Merhaba,
Yılın ilk yazısı vesilesiyle tüm okurlarımıza ve tüm insanlığa güzel bir yıl diliyorum.
Yazımızın esas konusuna başlamadan önce hayata dair küçük bir paylaşım ; insan hayatının dönemsel özellikleri olduğu ve 29 yaş , 40 yaş ve 60 yaş sınırlarının özel öneme sahip olduğunu belirtmek isterim siz sayın okurlardan bu yıl ; 29 yaş , 40 yaş ve 60 yaş sınırını geçenlerin birer kademe daha olgunlaşmış ve sorumlulukları bir kademe daha artmış oluyor.
Detay yazımızı uzatır, meraklısına havale ediyorum.
**
Gönül arzu eder ki her şehrimizde bir havalimanı olsun ve ulaşım sorun olmaktan çıksın. (hatta Gazipaşa gibi bazen ilçeye bile yapılabilir yeter ki şartlar uygun olsun )
Peki her şehre havalimanı mümkün mü ? en azından kısa vade için doğru mu ?
Haydi “her ile bir havalimanı “ söylemi hakkında biraz sesli düşünelim.
Her ile bir havalimanının kısa vade de mümkün olmayacağı görüldüğünden bölgesel havalimanı alternatifleri hayata geçmeye başladı. Burada da toptan bir muhalefet veya toptan bir kabül’ün doğru olmadığını düşünüyorum.
OR-Gİ havalimanına pozitif bakarken Zafer havalimanı için aynı pozitiflikle bakamıyorum.
OR-Gİ havalimanı ,Ordu ve Giresun illerimize hemen hemen orta mesafede yer almaktadır (20 km Ordu – 25 km Giresun ) ayrıca alternatif havalimanları olan Trabzon ve Samsun havalimanlarına ortalama 150 km mesafede bulunmaktadır. İnşa edilen Or-Gi havalimanı her iki şehir için ortak ihtiyaçtı ve en önemlisi her iki ilimizde de Or-Gi nedeniyle atıl kalacak bir yatırım yok.
Oysa Kütahya, Afyon ve Uşak için ortak havalimanı olacağı söylenen Zafer havalimanı bu üç şehre ortak uzaklıkta değil Kütahya’ya 41 km , Afyon’a 60 km ve Uşak’a 103 km mesafe daha da önemlisi bu üç ilimizde de havalimanı zaten vardı. Uşak havalimanı gibi yakın tarihte fiilen sivil havalimanı olarak kullanılmış hazır havalimanı ya da Afyon ve Kütahya’da sivil kullanıma açılabilecek askeri havalimanları mevcuttu. Başka bir alternatif olan Eskişehir havalimanı hem Afyon’a hem Kütahya’ya karayolu ile bir saatlik mesafede.
SHGM’nin teşvik uygulaması genel olarak çok doğru yaklaşım tebrik ediyorum bu teşvik uygulaması bölgesel havacılık için mevcut yatırımları değerlendirecek şekilde yaygınlaştırılabilir. ilave yatırıma gerek kalmaksızın atıl yatırımlar ekonomiye kazandırılabilir örnek olarak.
**
Hafta içi basında yer aldığı üzere Zafer havalimanından yapılan ilk sefer için düzenlene törene sadece Kütahya valisi katılmış, benim yorumum : Afyon ve Uşak bu havalimanından çok ümitli değil. Sadece zafer havalimanı değil Antalya gibi bir hub’a bir saatlik karayolu mesafesinde Isparta Süleyman Demirel havalimanını gibi, başka atıl örnekler de maalesef var.
Özetle; kıt kamu kaynakları kullanılırken daha dikkatli olmak , mevcut yatırımları atıl hale getirmeden yatırım yapmak gerektiğini ve yapıcı eleştirilere açık olunmasının ülkemizin faydasına olacağını düşünüyorum.
**
Yazı başlığında yer alan bir başka konu üniversite çılgınlığı… sadece İstanbul’da 43 üniversite olduğunu yazayım gerisini siz düşünün. Üniversite olmasın mı ? tabii ki olsun hatta zorunlu eğitim bırakın liseyi üniversiteyi bile kapsasın. Bununla birlikte üniversitelerin içi ne kadar dolu?
Sokak içinde 2 katlı bina bulan yüksekokul 4 katlı bina bulan fakülte açıyor. (ilginçtir lise için öğrenci başına 2 metrekare bahçe alanı şartı üniversite için aranmıyor )
**
Ülkemize çağ atlatacak çok basit çok net bir teklif: Üniversite’de ders verecek akademisyenlerin en az 5 yıl sektör tecrübesi şartı olmalı asistan olmak için önce 5 yıl sektör tecrübesi ( tıp-mühendislik-havacılık-işletme – vb ..) daha sonra üniversitede ders vermeye başlamalı.
Lütfen akademisyenlerimiz alınmasın onları eleştirmek için yazmıyorum onlar da sonuçta mevcut şartlara uygun olarak çalışıyor ben şartları değiştirmekten bahsediyorum. Bu en çok da tecrübeli olarak sınıfa girecek akademisyeni rahatlatır. Öğrencilerin , “hocam bu anlattığınızı siz nerede uyguladınız ? hangi fabrika ? hangi adliye ? hangi uçak ? hangi işletme ? “ sorusuna dolu cevap veren akademisyen ve onun öğrencileri fark oluşturmaz mı ?
Saygılarımla.
Erdal GÜLMEZ
Yorumlar Tüm Yorumlar (13)