01 Temmuz 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Havayollarının iç hatlarda bile giderlerinin %80-90'ı dövize bağlı. Geçen sene Ocak-Mayıs döneminde 3.75-4.50 arasında olan kur bu sene 5.27-5.97 arasında; yaklaşık %36 artış demek. Bu artış mecburen fiyatlara yansıtılıyor. Bunun yanında ekonomi zayıflıyor ve alım gücü de düşüyor. Sadece bu da değil, Anadolu'da iflas eden veya konkordato ilan eden şirketler var. Bu şirketlerin sahipleri ve çalışanları düzenli olarak ekonominin kalbi İstanbul'a gelir normalde ama şirket sayısı azalınca, idare edenler de seyahatleri minimuma indirince ortaya bu sonuç çıkıyor.
  • Thynin iç hatlarda istanbul çıkışlı 2 ana hattı vardır: Biri Ankara diğeri de İzmir.Ve bu 2 şehire karayolunile uçak hemen hemen aynı sürede varıyor.Üstelik Ankaraya YHT hattı olduğunu da unutmamak gerek
  • Çünkü biletler gerçekten inanılmaz pahalı beyler.Düşün 3 veya 4 kişilik bir çekirdek aile memleketine veya olaki bir tatile gidecek uçak bilet fiyatı tek kişiye bile çok pahalıyken birde 4 gidiş 4de geliş aldık diyelim kaç bin lira bir bakın isterseniz?Yani imkansız gibi birşey oluyor ve herkes başka alternatifleri deniyor çok daha ucuz oluyor zaten birde bu yeni havalimanı çok uzak gelmesi gitmesi zor kimsenin ayagı henüz alışmaďı tercih edilmiyor hem uzak hemde otobüsler (havaist) nerden kalkiyor kaçta geçiyor die ara bul bide otobüsle uğraş ooo kimseye uymuyor tabiki üstelikte biletlerde süper pahalı herkes arabasıyla veya olmayanda otobüsle hem ucuz hemde yolu yakın ve kolay işte boyle beyler.
  • Iç hatlarda yolcu sayısının düşmesinin en önemli sebeb-i bir ülkede artık insanlar paralarını harcarken daha dikkatli davranıyorlar,maliyetler artıp yolcuya yansıyınca ,ülkedede ekonomik daralma olunca haliyle önce iç hatlara yansıyor.diger sebeplerin etkisi daha az.
  • patates soğanın fiyatlarını bilen iç hat yolcusunun uçak biletini alım gücünü sorgulayabilir İnsanlar ramazan bayramı tatili için aldıkları bileti taksit yaptırıyor. borcu bitmeden kurban geliyor. Bla bla car ile izmire yola cıkan kişi maksimum 6 saatte yanındakilerden de para alarak yolculugunu bitiriyor. Hayvanı varsa taşıyor. Şimdi Mecidiye köyde oturan adam uçuştan 1 bucuk saat önce orda olacak 1 saat yol sürüyo. yarım saat havaist bekliyo uçakta yarım saat taksi süresi tutuyo. 45 dk uçuş süresi indin taksi yaptın bagaj bekle ordan bi daha otobuse bin.. stresin ,yediğin içtiğin, ustune ucak biletin ne anladım?
  • Atatürk Havalimanı nda iç hat uçuşları geri başlayacak.
  • Gecen ay ölüdenize Bandırma üzerinden araba ile feribot Dahil 10 saatte geze geze gittik...Feribot otobanlar benzin 4 kişi 10 saatte 750tl yeni havalimanı 15 gün otopark 400-500 tl havalimanına gidiş dönüş otoban vs 50 tl istanbul dalaman fethiye havas veya taksi 4 kişi 150 tl desen yol parası çıkıyor birde 1500 tl ucak parası cebe kar kalıyor..bagajmıs kılomus vs sıkıntıda yok evden havalimanı ucak ucus vs dalamndan bagaj alıp havas beklemek ordan yol 5,5saat sürüyor. havalimanında tost parasına 2 kere yolda yemek yeniyor..bundan sonra ankara antalya izmir antalya ucak mucak giden iki kere düşünsün.
  • Haziranda yeni hava limanında yolcu turizm, seçim, ve ramazanın tamamının mayısa denk gelmesiyle atatürke göre %7.5 artmış.istanbulda mesafeler zamanla ölçülür km ile değil.yeni hava limanı uzak değil.taksimden 45dk-1 saat sürüyor.mecdiyeköyden 1 saat sürüyor.5tl ye otobüs var.metro gelse kış için iyi ama süre çok farketmez. iç hatların azalma nedeni dövizin artmasıyla yabancılar için turkiyenin cazip hale gelmesi.Üstüne thy 24 max uçağından mahrum kaldığından iç hatlarını daha kazançlı dış hatlara çevirdi.arz azaldığından fiyatlar arttı.aynı durum bu sene oteller için de geçerli olacak.
  • Tespitim şu; Pgs karlı dış hat tarifeli yada charter uçuş bulduğunda tarifeli iç hat sayısını düşürüyor. Haksız mı? Değil.Van uçuşuyla viyana uçuşunun block zamanı neredeyse aynı.Haklı olarak şirket daha karlı destinasyonlara yöneliyor.
  • Geçen sene 21 Temmuz gidiş 26 Temmuz dönüş. Eşim ve çocuğum için 3 kişi 570 TL ödemişim. Bileti 1 hafta önce almıştım. Şimdi sorguladım, aynı tarihler için Pegasus 1120 TL fiyat verdi. Fazla söze gerek yok. Bizim gelirler yerinde sayarken, fiyatlar 2 misli. 1 yıllık Enflasyon %15 açıklandığa göre bu biletin 655 TL olması gerekiyordu. Bu durumda neymiş: Pin-Pon topuna binip gitmemiz gerekiyormuş. :)

