22 Temmuz 2024, Pazartesi
Bilal YILDIZ
Bilal YILDIZ [email protected]
  • Birkaç saat sonra fark ediyor ki telefona yüklettikleri program üzerinden $ 1600 alınmış. Twitter’dan havayoluna şikayet yazdığını gören Afrikalı bir şebeke olayların arasına girip bir şekilde uygulamasını yüklettirip uygulama üzerinden ödeme alıp kaçmış.
  • Birkaç saat sonra fark ediyor ki telefona yüklettikleri program üzerinden $ 1600 alınmış. Twitter’dan havayoluna şikayet yazdığını gören Afrikalı bir şebeke olayların arasına girip bir şekilde uygulamasını yüklettirip uygulama üzerinden ödeme alıp kaçmış.
  • Yolcuya havaalanına gittiğinde, uçuşunun iptal olduğunu söylüyorlar. Tren ile başka bir havalimanına gidip oradan bir uçuşa gitmesini söylüyorlar. Diğer havalimanına nasıl gideceğini, havayolunun ödemeyi yapıp yapmayacağını öğrenmeye çalışıyorlar. Oradaki görevli ile aralarında bir tartışma çıkıyor. Olay görevlinin ırkçı muamele yapması üzerine bir tartışmaya dönüşüyor. Yolcu oradan ayrılıp trene bindiği esnada havayolunu telefonla arıyor. Twitter’dan da yazıyor. Üzerine havayolu ile tekrar görüşme oluyor. Sorunları telafi için bir miktar mil teklif ediyorlar. Kabul etmiyor. Kısa bir süre sonra başka bir telefon geliyor. Havayolundan aradıklarını söylüyorlar. Ödeme yapacaklarını, telefona bir uygulama yükleyip bazı bilgiler girmesi gerektiğini söylüyorlar. Yolda trenden, havalimanından aktarmalar yaparken telefondan bir onay veriyor.
  • Yolcu hakkını ararken başınıza havayolu şirketinden de bağımsız olarak sıkıntılı işler gelebilir. Bir yolcunun yakın zamanda ilginç bir şekilde hakkını ararken dolandırıldığını öğrendim.
  • Üstad,konumuzla ilgili değil ama haberde gördüm size sormak istedim, Thy tarihte ilk kez Çin yuanıyla uçak finansmanı yapmış,bunun gerçekten faydası olur mu,olursa da nasıl ve sizce neden daha önce yapılmamıştır?
  • Yurt dışı istasyonlarda yolcu haklarını gösteren broşürler Satış ofislerinde ve check in bankolarına konmaz. Böylelikle daha az yolcularla muhatap olunur. İstasyon şefleri saklanır. Müdürlerde dağa az tazminat verdikleri için akılları sıra müdürlüğünü karlı duruma geçirirler.
  • Yurt dışı istasyonlarda yolcu haklarını gösteren broşürler Satış ofislerinde ve check in bankolarına konmaz. Böylelikle daha az yolcularla muhatap olunur. İstasyon şefleri saklanır. Müdürlerde dağa az tazminat verdikleri için akılları sıra müdürlüğünü karlı duruma geçirirler.
  • Bunlar hep kağıt üzerinde. Yıllar önce Atlas jet'ten bilet aldım. Şirket batınca bilet paralarının üstüne yattı gitti. Hiç bir muhattap bulamadım.
  • Bilal Bey, aydınlatıcı yazınız için çok teşekkürler. Havayolu yolcusunun çeşitli hakları olmasına rağmen son birkaç haftada AJET yolcularının sıklıkla yaşadığı operasyonel ve teknik aksaklıklar sonrasında yolcuların uğradığı mağduriyete duyarsız kaldığı haberleri sosyal medyada sıkça görüldü. Bu açıdan bu yazıyı mağdur yolcuların okuması önerilir. Esas konu bir kaç hafta önce yazdığınız THY genel kurulunda gündeme getirerek THY yönetimine yazılı ve sözlü olarak sorduğunuz bazı tarikat, dini grup ve yapılanmalara THY olanaklarının pass bilet, indirimli bilet, upgrade vb. yöntemlerle karşılıksız hibe edilmesi, verilmesi konusu İsmailağa haberiyle orijinal THY belgeleriyle birlikte bütün yazılı, görsel ve sosyal medyada ifşa oldu ve yayıldı. Gerçekten tebrikler… Bir kamu şirketinin tarikatlara bedava bilet vermes,i … gibi kamuoyunu doğrudan ilgilendiren konulardaki somut belgeye dayalı hususları hissedar sıfatıyla bu kamu şirketinin Genel Kurulunda sormanız üzerine kamu eliyle atanan bu şirket yöneticilerinin sorularınıza cevap vermek, kamuoyuna açıklama yapmak yerine usulsüz şekilde atanan bir kiralık avukat eliyle hakkınızda şikayette bulunarak hukuki süreç başlatması gündeme getirdiğiniz konuların ne kadar doğru, ciddi ve önemli olduğunu gösteriyor. Bakalım şimdi ne yapacak bu şirin! yöneticiler? Hangi şirinlikleri yapacak patlayan ismailağa pasa bilet haberlerine!! Selam ve dua ile

