Merhaba,
İstanbul 3. Havalimanının ne zaman hizmete başlayacağı sorusunun cevabı netleşti. Hem Başbakan hem de Ulaştırma Bakanı bu tarihi 29 ekim 2018 olarak açıkladı. Hatırlayacağınız üzere 3 mayıs 2013 tarihinde Ankara’da yapılan 3.havalimanı ihalesini Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu ( OGG) kazanmıştı. İhale sonucunun belli olmasından hemen sonra ön sözleşme , DHMİ'nin 80. kuruluş yıldönümü olan 20 Mayıs 2013 tarihinde imzalanmıştı. Sözleşme imzasından sonra 5 yıl içinde bu çapta bir yatırımın faaliyete başlayacak olması kendi kulvarında başarı olarak kabul edilebilir.
3. Havalimanı ne zaman başlayacak sorusunun cevabı netleşti. Artık yeni soru ; Atatürk Hava Limanı ( AHL ) geleceği ne olacak ? bu sorunun cevabı için Ulaştırma Bakanı Sayın Arslan’ın konuyla ilgili demecini aynen alıntı yapıyorum : http://www.milliyet.com.tr/bakan-acikladi-3-havalimani-na-ekonomi-2488118/ “ Sayın Bakan,..........…Atatürk Havalimanı’nın artık hizmet vermeyeceğini , tesislerin fuar merkezi olarak kullanılacağını, yapılaşmaya izin verilmeyeceğini vurguladı.........”
**
AHL’nin ne zamana kapanacağı sorusu tüm ülkeyi ilgilendirse de bölge de ikamet edenler, bölge de yatırımı olan kişi ve kuruluşlar ile havalimanını 2021 yılına kadar işletecek olan TAV firmasını daha yakından ilgilendiriyor.
AHL civarında ikamet edenlerin daha sessiz bir ortam, daha az trafik ve daha az hava kirliliği olacağı için mutlu olacaklarını tahmin ediyorum.
Bölge de bina yapımı için üst rakım sınırı 76 metre oysa bölge de bazı yeni binalar statik hesaplarını 76 metre değil çok daha yüksek katlara göre yapıyor ve inşaatlarını da bu şekilde yapıyorlar yani beklenti şu şekilde ; AHL kapanınca mania sınırı 76 metreden çok daha yüksek olacak ve mevcut binalardan uygun olanlar kat çıkarak ticari olarak avantaj elde edecek. Sayın Bakan’ın yapılaşmaya izin verilmeyeceğini belirtmesinden sonra bakalım ne gibi değişiklikler olacak.
Bilindiği üzere TAV’ın AHL sözleşmesi 2021 yılına kadar geçerli ve AHL 2021den önce kapatılsa bile DHMİ’nin yıllık 15 milyon yolcu garantisi var. Bu şekilde bir yolcu garantisi olsa da DHMİ’nin AHL 2021 öncesinde kapatılsa bile tazminat ödememesi gerektiğini düşündüğümü belirtmeliyim. Gerekçem , 15 yıl ve yıllık 15 milyon yolcu garantisi ile toplamda 225 milyon yolcu sınırı çoktan aşıldı yani TAV beklediği ciroyu zaten fazlasıyla elde etti hatta daha kısa sürede aynı sayıda yolcu, düşük marjinal maliyetlerden dolayı TAV için daha yüksek kar demektir. DHMİ ile TAV arasında imzalanan AHL işletme sözleşmesinin detaylarını bilmiyorum umarım kamu lehine benim düşündüğüm şekilde hükümler konulmuştur.
**
AHL gibi uzun yıllardır ülkemizin ( kamu-özel) çok ciddi kaynak ayırarak dev bir yatırımı olan bu havalimanı ve tesislerinin salt fuar merkezi olarak kullanımının ülkemiz için yeterli olmayacağını düşünüyorum.
Yeni yatırım yapılmadan mevcut hali ile bile fuar merkezi olmasının yanı sıra ; Havacılık Eğitim Kampüsü ( Üniversite – Ortaöğretim – Pilotaj kursları , DHMİ hizmet içi eğitimleri vb ) , Havacılık İhtisas OSB , Havacılık Müzesi , Heliport gibi çok daha geniş bir yelpazede hizmet verebilir. 3.havalimanı hizmet başlangıç tarihi bu kadar yaklaşmış durumda iken bir an evvel AHL ile ilgili konular şeffaf bir şekilde toplum ile paylaşılmalı ve olabildiğince geniş bir fikri katılım sağlanarak projeler geliştirilmelidir.
Saygılarımla
Erdal Gülmez
Yorumlar Tüm Yorumlar (31)