İç hat yolcusu neden eriyor? Dreamliner’ın ilk uçuşundaki önemli detay

Türkiye’de Nisan ayından bu yana havacılığın kalbi artık İstanbul Havalimanı’nda atıyor. Atatürk Havalimanı’ndaki tüm operasyonun İstanbul Havalimanı’na taşınmasından bu yana durum bu.

Peki bu geçişten sonra yolcu yükünü çeken şirketler ve havalimanlarında durum ne?

Türkiye’de en fazla yolcu taşıyan iki şirket: THY ve Pegasus…

En fazla yolcu ağırlayan iki havalimanı da İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı…

Bu ay Mayıs rakamları belli oldu. Aslında beni bu yazıya iten de Mayıs’ta THY’nin yolcu sayısının düşmesiydi. Çünkü THY bu yılın ilk 5 ayının neredeyse tamamında yolcu sayısında düşüş yaşıyor. Bu düşüşün özellikle iç hatlarda olması biraz şaşırtıcı.

Hem iki şirkete hem de iki havalimanına şöyle bir bakalım:

THY Ocak ayında 5.7 milyon yolcu taşıyor: İç hatlarda yüzde 3.5 düşüş, dış hatlarda yüzde 2.8 artış var
THY Şubat ayında 5.17 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 5 düşüş, dış hatlarda yüzde 6.3 artış var. (Yolcu sayısı artmasına rağmen iç hatlarda yine düşüş var)
THY Mart ayında 5.89 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 5.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 2.6 artış var.
THY Nisan ayında 5.9 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 12 düşüş,  dış hatlarda yüzde 5 düşüş var.(Bu ay taşınma olmuştu)
THY Mayıs ayında 5.9 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 9.6 düşüş,  dış hatlarda yüzde 0.7 düşüş var.

Pegasus Havayolları’na bakalım:

Pegasus Ocak ayında 2.28 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 10.5 düşüş, dış hatlarda yüzde 11 artış var.
Pegasus Şubat ayında 2.09 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 6.4 düşüş, dış hatlarda yüzde 17 artış var.
Pegasus Mart ayında 2.33 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 11.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 16 artış var.
Pegasus Nisan ayında 2.37 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 22.4 düşüş, dış hatlarda yüzde 23.4 artış var.
Pegasus Mayıs ayında 2.24 milyon yolcu taşıyor: iç hatlarda yüzde 23.7 düşüş, dış hatlarda yüzde 11.3 artış var. (Tüm karşılaştırmalar bir önceki yılla yapılmıştır)

Burada en dikkat çekici husus bir önceki yıla göre iç hatlardaki yolcu sayısının devamlı düşüş göstermesi olarak göze çarpıyor. 

