YOLCU SAYILARI TEPETAKLAK: Tüm dünyada beklenildiği üzere uçakla seyahat eden yolcu sayılarında büyük düşüş meydana geldi. Tabii bizde de. THY’ nin Yurtdışı uçuşları 2019’a kıyasla önemli oranda düşüş gösterdi. Ağustos ayında tatil döneminin etkisiyle birlikte bir toparlanma yaşayan havayolu seyahatleri, en iyi ayını yaşadığı dönemde bile 2019’un yüzde 55’i oranında yolcu taşıdığı basında yer aldı. 2020 yılı Nisan ayında THY tarafından yapılan bir açıklamada yolcu sayısındaki düşüşün 2019 yılına oranla toplamda % 53 olduğu duyurulmuştu. Haziran 2020 ayında ise THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, pandemi’ nin olası etkilerine ilişkin “arz edilen koltuk / km) yüzde 55 civarı, yolcu sayısında yüzde 60 düşüş öngörüyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu. Ocak Eylül 2020 Döneminde ise Yolcu Sayısındaki düşüşün 2019 yılının aynı periyoduna oranla % 61.7 olduğu raporlarda yer alıyor. • Ocak-Ekim 2019 döneminde 63,1 milyon olan toplam yolcu sayısının, 2020 yılının aynı döneminde 24 milyon olarak gerçekleştiği THY raporlarında yer almaktadır. Bu rakamların hepsi beklenenlerden farklı değil.
FİLODAKİ UÇAK SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ: Eurocontrol tarafından açıklandığı üzere Şu an için Lufthansa 236, British Airways 165, Air France 137, Ryanair 108, SAS 76 uçağını parka çekmiş durumda. Covid-19 salgınından kaynaklanan yolcu sayısındaki düşüş nedeni ile filosunda mevcut olan 33 adet B- 777 uçağından 10 adedini yere indiren THY, bunu takiben filosunda mevcut olan 40 Airbus A-330 tipi uçaktan 25 adedini park pozisyonuna çekme kararı verdi. Bu gün duyurulduğu üzere THY Toplam 55 uçağını daha yere indirdi. Bu uçaklardan 52 adedi Airbus A321 (178-180-194 koltuk ) ve 3 adedi ise Airbus A320 ( 150-179 koltuk ).
YABANCI HAVAYOLLARI NE YAPIYOR? Cathay Pasifik’ten yapılan açıklamada, alınmış bulunan karar doğrultusunda Hong Kong'da 5 bin 300 ve diğer bölgelerde görevli 600 kişinin işini kaybedeceği, dolu olmayan 2 bin 600 pozisyonun da kaldırılacağı belirtildi. Flybe İflas etti denmişti: meğer sahnelerdeymiş. İki bin çalışanı işten çıkardı. Devlet yardımı ile iflastan kurtulan Lufthansa yılsonuna kadar 29 bin kişinin işine son vermeyi planlıyordu. Bu konudaki çalışmaların devam ettiği söyleniyor. American Airlines ve United Airlines, 32 bin kişiyi işten çıkartacaklarını açıkladı. Dubai merkezli uluslararası havacılık holdingi Emirates’ in 30 bin çalışanını işten çıkarmayı gündeme aldığı belirtildi. British Airways’in sahibi International Airlines Group (IAG), 2020’nin ilk yarısında gelirlerinin yüzde 13 azaldığını belirterek, 12 bin kişinin işten çıkartılmasının planladığını duyurdu. İskandinav Hava Yolları 5 bine yakın çalışanı işten atıyor
Air Canada, 15 bin 200 çalışanı izne ayırırken 1.300 yöneticiyi geçici olarak işten çıkardı. Yeni Zelanda’nın ulusal havayolu firması Air New Zealand, çalışanlarının neredeyse üçte birini, yaklaşık 3 bin 500 kişiyi işten çıkaracak. İtalya’nın ulusal havayolu şirketi Alitalia, hükümetten 2 bin 900 kişiyi daha geçici olarak işten çıkarmak için izin istedi. Hükümet kabul ederse yaklaşık 7 bin kişi toplamda geçici olarak işten çıkarılmış olacak. American Airlines’ın pilotlar sendikası ise yaklaşık 4 bin 800 pilotun kısa süreli ücretsiz izne çıkmayı kabul ettiğini, 715 pilotun ise erken emekli olduğunu açıkladı. Singapur Havayolları Pandemi’ nin yarattığı zarar paralelinde grup genelinde 4.300 kişiyi işten çıkaracak. Vb.
