Sendika ne talep etti? İşverenin turumu nedir? Artık bunu herkes biliyor. Tekrarlamanın âlemi yok. Kişisel kanaatim Sendikanın talebi yetersiz, işveren ise buna bile yaklaşmıyor.
Yakın geçmişe bir bakarsak; 2011 yılının ikinci yarısında THY Habom diye bir şirket kurdu. Bunu yaparken her ne kadar amaçlananın Hava iş’i bitirmek ise de milli havayolunun bu yoldan daha ucuz istihdam sağlamasının da amaçlandığı gizlenmedi. Sayın Topçu ve Kotil Türk Hava Yollarını adeta parçaladılar. Onca çalışanı kurdukları şirketlere dağıttılar. Artık personel daha fazla çalışmasına rağmen, daha az kazanıyordu.
Bir hava yolunun en can alıcı hizmetini daha ucuza mal etmek, sistemi sendikasızlaştırmak veya istedikleri bir sendika ile ilişkilendirmek amacı ile çalışan bir sistemi alt üst etmenin günahı tabii ki o dönemdeki THY tepe Yönetiminde. Şimdi de aynı uygulamaya devam ediliyor. Ve de bu arada çalışanlardan bir kısmı “KOYUNUN YALAKASI KASABIN KESKİN BIÇAĞINI ÖVERMİŞ” türü sözlerle bu uygulamayı sürdürenlere omuz veriyor. Anlaşılır gibi değil.
Evet, küçük bir paragrafın bir tek cümlesi ile akçeli konuya genel formatta değinerek onu bir tarafa bırakalım. Çok yazıldı ve çizildi. Kaldı ki, yazmanın da bir faydasının olmayacağı da açık. Günümüzde Tüketici Enflasyonu tüm ağırlığı ile kendisini hissettiriyor. TUIK ilan etti. Çelik İş’in talebi de meydan da. Kim nasıl ve neden memnun ve mutlu olsun ki? “
Ülkedeki işsizliğe sırtını dayayıp “ ayrılmak isteyene kapı açık “ demek ne kadar doğru ve de çalışanlar bunu söyleyenlerden ne bekleyebilir sizlerin takdirine bırakıyorum. Çalışanını tehdit eden bir şirketin iflah olması mümkün değil. Evet ayrılsınlar. Zor ama; ya bir gün Türk Hava Yollarının en tepesine “çalışanlar Şirketi, işlerini değil yöneticiler ni bırakırlar “ sözüne inanan bir tepe yönetici gelirse. Bu günkü zihniyeti tehdit bile etmeden kulağından tutup THY Teknik A.İŞ’ den dışlar. 1.1 Milyar Dolar ciro ile övünen ve de çalışanlarına süper ligde yarışıyorsunuz diye hitap eden THY Teknik A.Ş yöneticileri takıma amatör ligden oyuncu alamayacağına göre onun hiç bir hesabının yerine oturması zor.
