Havayolları zor durumda. Havayolları 2020’yi hatta 2021’i nasıl geçireceklerini düşünüyor. Sivil Havacılığın tüm faaliyetleri krizin durumuna göre ayarlanacak. Ülkelerin Turizm faaliyetlerinin durumu da aynı. Turizm Bakanımız Otellerimizin ancak % 50’ ni açabiliriz diyor. ( Gazete haberi). Ve de dünya Havayolları’nın tüm operasyonlarını Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 15 Haziran'dan itibaren Almanya'dan Avrupa Birliği’ne uçuşların tekrar başlayacağını söylediği yer aldı basında. Maas, Türkiye dâhil diğer uçuşlar için de çalışmaların devam ettiğini belirterek, kararın Türkiye’deki koşullara bağlı olacağını vurguladı. Covid-19’un gidişatına göre ayarlayacakları en sık görülen haberler arasında.
Geçenlerde Alman havayolu şirketi Condor 25 Haziran tarihinde yaz programı kapsamında 2020 senesi Ekim ayı sonuna kadar ülkesinin Frankfurt, Düsseldorf, Münih, Hamburg, Hannover, Stuttgart, Leipzig/Halle ve Berlin – Schoenefeld Havalimanlarından 29 tatil noktasına sefer yapacağını açıkladı. Condor’ un uçuş yapacağı noktalar arasında Yunanistan, İspanya ve Türkiye de var. Condor Yunanistan da 14 Havalimanına uçuş yapacak. İspanya’ya yapacağını açıkladığı uçuş sayısı ise Adalar da dâhil olmak üzere 8. Aynı havayolu Türkiye’de yalnız tek bir noktaya uçuş planladı O da Antalya. Şu anda yapılan planlamaların değişmesi tabii ki olası. İlavelerde olacaktır. Çıkartılan uçuşlarda. Ancak ne olursa olsun bu başlangıç planlaması, Türkiye’mize bu günlerdeki bakışın bir göstergesi.
TÜRKİYEMİZE EN FAZLA TURİST GÖNDEREN ÜLKELER: 2019 yılında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 7 milyon ile Rusya Federasyonu olurken, Almanya 5 milyon 27 bin kişinin gönderdi. 2018, 2017 ve 2016 yılında da sıralama aynıydı. 2020 yazında Covid-19’un ülkelerin Turizm faaliyetlerini sekteye uğratacağı hepimiz tarafından biliniyor. İspanya ve Türkiye’nin COVİD-19 karnelerine kısaca bir bakalım.
CORONA VE İSPANYA: :İspanyanın Condor tarafından değerlendirilme şekli şaşırtıcı. Tabii ki Condor’ da bu planlamayı oluştururken acentelerin (yolcu) talebini ve de Alman hükumetinin görüşünü dikkate almıştır. İspanya’da vaka sayılarındaki hızlı artış ülkedeki sağlık sistemi zor durumda bırakmıştı. Corona virüs tespit edilen hastaların hastane koridorlarda yatırıldığı yayımlanan resimlerde açık ve net bir şekilde görüldü. Sonuçta İspanya’da sağlık sistemi hemen hemen çöktü. Kendileri bunu itiraf ettiler. Buna rağmen başlangıçta içinde bulundukları rahat havadan süratle kurtulan İspanya sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere ve diğer tü m tedbirleri titizlikle uygulamaya geçtiler. 2019 yılında yapılan nüfus sayımına göre 46.940.00 nüfusa sahip olan İspanyanın 200 bini aşkın COVİD 19 vakası sonucunda 27. 940 can kaybı olduğu Mayıs ayının 22’si civarında ilan edilmişti. Söz konusu ülkenin Mart 2020 ayından beri Pandemi konusundaki durumunu ve geçirdikleri aşamaları basından takip ettik. Ülkede ilan edilen o hal 07 Haziran’ a kadar uzatıldı. Özetle İspanyadaki vaka ve ölüm sayısı Türkiye’ den çok fazla. Ülkelerin nüfusları dikkate alındığı ve de konuya o pencereden bakıldığı takdirde İspanyanın durumunun daha da vahim olduğunu söylemek zor olmasa gerek.
