atlasglobal olay sonrasında yaptığı açıklamada gerekenin yapılacağını bildirmişti.

Bir de şunu çok merak ediyorum. Olay eğer bu kadar konuşulup o yolcuya öfke kusulmasaydı, acaba hakarete uğrayan o hanıma şirketler tarafından bu kadar destek verilir miydi, yoksa ‘yolcunun üzerine yürüdüğün görüldü’ diyerek görevden el mi çektirilirdi?

500 bin dolarlık taksi! Bilet fiyatları artacak mı? – Ya sosyal medyaya yansımasaydı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Cok basit ~ 6 yıl önce
Single engine taxi yapin 3 dakika once second engine fire up yapin ve inisten sonra ayni olay yakit fiyati yariya duser. Bu IST meydani yapilmadan once TUrk Pilotlar dernegine proje sorurmadimi . Dunyanin her tarafinda normal taxi zamani 12 dakikadir taxi fuel bu dur. THY zengin $500 ,000 gunde kayip hic bir sey degil. Yeni Zellandaya Dis isleri ve ekipi Emirates ile gitmedi ve THY ozel ucagi ile gitdi. Pastor Brunson ne yapiyor bu gunlerde onu merak ediyorum ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fark mı ? ~ 6 yıl önce
Bahsedilen maliyet Atatürk Havalimanında yapılan ortalama taksi süresi artı kalkış sırasında beklerken oluşan maliyetden fazla olarak ortaya çıkan extra maliyet midir? yoksa İstanbul Havalimanında gerçekleşen ortalama taksi süresinin maliyeti midir? Sonuçta uçaklar Atatürk Havalimanında park yerinden pist başına ışınlanmıyor du değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gominist ~ 6 yıl önce
Havada atılan fazladan turlar zaten sıfır maliyet ile atılıyor havada olduğu için uçak oksijenle uçuyordu.
Gy ~ 6 yıl önce
Hiç uçtun mu yeni havalimanından?40 dk taksi yapılıyor,atatürkte genelde 10-20dkda iş bitiyordu.dolan da dolan
E5 METRO? ~ 6 yıl önce
E-5 SEFAKÖY METRO NE ZAMAN YAPILACAK???. TAM ANA ARTER ÜZERİ.O BÖLGE VE E5 ÜZERİNDE BİR DÜNYA ÇALIŞAN PERSONEL VAR.BU HİÇ GÜNDEMDE YOK. !!! BİR KEPÇE DAHİ VURULMADI. E5 SEFAKÖY E !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10 dk fazla ~ 6 yıl önce
Bu taksi olayı iç hat terminali pistin en uzak noktasına yapıldı diye böyle dillendiriliyor. Yoksa 20 dk yi aşan taksi süresi yok dış hatlarda F korugune yani en uzak dış hat köruge park etseniz bile . Hatta geniş gövde uçaklar A korugune yani pistin dibindeki koruklere parkediyor. THY uzun menzilli uçuşlarda hem taksi süresinden hem de havada bekleme süresinden ciddi kar ediyor şu an. 400 dolar maliyet İç hat uçuşları yoğun olan şirketler için doğru olabilir. Ama maliyet kalemleri her havayolu şirketi için aynı değil. Atlasin o kadar maliyeti arttı THY nin de bu kadar arttı diye hesap yapmak pek mantıklı değil. .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fy ~ 6 yıl önce
İlk önce yeni limanda uç sonra yorum yap en az 20 dk sürüyor.
RANT ODAKLI ~ 6 yıl önce
Yeni havalimanı YOLCU ODAKLI DEĞİL; Ulaşım sorun; metro yok, çok uzak, ücretsiz yol yetersiz. İç hat dış hat tek giriş noktasından, içeride katlar arası transferler, uzun yürüyüşler olmayan dahili raylı ulaşım. Bitmeyen taksi süresi. EKİP ODAKLI DEĞİL; Thy terminali ve yolcu terminali arası gereksiz uzak. Aracı olmayanın tek şansı 15 dk da bir kalkan Havaist. Minimum 10 dk extra yol. Şehir dışı; oturmuş düzen bozucu, ev değiştirmek, çocuk okulu değiştirmek ve bilimum problem. Uzun uçuş sonrası extra 1 saat araba kullanan ekipte yakında kazalar başlar. ŞİRKET ODAKLI DEĞİL; extra taksi mesafesi, dünyanın hiç bir hava limanında olmayan aşırı dik eğimler sebebiyle tek motor taksi de yapılamıyor maliyet duble. Airbusların uzun taksi sebebiyle aşırı ısınan frenleri soğutma maksatlı iniş takımlarını geç yukarı alma uygulaması sonucu extra yakıt harcamaları, bölgesel hava durumu sebebiyle kaptanların emniyet maksatlı extra yakıt taşıma ihtiyacı ve o yakıtın tüm uçuş boyunca taşınmasının da maliyeti. Örneğin 10 dk extra bekleme yakıtının tüm uçuş süresince taşınmasının da bir yakıt gideri olur. Bunlara ilave hava durumundan pas geçmeler ve buzlanma önleme işlem giderleri vs. EMNİYET ODAKLI DEĞİL; Atatürk hava limanına göre daha rüzgârlı, soğuk, Karadeniz nemini direk alan tepelere yapılan meydan extra yağış, sis vs alacak. Kuş göç yolu ve termos gibi sulak araziye yakın olması kuş çakmalarını arttıracak. Pist kuzeye bayır aşağı ve Güney’i tepelik ve tepelerde rüzgar enerji santralleri var. Güney’e yaklaşan pas geçerken tek motora kalırsa yüksek gradyent sağlayabilmeli, pist taksi isimlendirme mantığı çok karışık ne kadar dikkat edilirse edilsin çok hata oluyor umarım bir kaza olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAW-PGS ~ 6 yıl önce
