Bu ara neden bilmem Japonlara çok merak sardım. Malum, nüfusunun % 70’i Ateist, bunun dışında kilerin ise Şintoist. Budist ve çok az miktarda Hıristiyan olan bu milletlin ahlak anlayışını okudum. John Ruskin’in “İnsanların inandığı pek çok din vardır. Ancak Ahlak bir tanedir “ sözü Japonların bu konudaki anlayışını doğrular nitelikte. Bunu aşağıdaki konu ile nasıl ilişkilendireceğiniz ise sizin sorununuz.
İŞTE BİR TÜRK HAVA YOLLARI ATAMA HİKÂYESİ
Tam Japonya da ki iş yaşamını ve personel değerlendirme sistemine ilişkin Japonya Dış Ticaret Örgütünün ITO için hazırladığı notları okuyordum ki, Airporthaber’ de yer alan THY den bir çalışanın yurt dışı göreve atanmasına ilişkin haber ve daha da önemlisi THY çalışanlarının bu atama ile ilgili yorumları dikkatimi çekti. Öncelikle ifade etmek isterim ki, bu haberde adı geçen THY yöneticisini tanımam. Kendisi yazı kapsamında sadece bir simge olarak bulunmaktadır. Dolayısı ile yazımda ele almak istediğim husus bu yöneticinin şahsı ile ilgili değil. Bu şahıs verilen görevlere uygundur, değildir onu da bilmem. Konu yapılan uygulama. Evet, bu habere 69 adet yorum gelmiş. APH’ de haberi bulup altındaki yorumlara bakabilirsiniz.
THY’ na 2004 yılında girmiş ve görevini sürdüren bir üst yönetici düşünün. O noktaya nasıl yükseldiği ile ilgilenmeyin. Bu yönetici bir nedenle 16 Nisan 2013 günü görevden alınsın, şirket tepe yönetiminden kendisinin Suudi Arabistan’da bir noktaya tayin edilmesini istesin. Ve de bu isteği reddedilsin. Yönetici şirketten uzaklaştırılsın veya istifa ederek ayrılsın. Ve de kısa bir süre sonra İstanbul Grand Airport’ a Genel Müdür Ticari Yardımcısı olarak girsin. Nasıl mı? Bilemem. Siz düşünün. İki, üç sene IGA’ da çalışsın. 07 Aralık 2017’ de her hangi bir nedende ötürü IGA’ dan da uzaklaştırılsın veya istifa etsin. Ve de, IGA’ dan ayrılışından 14 gün sonra, 21 Aralık 2017’ de Türk Hava Yollarına yeniden kabul edilsin. Bu da yetmezmiş gibi 16 Nisan 2013 tarihinde THY’ daki görevden ayrılışı sırasında talep ettiği ancak o tarihte uygun görülmeyen Suudi Arabistan'daki bir hizmet noktasına tayini yapılsın. Evet, hikâye bu. Eğer yorumlardaki bilgilerden çıkartılan bu anlatım doğru ise yapılan bu atama sizce ne anlam taşır?
Öncelikle bu yönetici 2013 yılında THY Genel Müdür Yardımcılığı görevinden neden alınmış? Ona bir bakmak gerek. Rivayet o dur ki, o an için torpili daha geçerli olan birisi ( Eğer doğruysa bu insan şirket tepe yönetiminden birinin damadıymış ) ) dışarıdan gelmesine rağmen bu yöneticinin yanında göreve başlatılmış, daha sonra ise söz konusu olan yönetici görevden alınarak torpili o an için daha geçerli olan damat onun yerine atanmış. Mağdurdur kısacası. Yani mağdur olduğunu düşünür. Haklı mı? Evet; hiç kimse daha önce kendisinin oraya nasıl geldiğini düşünmez, unutur o günleri ve de bu nedenle kendisini mağdur / haklı görür. İnsanoğlunun yaradılışı işte böyle.
