Pilot, hobi, hususi veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idaresini üstlenen meslek grubunun genel adıdır. Hobi olarak uçmak için sadece bir hususi pilot lisansına sahip olmanız yeterliyken Geçiminizi pilot olarak sağlamak istemeniz halinde, hususi pilot lisanslarına yönelik uçuş eğitiminden veya sınavından ayrı olarak ticari seviyede bir lisansa ihtiyacınız olacaktır.
Pilotluk mesleği, sürekli eğitim ve kendini geliştirmeyi zaruri kılan, yüksek sorumluluk ve dikkat gerektiren prestijli bir meslektir. Özellikle pilotluk mesleğini ticari uçuşlarda kariyer olarak sürdüren pilotların, yılın 365 günü ve günün 24 saati uçuşlar gerçekleşebileceğinden dolayı çok düzenli bir mesai uygulaması.bulunmamaktadır.
Bununla birlikte Pilotların Görev Süreleri; günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık olarak sınırlandırılmıştır. Uçuş görev ve dinlenme süreleri, ilgili yasal talimatlar doğrultusunda düzenlenmektedir. Bu prestijli meslek zorluklarının yanı sıra yüksek bir gelir potansiyeline de sahiptir.
**
Aileler ve gençler ile eğitim konulu görüşmelerimde pilotajı özellikle tavsiye ediyorum ve tam bir dünya mesleği olarak tanımlıyorum. Maalesef eğitim ile ilgili ailelerin en büyük yanlışlarından biri öğrencilerin istek , kabiliyet , beklentilerine uygun değil de aldıkları puana uygun meslek tercih etmeleri. Alınan puan ile okunabilecek en yüksek puanlı fakülte hangisi ise o tercih ediliyor örneğin 450 puan alan ve inşaat mühendisi olmak isteyen bir öğrenci için ailesi 449 puanlı inşaat mühendisliği yerine 450 puanlı makine mühendisliği için çocuğunu zorluyor ve 1 puan düşük olan yeri büyük kayıp olarak görüyor. Bunun eczaneye girip en pahalı ilacı istemekten veya lokantaya girip en pahalı yemeği sipariş etmekten farkı yok.
Ülkemiz adına yapılabilecek en güzel işlerden biri nitelikli insan gücü ihracı bunun için pilotluk biçilmiş kaftan. Bırakın yurt dışına pilot ihracını kendi ülkemizde bile pilot ihtiyacımızı kendi kaynaklarımızdan karşılamakta zorlanıyoruz. Evet nasıl oluyor da bu kadar genç nüfusun olduğu ülkemizde ve pilotaj gibi prestijli bir meslek için ihtiyaç varken pilot açığı oluşuyor. Bir yandan işsiz pilotlarımız varken bir yandan havayollarımız niçin pilot bulamıyor sorusunun cevabını içeren pek çok yazı daha önce Airporthaber ve diğer mecralarda yayınlanmıştı ve bu yazılarda ortak kanaat işsiz pilotların –istisnaları hariç- havayollarının aradığı kriterleri karşılamadığı idi.
**
En çok sorulan soru ; Nasıl pilot olurum ? Nasıl havayolu pilotu olurum ?
Bilindiği üzere havayolu pilotu olmak için üniversite mezunu olmak şart değil lise mezunu olmak yeterli fakat 2017 yılında pilot olmak isteyen bir genç üniversite mezunu olmanın zorunlu olmasa bile çok önemli olduğunu bilmeli. (fakülte mezunu olmak şartı SHGM’nin değil bu talepte bulunan havayollarının kendi kriteri)
Pilot olmak için pilotaj kurslarına devam etmeniz veya üniversitelerin pilotaj bölümlerinde okunmanız gerekiyor. PPL olarak adlandırılan amatör pilot lisansı 50 saat uçuş ve 150 saat teorik ders ve ortalama 6 aylık bir eğitim süresi gerektirirken Profesyonel pilotaj eğitimi için yaklaşık 16 aylık kurs süresi gerekiyor. Yani lise mezunu herhangi bir vatandaşımız- sağlık, ingilizce ve diğer konularda bazı şartların karşılanması kaydıyla- profesyonel pilot olabilir.
PPL sahibi bir kişi pilot ünvanı alır ve ticari olmayan uçuşlarda –lisansında yetkili olduğu uçaklar ile- sorumlu pilot veya 2. Pilot olarak uçuş yapabilir. PPL eğitimi profesyonel pilotaj eğitimin zorunlu ve ilk adımıdır. İlkokulu okumadan ortaokula devam edilemeyeceği gibi PPL eğitimi de benzer kapsamdadır. Pilotaj bölümleri ülkemizde az sayıda üniversitede var ve devlet üniversiteleri puanları çok yüksek kontenjanları düşük özel üniversiteler ise aynı şekilde hem az sayıda var hem de kontenjanları sınırlı. Bazı üniversitelerin pilotaj bölümü mezunlarına aynı zamanda uçak mühendisliği mezuniyeti imkanı da sağlaması söz konusu.
