Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Önce emniyet ve güvenlik, önceliğimiz kar ya da büyüme değil, biz süpermarket yönetmiyoruz. Bizim yönettiğimiz şirket süpermarket değil, o kafayla yönetemezsin, o kafayla büyüyemezsin, o kafayla büyürsen, başımıza iş getirirsin” dedi İlker Aycı, bu sözleri Türkiye Gençlik Vakfı tarafından Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde düzenlenen ‘Genç Yönetici Okulu 2020 Zirvesi’nde söyledi:
HEDEFLENEN FİLO YAPISINDA 50 UÇAK AZALMIŞ: İnternette gezinirken rastladım THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Finans Derneği tarafından Ankara’da 3 ayda bir düzenlenen ‘Atlı spor Buluşmalarının konuğu olmuş Kamu, özel sektör ve üniversite finansçılarının oluşturduğu Finans Derneği üyelerine sunum yapan THY Genel Müdürü Ekşi, THY’nin 2023 hedeflerini anlatmışlar. Ve de 2023 hedefinin 450 uçaklık filo ile 120 Milyon yolcu taşımak olduğunu söylemişler. Bu arada tabii ki 2003 yılındaki filo yapısı ile taşınan yolcu miktarını da ilave etmeyi unutmamışlar. Bunları yan yana koymazlarsa olmuyor nedense. 2003 İLE 2020’Yİ karşılaştırınca başarı ortaya çıkıyor. ( * ) 17 sene önceyi. Buyurunuz daha eskiye ait bir not.
Kuzum siz Lufthansa’ nın, İngiliz Hava Yollarının, Air France’ ın 2003 yılındaki durumlarına bir baksanıza. Kaç uçakları vardı? Kaç noktaya uçuyorlardı? O rakamları zikredilen Havayollarının bu günkü durumu ile karşılaştırın. Bir zahmet.
Nereden aklıma takılmış bilmem. THY 2023’ de 500 uçaklık bir filo ile operasyon yapacağını duyurmamış mıydı bir süre önce? Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı böyle söylemişti. Üstelik bunu ifade ettiği zaman Boeing sorunu da bilinmekteydi. Şimdi gündemde yeni uçak siparişleri var. Evet, şimdi birileri THY uçak sayısını azaltmadı. Güncelledi diyecektir mutlak. Belki de doğrudur. Kim bilir?
Her ne ise ortalıkta Türk Hava Yollarının yeni uçak siparişleri konuşuluyor. Tepelerin beyanatlarında da yer alıyor bu husus. Evet, Siz siz olun ağabeylerinizin yaptığı gibi davranmayın. Büyümeyi planlı yapın. “ Önce uçakları alıp, sonra kaptan aramayın”
BU UÇAKLARI KİMLER HAVADA TUTUYOR? Sivil Havacılık zor bir meslek. Tabii ki tüm ünitelerin bu çorbada tuzu var. Herkesin payı var bu oluşumda. Tabii ki Teknik ekip ve Pilotlar bu konuda önde yer alıyorlar.
THY’ de olduğu gibi THY Teknik A.Ş’ de görev yapan yöneticilerin konu ile ilgili uzmanlık seviyeleri ile ilgili kuşku duyanlar var. Kendi düşüncemi söyleyemiyorum zira bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim. Ancak bir şeyi iyi bilirim ki, çalışanlar şirketten kaçmazlar. Kaçtıkları iş bilmez yöneticilerdir. Ve de THY Tekniğin uzman çalışanlarının kaçış düşüncesi içerisinde olduklarının emarelerini ortaya koymaktan, en azından samimi olduklarına bu konuyu açıp dertleşmekten çekinmiyorlar.
Uçak Teknisyenlerinin mesleğe ilk atıldıkları zaman insanlığa verdikleri söz var. Uçak teknisyenlerinin yemini. Teknisyenlik mesleğinin önemini tam olarak anlamak için meslekten olmayanların önce bunu okuması gerekir. Linkini takdim ediyorum. http://www.ucakteknisyeni.com/ucak-teknisyeni-yemini.html. Bana bunu okumamış olan yönetici var mıdır diye sorarsanız. Cevabım Evet. Vardır. Belki de çoğunluğu. Bu ünitenin sorunlarını açıklıkla bilmesi gereken çoğunluk okumamıştır bu dokümanı.