Peki neden böyle? İstanbul Havalimanı’nın bunda etkisi var mı?

Buna Sabiha Gökçen Havalimanı’nın rakamları belki cevap olabilir. Mesela Sabiha Gökçen 2018 yılının Ocak-Mayıs döneminde toplam 13.4 milyon yolcu ağırladı. Bu yıl Ocak Mayıs rakamı ise 13.68 milyon yolcu.

Yani yolcu sayısında artış var. Ama şu farka bir bakın: 5 aylık dönemde iç hat yolcusunda yüzde 6 düşüş var, dış hatlarda tam yüzde 19 artış var. Çok büyük bir fark bu.

Görüldüğü üzere iç hat yolcusu ciddi ciddi eriyor.

Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada yıl sonu hedefin 90 milyon yolcu olduğunu ifade etmişti. Ancak rakamlara ve ortalamaya bakacak olursak geçtiğimiz yılki rakama gelinmesi bile zor gibi görünüyor. Yani 75 milyon yolcu bu yılın sonu için şimdilik iyi hedef olacaktır. Ancak filo artışı ve yeni planlamalar gelecek yıl 90 milyon yolcuyu rahatlıkla zorlayabilir.

Yolcu sayısının ve özellikle iç hatlarda yolcunun sürekli azalması akla birçok senaryoyu getirebilir. Benim için en geçerli sebep, iç hatlar için fiyatların oldukça yüksek olması… Evet döviz yükseldi, yakıt ve operasyon maliyetleri arttı ancak yolcuya bu durum biraz fazla yansıtıldı gibi görünüyor.

Bir diğer sebep de; özellikle İstanbul’da yaşayan ve İstanbul’a gelecek olanlar için iki havalimanının da uzak kalması olabilir. Şehrin merkezinde yaşayanların yol ve seyahat süresini dikkate aldıklarında birçok şehre karayoluyla neredeyse eşit sürede gidilecek olması kararlarını değiştiriyor kuşkusuz.

Bu sorun özellikle metronun hayata geçmesiyle ortadan kalkar.

Peki sizce neden iç hat yolcusu bu kadar düşüşe geçti? Yorumlarda buluşalım…

Dreamliner’ın ilk uçuşu

Türk Hava Yolları’nın filosuna dahil edilen Boeing 787-9 tipi Dreamliner uçağına bildiğiniz gibi Maçka adı verildi. Başlatılan Şehit Eren Bülbül kampanyasının başarısıydı bu.

Bu uçak için planlanan ilk tarifeli sefer Antalya olacaktı ama Şehit Eren Bülbül için Trabzon olarak değiştirildi. Rüya uçak ilk uçuşunu Trabzon’a yapacak. Bu da takdir edilecek bir karardı THY için.

Ancak ilk uçuşun Antalya’ya yapılacak olmasından dolayı sırf bu uçağa ilk binenlerden biri olmak için Antalya’ya bilet alanlar olduğuna eminim.

Bilmiyorum THY böyle bir karar aldı mı ya da alır mı ama bence ilk uçuşa bilet alan yolcularla iletişime geçip bu durumu sormalı.

Eğer sırf o uçağa ilk binenlerden biri olmak için bilet alanlar oldu ise, yolcuların istemeleri halinde Trabzon uçuşuna yönlendirmeli.