**
Gençlerin geleceği ile ilgili tercihleri 8. Sınıf sonunda lise tercihi ile kısmen ve 12. Sınıf sonunda üniversite tercihi ile büyük ölçüde belli oluyor. İşte sorun tam da burada başlıyor, Çocukluğundan bu yana hep pilot olmak istiyorum diyen gençlerin karşısına iyi bir mesleki yönlendirme yerine sadece en yüksek puana odaklı sınavlar çıkıyor. Lise eğitimi sırasında pilotaj eğitimi görmeyen / göremeyen genç bu isteğini üniversiteye hatta üniversite sonrasına ertelemek zorunda kalıyor. Üniversite mezunu olduktan sonra iş hayatı başlıyor ve hayat pratiği daha çocukluktan bu yana pilot olma hevesli gençlerin önüne engel olarak çıkıyor. Yaş itibariyle ağaç yaşken eğiliyor ve biraz geç kalınmış oluyor. Üniversite mezunu olduktan sonra nasıl olsa pilot olacağım diye düşünen gençler kendi bölümlerini okurken eğitimleri için gerekli özeni göstermiyor sonra pilot da olamayınca iki türlü zarar. Çocukluktan beri hevesi var fakat yeteneği olup olmadığını çok geç görme imkanı oluyor üniversite bitmiş pilotaj kursuna başlanmış fakat pilotaja uygun olmadığını görüyor ve hayal kırıklığı ve kayıp yıllar oysa daha erken yaşlarda bunu deneyebilse idi farklı bir alana yönelebilirdi.
Peki çözüm nedir ? Çözüm lise yıllarında üniversite tercihi yapmadan önce gençlerin PPL eğitimi alabilmesi. Bu mümkün mü ? EASA ve FAA uygulamalarında mümkün hem EASA hem FAA öğrenci lisansı(student licence) ile lisans sahibi(licence holder) olmak için yaş şartlarını farklı tutuyor. Bizim ülkemizde bu seneye kadar bu ayrım yapılmamıştı ve 18 yaş şartı vardı SHY-1 pilot lisanslandırma yönetmeliği ile birlikte öğrenci pilot yaş şartı 16 oldu fakat uygulama kısmında lise mezunu olma şartı kalınca maalesef pratikte değişen bir şey olmadı. Kural ile ilgili güncel link :
http://web.shgm.gov.tr/tr/pilot/2096-ogrenci-pilot-lisans-spl-islemleri
Öğrenci Pilot Lisans (SPL) İşlemleri
Öğrenci pilot lisansı, pilot adaylarının lisans almaya esas teşkil edecek eğitimleri alabilmeleri için eğitime başlamadan önce tanzim edilir ve ön talep formu niteliği taşır. Öğrenci pilot lisansı ile sadece uçuş eğitimi amacıyla ve eğitim programına uygun olarak uçuşlar yapılabilir. Başvuru, ilgili kurs müdürlüğü tarafından gerekli belge ve bilgileri kapsayan talep formları ile Genel Müdürlüğümüze yapılır. Bu belge, bilgi ve formlar üzerinde değerlendirmeler yapılır ve durumu uygun olanların Öğrenci Pilot Lisansı düzenlenir.
Öğrenci pilot lisansı müracaatlarında aşağıdaki şartlar aranır
İlk yalnız uçuşundan önce 16 yaşını tamamlamış olmak.
En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
1inci veya 2nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak ve sağlık sertifikasında tek pilota sertifikalı uçaklarda sorumlu pilot olarak uçmasına engel bir kısıtlama olmadığını göstermek
Adayların Adli Sicil kaydı belgesini sunmak
**
2 Haziran 2017 tarihinde yayınlanan SHY-1 pilot lisans yönetmeliği md 16 / ç : “ Ticari hava taşımacılığında bulunmak isteyen, aletli uçuş yetkisi veya uçuş öğretmenliği yetkisi sahibi olmak isteyen pilotlar için en az lise veya dengi okul mezunu olmak. “ diyor aslında buradan da SHGM’nin kastının lise mezunu şartının PPL için geçerli olmadığı şeklinde anlaşılıyor, umarım bir çeviri veya insani hata ile yazılan lise mezuniyeti şartı uygulamada sorun çıkarmaz ve gençlerimizin mesleki heyecanı kaybolmadan lise yıllarında PPL eğitimine başlayıp lise mezunu olunca lisans sahibi olmaları sağlanır.
Pilot olmak isteyen gençler ve çocuklarının pilot olmasını isteyen aileler için şahsi tavsiyem ; Lise eğitimi sırasında yaz tatillerinde PPL eğitimine devam edip pilotluğun size sizin pilotluğa uygun olduğunu görüyorsanız kabiliyet ve kapasitenize uygun bir fakülte okuyup (tercihen mühendislik ) yine üniversite eğitimi sırasında yaz tatillerinde kursa devam ederek CPL eğitimini tamamlayabilirsiniz böylece hem ailenizin istediği gibi üniversite mezunu olur hem de sizin hayaliniz olan pilot olursunuz. Bu yöntem ile daha ekonomik şartlarla iki meslek sahibi olmanız mümkün. Bu şekilde nitelikli gençlerimizin pilot olmasını sağlayarak kalıcı – sürekli – ekonomik pilot istihdamının çözümüne katkı sağlanmış olur. Pilotaj size uygun değilse o zaman havacılığın çok geniş yelpaze de diğer dallarına veya tamamen başka bir alana vakitlice yönelmiş olursunuz.
Saygılarımla
Erdal Gülmez
Yorumlar Tüm Yorumlar (19)