24 Aralık 2018, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Çürüme Neresinden Başlarsa Başlasın, Kokmuş Balık Yenmez.



Canlı organizmaların yaşamları noktalandıktan sonra ilk çürüyen organları mide ve bağırsaklar olup göz ve beyin daha sonra geliyor. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek vb. Balığın durumu da bunun benzeri

Balık satıcısı, tezgâhındaki balıklara hem su serpmekte hem de “taze balık bunlar, denizden yeni yakalandı” diye bağırmaktadır. Balıkçı tezgâhına yaşlı bir adam yaklaşır. Balıklara şöyle bir baktıktan sonra, iri bir balık alır eline ve balığın kuyruğunu koklar.

Bunu gören balıkçı “Ne yapıyorsun amca, balık koksa başından kokar sen neden kuyruğundan kokluyorsun?” diye bağırarak sorar. Balığı kuyruğundan koklayan adamın cevabı hazırdır: “Bu balığın baştan koktuğu belli. Ben kokuşma kuyruğa kadar gelmiş mi diye ona bakıyorum.”

25 Aralık 2015 de bir yazı yazmıştım. “Balık Baştan Kokar ya “ başlıklıydı. Özetle bu yazıda bir şirketin başındakiler böyle olursa onların altındakiler nasıl olura getiriyordum lafı.  Bundan bir sene sonra Mustafa Ülkü Caner beyin 04 Aralık 2016’da yazdığı bir yazıyı okudum. Onun başlığı benimkine tamamı ile tersti. “ Balık Baştan Kokmaz.  “. Anlatımı bilgim dâhilinde olan sektör yaşanmışları ile yan yana koydum. Balık baştan kokar sözünü yaşanmışların yanına koyunca herhalde öyle demek işimize, kolayımıza geliyor belki de diye düşündüm. Topu tepelere havalandırıp kurtarıyoruz kendimizi aklımızca. Sorun baştakilerde.  Mustafa Ülkü Caner beyin yazısından kısa bir alıntıyı da bu arada sizlerle paylaşmak istedim.

“ Balığın tüm gövdesi kokar, ancak ağzı açık olduğu için pis kokular en kolay ve çok ağızdan çıkar. Zira balığın tüm gövdesi, özellikle yeme- içme, yani sindirim organları, çürüyünce, koku ne yapsın? En kısa ve kolay, yani açık yoldan, dışarı çıkar.  Yani; “BALIK BAŞTAN KOKMAZ, BALIĞIN TÜM GÖVDESİ KOKAR, SADECE AĞZI AÇIK OLDUĞU İÇİN, KOKU BAŞ KISMINDA YER ALAN AĞIZDAN ÇIKAR”    Yazının son cümlesi ise ‘” Tüm toplum olarak yavaş yavaş aynaya bakma zamanımız geldi. Umarım, çok geç olmamıştır.”şeklinde”.

Öncelikle balığın kokuşmasına bu açıdan yaklaşmadan önce bu konudaki görüşümü çeşitlendiren Sn. Caner’ e teşekkürler ediyorum.

Yukarıdaki yaklaşımdan yola çıkarak soralım kendimize. Etrafımıza dikkatlice bakınca ne görüyoruz? Bozulmayan bir şey kaldı mı toplumumuzda. İnsanların birbirine gösterdiği saygının esamisi yok ortada. Sevgi sözünü kullanmak ise bir lüks oldu. Birbirimizi sevmiyor, bir adım öte nefret ediyoruz. İnsanlar birbirinin yaşadığı kötülüklere sevinir oldu.  Dürüstlük dağa kaçmış, yanına sadakati de almış üstelik. Uzaktan bakınca bile göründüğü üzere dağ çok yüksek. Tırmanıp arayamazsın. Hadi tırmandın diyelim arayıp bulamazsın. Haksızlığa itiraz etmek yok. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın hesabı. Kurumlara bağlılık gaz oldu, uçtu. Siyasi partilere duyulan bağlılık dışında.  Onda da kişisel menfaatin çok çok önemli bir yerinin olduğu hatta öne çıktığı da ortada.            

Merakım o ki, yukarıda saydıklarım kötü davranışların tümünü tepedekilere bakıp mı kendimize huy ediniyoruz. Şimdi bizim tepemizdekiler çürümüşte onların kokusu mu üstümüze siniyor?  Galiba tersini de düşünmemiz gerek. Kendimiz kokuyor olmayalım?