Acaba, aynı saygıdeğer yöneticiler 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre dokümanı kapsamında bulunan şu paragrafı okumuşlar mıdır? Geçmişte Sn. Topçu’ nun dikkatlerine sunduğumu anımsıyorum. Şimdi de “ önce emniyet ve güvenlik” diyen yöneticinin dikkatine sunuyorum. “Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır.” yazıyor bu kitapçıkta. İnsanı insan yapan özellikler neleri kapsıyor, biraz düşünün. Umarım mevcut tepe yönetim ve Teknik Ekibi’ de bu dokümanı Türk Hava Yollarından ayrıldıktan sonra görmezler. THY’nin tepesinde oturanın bahsettiği emniyet ve güvenliğin tam olarak tesisi için bu hususların dikkate alınması gerekir..” Siz öncelikle bu uçakları havada tutanlardan biri olan THY Teknikte görev yapan teknisyen ve mühendislerin sorunlarını halledin.
THY ‘NİN KAPTAN SAYISI OLMASI GEREKENDEN AZ DEĞİL Mİ? Bunu THY yöneticileri tabii ki benden ve herkesten iyi biliyorlar. Evet; THY’ de görev yapan kaptan adedi uygulanan programa göre azdır. Pilotlardaki adetsel yetersizlik S. Aycı’nın “ önce emniyet ve güvenlik, önceliğimiz kar ya da büyüme değil sözlerine gölge düşürüyor gibi. Uçucu ekibin yeterli olmamasının istihdamdan kısıp, gideri azaltarak kar sağlamaktan başka nedeni olabilir mi? Bu durumda ne oluyor? Tabii ki kişi bazında iş yükü artıyor. Amaç belli maliyeti artırmamak. Aycı beyin ifade ettiği klişe öncelikler zedeleniyor bu durumda demek hata mı olur? Lütfen dikkat. Tabii ki THY’nin kaptan sayısının olması gereken kadar olduğu açıklanırsa, kendilerinden ve tüm okurlardan özür dilemem gerekir. Tabii ki bu açıklamada verilen bilgiyi önce şu anda uçmakta olan kaptanlarında teyit etmeleri kaydı ile.
THY B737 dar gövde uçuşlarını isimlendirmek istemiyorum. Özellikle Afrika uçuşlarının kokpit ekibini bezdirmiş durumda. Bu ekibin yaptığı git gel uçuş sayısı ise felaket. Umarım bu şikâyetler tepelere ulaşıyordur.
Uzak doğudan dönüşlerde pek sık olmasa da ekibin ETC nedeni ile uçakta 2-4 saat bekletilmeleri anlaşılır gibi değil. O havalimanlarında otel yok mu? Bilemiyorum.
Uzun kargo uçuşları esnasındaki geçişler sırasında minimum dinlenme sürelerinin kullanılması durumunda ekibin uçuş süresinde sarhoş gibi olması sizce de doğal değimli? Bu şartlara bir yolcu olmayı düşünebilir misiniz? Bu uçuşların sonunda dönüşü pas olarak yapıp 18 saat gibi uzun bir yolculukta insanın ne hale gelebileceğini anlamanız için bunu yaşamalısınız. Bir de Colombiya’ dan dönüşte pas olarak döndüğünüzü düşünün. Uçağı kullanmanızdan vazgeçtim. Yolcu olun. İnişte durumunuzu bir görelim? Ve de o durumda bir de uçak kullandığınızı siz düşünün.
ER uçuşlar ( Extended Range ) artık 3 tane. Bu durumda kaptanların aldığı radyasyon haliyle çok fazla. Hele bir bakın Türk Hava Yollarında kaç kaptan emekli olmadan hayatını kaybetti. Ve de emekliliklerini takiben bu insanlar genelde hangi hastalıktan vefat ediyor.
Evet; Corona virüsü nedeni ile belirli sefer sayılarının azaldığını biliyoruz Bu. Force Major bir durum. Uçucu personelin çalışma şartlarını iyileştirmek için alınmış olan önlemler değil. Benim bahsetmek istediğim ise bu değil.
En basit sorun ise (? Yağ oranı hayli yüksek donmuş ekip yemekleri. Alüminyum folyoya sarılmış bu yemeklerin ısıtılması bu gidaları alan’ insanların ağır metal almasına neden oluyor. Bunun sonucunu araştırın. Bunun kemiklerde, beyin ve böbrekler ile midede sebep olduğu sağlık sorunları pek iç açıcı değil.
Evet; Türk Hava Yollarının bir takım rahatsız insanlarının “ onlar da şu kadar para kazanıyorlar” diyeceğine eminim. Bu ve benzeri sorunlara el atmayan üst yöneticilerinde böyle düşündüklerine inanmak istemiyorum.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, THY Uçuş Akademisi’ni (Turkish Airlines Flight Academy-TAFA) ziyaretinde yaptığı konuşmada “ En İyi havayoluna en iyi pilotlar yakışır “ demişti. Doğrudur. Ama, en iyi pilotlar ise mümkün olan en iyi şartlarda çalıştırılır. Bu da doğrudur.
Yorumlar Tüm Yorumlar (12)