İstanbul Grand Airport’a ne isim verileceğini herkes biliyor ama kimse açıklamıyor. Ulaştırma eski Bakanlarından Lütfi Elvan yeni Havalimanına Recep Tayyip Erdoğan adının verilmesinin yerinde olacağını söylemişti. Şimdiki Başbakanımız Ulaştırma Bakanlığı yaptığı dönemde “ Biz Havalimanı yaparız. İşimizi bitirelim ismini kim ne koyarsa koysun Tayyip bey bu tür şeylerden de hoşlanmıyor zaten vb.. diyerek sahadan çekilmişti. Daha sonra politikacılar sıradan bu konudaki görüşlerini belirttiler. Tabii ki Ak Partililerin büyük bir bölümü Dünyanın en büyük Havalimanı adayı olan IGA’ ya recep Tayyip Erdoğan isminin yakışacağını söylüyorlardı. Büyük bir bölümü diyorum zira bu konuda fikir beyan etmeyenler de var hali ile.
YAPILAN ANKETLERİ HATIRLIYORMUSUNUZ? Hatırlar mısınız bu konuda birçok anket yapıldı. Nedenini kestiremiyorum ama bu anketlerin sonuçları açıklanmadığı gibi bunları kimlerin tertiplediği açıklanmadı. İ Bazı gazetelerin yaptığı araştırmalar / anketler dışında tabii ki. İlk dönemde yapılan bir anketin iptal edildiği bir bakan tarafından duyurulmuştu, hafızam beni yanıltmıyorsa. Hatta bir anket sunumunda düzenleyicilerin “Site yönetimi olarak anket ve anket sonuçları hakkında hiç bir sorumluluk almadığımızı ve almayacağımızı belirtiyoruz. Bu ankete katılım tamamen keyfidir. Katılıp katılmamak kişinin kendi inisiyatifindedir.” Notu dikkat çekiciydi. Halen, aklım ermiyor, anket ve sonuçları hakkında hiçbir sorumluluk alınmayacağının neden önceden duyurulma ihtiyacı hissedildiğini düşünürüm. Bu anketlerin ki hiç biri resmiyet kazanmamıştı. Ancak elde edilen bazı sonuçların görülmesini takiben “ adı geçen Havalimanının isminin anketle belirlenmeyeceğine ilişkin açıklamalar yapıldı ve Cumhurbaşkanımızın “Havalimanının ismini açılışta koyarız” sözünden sonra herkes sustu.
GOOGLE BU IŞIĞI NERDEN ALDI DERSİNİZ? Gel gelelim, inşaatı devam eden İstanbul'un 3. havalimanını için isim tartışmaları el altından sürerken, Google Haritalar uygulamasında İstanbul Grand Airport’un adı İngilizce “Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Havaalanı” olarak gösterildi. Arama motorunun bunu hiçbir üst yetkilinin mutabakatını almadan yaptığını düşünmek hafiften saflık olur gibime geliyor. Sonuçta biz Vikipedi’ yi yasaklamış bir ülkeyiz.
BU KONUDA DÜNYA NE YAPMIŞ? Tabii ki bu konuda örnekler var. Öncelikle hangi ülkenin hangi Havalimanlarına o ülkelerin devlet adamlarının isimlerinin verildiğine bir göz atmakta fayda var. Dünyadaki havalimanları kır binli rakamlarla ifade ediliyor. Bu havalimanları için de Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Pasifikteki Uluslararası havalimanlarına baktım. Tabii bir, iki eksiğim de olabilir. Yanılma ve unutma haliyle müstesnadır.
Newyork Kennedy Uluslararası Havalimanı / Bu Uluslar arası Havalimanına Kennedy’ nin adı Cumhurbaşkanı olmasından veya Birleşik Amerika’ya olan üstün hizmetlerinden ötürü verilmemiş olup, isimlendirmenin nedeni salt Başkanın menfur bir suikast sonucunda öldürülmesinden ve de bu nedenle ulusun Başkanın hatırasına hürmeten, anısını yaşatma isteğinden kaynaklanmaktadır.
Delhi İndra Ganhi Uluslararası Havalimanı. / İndra Gandi’nin şoförü ile birlikte katledilmesini takiben Havalimanına bu isim Hindistan’ın ilk, tek kadın ve en uzun süre bu görevi ifa etmiş Başbakanı olan Gandi’nin hatırasına hürmeten ve anısını yaşatmak amacı ile verilmiştir.
Lübran Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı / Bu havalimanına ismi Ülkesinin kalkınmasında büyük rol oynamış olan iş adamı ve Başbakan Haririnin korumaları ile uğradığı suikast sonucu öldürülmesinden sonra anısını yaşatmak amacı ile verilmiştir.
