Türkiye’de Nisan ayından bu yana havacılığın kalbi artık İstanbul Havalimanı’nda atıyor. Atatürk Havalimanı’ndaki tüm operasyonun İstanbul Havalimanı’na taşınmasından bu yana durum bu.
Peki bu geçişten sonra yolcu yükünü çeken şirketler ve havalimanlarında durum ne?
Türkiye’de en fazla yolcu taşıyan iki şirket: THY ve Pegasus…
En fazla yolcu ağırlayan iki havalimanı da İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı…
Bu ay Mayıs rakamları belli oldu. Aslında beni bu yazıya iten de Mayıs’ta THY’nin yolcu sayısının düşmesiydi. Çünkü THY bu yılın ilk 5 ayının neredeyse tamamında yolcu sayısında düşüş yaşıyor. Bu düşüşün özellikle iç hatlarda olması biraz şaşırtıcı.
Hem iki şirkete hem de iki havalimanına şöyle bir bakalım:
THY Ocak ayında 5.7 milyon yolcu taşıyor: İç hatlarda yüzde 3.5 düşüş, dış hatlarda yüzde 2.8 artış var
THY Şubat ayında 5.17 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 5 düşüş, dış hatlarda yüzde 6.3 artış var. (Yolcu sayısı artmasına rağmen iç hatlarda yine düşüş var)
THY Mart ayında 5.89 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 5.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 2.6 artış var.
THY Nisan ayında 5.9 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 12 düşüş, dış hatlarda yüzde 5 düşüş var.(Bu ay taşınma olmuştu)
THY Mayıs ayında 5.9 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 9.6 düşüş, dış hatlarda yüzde 0.7 düşüş var.
Pegasus Havayolları’na bakalım:
Pegasus Ocak ayında 2.28 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 10.5 düşüş, dış hatlarda yüzde 11 artış var.
Pegasus Şubat ayında 2.09 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 6.4 düşüş, dış hatlarda yüzde 17 artış var.
Pegasus Mart ayında 2.33 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 11.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 16 artış var.
Pegasus Nisan ayında 2.37 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 22.4 düşüş, dış hatlarda yüzde 23.4 artış var.
Pegasus Mayıs ayında 2.24 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 23.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 11.3 artış var. (Tüm karşılaştırmalar bir önceki yılla yapılmıştır)
Burada en dikkat çekici husus bir önceki yıla göre iç hatlardaki yolcu sayısının devamlı düşüş göstermesi olarak göze çarpıyor.
Peki neden böyle? İstanbul Havalimanı’nın bunda etkisi var mı?
Buna Sabiha Gökçen Havalimanı’nın rakamları belki cevap olabilir. Mesela Sabiha Gökçen 2018 yılının Ocak-Mayıs döneminde toplam 13.4 milyon yolcu ağırladı. Bu yıl Ocak Mayıs rakamı ise 13.68 milyon yolcu.
Yani yolcu sayısında artış var. Ama şu farka bir bakın: 5 aylık dönemde iç hat yolcusunda yüzde 6 düşüş var, dış hatlarda tam yüzde 19 artış var. Çok büyük bir fark bu.
Görüldüğü üzere iç hat yolcusu ciddi ciddi eriyor.
Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada yıl sonu hedefin 90 milyon yolcu olduğunu ifade etmişti. Ancak rakamlara ve ortalamaya bakacak olursak geçtiğimiz yılki rakama gelinmesi bile zor gibi görünüyor. Yani 75 milyon yolcu bu yılın sonu için şimdilik iyi hedef olacaktır. Ancak filo artışı ve yeni planlamalar gelecek yıl 90 milyon yolcuyu rahatlıkla zorlayabilir.
Yolcu sayısının ve özellikle iç hatlarda yolcunun sürekli azalması akla birçok senaryoyu getirebilir. Benim için en geçerli sebep, iç hatlar için fiyatların oldukça yüksek olması… Evet döviz yükseldi, yakıt ve operasyon maliyetleri arttı ancak yolcuya bu durum biraz fazla yansıtıldı gibi görünüyor.
Bir diğer sebep de; özellikle İstanbul’da yaşayan ve İstanbul’a gelecek olanlar için iki havalimanının da uzak kalması olabilir. Şehrin merkezinde yaşayanların yol ve seyahat süresini dikkate aldıklarında birçok şehre karayoluyla neredeyse eşit sürede gidilecek olması kararlarını değiştiriyor kuşkusuz.
Bu sorun özellikle metronun hayata geçmesiyle ortadan kalkar.
Peki sizce neden iç hat yolcusu bu kadar düşüşe geçti? Yorumlarda buluşalım…
Dreamliner’ın ilk uçuşu
Türk Hava Yolları’nın filosuna dahil edilen Boeing 787-9 tipi Dreamliner uçağına bildiğiniz gibi Maçka adı verildi. Başlatılan Şehit Eren Bülbül kampanyasının başarısıydı bu.
Bu uçak için planlanan ilk tarifeli sefer Antalya olacaktı ama Şehit Eren Bülbül için Trabzon olarak değiştirildi. Rüya uçak ilk uçuşunu Trabzon’a yapacak. Bu da takdir edilecek bir karardı THY için.
Ancak ilk uçuşun Antalya’ya yapılacak olmasından dolayı sırf bu uçağa ilk binenlerden biri olmak için Antalya’ya bilet alanlar olduğuna eminim.
Bilmiyorum THY böyle bir karar aldı mı ya da alır mı ama bence ilk uçuşa bilet alan yolcularla iletişime geçip bu durumu sormalı.
Eğer sırf o uçağa ilk binenlerden biri olmak için bilet alanlar oldu ise, yolcuların istemeleri halinde Trabzon uçuşuna yönlendirmeli.
THY’ye yakışan budur…
Yorumlar Tüm Yorumlar (39)