Birçok bilgi parça parça geliyor. Bu gün için bazı uygulamalardan vazgeçildi mi, yoksa verilen rakamlar da artış mı oldu, azalma mı tam olarak bilinmiyor.
AŞI: Eğer bu günlerde uygulanmasına başlanılan aşı beklenen müspet etkiyi gösterse bile, her ülke aynı sonuca aynı zamanda ulaşamayacağı için 2021 sonundan önce sivil havacılıkta normale dönmeyi beklemek fazla iyimserlik olacak. Ancak Pandemi nin tüm ülkelerdeki durumu malum olduğundan yukarıda belirtilen işlemlerin ve rakamların da söz konusu ülkenin durumu ile aynı doğrultuda hareket göstereceği tabii.
FİLOLARIN YENİ YAPILARININ BELİRLENMESİ: Havayolları uçuştan çekip parka alacağı uçak adedini belirlerken ülkenin pandemi’ deki durumunu ve de uçuş yaptığı ülkelerdeki salgının durumunu dikkate alarak güncel filo yapısını şekillendirecektir. Filonun tümünü havada görmek ancak ve ancak salgının tüm dünyada sonlanmasını takiben mümkün olabilecektir.
UÇUŞ NOKTALARININ HER ETAPTA GÜNCELLEŞTİRİLEREK YENİDEN BELİRLENMESİ: Uçuş noktalarının yeniden değerlendirmesinde de aynı ölçütlerin geçerli olacağı kabulü zorunlu olan bir gerçek. Dolayısı ile parka alınmış bulunan uçak tiplerinin de maliyetleri ile birlikte koltuk adetleri ve menzilleri de dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi gerekecektir.
VE DE İSTİHDAM: Gelelim istihdama. Bu konuda Türk Hava Yollarını diğer uluslararası havayolları ile birlikte değerlendirmek mümkün değil. Konu ile ilgili olarak yukarıdaki konu başlığının kapsamına bakıldığı takdirde, bir takım havayollarının kesin olarak işten çıkartma işlemi yaptığını, bazılarının yapacakları tensikatın planlama aşamasında bulunduğu diğer bir kısmın ise personelini geçici olarak işten çıkarttığını görebilmek mümkün. Dolayısı ile bu konuda da uluslararası havayollarının bu uygulamalarına da pandemi’ nin gelişiminin yön vereceği ortada..
Türk Hava Yollarımıza gelince Hükumetimizin verdiği karar ve yapılan KÇÖ uygulamasının, istihdamı azaltılmasına engel olduğu açık. Bir yazımda belirtmiştim. Kısa Çalışma Ödeneği olarak takdir edilen meblağın azlığı ve insanları tatmin etmemesi ayrı bir konu. THY gibi fazla istihdam yapıldığı değişik vesilelerle ortaya konulan THY için istihdamın korunması hususunda amaca hizmet eden bir uygulama. Dua etmek gerekir ki Allah devlete kuvvet versin ve bu uygulama Pandemi sonlanana kadar sürsün. Eğer devam etmez ise ne olacağı hususunu düşünmek bile istemiyorum. Yolcusunun % 60’nı yitirmiş, 100 küsur uçağını parka çekmiş bir havayolunun ne yapması gerekirse THY onu yapacak ve yaşanacaktır. Bu arada kimsenin Pandemi sonlanır sonlanmaz havayollarının salgın öncesi durumuna geleceğini düşünmemesi gerekir. Bu kendini aldatmak olur. O periyodun ne kadar süreceğini tasarlamak kanaatimce fazlası ile zordur. Her ne ise bu kriz esnasında Devlet Baba ve THY Yönetimi çalışanlarını işsizlik psikozundan uzak tutmuşlardır. Her ne kadar KÇÖ olarak yapılan ödeme tatminkâr değilse de yaşanan tüm sıkıntıların yanında işsiz olma stresini yaşamamış olmayı içinde bulunulan bu dönem için küçümsenmeyecek bir avantaj olarak kabul ediyorum. Bunun kıymetini bilmek gerek. Şu anda THY tüm gücü ile Pandemi’ yi takip ediyor. Onun gidişatına uygun ticari tedbirleri almaya özen gösteriyor. Dün bir yerde okudum.