Geçen Haftaki yazımda Napolyon Bonapart’ın “Ahlak olmayan yerde Kanun Bir Şey Yapamaz “ sözünü kullanmıştım. Napolyon bundan tam 249 yıl önce doğmuş,197 yıl önce ölmüş. Ulu Peygamber Efendimiz ( SAV ) başta olmak üzere, Hz Ali’nin. Mevlana’nın ve eskiden yaşamış birçok alim kişinin ahlak üzerine söyledikleri binlerce söz var kayıtlarda. Birkaç tanesini sizlerle paylaşmak istedim. Göreceğiniz üzere bu zatı muhteremlerin hepsi günümüzden yüzlerce yıl önce yaşamış ve ölmüşler.

İktisat geçimin, güzel ahlak da dinin yarısıdır./ Hz. Muhammed (sav.) (571- 632 )  - Her şey çoğaldıkça ucuzlar,fakat edep çoğalınca değeri artar/  Hz.Ali (  599-661) - Edepli edebinden susar,edepsiz ben susturdum zanneder/  Mevlana ( 1207-1273 ) - Adaletin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilemez/  Montaigne ( 1533-1592 ) - Ahlak, cemiyetin temelidir./ François Rene de Chateaubriand ( 1768–1848 )”

Düşünüyorum. Peygamberimiz (SAV ) Hz. Ali, Mevlana Celalettin Rumi ve diğer âlim insanlar durdukları yerde mi ahlakın önemini vurgulayan sözler söylemişler? Buna neden gerek görmüşler?  O devirlerdeki yaşananlar mı onları bu bu sözleri söylemeye yöneltmiş?. Sanki bu olasılığı kabullenmek daha kolay gibi ne dersiniz?  Bu kabulden sonra acaba şu sözünde doğruluğunu düşünebilir miyiz? Evet; dünya ve insan var olduğundan bu yana ahlaki sorunlar her zaman mevcut olmuş. Başka bir deyişle bu sorunlar yalnız bizlerin yaşadığı devirde yaşanmıyor. Sizce ahlaki sorun bazı insanların mayasında varmış dersek ayıp mı etmiş oluruz?

Evet, topu yukarılara atıp kendimizi sürekli mazur gösterme peşindeyiz. Balık baştan kokarmış diyoruz ya. .Acaba baştakiler mi bize birbirinizi sevmeyin, saymayın diyor? Dürüst olmamamızı, çalıştığımız kurumlara bağlanmamamızı söyleyende onlar mı? Birinin kötü bir duruma düşmesinden sevinç duymalısınız diye tembihatta onlardan mı, baştakilerden mi geliyor bizlere. Hadi onlar bizi bu kötülüklere yönlendiriyorlar diyelim. İyi de neden onlara uyuyoruz ki?  Bu da bir karakter zafiyeti değimlidir? Dürüst olmaya çalışıp, kendimizi zorlayıp itiraf etmeliyiz.  Aynaya bakıp söylesekte olur. Bu terkip bozukluğu bazılarımızın hamurunda var. Var ki yaşamımızın sonunda cehenneme bile kabulümüzü zorlaştıracak günahlar işliyoruz. Hile, hurda, espiyon, çamur atma, Kul hakkı yemek vb. her türlü günah var bizim türün bazıların da. Olmayan ise, eksik olan ise ahlaki değerler. Sonra balık baştan kokar.

“Herhangi bir kuruma, ülkeye, mesleğe yöneticiler seçilecekse, hak eden seçilmeli, toplumu bozacak, onları yanlış yönlendirecek kişilerden uzak durulmalıdır. Evde babalar, okulda müdür, sınıfta öğretmen lider konumundadır. Başka ortamlarda da her zaman için bir lider veya yönetici bulunur. Onların hal ve hareketleri, davranışları huyları idare ettikleri kişileri de etkileyecektir. Eğer liderler iyi olursa, idaresi altındakiler de iyi olacaktır. Yöneticiler olumsuz davranışlar sergilerlerse, bu davranışlar onların yönettiği kişilerde de görülecektir.” Bu paragrafı ben kaleme almadım. Bu yazıda İfade etmeye çalıştıklarımın tersini söylüyor. Evet; çalışanların; kurumun yöneticilerinin tutum ve davranışlarından etkilenmeleri kaçınılmaz. İnsan yapısı böyle.  Ancak bu etkilenmenin bir ölçüsü mutlak ve mutlak olmalı. O ölçü nasıl mı belirlenir? Herkes kendi ölçüsünü kendisi belirler. Ve de bunu belirleyen çalışanın karakter yapısıdır. Söz konusu yapı bozuksa etkilenme sözü anlam değiştirir ve konum fikir ve görüş esaretine kadar gider. Terazi bu nedenle doğru tartmıyor. Balığın da neresinden kokmaya başladığını belirlemek mümkün olmuyor.

