13 Şubat 2023, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Dayanışma ve Yardımlaşma Ölümden Başka Her Şeyi Yener.



İçinde bulunduğumuz ve büyük acı yaşadığımız, paylaştığımız bu günlerde dayanışmanın önemini bir kez daha gördük ve yaşadık. Yaşananlar ve gördüklerimiz bunun gibi yüz yazının bize anlattıklarından çok daha öğreticiydi.

BU ŞEREFSİZLERİN YAPTIĞI ÇİRKİNLİKLER BİZLERİ MENFİ ETKİLEMEZ.

Her toplulukta kötü huylu ve çirkin insanlar var. Bunların yaptıklarını kesinlikle genelleştirmemek gerek. Kendini bilmez bir grubun enkaz altındaki vatandaşlarımızı arayıp, alayvari konuştuklarını duyduk. Allahtan güvenlik güçlerimiz hemen müdahale edip bu saygısız insanları tutukladılar. Bu tür durumlarda görülen yağma ve hırsızlık olayları bu defa da görüldü ise de jandarmamızın belirtilen yerlerde süratle kontrolü ele aldıklarına ekranlarda şahit olduk. Bir şişe suya 150 TL isteyen, ev kiralarını fahiş oranda artıran bu fırsatçı zihniyetle   ilgili ne yapılacağını bilmiyorum. Bir arkadaşımız bu tür fırsatçılık yapan bir dinlenme tesisini isim ve adres vererek sanal medyada afişe etmiştir ki bana göre doğru bir iş yapmış. Diyarbakır ilimizde ise ekmek için yüksek fiyat isteyen bir fırıncıya halk yoğun bir tepki göstererek gerekli dersi verdiği bir Diyarbakırlı arkadaşımızın orada bulunan akrabaları ile yaptığı telefon konuşması esnasında duydum. Ellerine sağlık.  Daha sonra da bu konu sanal medyaya da yansıdı. Evet bu tür şerefsizleri toplasak, çarpsak kaç kişidir. Bilmem. Zaten moral kalmadı ama bu tür şerefsizler bizleri daha moralsiz kılmamalı.

BİR MUM, BİR DİĞERİNİ TUTUŞTURMAKLA IŞIĞINDAN BİR ŞEY KAYBETMEZ

İnsan, doğası gereği toplumsal bir varlıktır. Yalnız yaşaması mümkün değildir. Birlikte yaşamanın gereği olan dayanışma ile insanlar yardımlaşmayı, birlikte iş yapmayı öğrenirler. Dayanışma sayesinde insanlar daha çabuk ve daha çok iş yapabilir. Atalarımız bu konuda, "Bir elin nesi var, iki elin sesi var." diyerek, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemini vurgulamışlardır. Dayanışma toplumlar arasında, millet içerisinde ve milletler arasında olabilir.. İnsanlar birbirlerine yardımdan el çektikleri gün insanlık yok olur. Karşılıklı dayanışma olmaz ise toplumlar olmaz.

DÜŞENİN ELİNDEN TUT Kİ SENDE DÜŞERSEN TUTACAK BİR EL BULASIN.

Hepimiz farkındayız., zaman zaman gözlerimiz yaşararak izledik. Kahreden deprem sonrası insanlarımızın en üst boyuta çıkan yardım etme duyguları hepimizi etkiledi. Dua ediyoruz. Yardımlaşma; birlikte çalışmak ya da yardım etmek diye tariflenen bu olgu genelde dayanışma olgusu içinde ifade edilir. Takım çalışması gibi yalnızken yapamayacağımız şeyleri yeteneklerimizi ve enerjimizi birleştirerek yapmak ve bu şekilde çalışmak en doğrusu değil mi?. Bizim yeteneğimiz ya da bilgimiz olmayan konularda yardım alıp, kendimize ait bilgi ve yeteneği başkasınınkiyle birleştirmek yapılabilecek en doğru hareket.

Mutlu toplumlar, bireyleri sağlıklı olan toplumlardır. Değişik hastalıklardan dolayı vücudundaki bazı organlar çalışmayan insanlar normal hayat süremeyebilirler. Bazen başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu tür insanlar tek başına yaşayamadıkları gibi ihtiyaçlarını da kendi başına karşılayamazlar. Dolayısıyla toplumdaki kişilerin birbirleriyle yardımlaşmaları ve dayanışma içerisinde olmaları gerekir. İhtiyacı olan insanlarla iyi ve kötü günlerini paylaşmamız toplumdaki uyumu arttıracaktır.

DAYANIŞMA KÜLTÜRÜ TOPLUMSAL YAŞAMIN EN KIYMETLİ OLGUSU.

Dayanışmanın Önemi? Evet en son yaşadığımız felaket esnasında bunun önemini hiçbir açıklamaya gerek kalmayacak şekilde gördük, yaşadık ve hissettik. Toplumsal dayanışma toplumun kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesidir. Yaşamımızda toplumsal dayanışmanın çok önemli bir yeri olduğunu artık bazı konularda gecikmiş olsak bile anlamamız gerekmektedir. Çünkü iyi yaşamamıza yardımcı olacak hareketlerden en önemlilerinden bir dayanışmadır. İyi bir başarı için çevre faktörlerimizi de iyileştirmek zorundayız.  Evet, insan sosyal bir varlıktır. Çevresindeki tüm olaylardan direk veya dolaylı etkilenir. Bu etkileşme insana zarar verdiği gibi zirveye çıkmasına da yardımcı olur. Dayanışmalar sayesinde toplumlar kalkınır. Tabii  toplumu kalkınan ülkelerde.

Kendi başarısızlığımız eğer bir toplum içinde olumsuz etki yapıyorsa oturup, düşünüp nerede neden hata yaptığımız irdelememiz gerekli. Kısacası, birbirimizin gözünü oyacağımıza, pozitif dayanışma içerisinde olursak hem kendimiz hem çevremiz hem de ülkemiz bundan faydalanacaktır. Bireylerin beraber hareket etmeleri elbette ülkemiz için çok faydalı olacağı açıktır. Buna en güzel örnek Kurtuluş Savaşı’dır. Birlik ve beraberlik içinde olan toplum kendi kendini yönetir, dışarıdan müdahalelere izin vermez. Karşılaşılan sorunlar daha çabuk çözülür ve gelişmek için gerekli şartlar kolayca aşılır. Kısaca Ülkemizin dünya ülkeleri arasında önemli bir yere gelmesi için, toplum olarak bir dayanışma (fikir birliği) içinde olmalıyız. (Esinlenme Hürriyet) Zor ve uzak görünüyor ama imkânsız değil.

Dayanışma ve Yardımlaşma Ölümden Başka Her Şeyi Yener.

Yorumlar

Ne ~ 2 yıl önce

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rallyx ~ 2 yıl önce
Yaziniz icin tesekkur ederim... Kaleminize saglik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP RALLYX ~ 2 yıl önce
BEĞENİNİZE TEŞEKKÜRLER EDİYORUM. SAĞOLUNUZ.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000