CORONA VE YUNANİSTAN: 2019 yılında Yunanistan’da yapılan sayıma göre ülkenin nüfusu 10.72 Milyon. Yunanistan’ın sağlık sistemindeki alt yapı zafiyeti malum. Virüsün hızla yayılması durumunda sağlık sistemini bir anda felce uğratabileceği düşüncesi yetkililerin ve uzmanların erken hareket ederken Yunan halkının tedbirlere eksiksiz riayet etmeleri ile virüsün yayılımını kontrol altına aldığı da biliniyor. Böylece Corona savaşında komşumuz
103 can kaybı ile büyük başarı gösterdi. Tabii ki komşunun bu başarısını takdir ediyor ve can kayıplarının az olmasından büyük memnuniyet duyuyor Ve de Condor’ un Yunanistan için yaptığı uçuş planlamasını yadırgamıyorum. Yunanistan bunu hak etti ve ediyor.
CORONA VE TÜRKİYE: Gördüğümüz ve takip ettiğimiz kadarı ile 2019 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre
82.000.000 nüfusa sahip Türkiye’mizde Covid-19 ile büyük ve başarılı bir mücadele örneği verdi. 24 Mayıs itibarı ile 156.827 vaka sayısına karşın 4340 can kaybı yaşadık. Ve de temenni ediyoruz ki bu bela’ dan kısa bir süre sonra kurtulacağız. Bu arada birçok ülkeye sağlık malzemesi yardımı yaptığımız da ortada.
Bu güne kadar Almanya’nın İspanya’ya Türkiye’ den daha fazla turist gönderdiği biliniyor. Yukarıda kısaca özetlenen COVİT-19 karnelerine rağmen, Almanya bayraklı Condor firmasının bu güne kadar 5-6 noktaya uçtuğu Türkiye’de 2020 yazında uçacağını duyurduğu tek bir noktaya karşın İspanya’da ise 8 noktaya sefer planlamış olmasını nasıl anlamam / yorumlamam gerekir? Bilemedim
TÜRK HAVA YOLLARI NASIL BİR PLANLAMA YAPTI: Turizmgünlüğü.com’ da yayınlanan bilgiye göre: Haziran
2020 ayında 19 ülkeye yapacağı seferlerle yurtdışı uçuşlarına başlayacak. THY Üç aylık dönem için düzenlenen uçuş programına göre, yurt dışında 19 ülke ve 23 noktaya haftalık 75 frekans uçuş planlandı. Kanada’da Toront o, Kazakistan’da Almatı, Afganistan’da Kabil, Japonya’da Tokyo, Çin’de Şanghay, Güney Kore’de Seul, Singapur, Danimarka’da Kopenhag, İsveç’te Stockholm, Norveç’te Oslo, Almanya’da Frankfurt, Berlin, Düsseldorf ve Münih, Avusturya’da Viyana, Hollanda’da Amsterdam, Belçika’da Brüksel, Beyaz Rusya’da Minsk, Gürcistan’da Tiflis, Lübnan’da Beyrut, Kuveyt ve İsrail’de Tel-Aviv seferleri icra edilecek. THY, Temmuz ve Ağustos’ta ise uçuşlarını arttırmayı amaçlıyor. Temmuz’da 74 ülke ve 103 noktada haftalık 572 frekans, Ağustos’ta 98 ülke 160 noktada 937 frekans uçuş planlandı Eylül ayında ise 99 ülke, 166 noktada haftalık 989 frekans uçuş yapılması öngörülüyor. Anlayamadığım husus ise Türk Hava Yollarının ABD'den sonra dünyanın en çok vaka ve ölüm görülen ülkesi olan Brezilya'nın Sao Paulo kentine de direkt uçuşlar için bilet satışına başlaması. Eğer bu bilgide bir hata var ise mutlak THY tarafından açıklanacak ve düzeltilecektir.