BU ATAMA, BAZILARININ (?) THY’NIN TEPELERİNDEN DAHA KUVVETLİ OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ.
Diğer bir söylenilen ise, bu görevlinin atandığı nokta da THY Şeflik düzeyinde ( aynı bölgede başka bir Müdürlüğe bağlı olarak ) temsil edilmekteyken, bu atama ile birlikte temsilin Müdürlük seviyesine yükseltilmesi de uygun görülmüş ki, doğrusunu isterseniz bunu yadırgamadım. İkinci rivayet ise bu yöneticinin görevden alınmasını takiben THY tepe yönetiminden Suudi Arabistan’da bir noktaya atanması talebinde bulunduğu ve de yönetimin bunu reddettiğidir. Eğer bu doğru ise 07 ARALIK 2017 tarihinde yapılan atama doğrudan şu anlamı taşır.
IGA’ dan ayrılmasından 14 gün sonra THY’ na dönen ve aynı gün Yanbuya müdür olarak atanan beyefendi THY’nin kuvvetli tepe Yönetiminden daha güçlüymüş. Geç de olsa dediğini yaptırmış. Tabii bunu yaptıran kendi gücü mü, yoksa bu yöneticinin arkasında duranların gücü mü ( ? ) Bilemiyorum. Bildiğim tek şey bunun başka bir izahının olmadığıdır.
TERCİH YAPMAK ÇALIŞANIN ELİNDEYSE
Eğer halen; kendi mi ayrıldı, ayırdılar mı diye merak edenler varsa görüşümü söyleyeyim.; Kim ne anlatırsa anlatsın hiç kimsenin IGA’ da Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmak için Türk Hava Yolları Genel Müdür Ticari Yardımcılığı görevinden vazgeçmeyeceği ve de hiçbir kimsenin Türk Hava Yollarının Yanbu Müdürü olmak için IGA Genel Müdür Yardımcılığı görevini tepmeyeceğidir. Buna katılmayanlar olacaktır. Bu benim düşüncem. Ve de galiba bu doğru bir mantık.
ÖNCE İĞNEYİ KENDİMİZE BATIRALIM.
Çuvaldızı başkalarına batırmadan önce iğneyi kendimize bir dokunduralım isterseniz. Bu yorumları kaleme alanlara sormak istediğim bir husus var. Kurumda özellikle atamalarla ilgili tasvip edilmeyen bir takım istihdam uygulamalarının mevcudiyeti okurlarca yorumlarda belirtiliyorken, mantık bu durumda şahıslardan ziyade uygulamaya karşı çıkmak gerektiğini söylüyor. Bu noktadan hareketle Müdür beye odaklanılmasını anlamam mümkün değil. Söz konusu şahıs on diploma sahibi olup, allame-i cihan olsa uygulama yine de baştan sona yanlış. Şahsa yönelik yorum yapan okurlara seslenmek isterim. Kuzum Allah aşkına, bu gün şirkette yetişip tepelere çıkmış olan kaç üst yöneticiniz var? Dün var mıydı? Bu insan, bir yerlere bu şekilde yükselen ilk ve tek kişi mi?
Evet; JAPONLARIN “ FİRMA ÇALIŞANLARI İLE ÖZDEŞTİR” sözü çok doğru. THY taraflarından biri özdeş olma konusunda diğerini ( Tepe Yönetin / çalışanlar ) reddetmek isterse, meydan ve tercih onların. Önden buyursunlar. lHer iki tarafında bunu birbirine çok benzer nedenden ötürü söylemeye çekineceklerini biliyorum.
JAPONYADA TEPE YÖNETİCİLER BU TÜR ATAMALAR YAPABİLİR Mİ?
