Yazıya niye böyle giriş yaptığımı da şöyle izah edeyim; Geçen hafta Atlasjet Havayolları'nın uçuş okulu AFA'nın ikinci mezuniyet töreni vardı. O gece de Murat Ersoy'un yaptığı açıklamalar açıkçası Türk Sivil Havacılığı açısından değerlendirildiğinde çok hoşuma gitti.
Türkiye'de devlet destekli THY'nin hırçın büyümesi, babadan zengin Ali Sabancı'nın Pegasus'u para fonlayarak büyütmesi Onur Air'in sessizliğe gömülmesi, Borajet'in bölgesel havacılık adına çabasına destek çıkılmaması havacılık adına endişelerimi hat safhada tutuyordu.
Öteden beri Avrupa pazarının bittiğini, işçi taşıma ile havacılık çarkının döndürülemeyeceğini söyleyen ben, Atlasjet'in yeni pazar arayışlarını ve bu pazar arayışlarını da bulduğu pazarlara cesurca kurduğu havayolu şirketleri ile pekiştirmesi açıkçası alkışlanacak olay.
Murat Ersoy Kırgızistan'da, Kazakistan'da, Ukrayna'da ve Irak'ta havayolu kurduğunu açıkladı. Açıkçası Irak'ta kurulan şirketin adından haz etmesem bile havacılığımızın tıkanma noktasına geldiğini düşündüğüm anda atılan bu adımlar umutlarımın yeşermesine neden oldu.
Umarım Atlasjet'in attığı bu maya tutar ve diğer şirketlerimiz de başka pazarlarda aynı girişimciliği yapmak için adım atar.
Ancak şurada net bir şekilde ifade edeyim ki, diğer şirketlerimizin bu tür girişimleri olacaksa mutlaka başka noktalar bulmalılar. Özellikle Afrika bölgesi bu konuda çok aç ve havacılığı bilmiyorlar. Biz onlara önder olabiliriz. Boşluğu başkaları doldurmadan bizim elimizi çabuk tutmamız gerekir.
Atlasjet'in kurduğu bu şirketler Türkiye'den çok sayıda pilota da iş kapısı açacak. Para kazanmak için illaki Türkiye'de olmak gerekmiyor. O yüzden geçmişte bazı şirketlerin pilotları "Ben oraya gitmem, ben buraya gitmem" gibi tercihlerde bulunmuşlar ve daha sonra işsiz kalmışlardı. Mesleği seviyorsan her yere ve her yerde uçarsın.
Atlasjet'in önümüzdeki yıl daha büyük sürprizleri olacak. Şimdiden işaretlerini alıyorum.
Gelelim Atlasjet'in uçuş okulu Atlantik Uçuş Akademisi'ne.
Bu okulun en büyük özelliği diğerleri gibi sadece ticari olmamak. Hepimiz biliyoruz ki birçok pilot okulu battı ya da yerlerde sürünüyor. Elle tutulur Ayjet ile AFA kaldı. Ayjet daha çok ticari amaçla kurulmuş bir şirket. Yani buradan mezun olan arkadaşlar kendilerine iş aramak zorunda kalıyorlar. AFA'da iş garantisi var. AFA öğrencileri mezun olur olmaz Atlasjet Havayolları'nda sağ koltuğa oturuyorlar. İleride belki AFA' da Ayjet gibi olabilir ama şu bir gerçek ki eğittiği pilot adayını kendi filosunda istihdam ediyorsa demek ki bu okulun eğitimi çok kaliteli.
AFA, Atlasjet Havayolları'nın CEO'su Orhan Coşkun'un projesi. İkinci mezuniyet töreninde Orhan Coşkun şu cümleleri sarf etti bana: "Yeni pilot olan bu arkadaşlarla gurur duyuyorum. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan imtihanda bu kadar başarılı bir sonuç getiren başka bir okul olmamıştır"
Bu başarı Orhan Coşkun'un göğsünü kabartmış olmalı ki övünerek anlatabiliyor. Bu başarının arkasında seçilen ekipte çok önemli. Sermed Temizkan AFA'nın Genel Müdürlüğü'nü yapıyor. Hem mütevazi hem de otoriter. İşini yaparken disiplini elden bırakmıyor. Ancak insani değerleri de üst düzey bir yönetici. Onlarca yönetici adayı arasından cımbızla çekilip alınmışçasına genel müdürlük görevine getirilen Sermed Temizkan AFA için biçilmiş kaftan.
Bugüne kadar Sermed Temizkan için hiçbir yazı yazmadık. Önce ortaya çıkaracağı ürünü görmek istedik. İşte o meyveler ortaya çıktıkça bu yazı kaleme döküldü.
Atlasjet, AFA'sıyla, tekniğiyle, yurtdışında kurduğu şirketlerle havacılığımıza güven aşılıyor. Umarım AFA gibi yurtdışında kurulan şirketler de meyvesini verir ve diğer şirketlerimize örnek olur.
Yorumlar Tüm Yorumlar (36)