SEFER İPTALİNDE VE UZUN TEHİRLİ SEFERLERDE YOLCU HAKLARI

Havaalanı işletmecileri, havayolu şirketleri ve elbette yolcuları ilgilendiren bu konunun ülkemizdeki yasal kapsamını, bu husustaki uluslararası sivil havacılık düzenlemeleri (özellikle Avrupa Birliğinin 11/2/2004 tarihli ve (EC) 261/2004 sayılı Tüzüğü) ve başta sivil Havacılık Kanunu ve diğer yasalarımız esas alınarak, SHGM tarafından 2012 yılında yürürlüğe konulan yönetmelik (Havayolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik- SHY YOLCU) ve ilgili genelgeler oluşturuyor.

İsteyen okuyucu SHGM sayfasından, “mevzuat “sekmesine girerek bunları okuyabilir. Kuşkusuz havaalanı işletmecileri ve havayolu şirketlerinin kendi web sitelerinde yayınladıkları yolcuları önceden bilgilendirme amaçlı, kamuya açık prosedür ve talimatlar da bu konuda okunması gereken mevzuata dahildir.

Ben siz okurlarım için konuyu özetliyorum. Mezkûr yönetmelik, uçuşların iptali ve uçuşların tehiri durumlarını iki ayrı maddede (bölümde) tanımlıyor. Ama öncesinde tanımları verelim.

İptal, önceden planlanmış olan ve en azından bir yerin rezerve edildiği bir uçuşun gerçekleştirilmemesini ifade eder. Tehir ise, seferin açıklanan tarifesinde belirtilen saatinden sonra gerçekleştirilmesi durumudur. İleride bu konuyu detaylandıracağız ama tanımları açıklarken önemli bir detay (tanım) daha var ki; buna da “uzun süreli tehir” diyoruz. Yukarıda belirtilen AB tüzüğüne göre üç saati aşan tehirler uzun süreli tehir olarak değerlendirilmektedir.

Olağanüstü haller: Hava taşıma işletmesinin çalışmasını etkileyen özellikle siyasi istikrarsızlık, ilgili uçuşun gerçekleştirilmesine uygun olmayan meteorolojik şartlar, doğal afetler, güvenlik riskleri, beklenmedik uçuş emniyeti noksanlıkları ve grev gibi durumlardır.

Şimdi uygulama koşullarını sırayla açıklayalım. Öncelikle hava yolu şirketinin iptal durumunda bu durumu yolcuya bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Bir uçuşun iptal edilmesi durumunda Yönetmelik, öncelikle havayolu şirketine bu durumu, uçuşundan en geç 7 gün öncesinde yolcuya bildirme ve alternatif uçuş imkânı sunma sorumluluğu yüklüyor. Bunu yapmayan havayolu şirketi yolcuya tazminat ödemek zorundadır. Uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, tüm tedbirleri almasına rağmen olağanüstü hallerin iptale neden olduğunu ve bu nedenle sorumluluğunu yerine getiremediğini kanıtlayabildiği takdirde tazminat ödemekten kurtulur.

