14 Mart 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • kaptanın off olmadığı 2nci pilotun "süraaat hocam süraat" diye yırtındığı ama uçağın kurtarılamadığı yaşanmış olaylara odaklan biraz. Konu genç yaşlı değil!Kaptan rahatsızlandıysa ona uçabilir raporu veren hastane ne olacak?mantıklı olmak lazım. 200 saat dediğin eğitim çocuk oyuncağı mı sanıyorsun?Yaz JAA'e bir yazı, bunların saatini 1000 yapın, böyle bir durum var de!Önemli olan eğitimin kalitesi. binlerce saaatlik eğitimi yada uçuşu kağıt(!) üzerinde alanları da gördük bu yolda!
  • Line Training denen bir şey var. Arkada safety pilot oturur. Uçuş okulundan çıkar çıkmaz adamın eline boeing vermezler. Type Rating var , mülakat sınavlar var, var da var.
  • "anadolu üniversitesi havacılık yüksekokulu dünyadaki ender okullardan birisidir" diyen sayın erdağı'ya diyorum ki, burada uçuş öğretmenliği yapan kişilerin kökeni nedir bir baksın. Sonra da desin ki , "acilen bu okulun öğretmenlerini değiştirelim, çok yanlış, tamamıyla sivil kökenli olmalı" desin bakalım diyebiliyor mu ?...
  • Ne demek devlet memuru ile temsil edilmek. Konunun uzmanları ile temsil edilemediğimiz için sorunlar oluyor. Meslektaş anlayışı da başka bir yerden olayı tutturmaya çalışmakatan öte bir şey değil. Eğer Uluslararası Sivil Havacılık alanında temsil edilmek isteniyorsa ve bu temsiliyette mutlaka konunun uzmanları görevlendirilmeli.....
  • Ya Allah akıl fikir versin bu havacılığı yönetenlere, adam 200 saati bitirdi eğitimlerini de aldı herşey kağıt üzerinde tamam. Başladı BOEING veya AIRBUS’da 2nci pilot olarak uçmaya, Olmaz olmaz demeyin, yanında ki yaşlı bir kaptan pilot diyelim ki X sebepten havada rahatsızlandı, kendinden geçti, arkasından 2nci pilot hemen inişe karar verdi, ancak inişde 10 DME kala motorlardan birine kuş girdi, motor off oldu. Bir de tesadüf kendi tarafındaki altimetresi bozuldu, yanlış gösteriyor. Şimdi ne olacak? Kaptan baygın, motorun biri yok, altimetre arızalı, bu durumda 200 SAATLİK PİLOT, bu uçağı kurtarır mı kurtaramaz mı? CEVAP : 2nci pilot bu durumda heyecandan ……… olur. Boşluğu siz doldurun. Beyler yanlış yapıyorsunuz!
  • asker pilotları sivil havacılıga almadığınız gün sorunların büyük kısmı çözülmüş demektir...bence daha fazla yabancı pilot alınmalı emniyetli uçmak için
  • Simülatör Kontrol öğretmenleri bağımsız yalnız SHGM’nin emrinde çalışan INSPTECOR PILOT’lardan oluşmuş olsa, (karıştırmayalın eğitim veren INSTRUCTOR’lar başka, kontrol eden INSPECTOR’ler başka) bak bakalım öyle kolay kolay emercensi prosedürlerden herkes geçebiliyor mu? Sn Ali ARIDURU da diyor ki biz çok denetleme yapıyoruz. Ya şu göstermelik denetlemeleri değil de bunları yapın aslında. Ama şimdi şiddetle pilot ihtiyacı var diye, ahbap çavuş ilişkileri şirketlerde devam ediyor. Çünkü olaya tamamen ticari bakılıyor. Herkese geç deniyor. Sonrada havada ufak bir emercenside patır patır dökülüyoruz. İleride bunların sayıları daha çok artacak. Valla gelecekte Allah herkesi korusun.
  • Bu cüreti nerden alıyorsun veya bu genellemeyi yapma hakkını nasıl kendinde buluyorsun bilmem ama senin yaptığına kibarca ama olabildiğince kibarca haddini aşmak veyaa kabaca başka şeylerde denir ama demeyeceğim. İnsan böyle bir çamur atarken yüzü kızarır biraz. Sayın Erdağı sizde her türlü yorumu yayınlayarak bu tip insanlara çanak tutuyorsunuz.
  • Pilotlulk emercenside belli olur haklısınız da bizim uçağı emercensiden çıkarabilecek F/O'muzun olmadığından eminim de Kaç kaptan pilotumuz var onu merak ediyorum.
  • Valla benim de aklım ermiyor bu Amsterdam kazasına, bir altimetre arızalandı uçak düştü, Allah gani gani rahmet eylesin de, iniş anı en kritik an, baktın kafanın basmadığı bir durum var, uçak başlamış uyarılar da vermeye, çık abi oto pilottan uçağını manuele al, pasını geç, çık yukarıya, emniyet irtifanı aldıktan sonra, istediğin çözümü bulursun, Sen bunları yapmak yerine en kritik anda gaz koluyla ileri geri oynuyorsun. Oyuncak mı bu? Asıl pilot uçağını emercensiden kurtaran pilotdur. Simülatörde bu emercensiler yaşatılıp pilotlara öğretilmiyor mu?

