Yazıya ilginizi çekmek için hemen belirteyim ki resmi açıklamadan daha önce 3. havalimanı yerini tam olarak biliyordum. Nasıl mı ? yazıyı okumaya devam…
Bu yazımda her iki soru için de küçük notlarımı paylaşmak istiyorum.
3.havalimanı gerekli mi sorusuna salt evet veya hayır gibi cevaplar bizi yanıltabilir soruyu daha doğru sorarsak İstanbul’un havalimanı ihtiyacına cevap verecek optimum çözüm nedir ? Bu hamura oldukça su katılır bence katılmalı da. Atatürk Havalimanı gibi on yılların devlet ve özel sektör yatırımı ile bu hale getirilmiş milli bir servet bir çırpıda gözden çıkarılamaz.
**
Atatürk Havalimanının arsa değeri düşünülerek buranın konut ve ticaret alanı olması durumunda 3.havalimanını finanse edebilecek değeri olduğu söyleniyor. Bu seçenekte gözden kaçan nokta bu yatırım için havalimanının devre dışı bırakılmasının israf faktörü.
Ekonomik ömrünü tamamlamayan bir yatırımın atıl bırakılmasının sözlük tanımı : israf
İşadamlarından ev hanımlarına ekonomik değeri olan nesneleri kimse kolay kolay israf etmez /etmemeli. Özellikle de “nehirden abdest alsanız bile suyu israf etmeyin “ anlayışında olanlar.
AHL civarında bulunan gayrimenkuller AHL’nin devre dışı kalması ile - zannedilenin aksine- değer kaybına uğramayacağı gibi değeri daha da artacaktır. Bölgede genel olarak imar izni + 77 metre civarında AHL devre dışı kalırsa mania engeli olmayacağı için + 77 sınırı daha yukarı çıkacaktır. Böylece bölgede bulunan gayrimenkuller değer kazanır . Bu detayı yazmamın sebebi AHL ile ilgili tartışmalarda eksik bilgi ile fikir yürütülmemesi.
**
Gelelim 3.havalimanının yeri ile ilgili notlara, 3. Havalimanı ile ilgili olarak 6 şubat 2012 tarihinde airporthaber’de yayınlanan yazımda yer alan bir bölümü paylaşmak istiyorum ;
İSTANBUL 3. HAVALİMANI İÇİN ÇILGIN PROJE
“……. Avrupa yakasına yapılacak 3.havalimanının AHL ile bağlantısı olmazsa çok büyük handikaplar yaşanacaktır.AHL yakınında 3.havalimanı inşa etmek için uygun arazi olmadığı için hemen Silivri,Çatalca ve hatta daha uzak yerler söylenmektedir.
İstanbul’un iş merkezi Mecidiyeköy olarak kabul edilirse , çoğu Avrupa ülkesinden 2 saatte uçakla gelen insanları Silivri’den Mecidiyeköy’e 2 saatte zor taşırsınız.
AHL ile Çorlu ,Silivri vb yerlerde yapılacak 3.havalimanı arasındaki mesafe sürekli sorun olacaktır
İstanbul’un merkezi hub olma hayali suya düşebilir çok avantajlı olduğumuz topla-dağıt sistemi zarar görür. Bağlantı sorununu çözmek için ; AHL tamamen iptal edilsin 3.havalimanı tek olsun fikrine katılmıyorum ülkemiz on milyarlarca dolarlık AHL yatırımını çöpe atacak kadar zengin değil.
Haydi , 3.havalimanı için - imkan olsa, nasıl ideal olurdu- şartları sayalım;
a) AHL’ye çok yakın olsun
b) E5 ve TEM’e doğrudan komşu olsun.
c) 3. Bogaz köprüsü çevre yolu ile bağlantısı olsun.
d) Demiryolu (marmaray ) istasyonu bitişiğinde olsun.
e) Deniz bağlantısı olsun
f) AHL’nin en az 4 katı büyük arazisi olsun
g) İstimlak masrafı olmasın
h) Çevreci bir proje olsun
i) Ekonomik olsun
j) Seaport olarak hizmet verebilsin. ………”
Su kaynağı özelliğini kaybeden ve kendisi maalesef kirlilik kaynağı haline gelen Küçükçekmece gölünün suyununun 2/3’nün tahliyesi ve ve bu bölümün doldurularak göl havzası ile birlikte 3. Havalimanının bu araziye yapılması.
Küçükçekmece gölü ve göl havzası 4 x 10 km alanı ile AHL’nin 4 katından fazla alana sahip.
Güney sınırında Marmara denizi ile gölü ayıran E-5 karayolu,kuzey sınırında TEM otobanı var.
3.bogaz köprüsü çevreyolu TEM bağlantısı , Ispartakule civarından göl havzasına komşu.
