Pandemi ’nin Dünya Turizm Örgütü’nün 17 Aralık günü yayımlanan raporuna göre, korona gölgesinde geçen 2020’nin 10 ayında, dünya genelindeki turist kaybının yüzde 72’yi bularak 1990 yılındaki seviyeye, 30 yıl önceye gerilediğini belirtildi. 1990 yılı seviyelerine ulaşmak şu an için bir hayal olsa da bu sene nispeten bir toparlanmanın yaşanacağını da düşünmek bile çok zor.
SON GELİŞMELER ÜMİT VERMİYOR. Malum son gelişmeler iyi değil. Almanya Türkiye’yi çok riskli ülke olarak ilan etti. Rusya'nın getirdiği seyahat kısıtlamasının Türkiye'yi ziyaret edecek turist sayısında yaklaşık 500 binlik düşüş yaşanmasına neden olabileceğini söylendi. Bu iki ülke de Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler. Uzun seneler yabancı ziyaretçi sayısı sıralamamızda biri birinci ise diğeri ikinci. AB, Türkiye'yi artan vakalar nedeniyle 'riskli ülkeler' listesinden çıkarmadı. Rusya Haziran 2021 Türkiye'ye seferleri 1,5 ay yasakları. Türkiye’deki Rus vatandaşlar ülkelerine geri döndüler. İngiltere, Türkiye gelişlerinde 10 gün otelde karantina zorunluluğu uygulanan "kırmızı listeye" dâhil ediyor. Yaşadığımız bu günlerde Covid’ in ülkemizde dünya sıralamasını değiştirecek boyutta tırmanışa geçmiş olması da tabii ki yaklaşılan sezon için hatırı sayılır bir dezavantaj. Covid konusunda dünyada en iyi durumda olan devletlerden biriyiz sözünü bizler televizyonlarımızda sıklıkla dinliyoruz ama ülkemize turist gönderen ülkeler açısından bu söylemler bir şey ifade etmiyor.
TEK ÇÖZÜM AŞI: AŞILAMADA TÜRKİYE’NİN DURUMU: Senelerce önce bir doktor arkadaşım bana dünya ilaç lobisinin durumunu anlatmıştı. Hiç unutmam dinleyince kanım dondu. Bu günkü esas konumuz olan aşılarda ilaç sınıfına giriyor değil mi?
Her ne kadar siyasilerimizin ifade ettiği rakamlar zaman zaman değişiyor ise de, dünyada Covid-19 aşılamasına ilişkin raporlara göre, 151 ülkede toplamda 658 milyondan fazla doz aşı uygulandığı ve küresel nüfusun yüzde 4.3'ünün aşılandığı açıklandı.
Sağlık Bakanlığımızın verilerine göre, 16 Mayıs 2021 Pazar günü saat 13.06 itibarı ile ülkemizde toplamda uygulanan aşı sayısı 25.764.868. Bu toplam aşılanma sayısı içerisinde birinci doz aşılama olan insan sayısı 14.943.029, İkinci doz aşı uygulaması yapılan kişi sayısı ise 10.821. 838.
Türkiye’ de toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek için minimum 60-70 milyon kişiye aşı uygulanması gerektiği ifade ediliyor. Bu arada Turizm Merkezimiz Antalya’da ise tablo aynı gün ve aynı saat itibarı ile şöyle. Antalya’nın nüfusu ( 2.548.308) Toplam aşı yapılan 903.165 birinci aşıyı olan 543.269 kişi, 2 aşı uygulanan miktar ise 359.926 Dolayısı ile ENCOY maskeleri pek bir işe yarar görünmüyor. Keşke Antalya’mızda nüfusunun % 70’ ni aşıladık. Bu arada yerli ve yabancı misafirlerimize hizmet veren tesislerimiz de çalışanlarında tümü aşılanmış oldu diye bir tanıtım yapabilseydik.
