05 Mart 2012, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • shmyo mezunu my name is ...... cilerin sayısı nedir peki yada daha kötüsü rodom rudder farkını bilmeyen eğitmen herkes bi yol tutturmuş gidio.Ayrıca bu acılan özel havacılık lise/myo eğitici ve mezunlarıyla tanıştınızmı acaba hiç ??
  • 25 yıldır havacıyım "havacı olmak bir yaşam tarzıdır" felsefesini benimsemiş baba mesleğini devam ettiren bir havacı olarak burada yazılan çizilenleri ibret ile takip ediyorum.meslekte geçirdiğim uzun yıllar bana tecrübenin hiçbir kitaba yazılıp çizilemeyecek kadar zor kazanılan bir yeti olduğunu anlattı.bu demek deilki kitap kalem tutmayacağız.bunları halledemezsek zaten tecrübe kazanacak kadar sistem içinde kalamayız.şu bir gerçektir= havacıyım demek istiyorsanız ingilizce bilmek anlmak konuşabilmek zorundasınızdır= memleketimizde gelişmekte olan bu yeni sektör daha emekleme dönemine bile gelememişken bu denli büyük bir pastanın hangi dilimini almayı hesaplamak deil pastayı nasıl daha lezzetli yaparız diye düşünmek gerekir.
  • bu typ programlarını eskişehir shyo dahil bunu cok net söylüyorum Türkiyede typ yapmayan üniversite yok bilgilerinize sunulur ve ayrıca bizzat egitmen arkadaşlarınızla görüşün ve size bu konuda hangi haklı gerekçeyi sunacak ve artık bu typ programından gelen arkadaşlarıda herkes aşagılamayı bıraksın
  • lütfen eğitmen arkadaşlarınızı arayıp sorunuz.
  • shyo okullarının typ yapacağını ya da yaptığını duymadım...eğer yapıyorlarsa istemeden söylüyorum ama yazıklar olsun hepsine...onların da bu işten kaybedecekleri çok şey var...benim sevdiğim arkadaşlarım orada eğitmenlik yapıyor...umarım bu doğru değildir...
  • hocam daha 2 üzeiri 2 ile 2 üzeri 3 ün çarpımındaüstler toplanır mı tabanlar çarpılır mı diye tartışan adamlar bu typ li ya da çakma kapadokyalılar...yapmayın gözünüzü seveyim...ben hollandalı gençler ile tip kursu aldım,gerçekten bizimkiler tel maşa...
  • Merhaba Arkadaşlar SHYO mezunu arkadaşlar TYP yi boşuna eleştiriyor onlarda en az shyo mezunları kadar zeki ve çalışkanlar işi ögrenmek içinde ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar birde bu arkadaşlar ilk önce kendi okul idarelerini eleştirsinler bildiğim kadarı ile typ yapmayan shyokulu yok arkadaşlara yegane tavsiyem bu
  • hangarda herkes birbirini tanır , serdar, parmakla gösterilen bir arkadaşımızdır.yazılanlara hak eden bilgili, zeki,çalışkan pırıl pırıl bir teknisyen.
  • arkadaşın typ ye girmeden sınav soruları elinde miymiş nerden bulmuş acaba ona bi sorsana? bu kimin başarısı acaba?
  • arkadaşım kusura bakma ama bir shyo mezunu ile bir typ mezununu ya da yeni bitme kapadokya meslek y.o. gibi yüksekokulları bir tutmak çok yanlış...Ben bu sektörün içinde olan biri olarak hepsine bire bir şahit oldum. shyo mezunu arkadaşlar bu işi daha çabuk kıvırıyor.Bir de teknisyenlik sadece parçayı sök tak demek değil dökümanları iyi kullanmak, türkçe olmayan kaynakları iyi anlayayıp yazışmaları yapmaktır.Yurt dışı görevlerinde şirketinin operasyonlarını iyi idare edebilecek kültür ve eğitime ihtiyaç gerekmektedir ve bu seviyeye en yakın kişiler de shyo mezunu arkadaşlardır.

HAVACILIK OKULLARI- EASA LİSANSI VE TYP PROGRAMLARI

 Merhaba,

Havacılık sektörüne nitelikli personel yetiştiren okulları da kapsayan ve ülkemizin kronik sorunlarından olan mesleki eğitim ile ilgili bugüne de ışık tutacak bir anımı paylaşarak yazıma başlamak istiyorum.