Türkiye-ICAO ilişkileri

ICAO Daimi Temsilciliği Bilgi Notları adresinde Sn.Oya Tuzcuoğlu, Türkiye-ICAO ilişkileri şöyle anlatmaktadır.

Türkiye-ICAO ilişkileri - 16.08.2010
Türkiye 1947 yılındaki ilk ICAO Genel Kurulunda, Konseye üç yıllık süre için üye seçilmiş, 1977, 1980 ve 1983 yıllarındaki adaylıklarımız ise oyların bölünmesi nedeniyle sonuçlanamamıştır.

1970’li yıllardan itibaren sivil havacılık alanında karşılaşılan çoğu siyasi kökenli ikili sorunların yanı sıra, sivil havacılığın küresel ölçekte öneminin artması sonucunda bu alanda ülkemizde kaydedilen gelişmelerin ve ileriye dönük çalışmaların ivme kazanmasına dayalı olarak, kurucu üyesi olduğumuz ICAO’nun faaliyetlerini daha yakından izlemek üzere 1978 yılında Ottava Büyükelçiliğimiz nezdinde ICAO işlerinden sorumlu bir Büro oluşturulmuş, Büro 1990’da Daimi Temsilcilik düzeyine çıkarılmıştır.

Türkiye, Örgütün en önemli organı olan Konseyde gözlemci statüsündedir.

Bu statü çerçevesinde Konsey ve bağlı Komite toplantılarını izleyebilmekte, görüşme ve oylamalara ise katılamamaktadır

Bu statü ile ICAO’nun karar alma mekanizmalarına iştirak edilememekte, ancak gerektiği takdirde ülkemizi ilgilendiren bir konuda söz hakkımız bulunmaktadır.

ICAO’nun bir diğer önemli organı olan Hava Seyrüsefer Komisyonu (ANC) bünyesindeki gözlemci statümüz, Konsey ve Komitelerden farklı olarak, görüşmelere katılma hakkı vermekte, ancak, oylamalara katılınamamaktadır.
ICAO’nun görev alanındaki konular genel olarak Ulaştırma Bakanlığımız Sivil Havacılık ve Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlükleri gibi bağlı birimlerinin uzmanlık alanına girmektedir.

İnsana yatırım yapmayı unutan bu sektör için en doğrusu, orada zaten bulundurmak zorunda olduğumuz Büyükelçilik bünyesinde bir de Daimi Temsilci bulundurmak.

Dış İşleri Bakanlığı personeli ile daimi temsil edildiğimiz ICAO Konseyindeki durumumuza bakalım.

"37. Genel Kurul sonunda, ICAO Konseyinde 2010–2013 döneminde yer alacak üyelerin belirlenmesi amacıyla 1, 2 ve 3'üncü kategori seçimleri yapıldı. Yapılan seçimler sonunda, kategorilerine göre konsey üyeliğine şu ülkeler seçildi.

1. Kategori için: ABD, Almanya, Avustralya, Brezilya, Çin, Fransa, İtalya, İngiltere, Japonya, Kanada ve Rusya Federasyonu olmak üzere 11 ülke.
2. Kategori için: Arjantin, Belçika, Kolombiya, Danimarka, Mısır, Hindistan, Meksika, Nijerya, Suudi Arabistan, Singapur, Güney Afrika ve İspanya olmak üzere 12 ülke.

3. Kategori için: Burkina Faso, Kamerun, Küba, Guatemala, Malezya, Fas, Paraguay, Peru, Kore Cumhuriyeti, Slovenya, Swaziland, Uganda ve Birleşik Arap Emirlikleri."