THY’ye yakışan budur…

İç hat yolcusu neden eriyor? Dreamliner’ın ilk uçuşundaki önemli detay

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Kurlar ve ekonomi ~ 5 yıl önce
Havayollarının iç hatlarda bile giderlerinin %80-90'ı dövize bağlı. Geçen sene Ocak-Mayıs döneminde 3.75-4.50 arasında olan kur bu sene 5.27-5.97 arasında; yaklaşık %36 artış demek. Bu artış mecburen fiyatlara yansıtılıyor. Bunun yanında ekonomi zayıflıyor ve alım gücü de düşüyor. Sadece bu da değil, Anadolu'da iflas eden veya konkordato ilan eden şirketler var. Bu şirketlerin sahipleri ve çalışanları düzenli olarak ekonominin kalbi İstanbul'a gelir normalde ama şirket sayısı azalınca, idare edenler de seyahatleri minimuma indirince ortaya bu sonuç çıkıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cr3 ~ 5 yıl önce
Thynin iç hatlarda istanbul çıkışlı 2 ana hattı vardır: Biri Ankara diğeri de İzmir.Ve bu 2 şehire karayolunile uçak hemen hemen aynı sürede varıyor.Üstelik Ankaraya YHT hattı olduğunu da unutmamak gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İç hat yolcu ~ 5 yıl önce
Çünkü biletler gerçekten inanılmaz pahalı beyler.Düşün 3 veya 4 kişilik bir çekirdek aile memleketine veya olaki bir tatile gidecek uçak bilet fiyatı tek kişiye bile çok pahalıyken birde 4 gidiş 4de geliş aldık diyelim kaç bin lira bir bakın isterseniz?Yani imkansız gibi birşey oluyor ve herkes başka alternatifleri deniyor çok daha ucuz oluyor zaten birde bu yeni havalimanı çok uzak gelmesi gitmesi zor kimsenin ayagı henüz alışmaďı tercih edilmiyor hem uzak hemde otobüsler (havaist) nerden kalkiyor kaçta geçiyor die ara bul bide otobüsle uğraş ooo kimseye uymuyor tabiki üstelikte biletlerde süper pahalı herkes arabasıyla veya olmayanda otobüsle hem ucuz hemde yolu yakın ve kolay işte boyle beyler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Matador ~ 5 yıl önce
Iç hatlarda yolcu sayısının düşmesinin en önemli sebeb-i bir ülkede artık insanlar paralarını harcarken daha dikkatli davranıyorlar,maliyetler artıp yolcuya yansıyınca ,ülkedede ekonomik daralma olunca haliyle önce iç hatlara yansıyor.diger sebeplerin etkisi daha az.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ekonomi ~ 5 yıl önce
patates soğanın fiyatlarını bilen iç hat yolcusunun uçak biletini alım gücünü sorgulayabilir İnsanlar ramazan bayramı tatili için aldıkları bileti taksit yaptırıyor. borcu bitmeden kurban geliyor. Bla bla car ile izmire yola cıkan kişi maksimum 6 saatte yanındakilerden de para alarak yolculugunu bitiriyor. Hayvanı varsa taşıyor. Şimdi Mecidiye köyde oturan adam uçuştan 1 bucuk saat önce orda olacak 1 saat yol sürüyo. yarım saat havaist bekliyo uçakta yarım saat taksi süresi tutuyo. 45 dk uçuş süresi indin taksi yaptın bagaj bekle ordan bi daha otobuse bin.. stresin ,yediğin içtiğin, ustune ucak biletin ne anladım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çözüm basit ~ 5 yıl önce
Atatürk Havalimanı nda iç hat uçuşları geri başlayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çaylak fo ~ 5 yıl önce
Y.dışına aktarma yapacak uçuşlar için operasyonel sorun olur. Ayrıca Her iki havaalanı eşzamanlı olarak efektif çalışamaz.
line ~ 5 yıl önce
ihaleyi alan şirkete garanti verdiler kesinlikle başlayamaz. , 3 yıl önce bir taksici görev dönüşü mühabbette sormuştu yeni havalımanı yapılıyor ne güzel dimi diye.. evet açılınca görürsün güzel mi kötümü millet için demiştim. nerde o alkış tutan arkadaşlar, yolcu şikayetçi çalışan şikayetçi atatürk ü mumla arar oldu millet.