MEB, 90’lı yıllarda lise mezunlarına meslek edindirme ( LİMME) projesi başlatmıştı. TRT ‘de yayınlanan ve projenin tartışıldığı bir açık oturum programına meslek lisesi mezunları adına katılmış ve programa katılan MEB yetkilisine -hatırladığım kadarıyla- aşağıdaki soruları sormuştum;
1-Endüstri meslek lisesi …. ,…. bölümlerinden mezun ve İŞKUR’a kayıtlı ….. sayıda işsiz varken aynı bölümleri LİMME programı olarak açmak ne kadar doğru ? Kaynak israfı ve haksızlık değil mi ?

2-Düz liseyi tercih edenlere mezun olduktan sonra meslek lisesi mezunu olma imkanı sunuyorsunuz fakat endüstri meslek lisesi mezunları için üniversite kazanmaları adına ek bir çalışma yapmıyorsunuz, nerede fırsat eşitliği ?

Sayın MEB yetkilisinin cevaplarını tam hatırlamıyorum fakat çok zorlandığını söyleyebilirim.
Daha sonra ne oldu dersiniz ? LİMME projesi iptal edildi.

Şimdi gelelim havacılık okulları ve typ konusuna ;

Teknisyen Yetiştirme Programları ( TYP) ;

Bir önceki yazımın giriş bölümünü küçük bir farkla burada da kullanacağım. 

“THY’de eğitim yöneticisi olarak görev yaptığım dönem içinde esas görevimin yanı sıra ek sorumluluklarım vardı. Bu sorumluluklardan biri de ICAO LEVEL 4 proje koordinatörlüğü idi. Bu koordinatörlük, Şubat 2007 tarihinden 31 Mart 2011 tarihine kadar sürdü.

Görevlerimiz gereği öğrendiğimiz bilgileri açıklamayı doğru bulmuyor, bu bilgileri emanet olarak görüyorum. Ayrıca bu konularda faaliyetlerim olduğu için son derece ketum olduğum konulardan biridir ICAO level 4 konusu.”

ICAO level 4 yazan yerlere “ TYP “ yazabilirsiniz süre olarak da ilk 9 sınıf / ilk 137 kursiyer diyebiliriz.

TYP kursiyeri sınav ve mülakatlarında objektif kriterler uygulayıp, yakınlarını programa kabul etmediğim için epey bir arkadaş ile aram açıldı hatta bir kısmı halen bana küs. ( sonraki haftalarda referans –torpil farkları ile ilgili bir yazı yazacağım)

Peki burada LİMME’ye karşı çıkan bir meslek lisesi mezunu olarak TYP yapmak çelişki mi değil mi diye sorabilirsiniz! Cevabım: Hayır çelişki yok...

-TYP başlattığımız tarihte bırakın işsiz havacılık okulu mezununu teknik lise mezunu bulmakta bile zorlanmıştık.
-IK bölümü tarafından talep edilen teknisyen sayısı ile okul mezunları sayısının 5 yıllık projeksiyonu arasında bariz fark vardı.
-Havacılık okulu mezunu yoktu ve teknisyen yardımcılarının hiç eğitimsiz iş başı yapmaları yerine 6 aylık teorik ve pratik eğitim sonrası işbaşı yapmaları daha uygundu.
-Havacılık mezunu işsiz varsa intibak eğitimi şeklinde TYP olacaktı.

Havacılık okulu mezunu işsizler varken TYP yapmak yanlıştır.


Peki şu an niçin TYP hakkında şikayetler var ?

THY olarak sektörde ilk defa başlattığımız bu programları çok sayıda kuruluş hatta –maalesef- havacılık üniversiteleri bile yapmaya başladı; Her işte olduğu gibi bu konuda da işin suyunu çıkarmak, 20 kişi istihdam edecek kuruluşun 100 kişi için eğitim parası alarak TYP üzerinden para kazanması sonra 20 kişiyi işten çıkarması ( ticaret yapan tabii ki para kazanacak fakat esas maksat unutuldu) , TYP programlarının içini boşaltıp kursu bitiren kursiyeri bir sonraki kursa eğitmen olarak atamak gibi tuhaflıklar ve bir dönem aşırı talebe karşı arzı dengeleme olsun diye başlatılan geçici TYP programlarının kalıcı hale gelmesi söz konusu.