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş çalışanları Teknisyenler ve mühendisler, uçaklarımızı havada tutan birinci derecede önemi haiz ünitelerden birinin görevlileri. Bilmem Uçak teknisyenlerinin yeminlerini bilir misiniz? Bu yemin Uçak Teknisyenlerinin ne denli büyük bir sorumluluk üstlenmiş olduklarını açık bir şekilde anlatıyor. Tepelerdekilerden bu yemini bilen var mı? Meslekten olmayanlar bilmez.“ Onurum üzerine söz veririm ki; yetkili bir teknisyen olarak bana verilen hakları ve imtiyazları kutsal bir itimat olarak tutacağım. Başkalarının emniyeti ve hayatının benim tecrübeme ve kararlarıma bağlı olduğunu çok iyi bilerek, kendim veya benim için değerli olan kişilere yapmak istemediğim gibi, başkalarını da asla bilerek tehlikeye atmayacağım. Bu güveni kullanırken, kendi bilgimin sınırları dışında olduğunu hissettiğim bir işi asla yapmamaya ve onaylamamaya söz veririm; ayrıca, benden daha üst kademede olan fakat yetkili olmayan bir kişinin, benim daha iyi olan kararıma rağmen, uçak veya komponentlerini uçuşa elverişli olarak onaylamam için ikna etmesine izin vermeyeceğim. Kararımın para veya diğer kişisel kazançlarla etkilenmesine izin vermeyeceğim; hakkında kuşku duyduğum bir uçak veya komponenti uçuşa elverişli olarak göstermeyeceğim; kendimin doğrudan yapacağım bir muayene / kontrol sonucuna göre veya söz konusu uçak veya Komponent üzerinde çalışan diğer teknisyenlerin yeteneği ile ilgili belirsizlikler varsa, uçağı uçuşa elverişli olarak onaylamayacağım. Yetkilendirilmiş bir teknisyen olarak, uçakların ve komponentlerinin uçuşa elverişliliği konusunda kararlar vermek üzere, üzerimde olan ağır sorumluluğun farkındayım. Bu sebeple, havacılığın gelişmesi ve mesleğimin itibarı / saygınlığı için yukarıda belirtilen tüm ilkelere boyun eğmez bir bağlılık göstereceğime ant içerim” ( Komponent: Bir bileşiği oluşturan unsurlardan her biri)
THY’ dan ayrıldıktan bir süre sonra, Uçak Bakım 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre dokümanındaki şu anlatım dikkatimi çekmişti. Ve de daha önce de başka bir yazımda buna yer vermiştim. “ Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır.” yazıyor bu kitapçıkta. Umarım Sn Aycı ve ekibi’ de bu yaklaşımın yer aldığı dokümanı Türk Hava Yollarından ayrılmadan okusunlar. Evet; sizce THY Teknik A.Ş’ de “ İnsanı insan yapan” özellikleri dikkate alan insan bir yönetici var mı?
Mantık THY Teknik A.Ş Türk Hava Yollarının kalbi diyor. Tabii ki bu ünitede çalışan mühendis, teknisyen ve diğer görevlilerde bu kalbin sistemli çalışmasını sağlayan güvenilir uzman eller ve kafalar. Evet; işverenin tutumunu göz ardı ederek Teknik ünitenin belkemiği olan teknisyen, mühendis ve şirketin diğer çalışanlarına bu anlatıma uyan bir önemin verildiğini söyleyebilir miyiz?
İYİ DÜŞÜNÜRSEK; THY TEKNİK A.Ş İLE ÇELİK İŞ ARASINDAKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SENDİKA, İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR DIŞINDA THY’ DEN HİZMET ALAN TÜM İNSANLARIN DA SORUNU. BU ŞİRKETTE ÖYLE VEYA BÖYLE MUTLU BİR ÇALIŞMA ORTAMININ TESİSİ ŞART.
Yukarıdaki yemin ve Uçak Bakım Çevre Dokümanındaki anlatım size ne düşündürdü bilmiyorum. Uçak teknisyenleri temininde güçlük çekilen personel sayılır mı? Bana göre kesinlikte evet. Buna rağmen izlenen yöntemin doğruluğunu savunabilmek mümkün değil.
Uçağın hâkimi olarak gördüğümüz bir pilot, bu çelik gövdeyi uçurmak için gerekli her türlü bilgiye sahipken, teknisyen ve mühendisler uçakta oluşan her türlü arızayı gidermek için gerekli olan tüm bilgi ile donatılmış teknik insanlar. Pilot uçağın tüm sistemlerini nasıl kullanacağını bilirken, teknisyen ve mühendisler bu sistemlerin nasıl çalıştığını, hangi arızayı gidermek için hangi yolun izleneceğini ve bu arızanın nasıl giderilebileceği konularında üst seviyede bilgi sahibi. Ve de teknik açıdan uçağı en iyi tanıyan / tanıması gereken kimse. İşte bu nedenden ötürü THY Teknik sözleşmesi yalnız Sendikanın, Yönetimin ve çalışanların değil, Türk Hava Yollarından hizmet alan yolcular başta olmak üzere hepimizin herkesin sorunudur diyoruz.