İkinci olarak, havayolu şirketi, iptal veya tehirden mağdur olan yolcularına yönetmelikte belirlenen kriterlere göre hizmet sunmak zorundadır.

Yönetmelik, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin yolculara, ilgili madde hükümlerine uygun olarak yardım teklif etmesi gerektiğini de belirliyor. Nedir bu yardım derseniz? Yolculara mevcut durumları ve kişisel tercihleri doğrultusunda seçenekler sunulması gerekiyor.

Bunlar sırasıyla, yolcunun seyahatine devam etmek istememesi halinde: (a) bilet ücretinin 7 gün içinde iadesi; (b) yolcu tercihine bağlı olarak mümkün olan en erken tarihte yolcuya yeni bir rezervasyon yapılması; (c) yolcunun son varış noktasına transfer maliyetinin de karşılanarak mümkün olan en yakın yere transferini sağlayacak güzergâh değişikliğinin yapılması seçenekleridir. Tehir durumu da Yönetmelikte tarifelendirilmiştir. Bu gibi durumlarda, uçuş mesafesi ve yaşanan gecikme süresine göre, yolcuya verilmesi gereken hizmet detaylarını havayolu şirketlerinin web sayfalarında da bulabilirsiniz

Üçüncü olarak, hava yolu şirketi, yine yönetmelikte belirlenen kriterler çerçevesinde yolcuya tazminat ödemek zorundadır.

Yönetmelikteki İlgili maddeye göre sefer iptali durumunda, yolculara iç hat uçuşlar için 100 EUR (Türk lirası cinsinden karşılığı) tutarında tazminat verilir. Dış hat uçuşlarında ise yolculara;

  • 1500 km veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 EUR, (Türk lirası cinsinden karşılığı)
  • 1500 ile 3500 kilometre arası uçuşlar için 400 EUR, (Türk lirası cinsinden karşılığı)
  • 3500 kilometreden daha uzun uçuşlar için 600 EUR. (Türk lirası cinsinden karşılığı)

Tutarında tazminat verilir. Yolculara yukarıda belirlenen kriterler doğrultusunda alternatif bir uçuş ile son varış yerlerine güzergâh değişikliği teklif edilmesi halinde, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi, tazminatı %50 oranında düşürebilir. Yolcuların diğer kanun ve düzenlemelerden doğan tazminat talep etme hakları saklıdır ve yönetmelik kapsamında ödenen tazminat söz konusu tazminattan mahsup edilebilir.

Son olarak, uygulamada görülen bazı durumlara ilişkin tespit ve değerlendirmelerimiz:

Düzenlemenin kapsamını ana hatlarıyla bu şekilde açıkladıktan sonra, açıkça vurgulamak gerekirse, uygulamada çok sık karşılaşılan uzlaşmazlık konularının otel hizmeti sunma ve tazminat ödeme noktalarında yaşandığını takdir edersiniz ya da tecrübelerinizden bilirsiniz.

Hangi durumda yolcunun otel hakkının doğduğu Yönetmelikte tartışmasız bir şekilde belirlenmiş olup; yolcunun kendi durumuna ve sunulan seçeneklere göre bu hakkını talep edip etmemesi, elbette kendi ihtiyarındadır.

Tazminat hakkı ise havayolu şirketlerince türlü bahanelerle en çok ihlal edilen haktır. Yönetmeliğin ve şirket prosedürlerinin, kafa karıştıran düzenlemeleri içinde hangi durumlarda tazminat hakkının doğduğunu belirlemek aslında sanıldığı kadar zor değildir.

Yönetmelik ve yönetmeliğin dayandığı yasal alt yapı zorunlu halleri tazminat kapsamı dışında bıraktığına göre, yukarıda olağanüstü haller tanımında sayılan haller dışında uzun süreli tehir ve iptal durumunda, yolcunun tazminat talep etme hakkı doğacaktır. Yönetmelikte sayılan olağanüstü hallerde ise doğmayacaktır. Tabi ki; yolcunun belirlenen sürelerde ve koşullarda bilgilendirilmesi ve alternatif hizmet seçeneklerin sunulmuş olması şartıyla.