ICAO’da Dış İşleri Bakanlığı tarafından temsil edilmek şu an yapılabilecek en doğru hareket. Çünkü şimdiye kadar hiçbir şekilde Sivil Havacılık konusunda vasıflı personel yetiştirmedik. İşimizi hep devlet memurları ile yürütmeye çalıştık.

Uluslararası birçok kuruluşun hem de kurucu üyesi olduğumuz halde ancak devlet memurları ile temsil edilmek, Sivil Havacılık konusunda insana yatırım yapmayışımızın sonucudur.

DPT Müsteşarlığı, 9.uncu Kalkınma Planı, Havayolu Ulaşımı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu açıkça insana yatırımı yinelemekte ve her çözümün insana yatırım gerektirdiğini vurgulamaktadır.

İnsana yatırımın ise SHGM denetimindeki okullarla gerçekleşeceği vurgusu görmezden gelinemeyecek bir açıklık ve önemle verilmektedir.
Şimdiden böyle bir yapılanmaya gidilse, en az 10 sene sonra meyve verebilecek olan bu oluşum, konunun sahiplerinin yetişmesi için geçecek olan en az süredir.

Bu süreyi başlatabilmek için kanun, yönetmelik ve talimatlardaki düzenlemeye gerek vardır. Bu düzenlemeler siyasi değil ulusal çıkarlara hizmet edecek, uluslar arası sorunlarda elimizi güçlendirecek insan gücünün yetişmesine sebep olacaktır.

Meslek ile ilgili yazılarımda anlatmaya çalıştığım “Meslektaş” kavramı, bu tür toplantılarda çok önemlidir. Delegeler bir araya geldiklerinde önce kendileri gibi olanlar ile temas kurarlar. Her meslektaş, kendi konumunun farkındadır. Hedefleri ise konumlarını değiştirmek değil, konumları içerisindeki sırayı değiştirmektir. Açıkçası, kategori içerisinde ön saflarda yer almaktır.

Devletin devlet memuru ile temsil edilmesi geleneği alışkanlığı, mesleki konularda geri kalma nedenlerimizin başında gelmektedir.

Havacılığın hiçbir dalında meslek kavramı olmadığını söylemeye devam edeceğim. Yine DPT Müsteşarlığı, 9.uncu Kalkınma Planı, Havayolu Ulaşımı, Özel İhtisas Komisyonu Raporu “Havacılıkta Eğitim Standardizasyonu” bölümü bu konuya ayrılmış ve bu güne kadar bu rapordaki hiçbir teklif, yaşama geçirilmemiştir. 2920 SHK Md.99 hala geçerlidir ve üzerinde hiçbir çalışma yapılmamaktadır bildiğim kadarıyla.

İnsana Yatırım konusu, ihtiyaç duyulan meydanların yakınlarında Üniversite Yerleşkesi açılacak şekilde ele alınmalı, öğrencilerin staj görecekleri meydanlardan uzakta, kendi kaderine terk edilmiş meslek yüksek okullarında eğitim görmesinin önüne geçilmelidir.

Önümüzde bir plan dönemi daha vardır. 10.uncu Kalkınma Planı çerçevesinde Özel İhtisas Komisyonları kurulacaktır. Bu komisyonlar yine raporlarını yazacak ama bu sefer teşhisin tedavi görmesine olanak sağlanmasına özen gösterilmelidir.

Geleceğimizi kuracağımız insan gücünü başka nasıl yaratırız?

www.servetbasol.com
Türkiye-ICAO ilişkileri

Yorumlar Tüm Yorumlar (62)