Bir başka sorun ise EASA lisans sınavları ;
Bu konuda da maalesef kafalar karışmış durumda; EASA 145 yetkisi olmadan yabancı uçaklara bakım yapamıyoruz. EASA lisansına karşı olmanın anlamı yok. Neredeyse tüm kurallarımız ve referanslarımız EASA kaynaklı.

Bununla birlikte EASA lisansı alanlar arasında müthiş farklar var. Şöyle ki ; bir yanda sınavlarda aralarında SHYO mezunlarının da olduğu ve bazen sınıfın çoğunun kaldığı sınavlar yapılırken diğer yanda bazılarını çok yakından tanıdığım radomu sorsansız rudderı gösterecek, my name is ….. ‘dan başka İngilizce cümle kuramayan fakat İngilizce tüm test sınavları ile modül 7,9,10 essaylerini İngilizce yazıp(!) geçenler var. Yanlış olan EASA lisansı değil kural dışı sınavlar ile EASA lisansı alınabilmesidir. 

-Yanlıştır, tehlikelidir…(inç pound-foot pound tork farkının hesabını yapamayan lisans alıyor)
-Kul hakkıdır…(aynı ülkeden hakkıyla lisans alanların adı ve lisansı karalanıyor,ülkemiz bakım piyasasının rayici düşüyor )
- Kendi ayağına kurşun sıkmaktır … ( lisansın değersizleşmesi ) - Bağdat’dan döner… ( yanlış hesap!!! )
( Eskişehir SHYO mezunu olarak easa sınavlarında kalan SHYO mezunu arkadaşlara çok üzüldüğümü belirtmeliyim,% 1 dilime girip üniversite kazanan ve 4 yıl havacılık okuyan arkadaşlar easa sınavlarından kalıyorsa bir yerde hata var, Güzel sanatlar ders saati yetersiz olabilir mi ???) 

Bir de güzel haber / ÖZEL HAVACILIK MESLEK LİSESİ ;

Şimdi sizlerle havacılık eğitimi konusunda güzel bir haberi paylaşmak istiyorum; Epeydir üzerinde çalıştığımız ve ülkemizde bir ilk olacak ÖZEL HAVACILIK MESLEK LİSESİ Eylül 2012’de eğitim hayatına başlayacak.

Uçak Bakım, havacılık işletme, hava lojistik bölümleri ile hizmet verecek okulun merkez şubesi bu yıl İstanbul Avrupa yakasında önümüzdeki yıl ise İstanbul Asya yakası şubesi ve başta Antalya olmak üzere diğer şubeleri ile hizmete başlayacak.

Öğrencileri için yüksek oranda üniversite sınavı başarısı yakalamayı hedef edinen proje; Anadolu Meslek Lisesi olarak hizmet verecek olup ilk yılı iddialı bir İngilizce hazırlık sınıfı olmak üzere toplam 5 yıl olacak. Mezunları hiçbir iş bulamasa bile İngilizceleri ile iş bulacakları seviyede İngilizce eğitim olması planlanıyor. Okulda bazı işlerin ( öğrenci işleri,kantin vb ) ana dili İngilizce olan yabancı personeller tarafından yapılmasını düşünüyoruz. Böylece doğal bir İngilizce ortamı sağlanmış olacak.

Tek sıra dışılık yabancı personel değil. Başka özgün uygulamalar da olacak. Örneğin, bu yaş grubundaki öğrencilerin maalesef güne ve okula kahvaltı yapmadan başladığı bir gerçek. Bu durumun çocukların hem konuları algılamada hem de fizyolojik gelişimlerinde negatif etkisi oluyor. Çözüm olarak; ücretsiz ,sağlıklı ve pratik kahvaltı ile derse başlamayı düşünüyoruz.

MEB zorunlu müfredatına ilave olarak EASA ve IATA gibi bazı kuruluşların sertifika programları için gerekli teorik ve pratik çalışmalarda taslak planlar içinde yer almakta.