Bazı gelişmiş ülkeler salgın sonrası takip edecekleri yolla ilgili çalışmalar yapmaya ve de projeksiyonlar hazırlamaya başlamışlar bile. Acil kararlar verip uygulamaya koymak yerine bu tür hazırlıkları yapmak ve de güncel alt yapıya en uygun olan uygulamayı seçerek onun üzerinde rötuşlar yapmak en akıllıcası olsa gerek.
Ülkeler sivil Havacılık otoritelerinin B 737 Max tipi uçaklar ile ilgili kullanım kararını açıklıyor? Bu konuda biz ne yapıyoruz? Bir basın toplantınızda bir paragraf da bu konu için açmak gerekmez mi?
Kolaylıklar, sağlıklar ve emniyetli uçuşlar diliyorum.
İNSANLIK KORONAYI YENECEK AMA BİZ CEHALETİ YENEBİLECEKMİYİZ? İŞTE O BELLİ DEĞİL.
Aşı maşı derken bu Corona duraksayacak. Kaybolacak mı, yoksa yerini başka bir Pandemi’ yemi bırakacak belli değil. İnsanlık belirli bir zayiattan verdikten sonra onu da yener evelallah. Ancak bizim ülkemize hâkim olan bu cehaleti ortadan kaldırmamız pek mümkün değil.
İşte son bir hafta içinde yaşadıklarımız. Bir hastaya şifa verecek diye köye çağırılan üfürükçü 3 ayrı köyde 136 kişiye virüsü bulaştırmış.
Turşu Korona’ ya iyi gelir demişler. Toplanmış köyün hanımları. Çeşit çeşit turşu kurmuşlar. Sonuç çalışmaya iştirak edenlerin tümü Korona.
Kayserinin bir ilçesindeki 150 haneli bir köyde ekmek yapmak için bir araya gelen kadınlardan 40 adedi yapılan test sonucunda pozitif çıktı. Bu gün gelen Corona’ ya yakalanan ekmekçilerin 72 ‘ ye çıktığı şeklinde.
Bir sitede oturan bir aile, karı koca Korona’ ya yakalanmış. İnanmayacaksınız ama bu komşuya geçmiş olsun ziyaretine gidenler oldu. İyi komşuluğun icabı (?)
Bursa’da kısıtlama esnasında ehliyetsiz araba kullanan adam polis tarafından yakalanınca korona virüsten yatan arkadaşına telefon edip gel arabanı al diyor. Özrü kabahatinden büyük.
Bunca kadın cinayetinin, bunca trafik kazasının ve kaybolan anların arkasında ne var sizce. Cehalet.
Sn. Mustafa Köz bir yazısında ne diyor? Sokağa çıkarsak çok kelle alırız, çok kan dökülür diyen mafya babasından, dokuz yaşında bir kız çocuğunu hareminize alabilirsiniz diyen Diyanet fetvasından sokaktaki vukuatları suç işleyenin bacağını kırarak çözmeyi öneren bir Bakanın durumunu cehalet sarmalında görmek gerekiyor.
Evet, bu beyefendiler kendirlerimi cahil? Hayır. Bizlerin cehaletine güvenip bu sözleri ediyorlar. Bu sözlerin üzerine gitmiyor kimse. Diyanete bu kuranı kerimin neresinde yazılı diye soran yok. Kazara soran çıksa bile dikkate alıp cevap veren yok.