hiç unutmam litaratüre birinci gaziantep meydan muharebesi diye geçer, bir uçak dolusu antep yolcusu pgs yer hizmetleri personeline saldırmış linç etmek istemişti. yanlış hatırlamıyorsan hava şartları gecikmesi vardı. Bilenler hatırlayacaktır nöbetçi müdür Serkan ölçek bir yumruk ile bir yolcuyu videonun kadrajından çıkararak gönülleri feth etmiş tüm pgs ofis haberi alarak vardiya değişim saatinde olan bu duruma kravat kart fırlatıp aşağı koşmuştu. evire cevire bir kadın personeli döven yolcularla süren şiddetli çarpışmaya TGS personeli ve polis de müdahale etmiş adeta personel can pazarı yaşamıştı. o zamanlarda kara listenin önemi çok konusuşmuş ve pgs sağlam yaptırımlar uygulamıştı. aah aah ne günlerdi :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halil ~ 6 yıl önce
Fatih Bey, Atatürk havalimanında uçakların inememesi ve havada tur atması sebebi ile oluşan yakıt maliyeti ile ilgili de bilgi verebilir misiniz? Yeni havalimanında bu maliyetin çok daha az olduğunu biliyoruz. Atatürk havalimanı havada ekstrada oluşan yakıt maliyeti ile Yeni havalimanı ekstra taksi maliyetlerini kıyaslayabiliyor musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halil ~ 6 yıl önce
Havada tur atma olayı her Allah’ın günü olmuyordu zeki kardeşim. Taksiyi her Allah’ın günü yapıyoruz. Daha basit nasıl anlatayım.
Ucucu ~ 6 yıl önce
Havada tur atmasan bile 15 ucaklik inis kuyruguna giriyordun simdi ise bu yari yariya indi.Ozellikle yaz aylarindaki hava trafigi yakit maliyetlerini indirecektir.
Havacı ~ 6 yıl önce
Yaklaşma yollarının uzamasını da yorumlatsana, hatta bunun sabiha’ya etkisini
koko kemal ~ 6 yıl önce
daha o dersi gormedi :DDDD
Halile Cevap ~ 6 yıl önce
Halil ya hic ucmuyordun yada ucaklari tel orgulerin disindan seyrediyorsun, tamam muhalifsinde kor olma, en basit adana ucusu normal ucus 1.05 dk Ataturk ucuslarinda bak bakalim surelerine 1.25
Verimlilik? ~ 6 yıl önce
Oyle bir pompalamasyon yaptılar ki 6 bağımsız pist olacak diye. Halbuki gerçekler öyle mi Gerçekten ama gerçekten aziz nesin fıkrası olacak seyler oluyor. Kimse de korkusundan konuşamıyor. Her seyi her yeri garabet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı havayolları ~ 6 yıl önce
Fatih Akdeniz yazınızı okudum çok önemli olaylara değinmişsiniz,asıl önemli bir konu daha var IGA 'nın uçak başına çok yüksek fatura çıkarması biz yabancı ve yerli havayolları olarak ileriki aylarda zor durumda bırakacaktır IGA burada tama bir yasal tefecilik yapmakta havayollarının rekabet gücünü tamamen zayıflayacaktır.Bu tefeciliğe IGA 'nın bir an önce son vermesi lazım sayın ulaştırma bakanı bunlardan haberi yokmu acaba sormak isterim.Daha çok yazacak sözlerim var ama sizleri uzun yazılarla meşgul etmek istemem.Not IGA'nın uçak başına fatura kaç euro algını merak edenler varsa çalıştıkları havayollarının muhasebe sine sorsunlar. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yeni havaliman ~ 6 yıl önce
Yorumlar son derece haksiz ve sacma; evet dogu tarafta pist olsa iyi olurmus ancak havada atilan turlardaki ve kalkis sirasinda beklemedeki yakit maliyetleri bu rakami zaten katlar ayrica diger pistte seneye hizmete girecegi icin sorun olmayacaktir. Zaten tum etap lar bitirildiginde bu tartismalar cok anlamsiz kalacak. Havalimani cok guzel ve yakisir olmus.Zaman icinde islevselligini hep birlikte gorecegiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737 FO ~ 6 yıl önce
Çok güzel ve gerekli bir havalimanı ancak havada bekleme yapmıyor gibi görünsekte s çizerek yaklaşma yapıyoruz ve aynı yakıtı yine yakıyoruz amaç eleştirmek değil bir an önce optimum akılcı çözümler üretmek şirkete aklımıza gelen bütün fikirleri iletmek ve maliyetleri azaltmak zorundayız. Yukarıda belirtilen rakam cidden çok can yakıcı bir an önce üstesinden gelmeliyiz.
Saw ~ 6 yıl önce
Yeni havalimanının açilması ile tüm yaklaşma ve tırmanma paternleri değişti bekleme yapılmasada daha fazla yol katediliyor sadece İST de değil aynı oranda Saw hava limanındada uçuş yolları uzadığı için yakıt sarfiyatı arttı bu değerlendirme yapılırken her iki meydandada uzayan paternler nedeni ile yakılan fazla yakıtlar birlikte değerlendirilmelidir .biz petrolü dişardan alıyoruz !

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000