Ancak, bazı haller var ki; önceden belirlenemeyip hemen uçuş öncesinde ortaya çıktıkları için havayolu şirketleri bunları da maksatlı olarak, olağanüstü yani beklenmeyen hal tanımı içinde değerlendirerek, tazminat ödemeyi reddetmektedirler. Bunların başlıcaları teknik arızalar vd. operasyonel aksaklık ve eksikliklerdir.

“Teknik arıza” durumu, uçuşu icra eden hava taşıma işletmesinin çalışmasını etkileyen ve bu nedenle tazminat sorumluluğunu ortadan kaldıran “olağanüstü hâl” kapsamında değerlendirilemez. Çünkü, teknik arızanın bizatihi kendisi, Hava Taşıma Şirketinin kendi hatasından kaynaklanan bir durum olduğu için, havayolu şirketinin “uçağın elde olmayan nedenlerle arızalanmış olması” gerekçesine dayandıracağı savunma, tazminat ödeme dahil, yönetmelikte sayılan görev ve sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.

Keza, arızanın kısa sürede giderilmesi için, gerekenin yapıldığı argümanından yola çıkılarak, Türk Sivil Havacılık Kanununun “Taşıyıcının Sorumluluktan Kurtulması “başlıklı 123. Maddesindeki “kurtuluş beyinnesi”ne dayandırılan savunmaların da bu bağlamda geçerli olmadığını belirtmek gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta, havayolu şirketlerinin kullandıkları bilgisayar programlarında yaşanan Windows tabanlı kriz nedeniyle uzun süreli tehir ve sefer iptalleri yaşandı. Ben bu krizin olağanüstü hâl kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve hem yaşanan aksaklığın nedeni hem de gerekenin yapıldığı argümanlarına göre havayolu şirketlerinin kurtuluş beyinnesine sığınarak ileri sürecekleri sorumsuzluk savunmalarının da geçerli olamayacağını değerlendiriyorum.