George Bush İnternational Airport. Houston / Baba Bush 20 Ocak 1989 ila 22 Ocak 1993 tarihleri arasında ABD Başkanlığı yaptı. Oğlu Bush ise 20 Ocak 2001 il3 2009 tarihleri arasında aynı görevi üstlendi. Houston Havalimanının bu ismi alması 1997 Nisan ayında Houston Şehir Konseyi oybirliği ile verdiği karar üzerine olmuştur. Başka bir deyişle Houston Eyalet Meclisi bu isim değişikliği kararını baba Bush’un Başkanlık görevini bırakmasından 4 sene sonra ve de Oğul Bush’un Cumhurbaşkanlığı adayı olmasından 4 sene önce vermiştir. Daha önce bu Havalimanı Houston şehrinin adı ile anılmaktaydı.
Paris Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı / İsmini 1967 yılında havalimanında yapılan yenileme ve genişletme çalışması sonrası Fransa’nın Atatürk’ü olarak tanınan Charles De Gaulle’ den almıştır. De Gaulle kurulmasına önderlik ettiği beşinci Fransa Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı olup, 1968 yılında yapılan bir referandumu kaybetmesi nedeni ile görevinden istifa ederek ayrılmıştır. Charles de Gaulle’ün Fransa tarihindeki müstesna yeri dikkate alındığı takdirde bu kadirşinaslığı daha iyi anlayabilmek mümkündür.
Cidde King Abdülaziz Uluslararası Havalimanı / Abdülaziz el-Suud veya bilinen adıyla İbni Suud, Suudi Arabistan Krallığı'nın kurucusu ve ilk kralı olup hava limanına adı verilmiştir.
Dammam King Fahd Uluslararası Havalimanı / Kral Fahd, Suudi Arabistan'ı bir aşiret devleti olmaktan çıkartarak bir ekonomik güç haline getirmiş olup Fehd bin Abdülaziz el-Suud, Suudi Arabistan kralı ve başbakanıdır.
Doha Hamad Uluslararası Havalimanı / Temim bin Hamad es-Sani, mevcut Katar Emiri. Babası Hamad bin Halife es-Sani'nin emirlikten istifasının ardından 25 Haziran 2013 tarihinde Katar Emiri oldu.
Riyad King Khaled Uluslararası Havaalanı / Halid bin Abdülaziz, Suudi Arabistan Kralı. Kral Faysal'ın, 25 Mart 1975'te yeğeni tarafından öldürülmesinin ardından tahta geçmiş olup Havalimanına adı verilmiştir.
Casablanca Mohamed V Uluslararası Havalimanı. Bu Havalimanına Fas Kralı Mohammed V’in adı verilmiştir.
Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı / İsmini Iranın ruhani lideri olarak kabul edilen İmam Humeyni’ den almıştır.
Güney Afrika King Shaka Uluslararası Havalimanı / İsmini tüm Afrika tarafından kahraman ve savaş dehası olarak kabul edilen Shaka’ dan almıştır.
Sardar Vallabhbhai Patel Uluslararası Havalimanı /: Hindistan Kurtuluş hareketinin liderlerinden olup havalimanın ismi verilmiştir.
Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı: Denpasar Bali Endonezya / Bali’deki Endonezya kuvvetlerinin Kumandanı olup, milli bir kahraman olarak kabul edilmektedir. Havalimanı onun ismi verilmiştir.
Soekarno-Hatta Uluslararası Havaalanı / : Endonezya’da özgürlük savaşçısı olarak kabul edilen Başkan Soekarno 1970 yılında öldü ve havalimanına ismi verildi.
TETKİKİN SONUCU
Yukarıda belirtilen Havalimanı isimlerine bakınca, ya suikasta uğrayan ve yitirilen devlet büyüklerinin isimlerinin ( 3 Uluslararası Havalimanı ) havalimanlarına verildiğini, ya da ülkelerinin egemenlik savaşında önemli rol oynayan ( 6 Havalimanı ) bir anlamda tarihi şahsiyetlerin bu isimlendirmelerle anıldığı görülecektir. Bunun dışında görevden ayrıldıktan sonra Havalimanına adı verilen George W Bush ( Baba ) Uluslararası Havalimanı mevcuttur ki ( 1 Havalimanı ) bu tür bir anılma tabii ki çok anlamlıdır. Bunun dışında Ortadoğu’da ülke krallarının, emirlerinin de ( 5 Havalimanı ) isimlerinin verildiği uluslar arası havalimanları da mevcut olup bunu bahis konusu ülkelerin yönetim şeklinden kaynaklandığı il akla gelen husustur. Eminim ki, söz konusu ülkelerde bu uluslararası havalimanları için başka bir isim önerme cesaretine sahip bir Allahın kulu da çıkmamıştır.
2014 YILINDA ULAŞTIRMA BAKANI NE DEMİŞTİ. Her ne kadar 13 AUG 2014’ de dönemin Ulaştırma Bakanı, yapılacak olan işlemin Atatürk Havalimanının adının değiştirilmesinden ibaret olduğunu söyleyerek konuyu basite indirgemek istemişlerse de, bildiğim kadarı ile bu güne kadar az miktarda olmasına rağmen ölen devlet büyüklerinin adını taşıyan hiçbir uluslar arası havalimanının ismi uluslararası kayıtlardan silinerek değiştirilmemiştir.