BU KRİZDE PARAMIZ BİZDE KALSIN DEMEK YANLIŞ DEĞİL. Evet, bize en az 120 milyon doz aşı gerekiyor. Haziranda 60 milyon aşılama bitecek sözü bu durumda pek inanılabilir değil. Belki aşı yapılabilir, bunun için imkânlar müsait ama önemli olan aşının ülkemize salimen gelmesi. Bu konudaki gecikmenin bizlerin sağlığı ile ilgili olması yanında ülkemiz açısından küçümsenmesi mümkün olmayan turizm gelirinden de mahrum kalmamızın da ana nedenlerinden biri olacağı kabulü zorunlu olan bir gerçek. Her şey bir tarafa tüm ülkeler vatandaşlarının harcamayı kendi ülkesinde yapmalarını istiyor. AB’ nin isteği belli değil mi? Aşı pasaportu için neden çalışıyorlar ki? Bu da bir gerçe
BAZI DÜNYA ÜLKELERİ NELER YAPTI / YAPIYOR? İki belki de üç ay kadar önce gazetelerde okumuştum. Yunanistan Ocak ayı sonunda ülkenin tüm turistik yörelerde çalışanların hepsini aşı yaptırmayı plânlamış ve de işlemi başlatılmış olduğunu ifade etti. Bu tedbir komşuda tepki görmedi. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Yunan makamlarının, 2021 yazında güvenli bir tatil sağlamak için turizm bölgelerinde yaşayan yerel nüfusu ve
turistik tesis çalışanlarını sezon öncesi yeni tip Koronavirüs’ e (Kovid-19) karşı aşılama konusundaki habernii teyit etti. Aşılama kampanyası, geleneksel olarak Ruslar arasında popüler olan Girit, Rodos, Korfu adalarında da devam ediyor. ( Belki de sonlandı) Girit'te de, yaz aylarında turistlere hizmet verecek personelin çoğu sezon başlamadan aşı olmak istiyor. Rusya, 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren Yunanistan ile düzenli uçuşları yeniden başlatma kararı almıştı. Evet; Yunanistan’dan sonra Mısır da aynı yola başvurdu. Bundan üç ay sonra bizde çıktık ortaya “ Turistleri karşılaşacağı kim varsa aşılanacaktır “ bu öneri / karar dış işleri Bakanımız tarafından açıklandı ise de yurt içinde bayağı tepki ile karşılandı. Bu arada AB, Türkiye'yi artan vakalar nedeniyle 'riskli ülkeler' listesinden çıkarmadı
Bazı ülkeler ise 2021 yılı sezon hazırlığına 2020 yılı yaz ortalarında başlamıştı. Meksika’nın Cancun kentinde “Cancun’a gelin 2+1” sloganıyla başlatılan bir kampanya çerçevesinde turistlere kentte geçirdikleri her iki gece için bir gün bedava konaklama sunuluyor. Turistlerin yanlarında getirdikleri ikinci kişinin uçak biletinin parası geri ödeniyor. Yakın bir zaman önce Tayland’daki lüks bir otel havuzlu lüks villalarında “1 alana 1 bedava” kampanyası
başlatmıştı.. Bulgaristan’daki popüler plajlarda turistlerden şezlong, şemsiye ve masa parası alınmıyor. İsviçre’nin Cenevre kentinde turizm idaresi otel ve gezi paketlerinde yüzde 65 indirim kararı aldı. Bazı ülkelerde ise, Turizm’ e yönelik olarak yapılan kampanyalar ülkenin Koronavirüs açısından güvenli olduğu mesajını vermeye odaklanıyor. Örneğin Özbekistan, tatilleri sırasında Covid-19’a yakalananlara 3 bin dolar vermeyi taahhüt ediyordu. Haziran’da kapılarını belli ülkelerden gelen turistlere açan Güney Kıbrıs’ta hastalığa burada yakalanan kişilerin konaklama, yeme-içme ve ilaç paralarının ödeneceği belirtiliyor ise de ( Bakınız Turizm Günlüğü ) Bu bilginin teyidi alınamadı
İNSANLAR BİLET FİYATINA DEĞİL GÜVENLİĞE ODAKLANDILAR: Uçak bileti arama motoru Skyscanner’ın pazarlama sorumlusu Joanna Lord, özellikle düşük fiyat gibi teşviklerin ilk aşamada talep yaratmak için basit ve etkili bir yol olduğunu ancak zaman ilerledikçe insanların fiyat yerine güvenliğe odaklanacağını söylemişti. Doğru bir yaklaşım. Oxford Economics şirketinin Turizm Ekonomisi direktörü David Goodge ise “Normale dönme sürecinde güvenlik garantisi, düşük bulaşma oranları, test ve temas takip izleme kapasitesiyle ilave sağlık tedbirleri ve hastalığın yayılmasını önlemeye yönelik önlemler belirleyici olacak” diye konuştu.
Özbekistan örneğine dikkat çeken Goodge, “Özbekistan’ın güvenli seyahati garanti ediyoruz” demesi Covid-19’a karşı önemli bir güvence. Özbekistan bir taraftan finansal teşvikler sağlarken diğer taraftan ülkenin güvenli olduğu mesajını veriyor. Bu açıdan bu yöntem, bir alana bir bedava kampanyasından daha etkili olabilir” diyor.( Turizm Günlüğü Temmuz 2020 Bakınız )
BRAVO TÜRK HAVA YOLLARINA: Bu konularda en küçük bir detaydan faydalanmak gerektiği açık. STL Teknoloji Ltd. Şti. tarafından Türk Hava Yolları için üretilen sağlık kiti Amenities Initiatives Awards 2021′ yarışmasında Altın Ürün Ödülü aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, STL Teknoloji Ltd. Şti ’nin salgın sürecinde Türk Hava Yolları’nın sağlıklı ve güvenli yolculuk konusundaki duyarlılığını yansıtan bir bilgi.