Japon firmalarında üst düzey yönetimin temelde üç işlevi bulunmaktadır: 1 ) Firmanın gelecekteki vizyonunu belirlemek, 2 ) Stratejik kararları almak, 3) İşleri üst seviyede sevk ve kontrol etmek ( Çalışanların tayin ve terfileri üst düzey yönetimin görevleri arasında değil )
JAPONLAR ÇALIŞANLAR FİRMA İLE ÖZDEŞTİR DİYOR VE DAHA ÖNEMLİSİ BUNU SAĞLIYORLAR.
Japon firmaları kişilerin firmaya olan bağlılıklarını, kişilerin kendilerini firma ile özdeşleştirmeleri yolu ile sağlama yolunu seçmişler. Genel strateji bu. Çalışanların firma ile özdeşleşmesi, sürekli iş imkânı, kıdeme verilen önem ve aktif iletişim ile daha da pekiştiriliyor. Japon firmalarında yöneticiler firma içinden çıkmakta, nadiren dışarıdan gelmektedir. Japon firmalarının yönetimlerini düzenlemelerinin belli başlı amacı insan kaynaklarını en etkili şekilde kullanarak şirket hedeflerine ulaşmak. Japonya’nın iş ve istihdam anlayışı tek başına ele alınması gereken bir konu. Biz de önümüzdeki haftalarda bunu yapacağız.
SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNDE HER KONUDA ÖRNEK ALINABİLECEK KURUMLAR VAR.
Evet; Türk Hava Yollarımız Güney Avrupa’ da birincilik ile Avrupa ikinciliği ile yetinmeyip en iyisi olmayı, dünya havayolları içerisinde de ilk sıralara yerleşmeyi hedefliyor. Tabii ki bizde bunu temenni ediyoruz. Ama bu hedeflere ulaşmak istiyorlarsa Sn tepe yöneticilerin Müdür ataması, memur kayırılması, bizden olanların kollanması vb. seviyelerine uygun olmayan işler ile ilgili olarak kendilerinden daha düzgün ve adil bir yöntemle yapmaları kaydı ile alt seviyedeki yöneticilere yetki devri yapmaları ve mevcut görünümü silmeleri, üzerlerinden atmaları gerek. Bu suretle hem çalışanların şu anda sıfır düzeyinde bulunan orta kademe yöneticilere duyulan güvenin artmasına katkıda bulunacaklar hem de Japon havayolları, Swiss Uluslararası Havayolu ve Alman Lufthansa Havayolları tepe yöneticilerinin yaptıkları gibi THY’ nin stratejik konularına daha fazla zaman ayırarak kurumun daha büyük adımlar atmasını sağlayacaklardır.
EN BAŞA, TÜRK HAVA YOLLARININ ATAMA UYGULAMASINA DÖNELİM.
Acaba bu şirketlerin herhangi birindeki tepe yöneticiler böyle bir atama yaparlar mıydı? Görevden aldıkları ve başka bir ülkeye atama isteğini reddettikten sonra şirketten uzaklaştırdıkları / uzaklaşmaya mecbur ettikleri bir çalışanı birkaç senelik bir moladan sonra, yeniden kuruma kabul edip şirketten ayrılmadan önce atanma talebini kabul etmedikleri ülkeye tayin ederler miydi? Eminim ki böyle bir İnsan Kaynakları uygulamasını, böyle bir istihdam şeklinin olabilirliğini düşünemezler bile. Tabii ki bizim yöneticilerin kendilerini komik duruma düşürmeleri tercihleridir. Ona bir şey diyemeyiz. Ama uzun seneler hizmet verdiğimiz kurumun bu duruma düşmesi bizi üzer.
Eminim ki bu uygulamaya dikkate almadan salt şahsın aleyhine yorum yazan necip THY personeli de aynı nedenle, slat kurumu yıpratmamak için konuya bu açıdan yaklaşmışlardır. ( ? ) Zira bu çalışanlar Tepe Yöneticileri ile değil, Türk Hava Yolları ile özdeşleşmiş çalışanlardır desem doğru bir laf etmiş olur muyum sizce( ? )
Yorumlar Tüm Yorumlar (36)