Sektörümüzdeki kurumların yönetim halkalarında tabii ki hiçbir pis kokunun üzerlerine bulaşmasına müsaade etmeyen yöneticiler de var.  Etraftaki kokuşmuşluğa rağmen yine de mevcut şartlarda elden geldiğince yöneticilik yapmaya çalışıyorlar. Eh hafiften akrobasi de yapıyor gibiler. Allah onlara kuvvet ve tahammül gücü versin..Bu tür yöneticilerimize ve  görev yaptıkları kuruluşlara  saygılar sunuyorum.

Çürüme Neresinden Başlarsa Başlasın, Kokmuş Balık Yenmez.

Yorumlar

bb ~ 6 yıl önce
ya dayı sen ne diyon hiç bir şey anlamıyorum yazdıklarından

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP bb ~ 6 yıl önce
DAYICIĞIM EN İYİSİ BOŞVER VE OKUMA.
Sn Çetin bey ~ 6 yıl önce
Değerli üstad,yine çok güzel bir yazı olmuş,anlayana ve anlamak isteyene tabii. Ben de Hz Ali'den bir söz nakletmek isterim'gerçeğin ve dürüstlüğün hatrını dostun hatrına yeğ tutmalıyız'. Size ve ailenize iyi seneler dilerim. Saygılar, hürmetler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN. ÇETN ~ 6 yıl önce
TEŞEKKÜRLER EDİYORUM. SİZE DE İYİ VE SAĞLIKLI SENELER OLSUN.
ALİM ~ 6 yıl önce
Çetin işte sen o yazdığın bağırsaksın, biz kokuşmuş çğrümüş organlarımızdan AKP olarak kurtulduk kurtuluyoruzda. Allahın izni ve kuvvetiyle bu seçimlerde ülkemizi bir adım ileri taşıyacağımız gibi THY mızıda bir adım ileriye taşıyacağız. 2019 yılı yeni alanımızla havacılıkta destanlar yazacağımız bir yıl olacak.
CVP ALİM ~ 6 yıl önce
YORUM DİYE YAZDIKLARINIZ PEK ALİM BİRİNİN SÖYLEVİNE BENZEMİYOR. AMA YAPACAK BİR ŞEY YOK. 2019 İÇİN THY TEMENNİNİZE TABİİ Kİ KATILIYORUM.İNŞALLAH. ALLAH HERKESE TEDAVİ EDİLEBİLECEK HASTALIK VERSİN.SİZE DE SAĞLIKLAR DİLİYORUM. İYİ SENELER OLSUN.
Kokuşmuş ~ 6 yıl önce
İlk önce biz insanlardan başlıyor ben kimim neyim neler yapabilirim ne biliyorum bilmediğim konularda ne kadar kitap okuyorum okuduğum kitapları arkadaşlar ortamında ne kadar beyin fırtınasından geçiriyorum en son tanıdığım ve tanışmakta olduğum insanlara ne verebiliyorum her hafta beyin fırtınası yaptığım arkadaşlarıma yeni kitap alıp veriyor muyum onlar bana kitap veriyor mu okuyan insanin adaleti vicdani empatisi vardır ilk önce kendimizde hatayı arayacağız sonra başkalarının ister müdür olsun isterse kim olursa olsun yanlışlarını da kırmadan dökmeden bunu böyle yapmamız yanlış bunu böyle yapsak daha iyi olur dememiz lazım yanlışlıktan ısrar ediyorsa kamuda ise tutanak normal hayatta ise yol vereceğiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okuyucu ~ 6 yıl önce
Sayın Çetin bey yine bu haftada köşenizzde güzel bir yazı ele almışsınız. Tebrik eder,işlerinizde kolaylıklar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP OKUYUCU ~ 6 yıl önce
TEŞEKKÜRLER.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000