Göle komşu halkalı tren istasyon, Marmaray’ın ilk istasyonu olarak planlandı. Demiryolunun marmaray ile hızlı tren hattına bağlı olması müthiş avantajlar sağlayabilir.
4 km genişlik ile rahatlıkla paralel pistler yapılabilir.
AHL genel havacılık tarafı E kapısı ile göl havzası arasında 3 km mesafe var bu mesafe bir havaray ile aşılabilir ve AHL bağlantısı saglanabilir( JFK ve benzer havalimanları terminalleri arasındaki gibi )
Kamu arazisi olduğu için istimlak ücretine gerek yok.
Gölde yaşayan endemik tür yok maalesef birkaç tane kızılkanat ve kefal dışında balık yok.
Gölün doğu sahili 9 km uzunluğunda bu taraf esas tutularak diğer taraflar doldurulabilir ve muhafaza edilen 9 km uzunluğundaki göl seaport olarak deniz uçakları için kullanılabilir.
Gölün güney sınıra Marmara denizine komşu olduğu için buraya yapılacak iskele ve marina havalimanı için ek imkanlar sunabilir.
Gölün en derin yeri 20 metre,yani çok rahatlıkla doldurmak mümkün.
Biliyorum bu kolay bir karar değil fakat kaç tane İstanbul var ?
Kaç defa 3.havalimanı yapılacak ?
Yüzlerce gölümüzden bir tanesi ülke menfaati için kısmen veya tamamen doldurulabilir kaldı ki göl balıkların zıpladığı yeşillikler içinde bulunan Abant gölü değil, korunması ve temizlenmesi için büyük yatırımlara ihtiyaç duyulan Küçükçekmece gölü. ……”
**
Evet bunları yazmıştım ve çok ciddi destek verenlerin yanı sıra eleştirenler de olmuştu.
Benim özetim, gerekirse AHL’ye komşu belli bölgelerin istimlaki ile AHL’nin senaryonun içinde olduğu bir çözüm aranması. ( detaya gerek yok fakat bu çözüm şahsen benim zararıma olur,vatan sağ olsun ) AHL ile Küçükçekmece çok benzer meteoroloji ve çevre şartlarına sahip yani soru işareti yok. Oysa 3. Havalimanı için söylenen yerler kuş göç yollarından , hakim rüzgarlara çok sayıda soru işareti var. Alternatif bir yer bile olacaksa şeffaf bir şekilde tüm alternatifleri ile belli süre tartışılmalı.
3. Havalimanın yerini resmi açıklamadan önce hükümete muhalefeti ile tanınan bir medya grubuna mensup arkadaşım söylemişti. Muhalif bile biliyorsa varın ötesini siz düşünün.Milli güvenlik hariç diğer konular şeffaf olmalı değilse “rant” tartışması haklı olarak sürer.
Şimdi sormak istiyorum; AHL ile Küçükçekmece havalimanı arasında yapılacak 3 km havarayın maliyeti ( 200 milyon usd dünya ortalaması ) mi yüksek 3.havalimanı için yapılacak 40 km metronun maliyeti mi ? ( 4 milyar usd dünya ortalaması )
Kirlilik kaynağı haline gelen Küçükçekmece gölünün büyük bir bölümünün temizlenerek kısmen doldurulup AHL’nin israfının engellenmesi mi yoksa DURUSU ( terkos) gölüne 4 km mesafede yapılacak yeni havalimanı ve Küçükçekmece gölünün kısmen doldurulmasına oranla kat be kat fazla dolgu ve hafriyatı ile 3.havalimanı mı daha ekonomik ve çevreci?
AHL-Küçükçekmece havalimanının , deniz ,demiryolu ve karayolu ulaşımı entegrasyonu ile tam bir lojistik köy – dünya’da hızla yaygınlaşacak bir uygulama - olması mümkün. Saygılarımla.
Erdal GÜLMEZ
NOT: Yazıyla dolaylı ilgisi olan bir konu : trafik sorunun giderici değil önleyici tedbirlere ihtiyacı olduğu yaklaşımıyla ; 2010 yılında başbakanlığa ( BİMER) yazmış olduğum önerimin değerlendirildiği bilgisini paylaşmak istedim.Önerim: ikametgah adresleri ile işyeri adreslerinin yakınlığına oranla gelir vergisi ve ssk primlerinin hem çalışan hem işverenden daha düşük oranlarda alınması insanların çalışma yerine yakın ikamet etmesine ve dolayısıyla trafiğe pozitif etki yapacaktır.Tam bir çözüm olmasa da % 10 iyileşme bile milyarlarca dolar ulaşım ve çevre yatırımı yerine geçer.
Yorumlar Tüm Yorumlar (14)