Türk Hava Yollarının kalbi olan THY Teknik A.Ş teknisyenlerinin ve mühendislerinin ilerideki durumu nasıl olacak? Türk Hava Yolları yönetimi her fırsatta filonun 500 uçağa ulaştırılacağını söylüyor. THY Teknik A.Ş tarafından bakım ve onarımları yapılacak olan uçak sayısının hayli artacağı ortada. Bu kadar büyük ve ileride daha da büyüme potansiyeli olan bir şirketin ana unsuru olan Teknisyen ve Mühendisleri dikkate almadan yönetilemeyeceği kabulü zorunlu olan bir gerçek.
Mesleğin dünya pazarında erişeceği nokta ise geçen gün Hürriyet gazetesinin Ekonomi sayfasında yayınlandı. Konu başlığı DÜNYA PİLOT DİYE İNLİYOR. Teknisyenlerle ilgili de bir bilgi yer alıyor yazıda. Onunda başlığı ise TEKNİSYEN VE HOSTESE DE İHTİYAÇ VAR. Okumamış olanlar için yazının bu bölümünü aynen sunuyorum.”.Pilot kadar önemli bir başka konu da uçak teknisyeni. Önümüzdeki 20 yılda ihtiyaç duyulacak uçak teknisyeni sayısı 754 bin. Pilotlara benzer bir ihtiyaç demografisi dikkat çekiyor. En çok ihtiyaç duyulan Uçak Teknisyeni 257 bin ile Asya Pasifikte. Türkiye’ninde yer aldığı Avrupa için 20 yıllık uçak teknisyeni ihtiyacı ise 132 bin.
Gelelim yine bu günümüze. THY TEKNİK A.Ş’ NİN TEKNİSYEN VE MÜHENDİSLERİNİ YORAN, İŞİN MADDİ ŞARTLARIN YETERSİZLİĞİ VE MANEVİ ŞARTLARININ ZORLUĞU DEĞİL. HALDEN ANLAMAYAN, ANLAMAMAK İÇİN DİRENEN ÜSTLERİN SAĞIRLIĞIDIR diyerek THY Teknik A.Ş çalışanlarının en büyük sermayelerinin eğitim ve deneyimleri ile birlikte karakter ve iş ahlaklarının olduğunu ifade edelim. Onlar senelerdir aynı şartlarda çalışarak bu özelliklerini ön planda tutmayı, sergilemeyi bilmiş ve göstermişlerdir. Buna inanmak Türk Hava Yollarından hizmet alan herkesi, hepimizi rahatlatır. Ne yaşanmış olursa olsun tüm Teknik çalışanları görevlerinin kutsallığının bilincindedirler. Bu sakızı kimse boş yere çiğnemesin. THY Teknik A.Ş çalışanları yakın geçmişteki tüm baskılara ve yaşadıklarına rağmen İnsan kalmaya çalışmış ve de bu konuda başarılı olmuşlardır. O günden bu güne kadar görevlerini sorunsuz yaptıklarını hatırlatmak istedim.
SAĞIR YÖNETİCİLERE DUYURULUR DİYECEĞİM AMA BUNU EN İYİ BİLEN DE ZATEN KENDİLERİDİR. EVET, BUNU ÇOK İYİ BİLİRLER. NASIL BİLMESİNLER Kİ? TEKNİSYEN, MÜHENDİS VE ŞİRKETİN DİĞER ÇALIŞANLARININ BAŞARILARININ MADDİ VE MANEVİ PRİMİNİ ONLAR ALIYOR YA.
Yorumlar Tüm Yorumlar (41)