Sn. Bakanın bu sözü uygulanması pek hoş olmayan bir çığır açacaktır. Birileri de bir gün bu dönemde Milletin yarısının isteği dikkate alınmadan konulacak olan ismi değiştirmeyi isteyecek ve de TBMM’ de yeterli koltuk sayısına sahipse bunu yapacaktır. Dünyada makam ve mevkilerin geçiciliği Bu dünya Sultan Süleyman’a ( Kastedilen Osmanlı Padişahı Sultan Süleyman değildir ) da kalmadı sözünü de düşünürsek, bu anlatım uzak bir ihtimali dile getiren sözler olmayıp ülkemizdeki adedi küçümsenmeyecek bir halk topluluğu tarafından normal ve hatta yapılması gereken bir işlem olarak kabul edilecektir.
BU KONUDA ÜLKEMİZİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEYELİM. Kişisel görüşüm Türkiye’nin uluslararası statüde çalışan ve dünya çapında reklamı yapılan uluslar arası havalimanına verilen bir Cumhurbaşkanı isminin silinmesinin ülkeyi küçük düşüreceği yönünde. Peki, Bakanımızın ifade ettiği gibi eğer yapılacak olan işlem bir isim değişikliği ise, Atatürk isminin mevcut havalimanından silinmesi de aynı sonucu doğurmuyor mu? Tabii ki evet. Evet; buna Atatürk Havalimanı kapanıyor diye cevap verilmesi mümkün. Hayır. Kapanmıyor. Türkiye’mizin en büyük Uluslararası Havalimanı olan Atatürk Havalimanı, dünyanın en büyüklerinden biri formatına dönüşerek, Göktürk- Çatalca kavşağına taşınıyor. Eğer Atatürk Havalimanı şu veya bu şekilde işlevini sürdürecekse, dünyanın en büyüğüne, İstanbul Grand Airport’a ATATÜRK ULUSLARARASI HAVALİMANI adı verilir ve şu andaki emektar ATA Havalimanı uygun görülecek olan isimle anılır. Ve de bu işlem tüm dünya tarafından saygı ve hayranlık ve alkışlarla karşılanır. Türkiye’ nin tarihe mal olmuş devlet büyüklerine verdiği değerin ölçüsü de ortaya konmuş olur. Evet, boynumuz bükük kalmayız ve de tesislere verilen isimlerin değiştirilmesi gibi ( şu anda Kayyumların yaptığı benzeri ) hoş bir görünüm arz etmeyen duruma da yol açılmamış olur. Eminim ki Sn. Bakan isim değiştirilmesi ile ilgili açıklamayı yaparken bu durumları ve ülke gerçeklerini göz ardı etmiş olmalıdır.
SN.CUMHURBAŞKANIM. SİZ GELİN BİZİ YİNE ŞAŞIRTIN. Her ne ise, Cumhurbaşkanımız zaman zaman konuşmaları, konulara yaklaşımları ile bizi şaşırtıyor. Nitekim geçtiğimiz 10 Kasımda kendisinde bir sahiplenme gördük. “Ne Mustafa ile ne Kemal ile ne de Atatürk ile bir sorunumuz yok. Onu faşist, söylemi Marksist çevrelerin tekeline mi bırakacağız. CHP gibi amorf bir partinin Atatürk'ü milletimizden kaçırmasına rıza göstermeyeceğiz.” Doğrusunu isterseniz şimdiye kadar geçmişteki Cumhurbaşkanlarının, muhafazakâr siyasetçilerimizin bu konudaki yaptıkları hiçbir konuşma ülkemizin muhafazakâr ve İslami kesimi üzerinde Cumhurbaşkanımızın söylemi kadar ani tesir yapmamıştı. AKP Beşiktaş İlçe Başkanının biz zaten 10 Kasımlarda burada oluyoruz demesini hiç unutmam. Her ne ise konumuz bu değil ama meramımızı anlatmayı bu noktadan hareketle yapmak istedik.
Evet; Cumhurbaşkanımız o konuya açılışta bakarız demişti. Mikrofona çıkıp bu havalimanın adını “Recep Tayyip Erdoğan “ koymayı düşündük demez ya. Bunu onun yerine başka bir siyasi yapabilir tabii ki. O zaman da Cumhurbaşkanımızın “açılışta bakarız “ sözü öylesine söylenmiş olur. Bu arada ister misiniz ki, Sn. Cumhurbaşkanımız ileri bir adım daha atsın. Ve de İstanbul Grand Airport ‘un biz Türklerin izinde yürüdüğü, Avustralya’dan Japonya’ya kadar dünyanın birçok ülkesinde isminin verildiği meydan veya heykelleri bulunan, ulusların büyük saygı duyduğu, Ulusumuzun önderinin adı ile “Mustafa Kemal Atatürk” havalimanı olarak anılması en doğrusu desin. Bu şekilde hem siyasi taraftarları ile kendisine yakınlık duyanları şaşırtsın. Olmaz demeyin. Olmaz olmaz. Tabii ki buna itiraz da olmaz.
EVET; DÜNYANIN EN BÜYÜĞE, DÜNYANIN BÜYÜĞÜNÜN ADI YAKIŞIR DEĞİL Mİ?
Yorumlar Tüm Yorumlar (79)