hesap belli ~ 5 yıl önce
Gecen ay ölüdenize Bandırma üzerinden araba ile feribot Dahil 10 saatte geze geze gittik...Feribot otobanlar benzin 4 kişi 10 saatte 750tl yeni havalimanı 15 gün otopark 400-500 tl havalimanına gidiş dönüş otoban vs 50 tl istanbul dalaman fethiye havas veya taksi 4 kişi 150 tl desen yol parası çıkıyor birde 1500 tl ucak parası cebe kar kalıyor..bagajmıs kılomus vs sıkıntıda yok evden havalimanı ucak ucus vs dalamndan bagaj alıp havas beklemek ordan yol 5,5saat sürüyor. havalimanında tost parasına 2 kere yolda yemek yeniyor..bundan sonra ankara antalya izmir antalya ucak mucak giden iki kere düşünsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
y ~ 5 yıl önce
Aynı şeyi tek kişi veya yurt dışına yaptığını düşün.Veya 10 saat gittikten sonra gittiğin yerde toplantıya gireceğini.2-3 günlüğüne tatile gitsen o kadar para verdiğin otelede ilk gün uykusuz yorgun dayak yemiş gibi oluyorsun.Ulaşım çözümü bir sürü alternatif yaratmaktır.Her alternatif diğerini rahatlatır.Senin için hangisi mantıklıysa onu kullanırsın.Uçak bir toplu taşıma aracıdır.Araban olması hava alanına kadar arabayla gidip trafik yaratmayı gerektirmez.Havaiste bineceğin yere kadar arabanla veya taksiyle git oradan toplu taşımaya başla.15 dakikada bir araç var.
Çok mantıklı ~ 5 yıl önce
1-2 kişi otobüs ile geceden serinde binip öğlen otele varmakta mümkün .havalimanı ve uçak arabadan daha çok yoruyor insanı .Kurban bayramında uçak bileti bulamamıştım blablacar kullanıp gideceğim .
En iyisi ~ 5 yıl önce
Mamrmariste çam balı Aydında sebze meyve Mustafa kemalpaşada taze peynir süthaneden sucuk Karacabey’de soğan biber Mudanya’dan feribot ..Daha hesaplı 2 şöför geldik büyük keyif aldık . 3 sene önce Dalaman havalimanından çıkmamız 1 saati buldu .Havas otobüsü bekleme kalkma 70-80 dakika !! Avrupa yakasında oturanlar için Bandırma yada Bursa feribot geceyarısına konsa korkunc talep olur
yorum ~ 5 yıl önce
Haziranda yeni hava limanında yolcu turizm, seçim, ve ramazanın tamamının mayısa denk gelmesiyle atatürke göre %7.5 artmış.istanbulda mesafeler zamanla ölçülür km ile değil.yeni hava limanı uzak değil.taksimden 45dk-1 saat sürüyor.mecdiyeköyden 1 saat sürüyor.5tl ye otobüs var.metro gelse kış için iyi ama süre çok farketmez. iç hatların azalma nedeni dövizin artmasıyla yabancılar için turkiyenin cazip hale gelmesi.Üstüne thy 24 max uçağından mahrum kaldığından iç hatlarını daha kazançlı dış hatlara çevirdi.arz azaldığından fiyatlar arttı.aynı durum bu sene oteller için de geçerli olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birisi ~ 5 yıl önce
Tespitim şu; Pgs karlı dış hat tarifeli yada charter uçuş bulduğunda tarifeli iç hat sayısını düşürüyor. Haksız mı? Değil.Van uçuşuyla viyana uçuşunun block zamanı neredeyse aynı.Haklı olarak şirket daha karlı destinasyonlara yöneliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sürücü ~ 5 yıl önce
Geçen sene 21 Temmuz gidiş 26 Temmuz dönüş. Eşim ve çocuğum için 3 kişi 570 TL ödemişim. Bileti 1 hafta önce almıştım. Şimdi sorguladım, aynı tarihler için Pegasus 1120 TL fiyat verdi. Fazla söze gerek yok. Bizim gelirler yerinde sayarken, fiyatlar 2 misli. 1 yıllık Enflasyon %15 açıklandığa göre bu biletin 655 TL olması gerekiyordu. Bu durumda neymiş: Pin-Pon topuna binip gitmemiz gerekiyormuş. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000