Türk Hava Yollarının filo yapısı ile ilgili ne yapacağı henüz belli değil. Uçak alım sözleşmelerinin detaylarını bilmediğimiz için fikir yürütmemiz zor. Faydası da yok. Kira ücretlerinin düşürülmesi konusunda üreticilerle görüşmeğe başlamışlardır herhalde. Mutlak ki yönetim bu konuda çalışıyordur ve de yapılacak uygulamalar önümüzdeki günlerde netleşecektir. Temennimiz sonucun herkes için iyi olmasıdır. Hem Havayolumuz hem de çalışanlar için. Bu arada Yönetim de bu güne kadar yapılan bir takım hataları düzeltme yoluna giderse şirketimizin krizi mümkün olan en az zarar ile atlatacağına olan inancımızla birlikte çalışanların Türk Hava Yolları yönetimine olan güveni de artacaktır.
GALİBA ANLATAMADIK: Acaba biz Türkiye olarak bu konudaki başarımızı iyi duyuramadık mı, yoksa Dünya Sağlık Örgütünün kendilerine de raporlanan Covid-19 bilgilerini tam olarak paylaşmadığını mı düşünmeliyim. Sağlık Bakanlığımızın bizlere duyurduğu günlük gelişmeleri aynı şekilde Dünya sağlık Örgütüne de raporladığı mutlak. ( muhtemelen belirli dönemler için ) . Ayrıca söz konusu örgütün Türkiye bürosu da gelişmeleri yerinde takip ediyor. Bunun dışında üçüncü bir şık var mı bilemiyorum. Almanya’nın bize düşmanca davranışından bahsetmek realist bir yaklaşım olmayacaktır. Ancak yukarıdaki iki şıktan hangisi doğru olursa olsun “ Hatalıyız “ desem eminim ki çok kimse bana kızacaktır. Evet, denizi geçiyoruz, önümüzde bir dere var. Haydi dereyi de geçmeğe çalışalım diyeyim bari. Dış işleri Bakanımızın “Biz biliyoruz ki Alman, Rus dostlarımız da Türkiye'ye gelmek istiyor. Pandemi konusunda da diğer alternatif ülkelerdeki seviyeyi vaka ve diğer rakamlarla, sağlık kapasiteleriyle bizi kıyasladıkları zaman Türkiye ön plana çıkıyor. “ sözü beni ümitlendirmişti. Temenni ederim ki konuyu ben hatalı değerlendirmiş olayım. Etkisi var mıdır bilemem ama televizyonlarda boy gösterip, Sağlık Bakanlığının verdiği rakamlar doğru değil diye konuşanların ve de sanal medyada bunu yayanların çorbadaki tuzları acaba ne kadar?
RAHMETLİ TURGUT ÖZAL: Hatırlıyorum da yaşanan körfez kriz esnasında rahmetli Turgut Özal kurumları yurt dışında Türkiye’nin tanıtımını yapmaya zorlamıştı. Bu kriz ortamı reklam yapılmasının zamanıdır, insanları Türkiye’ye davet edin, Onların ülkemizi hiç tanımadığını düşünün. Ve yapacağınız reklamlarda Türkiye’mizi anlatın reklamlarınız davetkâr olmalı. Ve de çalıştığınız kuruluşu, hizmetlerinizi değil Türkiye’yi ön plana çıkartmalısınız reklamlarınızda demişlerdi.
Bu Corona’nın üzerine tanıtım mı kurulur diyeceksiniz? Demeyin, Yapılacak olan bir hatırlatma. Biz sizi yine bekliyoruz demenin bir şekli. Onu reklamcılara sorun. Türk Hava Yollarının birlikte çalıştığı ajans işinde çok çok iyi. Hazırladığı reklamlar 4x4. Onlar bunun bir yolunu bulacaktır. Aklıma geldi de söyleyeyim dedim. Belki’ de bir şeyleri duyurmanın en iyi yollarından biri de budur. Kim bilir? Tüm etrafımız savaşlarla çevrilmiş olmasına rağmen o zaman hayli faydalı olmuştu. Hele bir onlara danışın.
Yorumlar Tüm Yorumlar (36)