SEFER İPTALİNDE VE UZUN TEHİRLİ SEFERLERDE YOLCU HAKLARI

Yorumlar

isim ~ 2 ay önce
Birkaç saat sonra fark ediyor ki telefona yüklettikleri program üzerinden $ 1600 alınmış. Twitter’dan havayoluna şikayet yazdığını gören Afrikalı bir şebeke olayların arasına girip bir şekilde uygulamasını yüklettirip uygulama üzerinden ödeme alıp kaçmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim ~ 2 ay önce
Birkaç saat sonra fark ediyor ki telefona yüklettikleri program üzerinden $ 1600 alınmış. Twitter’dan havayoluna şikayet yazdığını gören Afrikalı bir şebeke olayların arasına girip bir şekilde uygulamasını yüklettirip uygulama üzerinden ödeme alıp kaçmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim ~ 2 ay önce
Yolcuya havaalanına gittiğinde, uçuşunun iptal olduğunu söylüyorlar. Tren ile başka bir havalimanına gidip oradan bir uçuşa gitmesini söylüyorlar. Diğer havalimanına nasıl gideceğini, havayolunun ödemeyi yapıp yapmayacağını öğrenmeye çalışıyorlar. Oradaki görevli ile aralarında bir tartışma çıkıyor. Olay görevlinin ırkçı muamele yapması üzerine bir tartışmaya dönüşüyor. Yolcu oradan ayrılıp trene bindiği esnada havayolunu telefonla arıyor. Twitter’dan da yazıyor. Üzerine havayolu ile tekrar görüşme oluyor. Sorunları telafi için bir miktar mil teklif ediyorlar. Kabul etmiyor. Kısa bir süre sonra başka bir telefon geliyor. Havayolundan aradıklarını söylüyorlar. Ödeme yapacaklarını, telefona bir uygulama yükleyip bazı bilgiler girmesi gerektiğini söylüyorlar. Yolda trenden, havalimanından aktarmalar yaparken telefondan bir onay veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim ~ 2 ay önce
Yolcu hakkını ararken başınıza havayolu şirketinden de bağımsız olarak sıkıntılı işler gelebilir. Bir yolcunun yakın zamanda ilginç bir şekilde hakkını ararken dolandırıldığını öğrendim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilal bey ~ 2 ay önce
Üstad,konumuzla ilgili değil ama haberde gördüm size sormak istedim, Thy tarihte ilk kez Çin yuanıyla uçak finansmanı yapmış,bunun gerçekten faydası olur mu,olursa da nasıl ve sizce neden daha önce yapılmamıştır?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Stuttgart ~ 2 ay önce
Yurt dışı istasyonlarda yolcu haklarını gösteren broşürler Satış ofislerinde ve check in bankolarına konmaz. Böylelikle daha az yolcularla muhatap olunur. İstasyon şefleri saklanır. Müdürlerde dağa az tazminat verdikleri için akılları sıra müdürlüğünü karlı duruma geçirirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Stuttgart ~ 2 ay önce
Yurt dışı istasyonlarda yolcu haklarını gösteren broşürler Satış ofislerinde ve check in bankolarına konmaz. Böylelikle daha az yolcularla muhatap olunur. İstasyon şefleri saklanır. Müdürlerde dağa az tazminat verdikleri için akılları sıra müdürlüğünü karlı duruma geçirirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atlas jet ~ 2 ay önce
Bunlar hep kağıt üzerinde. Yıllar önce Atlas jet'ten bilet aldım. Şirket batınca bilet paralarının üstüne yattı gitti. Hiç bir muhattap bulamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gargamelin şirinlikleri ~ 2 ay önce
Bilal Bey, aydınlatıcı yazınız için çok teşekkürler. Havayolu yolcusunun çeşitli hakları olmasına rağmen son birkaç haftada AJET yolcularının sıklıkla yaşadığı operasyonel ve teknik aksaklıklar sonrasında yolcuların uğradığı mağduriyete duyarsız kaldığı haberleri sosyal medyada sıkça görüldü. Bu açıdan bu yazıyı mağdur yolcuların okuması önerilir. Esas konu bir kaç hafta önce yazdığınız THY genel kurulunda gündeme getirerek THY yönetimine yazılı ve sözlü olarak sorduğunuz bazı tarikat, dini grup ve yapılanmalara THY olanaklarının pass bilet, indirimli bilet, upgrade vb. yöntemlerle karşılıksız hibe edilmesi, verilmesi konusu İsmailağa haberiyle orijinal THY belgeleriyle birlikte bütün yazılı, görsel ve sosyal medyada ifşa oldu ve yayıldı. Gerçekten tebrikler… Bir kamu şirketinin tarikatlara bedava bilet vermes,i … gibi kamuoyunu doğrudan ilgilendiren konulardaki somut belgeye dayalı hususları hissedar sıfatıyla bu kamu şirketinin Genel Kurulunda sormanız üzerine kamu eliyle atanan bu şirket yöneticilerinin sorularınıza cevap vermek, kamuoyuna açıklama yapmak yerine usulsüz şekilde atanan bir kiralık avukat eliyle hakkınızda şikayette bulunarak hukuki süreç başlatması gündeme getirdiğiniz konuların ne kadar doğru, ciddi ve önemli olduğunu gösteriyor. Bakalım şimdi ne yapacak bu şirin! yöneticiler? Hangi şirinlikleri yapacak patlayan ismailağa pasa bilet haberlerine!! Selam ve dua ile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tiyatrocu müdürler ~ 2 ay önce
Birde bu bedava biletleri dağıtırken oynanan bir tiyatro vardır. Müdür önceden şefi arar. Şu kişiye veya şu firmaya bedava bilet vereceğiz . Sen bana bunun için talepte bulun ve şefte bu kişiye bilet vermemiz ticari açıdan şirkete çok faydalıdır falan gibi güzel laflarla müdüre TK waive sistemi üzerinden yazı yazar. Müdürde sözde ilk defa duyuyormuş gibi bunu onaylar. Hesapta bu şefin talebidir. Yani suça birde şefi dahil eder. İşi kitaba uydurur müdür. Yönetim ve genel müdürlük bunları bilmez. Ya da onlarda bilmiyormuş gibi yapar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000