Havacılık sektörü çalışanlarının başta çocukları olmak üzere kademeli olarak diğer yakınlarına özel indirimli ücretlerin uygulanacağı bu okullara destek olmanızı bekliyoruz. Elinizde bulunan havacılık kitapları veya diğer kaynaklar ile , dünya uygulamaları vb konular ile fikren katkıda bulunarak,ders-seminer vererek, yönetim ve eğitmen kadroları için uygun bulduğunuz kişileri tavsiye ederek destek olabilir ya da anonim şirket olan kuruluşa hissedar olarak ortak olabilirsiniz. ( [email protected] )

Bir sonraki yazıda ( Çalışanların gelir vergisindeki iade hakları) buluşmak üzere,

Saygılarımla.
Erdal GÜLMEZ
HAVACILIK OKULLARI- EASA LİSANSI VE TYP PROGRAMLARI

Yorumlar Tüm Yorumlar (52)

misafir ~ 7 yıl önce
shmyo mezunu my name is ...... cilerin sayısı nedir peki yada daha kötüsü rodom rudder farkını bilmeyen eğitmen herkes bi yol tutturmuş gidio.Ayrıca bu acılan özel havacılık lise/myo eğitici ve mezunlarıyla tanıştınızmı acaba hiç ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
25 yıldır havacıyım "havacı olmak bir yaşam tarzıdır" felsefesini benimsemiş baba mesleğini devam ettiren bir havacı olarak burada yazılan çizilenleri ibret ile takip ediyorum.meslekte geçirdiğim uzun yıllar bana tecrübenin hiçbir kitaba yazılıp çizilemeyecek kadar zor kazanılan bir yeti olduğunu anlattı.bu demek deilki kitap kalem tutmayacağız.bunları halledemezsek zaten tecrübe kazanacak kadar sistem içinde kalamayız.şu bir gerçektir= havacıyım demek istiyorsanız ingilizce bilmek anlmak konuşabilmek zorundasınızdır= memleketimizde gelişmekte olan bu yeni sektör daha emekleme dönemine bile gelememişken bu denli büyük bir pastanın hangi dilimini almayı hesaplamak deil pastayı nasıl daha lezzetli yaparız diye düşünmek gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu typ programlarını eskişehir shyo dahil bunu cok net söylüyorum Türkiyede typ yapmayan üniversite yok bilgilerinize sunulur ve ayrıca bizzat egitmen arkadaşlarınızla görüşün ve size bu konuda hangi haklı gerekçeyi sunacak ve artık bu typ programından gelen arkadaşlarıda herkes aşagılamayı bıraksın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
lütfen eğitmen arkadaşlarınızı arayıp sorunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
shyo okullarının typ yapacağını ya da yaptığını duymadım...eğer yapıyorlarsa istemeden söylüyorum ama yazıklar olsun hepsine...onların da bu işten kaybedecekleri çok şey var...benim sevdiğim arkadaşlarım orada eğitmenlik yapıyor...umarım bu doğru değildir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hocam daha 2 üzeiri 2 ile 2 üzeri 3 ün çarpımındaüstler toplanır mı tabanlar çarpılır mı diye tartışan adamlar bu typ li ya da çakma kapadokyalılar...yapmayın gözünüzü seveyim...ben hollandalı gençler ile tip kursu aldım,gerçekten bizimkiler tel maşa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Merhaba Arkadaşlar SHYO mezunu arkadaşlar TYP yi boşuna eleştiriyor onlarda en az shyo mezunları kadar zeki ve çalışkanlar işi ögrenmek içinde ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar birde bu arkadaşlar ilk önce kendi okul idarelerini eleştirsinler bildiğim kadarı ile typ yapmayan shyokulu yok arkadaşlara yegane tavsiyem bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hangarda herkes birbirini tanır , serdar, parmakla gösterilen bir arkadaşımızdır.yazılanlara hak eden bilgili, zeki,çalışkan pırıl pırıl bir teknisyen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşın typ ye girmeden sınav soruları elinde miymiş nerden bulmuş acaba ona bi sorsana? bu kimin başarısı acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşım kusura bakma ama bir shyo mezunu ile bir typ mezununu ya da yeni bitme kapadokya meslek y.o. gibi yüksekokulları bir tutmak çok yanlış...Ben bu sektörün içinde olan biri olarak hepsine bire bir şahit oldum. shyo mezunu arkadaşlar bu işi daha çabuk kıvırıyor.Bir de teknisyenlik sadece parçayı sök tak demek değil dökümanları iyi kullanmak, türkçe olmayan kaynakları iyi anlayayıp yazışmaları yapmaktır.Yurt dışı görevlerinde şirketinin operasyonlarını iyi idare edebilecek kültür ve eğitime ihtiyaç gerekmektedir ve bu seviyeye en yakın kişiler de shyo mezunu arkadaşlardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000