Tam bu yazıyı kaleme alırken ülkemiz insanlarının tahsil durumları ile ilgili bir bilgi ulaştı. Gönderen ise bir eğitim kurumu topluluğunun Yönetim ve İşleme Danışmanı. Hayli detaylı bir bilgi. Tablolardan oluşuyor bu anlatım.
Tabloda 1.nci ara toplam içinde kayıtlı olan 47 052 447 kişilik nüfusa ( bu gruba 6 yaşa kadar olan kesimi de (8 milyon) eklersek, 55 Milyon insanımız eğitimsiz denilecek seviyededir. Diğer bir ifade ile nüfusumuzun %67 si eğitimsizdir ya da çok düşük eğitim düzeyindedir.
Toplam 82 Milyonun Sadece 27 Milyonu ki o da toplam nüfusun %33’ü etmektedir, lise ve üstü eğitim seviyesindedir.
Hiç okul bitirmemiş 6 yaş üstü insan sayımız 9 milyon 807 bin 582. Bunun çoğunluğunu, (6 milyon 185 bin 858) kadınlar oluşturmaktadır. Evet, bir erkeği eğitirseniz bir insanı eğitmiş olursunuz. Bir kadını eğitmek ise bir kuşağı eğitmek demektir. ( Brigham Young) Yaşadığımız bunca menfiliklerin arkasında da cehalet yok mu? Bir şeyleri gördükten, okuduktan sonra “Tahsil cehaleti giderir insanlık öğretmez” sözünün doğruluğu da kesinlikle şüphe götürür oldu. Bu söze inanmıyorum artık. Tahsilin insanlık öğretmediği açık ama cehaleti de gidermediği birtakım örneklerden görüldüğü üzere kabulü zorunlu olan bir gerçek haline dönüştü artık.
Evet, özellikle bizleri gerek ülkede ve gerekse işyerimizde yönetenlerin yaptıkları birçok anlaşılmaz uygulamalar var. Bunları toplumun cehaletine güvenerek yaptıkları malum. Bu insanların yaptıkları uygulamaları aşağıdaki fıkra ile ilişkilendirmeye çalıştım. Çok önceleri bu tür anlatımları ile tanınan bir büyüğümüzün basın mensuplarınca bir yaşanmışa ilişkin kendisine sorulan kritik bir suale verdiği cevap aslında.
Adamın biri ineğini çok seviyormuş. İneğini kurtların yememesi için nefesi kuvvetli bir hoca arayışına girmiş ve nihayetinde aradığı hocayı bulmuş. Hocadan ineğini kurtların yememesi için muska yazmasını istemiş. Muska yazılmış ve ineğin boynuna asılmış. Bu olayın ardından sürüye kurt girmiş ve sadece bu adamın ineğini yemiş. Adam, ineğin muskalı başını kesip hocaya getirmiş. Hocaya: “Hocam ineği kurt yedi, demiş” Hoca: muskayı almış, açıp okumuş ve açıklama yapmış. Biz bir yanlışlık yapmışız. Kurdun ağzını bağlayacağımıza arkasını bağlamışız. Kurt senin ineği yedi yemesine ama hiç merak etme, kolay kolay çıkaramaz.”
Evet: ülkemizi bu duruma düşürenler için cehaletin savunma ölçütü olmayacağı kesin. Allah hepimizi çok bilen cahillerden korusun.
Hep bundan sonra ne olur’ u düşünüyorum. Aslında kötümser biri değilim ama yine de gözümün önüne hep gri tablolar geliyor. Kötümserliğin nedeni çaresizlik derler, sanki doğru gibi.
Tüm yaşamımız, işimiz küçücük bir virüsün elinde olunca insan kendisini çaresiz hissediyor. Çaresizliği düşünmeyip tünelin ucundaki ışığı görmeğe çalışsak. Evet, iyimser olmaya çalışalım. Yeni yıl bize iyi gelecek
HABER VE KÖŞE YAZISI ARASINDAKİ FARK. AŞAĞIDAKİ NOT ÇOK KEZ TEKRAR ETMEME RAĞMEN HALEN BU KONUYU ANLAMAMIŞ OLANLAR İÇİNDİR.
Yorumlar Tüm Yorumlar (28)