Misafir ~ 14 yıl önce
kaptanın off olmadığı 2nci pilotun "süraaat hocam süraat" diye yırtındığı ama uçağın kurtarılamadığı yaşanmış olaylara odaklan biraz. Konu genç yaşlı değil!Kaptan rahatsızlandıysa ona uçabilir raporu veren hastane ne olacak?mantıklı olmak lazım. 200 saat dediğin eğitim çocuk oyuncağı mı sanıyorsun?Yaz JAA'e bir yazı, bunların saatini 1000 yapın, böyle bir durum var de!Önemli olan eğitimin kalitesi. binlerce saaatlik eğitimi yada uçuşu kağıt(!) üzerinde alanları da gördük bu yolda!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Line Training denen bir şey var. Arkada safety pilot oturur. Uçuş okulundan çıkar çıkmaz adamın eline boeing vermezler. Type Rating var , mülakat sınavlar var, var da var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
"anadolu üniversitesi havacılık yüksekokulu dünyadaki ender okullardan birisidir" diyen sayın erdağı'ya diyorum ki, burada uçuş öğretmenliği yapan kişilerin kökeni nedir bir baksın. Sonra da desin ki , "acilen bu okulun öğretmenlerini değiştirelim, çok yanlış, tamamıyla sivil kökenli olmalı" desin bakalım diyebiliyor mu ?...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne demek devlet memuru ile temsil edilmek. Konunun uzmanları ile temsil edilemediğimiz için sorunlar oluyor. Meslektaş anlayışı da başka bir yerden olayı tutturmaya çalışmakatan öte bir şey değil. Eğer Uluslararası Sivil Havacılık alanında temsil edilmek isteniyorsa ve bu temsiliyette mutlaka konunun uzmanları görevlendirilmeli.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ya Allah akıl fikir versin bu havacılığı yönetenlere, adam 200 saati bitirdi eğitimlerini de aldı herşey kağıt üzerinde tamam. Başladı BOEING veya AIRBUS’da 2nci pilot olarak uçmaya, Olmaz olmaz demeyin, yanında ki yaşlı bir kaptan pilot diyelim ki X sebepten havada rahatsızlandı, kendinden geçti, arkasından 2nci pilot hemen inişe karar verdi, ancak inişde 10 DME kala motorlardan birine kuş girdi, motor off oldu. Bir de tesadüf kendi tarafındaki altimetresi bozuldu, yanlış gösteriyor. Şimdi ne olacak? Kaptan baygın, motorun biri yok, altimetre arızalı, bu durumda 200 SAATLİK PİLOT, bu uçağı kurtarır mı kurtaramaz mı? CEVAP : 2nci pilot bu durumda heyecandan ……… olur. Boşluğu siz doldurun. Beyler yanlış yapıyorsunuz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
asker pilotları sivil havacılıga almadığınız gün sorunların büyük kısmı çözülmüş demektir...bence daha fazla yabancı pilot alınmalı emniyetli uçmak için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Simülatör Kontrol öğretmenleri bağımsız yalnız SHGM’nin emrinde çalışan INSPTECOR PILOT’lardan oluşmuş olsa, (karıştırmayalın eğitim veren INSTRUCTOR’lar başka, kontrol eden INSPECTOR’ler başka) bak bakalım öyle kolay kolay emercensi prosedürlerden herkes geçebiliyor mu? Sn Ali ARIDURU da diyor ki biz çok denetleme yapıyoruz. Ya şu göstermelik denetlemeleri değil de bunları yapın aslında. Ama şimdi şiddetle pilot ihtiyacı var diye, ahbap çavuş ilişkileri şirketlerde devam ediyor. Çünkü olaya tamamen ticari bakılıyor. Herkese geç deniyor. Sonrada havada ufak bir emercenside patır patır dökülüyoruz. İleride bunların sayıları daha çok artacak. Valla gelecekte Allah herkesi korusun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu cüreti nerden alıyorsun veya bu genellemeyi yapma hakkını nasıl kendinde buluyorsun bilmem ama senin yaptığına kibarca ama olabildiğince kibarca haddini aşmak veyaa kabaca başka şeylerde denir ama demeyeceğim. İnsan böyle bir çamur atarken yüzü kızarır biraz. Sayın Erdağı sizde her türlü yorumu yayınlayarak bu tip insanlara çanak tutuyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pilotlulk emercenside belli olur haklısınız da bizim uçağı emercensiden çıkarabilecek F/O'muzun olmadığından eminim de Kaç kaptan pilotumuz var onu merak ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Valla benim de aklım ermiyor bu Amsterdam kazasına, bir altimetre arızalandı uçak düştü, Allah gani gani rahmet eylesin de, iniş anı en kritik an, baktın kafanın basmadığı bir durum var, uçak başlamış uyarılar da vermeye, çık abi oto pilottan uçağını manuele al, pasını geç, çık yukarıya, emniyet irtifanı aldıktan sonra, istediğin çözümü bulursun, Sen bunları yapmak yerine en kritik anda gaz koluyla ileri geri oynuyorsun. Oyuncak mı bu? Asıl pilot uçağını emercensiden kurtaran pilotdur. Simülatörde bu emercensiler yaşatılıp pilotlara öğretilmiyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000