HERKES ELİNDEN GELDİĞİNCE BİR ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYOR. Tüm ülkeler, tüm kuruluşlar bir şeyler yapmaya çalışıyor. Türk Hava Yolları, Türkiye'ye gelecek yolculardan PCR testi istiyor ancak transit yolcular bundan muaf. Yani dünyanın neresinde olursa olsun, pandeminin zirve yaptığı Hindistan ya da Brezilya'da dahi olsa, Covid-19 pozitif bir yolcu Türk Hava Yolları uçağına rahatlıkla binebilecek. Tabii ki bu uygulama tartışma konusu olacaktır. Uygulanacak mıdır? Bilemem. Türk Hava Yollarının bu kararı verirken bilim kurulunun görüşünü almış mıdır? Onu da bilmiyorum. Bu konunun transit olmayan yolcular tarafından nasıl karşılanacağını düşünmüşlerdir herhalde. THY herhalde hiç olmaz ise transit yolculardan az da olsa kazanalım diyerek bu riskli kararı vermiş olsalar gerek. Aklıma başka bir şey gelmiyor.
HAVAYOLLARI İÇİN BAKKAL HESABI: Bu arada istatistiklere göre ülkemize gelen yabancı misafirlerin % 70 ila 72’ si uçak ile ulaşımı tercih ediyor. Bu % içinde her havayolu kendi şirketleri tarafından taşınan yolcu % ‘ sini mutlak hesaplamıştır. Pandemi döneminde beklenen yabancı misafir adedi tahmin ediliyor. Bunun yüzde 70’ ni alın, çıkan rakam üzerinden şirketinizin bu yolcularda % kaçını taşıyacağını hesap edin. Bu rakamlar üzerinden oturup bir bakkal usulü hesaplama yapın. Bakın gelir gideri karşılayabiliyor mu? Tüm filo havalanabiliyor mu? Maaşlar ödenebiliyor mu? Pandemi nedeni ile yapılan maaş indirimlerinden geri dönülebiliyor mu? Vb. Bunları yapabiliyorsanız durumunuz iyidir demektir.
UĞUR ŞAHİN İLERİYİ NASIL GÖRÜYOR: Bu arada Koronavirüs aşısını bulan BioNTech şirketinin CEO'su Prof. Uğur Şahin, aşının etkisinin yaz aylarında yoğun bir şekilde görüleceğini ( Nisan 2021 ) ve hayatın gelecek kış itibarıyla normale döneceğini söyledi. Şahin 2022 kışından bahsediyor anlaşılacağı üzere. Ve de 3. doz aşının da gerekebileceğini ifade ediyor. Konuyu çok iyi takip ettiği şüphesiz olan Şahinin beyanatlarına dikkat etmek şart. Ne diyor Uğur Şahin? Corona virüsünün dünyayı bekleyen en kötü salgın olmadığını ve gelecekte daha yıkıcı pandemilere karşı tüm dünyayı üç ay içinde aşılayacak kapasitede aşı üretmek için hazır olmak gerektiğini vurguladı.
Galiba yapmamız gereken en önemli hazırlık hıfzıssıhhayı yeniden canlandırarak çalışmaya devlet desteği ile başlamasını sağlamaktır. Kurumun adı etkili ve yetkililere ne çağrıştırıyor bilmem ama arzu edilirse ve içinize sinerse çok konuda uygulandığı üzere isminin değiştirmeniz de tabii ki mümkün. Yeter ki sistem çalışmaya başlasın. “Biz yaptığımızdan geri dönmeyiz “ inadını yaşayacağımıza inanmak istemiyoruz. Lütfen.
CAN PULAK PENCEREN BAKINCA NE GÖRÜYOR. Geçenlerde Sn. Can Pulak bir yazı yazmıştı. Linki yazının bitiminde. Konusu Türkiye Turizm’i can çekişiyor. Can Bey, diyor ki: “ Böyle milli felaketlerde ortak aklı devreye sokmalıyız. Türkiye’nin ortak akıldan yararlanmamak gibi bir hastalığı var. Turizm Bakanlığının acemi kadrosu, geçmiş tecrübelerden ve başarılı birikimlerden yararlanmak zorundadır. Bunun için sektöre emeği geçen tüm profesyonelleri, ortak akıl masasına çağırmalılar. Başarılı eski bakanlar, müsteşarlar, genel müdürler, sektörün başarılı yatırımcı ve işletmecileri, yaratıcı zekâ ve bilgi sahipleri,” Tabii ki aynı görüşteyim.
Türkiye’nin 2021’deki turizm hedefine ulaşması galiba mümkün değil. Hedeften vazgeçtim turizmde kıpırdanma olması bile zor görünüyor. Yukarıda da ifade edildiği üzere geç kaldık mı bilemiyorum? Her ne ise önemli bir husus daha var. Turizm sektöründe moral sıfırın altında.
2021’ de küçük bir moral kıpırdanması için, bir adım öte 2022 yazı için Allah herkese kolaylıklar versin.
( https://www.bodrumgundem.com/2021/05/10/turizm-can-cekisiyor-can-pulak-bodrum-gundem-yazilari/ )
Yorumlar Tüm Yorumlar (19)